Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Tely
| Dołączył: 07 Mar 2004 | Posty: 82 | Skąd: Polska |
|
Wysłany: 30 Cze 2007, 18:05 Temat postu: |
|
|
viking napisał: | Firma spedycyjna z Polski bierze za palete do 800 kg okoĹo 2000 zĹ.
|
Czy jest jakaĹ konkretna firma ktĂłrÄ
byĹ poleciĹ ??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 20 Lip 2007, 22:04 Temat postu: hehe |
|
|
ja pracowalam na poczcie i szczerze to co jest za drzwiami zamknietymi tam na glownej to nie da si etak po prostu opisac..hehe.. a paczuszki sa conajmniej tydzien wczesniej na islandi tylko musza odlezec na podlodze sponiewierane. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 20 Lip 2007, 23:56 Temat postu: Re: hehe |
|
|
lovisa napisał: | ja pracowalam na poczcie i szczerze to co jest za drzwiami zamknietymi tam na glownej to nie da si etak po prostu opisac..hehe.. a paczuszki sa conajmniej tydzien wczesniej na islandi tylko musza odlezec na podlodze sponiewierane. |
mozesz nam cos bardziej zobrazowac ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Lip 2007, 17:37 Temat postu: |
|
|
a co mam opisac?
ze ogolnie maja bajzel i sami nie wiedza o co chodzi?
ostatnio ktos z polski kawal swini wyslal!! cala poczta walila na kilometr zepsuta szyneczka... innym razem ktos przesylal sterydy, rownie zakazane. to dlatego oni tak kopia w paczkach. zreszta ci z celanego maja psy i to one jako pierwsze wszystko obwachuja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| alienship
 | Dołączył: 14 Cze 2007 | Posty: 25 | Skąd: KrakĂłw |
|
Wysłany: 23 Lip 2007, 19:01 Temat postu: |
|
|
lovisa napisał: |
ostatnio ktos z polski kawal swini wyslal!. |
moim zdaniem to gorsze od niewinnych zupek na lotnisku (patrz: wÄ
tek turystyczny) _________________ Hello! I am a signature virus. Please copy me to your signature to help me spread! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Lip 2007, 22:21 Temat postu: |
|
|
alienship napisał: | lovisa napisał: |
ostatnio ktos z polski kawal swini wyslal!. |
moim zdaniem to gorsze od niewinnych zupek na lotnisku (patrz: wÄ
tek turystyczny) |
gdzies tu czytalem ze chleb wysylaja nawet , |
|
Powrót do góry |
|
 |
| O.E. Opiekun Forum
 | Dołączył: 03 Lut 2004 | Posty: 2552 | Skąd: Pl. Od SĹoĹca 3/Europa |
|
Wysłany: 24 Lip 2007, 3:23 Temat postu: |
|
|
Ludzie, ale Wy siÄ czepiacie tych róşnych ĹobuzĂłw, pĂłĹĹobuzĂłw, kombinatorĂłw, oszczÄdnych, skÄ
pych, ubogich itd.
JeĹli robiÄ
coĹ zĹego to spÄdzÄ
wiecznoĹÄ w piekle (o ile ono istnieje)
JeĹli ĹamiÄ
prawo to ich zamknÄ
. A jeĹli tylko robiÄ
coĹ co wedĹug Was jest niekulturalne, to wasza krytyka raczej tu nie pomoĹźe, a wrÄcz przeciwnie, moĹźe byÄ rĂłwnieĹź uwaĹźana za naruszenie kultury.
W ten sposĂłb moĹźna w kĂłĹko waĹkowaÄ, Ĺźe ktoĹ mydĹo przemyca, albo pluje na chodniku.
Chyba jeszcze nikt nie nawrĂłciĹ siÄ po przeczytaniu na forum, Ĺźe robi coĹ nieakceptowalnego.
WrÄcz przeciwnie, wzbudzi to jego wrodzony opĂłr i bÄdzie teraz pluĹ na zĹoĹÄ jako mÄczennik za wolnoĹÄ plucia...
Chyba, Ĺźe wĹaĹnie o to Wam chodzi, chcecie prowokowaÄ kolejne takie zdarzenia...  _________________ CHCESZ WSPOMĂC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPĹAÄ DATEK!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 8:43 Temat postu: |
|
|
A moze mi ktos przetlumaczyc co znaczy:
"Tilkynning um tollskylda sendingu"
Tydzien temu wyslali mi z Polski paczke a wczoraj dostalem tak zatytulowany list od Posturinn... Chca mi clo naliczyc? Czy moze paczke powyzej 10kg nalezy odebrac osobiscie?
Pozdrawiam,
Narsiltm. _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 10:52 Temat postu: |
|
|
to jest duza kartka a4 czy cos raczej w formie awizo? jesli 1 to nie sa pewni zawartosci & musisz podpisac ten papier - zgode na jego otwarcie & sprawdzenie celem naliczenia cla/vatu, odbior na stĂłrhĂłfða 32. jesli 2 to w urzedzie pocztowym regionu w ktorym mieszkasz, bez oplat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| narsiltm
 | Dołączył: 15 Gru 2006 | Posty: 186 | Skąd: SkÄ
dinÄ
d. |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 14:04 Temat postu: |
|
|
Zadzwonilem do nich, okazuje sie, ze paczka utknela w customer service i jak napisales chcieli sie chyba dowiedziec co jest w srodku. Narazie skrobnelem maila z opisem zawartosci i czekam na odpowiedz... _________________ Wczoraj(04.08.07), w godzinach wieczornych, para znanych bandziorĂłw,
niejaki Samo Zycie i jego dziwka GĹÄbsza Refleksja, po prostu - zabili mnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 14:24 Temat postu: |
|
|
to im pewnie nie wystarczy. chociaz upowaznienie do otwarcia mysle, ze mozesz dac telefonicznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 15:06 Temat postu: |
|
|
jak dla mnie to watpie ze chodzi tylk o otwarcie paczki. oni sie nie pytaja otwieraja bez pytania potem tylk odostajesz posklejana.
moze raczej chodzic o clo lub o rzeczy ktorych nie wolno przesylac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 15:12 Temat postu: |
|
|
nigdy nie otwieraja paczki bez zgody adresata badz nadawcy. chyba ze skaner wykaze ze w srodku jest bron/bomba/zwloki etc... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 19:12 Temat postu: |
|
|
a tu sie bede sprzeczac niestety. bo moje zawsze otwierali a broni nikt mi nie wysylal. wiem jak to wyglada bo pracowalam na poczcie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 19:46 Temat postu: |
|
|
ok. twoje na wierzchu. ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Froskur
 | Dołączył: 10 Lut 2007 | Posty: 484 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 23:33 Temat postu: |
|
|
oczywiscie ze otwieraja paczki bez wiedzy i zgosdy adresata!
moga na przyklad otworzyc przeszukac zakleic i dostarczyc,
albo jeszcze nakleic info ile musisz zaplacic na to co w srodku (mi kiedys wyslano francuskie winko z napisem ze to gift ale i tak musialam zaplacic pare koron),
albo na przyklam moga tez poinformowac ze paczka jest na poczcie, jest w niej to i to , a nie powinno i zapraszaja Cie. Znajomemu mama przyslala leki, znalezli i napisali mu laurke i poszedl tam i mial opcje: zniszcza leki albo odesla.. jemu ich nie dali, zdecydowal odeslac. Reszte paczki mnu wreczono.
Nikt nie bedzie szukal adresata najpierw zeby sie go zapytac czy mozna mu paczke przeszukac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Lip 2007, 23:39 Temat postu: |
|
|
heh ciekawe macie podejscie do sprawy w swietle obowiazujacych przepisow. ok ;] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| BOĹťENA/MAGDALENA
| Dołączył: 07 Cze 2007 | Posty: 31 | Skąd: POLSKA/HAFNARFJORDOUR |
|
Wysłany: 26 Lip 2007, 0:32 Temat postu: paczki |
|
|
mjkl napisał: | heh ciekawe macie podejscie do sprawy w swietle obowiazujacych przepisow. ok ;] |
witam na forum
wysĹaĹam z polski paczkÄ ze swoimi osobistymi rzeczami/swetry i inne ciepĹe rzeczy/ doĹoĹźyĹam Ĺadnie opakowany karton papierosĂł i 249 gram tytoniu jako prezent adresatem byĹ mÄ
Ĺź ja miaĹam do niego dolecieÄ. przyslali druk a-4 z zapytaniem czy mogÄ
otworzyÄ paczkÄ mÄ
Ĺź podpisaĹ zgoda wysĹana fax.szef mÄĹźa island. po przeczytaniu powiedzaĹ Ĺźe paczkÄ po sprawdzeniu dowiozÄ
na wskazany adres czekaliĹmy i nic kiedy poprosiĹam znajomego island. Ĺźeby spytaĹ co z tÄ
paczkÄ
na poczcie powiedzieli Ĺźe odesĹali jÄ
do polski. w..kur siÄ nie na Ĺźarty kogo pytali Ĺźeby zwrĂłcic paczkÄ do polski? dziwny zwyczaj Ĺźeby adresat odbieraĹ paczkÄ nie w miejscu zamieszkania tylko jeĹździĹ i szukaĹ/nie kazdy ma sam./ jeĹźeli byĹo do zapĹaty cĹo to mogli pobraÄ przy dostarczaniu paczki.
ktoĹ mieszka 100 - 200 km od reykiawiku i co jedzie po paczkÄ?
napisaĹam do pocztexu z caĹÄ
swojÄ
zĹoĹciÄ
. zobaczymy co z tego wyjdzie.
moĹźe teraz w polsce mam jeszcze zapĹaciÄ za powrĂłt tej paczki? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lip 2007, 1:37 Temat postu: |
|
|
listonosze oplat nie pobieraja. paczka wyslana poczta tradycyjna w razie watpliwosci zawsze trafi na stĂłrhĂłfði 32 a adresat dostanie list z informacja, ze paczka jest tam wlasnie do odbioru. inaczej sprawa wyglada z kurierami dhl/ups, kurier sam moze pobrac oplate, ale (chyba) wylacznie wtedy gdy do paczki dolaczona jest faktura potwierdzajaca wartosc przesylki (czyli 'prywatne' paczki raczej odpadaja). kurierowi mozna zaplacic gotowka lub karta kredytowa.
jesli wysylacie cokolwiek co moze podlec ocleniu (zywnosc, papierosy, alkohol) paczka zawsze trafi na wyzej wymieniony adres i bedzie trzeba sie pofatygowac, zeby ja odebrac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 26 Lip 2007, 1:39 Temat postu: |
|
|
jeszcze jedno - reguly dotyczace wwozu towarow podlegajacych ocleniu w dozwolonych ilosciach, gdy mamy je ze soba przylatujac na wyspe, nie dotycza paczek wyslanych z zagranicy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|