Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Arek Kasprowski
| Dołączył: 04 Paź 2005 | Posty: 17 | Skąd: Szwajcaria |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 19:32 Temat postu: Nowa Polonia. Stara Polonia. |
|
|
Nowa Polonia jest inna. Jest rzeczowa, roztropna, bez uprzedzen, logiczna. Nie jest chlodna, konserwatywna, nieprzystepna, zakochana w sobie. Jest otwarta na nowe, ciekawa swiata, umiejaca myslec i liczyc. Czesto udaje mi sie podyskutowac na rozne tematy z Nowa Polonia. Nowa Polonia jest smart. Zna swoja wartosc i jest skromna. To sa ludzie przed trzydziestka. Czesto z rodzinami z dwojgiem malych dzieci. Lubie Nowa Polonie. Cenie Nowa Polonie. Tych wszystkich, ktorych znam to wspaniali, porzadni ludzie!
Szczesliwego Nowego Roku 2008!
Arek Kasprowski.ch
Zurich, 13.01.2008, 19:33 niedziela
p.s.
w sieci jest kilka ciekawych artykulow o Nowej Polonii, poza ostatnimi moimi krociutkimi rowniez kilka prasowych notatek w Wielkiej Brytanii w Stanach Zjednoczonych oraz w Polsce. |
|
Powrót do góry |
|
|
| leszek16064 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 20:35 Temat postu: |
|
|
A Ci po trzydziestce, bezdzietni, z jednym dzieckiem , Ĺźadnych z tych cech juĹź nie posiadajÄ
??? |
|
Powrót do góry |
|
|
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 22:30 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nowa Polonia jest inna. Jest rzeczowa, roztropna, bez uprzedzen, logiczna. Nie jest chlodna, konserwatywna, nieprzystepna, zakochana w sobie. Jest otwarta na nowe, ciekawa swiata, umiejaca myslec i liczyc. |
I Ty na prawdÄ w to wierzysz?? Masz racjÄ tylko co do jednego: kaĹźda Polonia - stara, czy nowa - umie liczyÄ. |
|
Powrót do góry |
|
|
| viking User bywa zĹoĹliwy, IGNORUJ takie posty!
| Dołączył: 22 Sie 2005 | Posty: 1747 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 13 Sty 2008, 23:46 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Zna swoja wartosc... |
ZwĹaszcza jak siÄ oferuje jako pracownik za 50-70% stawki. _________________ Bardzo niewielu mÄĹźczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywajÄ
siÄ wytrychem. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 7:22 Temat postu: |
|
|
Generalizowanie zawsze gĹupio niestety wypada. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 13:28 Temat postu: |
|
|
Mariusz_Pabianice napisał: | Cytat: | Nowa Polonia jest inna. Jest rzeczowa, roztropna, bez uprzedzen, logiczna. Nie jest chlodna, konserwatywna, nieprzystepna, zakochana w sobie. Jest otwarta na nowe, ciekawa swiata, umiejaca myslec i liczyc. |
I Ty na prawdÄ w to wierzysz?? | Nie. Nie wierze!? Ja to wiem!
Sam naleze nie naleze zbytnio ani do Starej ani do Nowej. Z Nowa Polonia mam duzo wiecej do czynienia i jestem jej wdzieczny za jej lepsza innosc.
Latwiej sie dyskutuje. Mozna sie dogadac. Mozna nazwac rzeczy po imieniu.
Mowiac powyzsze z autopsji jestem w stanie rzucic przykladami. Przykladami kontaktowymi z Nowa Polonia i taki samymi ze Stara Polonia. To sa dwa swiaty. Dwa rozne swiaty. Zdecydowanie latwiej sie zyje z Nowa Polonia.
Beda z Nowa Polonia wiem czego moge oczekiwac. Wiem czego moge sie spodziewac. Rozumiem sie lepiej z Nowa Polonia jak ze Stara. Takie sa moje doswiadczenia. Dlatego: nie mowie, ze wierze. Ja to wiem!
Pozdrowienia
Arek Kasprowski
14.01.2008, godzina 13:28, poniedzialek |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 18:24 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Nie. Nie wierze!? Ja to wiem!
Sam naleze nie naleze zbytnio ani do Starej ani do Nowej. Z Nowa Polonia mam duzo wiecej do czynienia i jestem jej wdzieczny za jej lepsza innosc.
Latwiej sie dyskutuje. Mozna sie dogadac. Mozna nazwac rzeczy po imieniu.
Mowiac powyzsze z autopsji jestem w stanie rzucic przykladami. Przykladami kontaktowymi z Nowa Polonia i taki samymi ze Stara Polonia. To sa dwa swiaty. Dwa rozne swiaty. Zdecydowanie latwiej sie zyje z Nowa Polonia.
Beda z Nowa Polonia wiem czego moge oczekiwac. Wiem czego moge sie spodziewac. Rozumiem sie lepiej z Nowa Polonia jak ze Stara. Takie sa moje doswiadczenia. Dlatego: nie mowie, ze wierze. Ja to wiem!
Pozdrowienia
Arek Kasprowski
14.01.2008, godzina 13:28, poniedzialek |
MĂłwisz jakby to byĹa jakaĹ sekta
A tak naprawdÄ to o co Ci chodzi, co chcesz udowodniÄ? |
|
Powrót do góry |
|
|
| Ireth Alpha Team
| Dołączył: 22 Paź 2004 | Posty: 416 | Skąd: Dania |
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 19:04 Temat postu: |
|
|
No wiec wlasnie, ja przeczytalam wczoraj tego posta i sie zastanawiam caly czas, jakie jest drugie dno. Bo ze jest, to nie ulega watpliwosci...
Ale skoro na razie pozostaje nieujawnione, to sie wypowiem w temacie, ze ja nowej Polonii szczerze nie lubie -- uwazam ze w swej masie (to jest generalizowanie, wiec sie prosze nie oburzac, wiem, ze sa pojedyncze egzemplarze nieprzystajace do ponizszego opisu) jest roszczeniowa, bezczelna, niewyksztalcona, nieciekawa swiata i ludzi, zarozumiala, zakompleksiona oraz nieznoszaca krajow, w ktorych loi kapuche . Spostrzezenia owe sa poczynione na podstawie niemal czteroletnich obserwacji. _________________ Ziemniaki pozdrawiaja buraki. |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 23:01 Temat postu: |
|
|
WszÄdzie sÄ
ludzie i ludziska. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 14 Sty 2008, 23:52 Temat postu: |
|
|
Stare nigdy nie lubi Nowego i to moze byc puenta tej dyskusji
"WszÄdzie sÄ
ludzie i ludziska" i z tym sie w 100% zgadzam |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 15 Sty 2008, 8:19 Temat postu: |
|
|
Fajnie tu u Was na Waszym Forum. Dziekuje Wam za przyjazne przyjecie i za goscinnosc. Coraz bardziej ciagnie mnie na polnoc. Lubie Wasze Forum. Lubie czytac Wasze posty. Wedlug mnie Wasze forum to scisla czolowka swiatowa.
Chcialbym pozdrowic wszystkich bardzo serdecznie. Trzymajmy sie razem.
15.01.2008 godzina 08:19, wtorek
Arek Kasprowski |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 17 Sty 2008, 15:51 Temat postu: |
|
|
Wiesz, jeĹźeli miaĹbym wybieraÄ kraj w ktĂłrym mam mieszkaÄ i pracowaÄ, po tym co kto pisze na forum to pewnie trzeba by byĹo zostaÄ w Polsce.
Szacunek |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 20 Sty 2008, 10:56 Temat postu: |
|
|
leszek16064 napisał: | Wiesz, jeĹźeli miaĹbym wybieraÄ kraj w ktĂłrym mam mieszkaÄ i pracowaÄ, po tym co kto pisze na forum to pewnie trzeba by byĹo zostaÄ w Polsce.
Szacunek | Rozumiem! Z tym, ze czasem los sie potoczy tak, a nie inaczej i znajdujesz sie nagle poza Polska. Znajdujesz sie w grupie ludzi, ktorzy sa czastka Polski - sa jej czescia, jej namiastka i mieliby Ci zastapic choc w pewnym stopniu Twoja Polske. Ludzie Ci pochodza z roznych regionow i z roznych okolic. Maja rozne doswiadczenia i sa Tobie obcy, ale wszyscy sa Tobie do pewnego stopnia podobni - pochodza z Twojej Okolicy: z Polski.
Pozdrowienia, leszek16064
Arek Kasprowski
ZĂźrich, 20. 01. 2008 10:56, niedziela |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 20 Sty 2008, 11:06 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | WszÄdzie sÄ
ludzie i ludziska. | Czesc Grazyna
Grazyna, masz calkowita racje. Wszedzie sa ludzie i ludziska. Mnie jednak wydaje sie, ze Nowa Polonia jest inna. Jest updated. Jest nowa i swieza.
Nie obdarzyla mnie takim bardzo chlodnym dystansem jakim mnie kiedys obdarzyla cala Stara Polonia. To byla pokazowka. Kiedys jedynie grzecznie zapytalem o pewna malutka grzecznosc. Nie, nie bylem potrzebujacy. Mialem mieszkanie, prace. Nie mialem dlugow. Nie chodzilo o pieniadze. Nim jedna z przedstawicielek Starej Polonii uslyszala cokolwiek o co mi chodzi. Nim w ogole dowiedziala sie o co idzie, powiedziala mi: "my nikomu nie pomagamy". Co najciekawsze. Ta Pani byla emerytowanym pracownikiem sluzby zdrowia, pyszna i zakochana w sobie, wykwintnie ubrana bardzo przystojna kobieta. "Wie Pan, my nikomu nie pomagamy!" Takie mam doswiadczenia |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
|
Wysłany: 20 Sty 2008, 17:18 Temat postu: |
|
|
Wiesz ja mogÄ wypowiadaÄ siÄ o tym co sama wiem ze swojej autopsji. Czasami niespodziewanie obcy ludzie okazywali mi beziteresownÄ
pomoc i wĹaĹciwe nastawienie ku ludziom. To w 100 % Polacy mieszkajÄ
cy sporo lat na Islandi , i uwaĹźam Ĺźe krzywdzisz ich takimi stereotypami,Ĺźe niby nowi to tacy cuul, a starzy to szkoda sĹĂłw. Co do nowych przybyszĂłw znad WisĹy. To naprawdÄ trudno generalizowaÄ. SÄ
mĹotki, Ĺźe scyzoryk siÄ otwiera w kieszeni. Np. Taka wypowiedz.:Ale ta Islandia to dzicz okropny kraj i gĹupi ludzie, a ja to taki jestem super ,Ĺźe myĹlÄ ,Ĺźe sie tu marnujÄ . Jestem po studiach i gdybym zostaĹ w Polsce to bym miaĹ dobrze. A tak to mÄczÄ siÄ tu i jeszcze pracowaÄ mi kaĹźÄ
. Ale sÄ
takĹźe i nowi ,ktorych bardzo sobie ceniÄ,np. oprĂłcz pracy , prĂłbujÄ
ingerowaÄ siÄ z tubylcami (przyzwoicie), majÄ
swoje zainteresowania, ktĂłre tu kontynowujÄ
, np. turystyka,sporty, fotografia itd . SÄ
otwarci i pogodni. Ale sÄ
takĹźe inni :kopiÄ
cy doĹki pod innymi, intryganci, awanturnicy i Ci najgorsi z postawami jedynie roszczynowimi. MyslÄ,Ĺźe i wĹrĂłd dawniej przybyĹych nie wszyscy sÄ
idealni. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 21 Sty 2008, 7:41 Temat postu: |
|
|
Dzien Dobry, Grazyna @
Mnie przede wszystkim chodzi o to, ze mam bardzo pozytywne doswiadczenia z najmlodsza, z nowa Polonia... nowa Polonia w kraju, w ktorym ja zyje jest najprawdopodobniej bardziej jednolita niz w kraju w ktorym Ty zyjesz.
Mam bardzo pozytywne doswiadczenia z nowa Polonia i tym chcialem sie z Toba i z innymi Forumowiczami po prostu podzielic.
Mowiac calkowicie w skrocie mam lepsze wspomnienia z kontaktow z mlodymi Polakami, z Polakami, ktorzy urodzili sie w Polsce w tym czasie kiedy ja juz mieszkalem w Szwajcarii. Ta mloda generacja jest - w moim osobistym odczuciu - inna.
Arek Kasprowski
ZĂźrich, 21.01.2008, godzina 7:41 o poranku |
|
Powrót do góry |
|
|
| Grazyna
|
Wysłany: 21 Sty 2008, 8:33 Temat postu: |
|
|
ByÄ moĹźe specyfika Islandii jest taka ,Ĺźe ksztaĹtuje inczej ludzi dĹugo tu przebywajÄ
cych. OczywiĹcie cieszÄ siÄ,Ĺźe masz dobry kontakt z rodakami nowo przybytymi. Nie jestesmy juĹź na pewno tak zakompleksieni i to nam pomaga inaczej postepowaÄ. KiedyĹ np. USA byĹo rajem zarobkowym dla wielu i robili ludzie czÄsto rzeczy , ktĂłreuwĹaczaĹy ich godnoĹci , ale ludzie Ĺźyli tÄ
myĹlÄ
,Ĺźe przez to zapweniÄ
sobie i swojej rodzinie godne zycie w kraju. Teraz gdy granice sÄ
otwarte ludzie majÄ
prawo wyboru sposobu na Ĺźycie. To daje im pewnoĹÄ siebie. Ja pamiÄtam czasy gdy trzeba byĹo zdawaÄ paszporty po powrocie z zagranicy. Kiedy ktoĹ mĂłgĹ pracowaÄ zagranicÄ
wszyscy uwaĹźli ,Ĺźe spotkaĹo go niebywaĹe szczÄĹcie. Teraz ludzie majÄ
lepiej. Ale to wcale nie oznacza,Ĺźe sÄ
lepsi. ĹťyjÄ
w innych czasach i to bardzo dobrze. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
|
| KO
| Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 21 Sty 2008, 8:51 Temat postu: |
|
|
Arek Kasprowski napisał: | Dzien Dobry, Grazyna @ |
Ja rozumiem rozbieĹźnoĹÄ zdaĹ, ale Ĺźeby tak od razu kobietÄ od maĹp?
pozdrĂłwka _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 22 Sty 2008, 22:32 Temat postu: |
|
|
Grazyna napisał: | ByÄ moĹźe specyfika Islandii jest taka ,Ĺźe ksztaĹtuje inczej ludzi dĹugo tu przebywajÄ
cych. | Z pewnoscia. Islandia jest naprawde bardzo interesujacym, bardzo innym i bardzo szczegolnym krajem. Nie chyba ma sobie podobnego.
Grazyna napisał: |
OczywiĹcie cieszÄ siÄ,Ĺźe masz dobry kontakt z rodakami nowo przybytymi. Nie jestesmy juĹź na pewno tak zakompleksieni i to nam pomaga inaczej postepowaÄ. KiedyĹ np. USA byĹo rajem zarobkowym dla wielu i robili ludzie czÄsto rzeczy , ktĂłreuwĹaczaĹy ich godnoĹci , ale ludzie Ĺźyli tÄ
myĹlÄ
,Ĺźe przez to zapweniÄ
sobie i swojej rodzinie godne zycie w kraju. Teraz gdy granice sÄ
otwarte ludzie majÄ
prawo wyboru sposobu na Ĺźycie. To daje im pewnoĹÄ siebie. Ja pamiÄtam czasy gdy trzeba byĹo zdawaÄ paszporty po powrocie z zagranicy. Kiedy ktoĹ mĂłgĹ pracowaÄ zagranicÄ
wszyscy uwaĹźli ,Ĺźe spotkaĹo go niebywaĹe szczÄĹcie. Teraz ludzie majÄ
lepiej. Ale to wcale nie oznacza,Ĺźe sÄ
lepsi. ĹťyjÄ
w innych czasach i to bardzo dobrze. |
Rozsadne slowa, Grazyna. Dziekuje za wnikliwe spostrzezeni i trafne uwagi.
Zostanmy kolegami Okay?
Przesylam Serdeczne Pozdrowienia |
|
Powrót do góry |
|
|
| Arek Kasprowski
|
Wysłany: 11 Lut 2008, 12:27 Temat postu: Nowa Polonia |
|
|
Co ja zrobie, ze ich lubie? Poznalem w ostatnich dniach Monike, Anete, znow Monike, Krzysztofa, Bartka i wszyscy byli sympatyczni i otwarci.
Zadawali mi pytania rzeczowe, uzasadnione i logiczne. Odpowiadalem bardzo chetnie. Mam wielka przyjemnosc w obcowaniu z Nowa Polonia.
Mam prawdziwy powod do dumy. Nikt i nic tak nie podnosi image Polski na arenie miedzynarodowej jak nowi Polacy przyjezdzajacy np. do Szwajcarii. To sa wartosciowi ludzie w calym tego slowa znaczeniu.
Mam bardzo bliski kontakt z nimi - dlatego tez doskonale wiem co mowie.
Arek Kasprowski.ch
ZĂźrich, 11.02.2008 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|