Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| szczur4x4
 | Dołączył: 09 Sty 2008 | Posty: 251 | Skąd: Kopavogur |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:00 Temat postu: |
|
|
przyjechaĹem z zamiarem podjÄcia pracy w tym zawodzie i to osiÄ
gnÄ
Ĺem inaczej wrĂłciĹbym do EĹku, tam mam duĹźy dom i pracÄ ale nie tak dobrze pĹatnÄ
jak tu (Ĺźona jest na bezpĹatnym), co do nadgodzin to mogÄ robiÄ ile wlezie ale to nie dla mnie chcÄ ĹźyÄ tu normalnie i to robiÄ, kiedyĹ w Holandii pracowaĹem po 14 godzin i juĹź nie bÄdÄ... nawet bez nadgodzin jest nie Ĺźle (180 tysi) ,Ĺźycie ucieka miÄdzy palcami,dziÄkujÄ Bogu za to co mam-wiÄcej nie chcÄ, trzeba cieszyÄ siÄ tym co mamy , sÄ
ludzie chorzy lub niepeĹnosprawni to jest problem a nie Ĺźe tamten ma wiÄcej o 300 koron/godz niĹź ja |
|
Powrót do góry |
|
 |
| leszek16064 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:05 Temat postu: |
|
|
DokĹadnie to miaĹem na myĹli, piszÄ
c Ĺźe siÄ z TobÄ
zgadzam, na pewno nie bez znaczenia rĂłwnieĹź jest znajomoĹÄ jÄzyka i wyksztaĹcenie.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| leszek16064 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 19 Lis 2005 | Posty: 224 | Skąd: Akranes |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:15 Temat postu: |
|
|
owieczkowo napisał: | \ teraz przeprowadzilam sie do stolicy szukam nowej i jestem bardzo w temacie jesli chodzi o wymagania pracodawcow, stawki itp.. i niestety musze stwierdzic ze sytuacja nie jest zaciekawa..ale o tym tez juz pisalam.. |
Nie tak dawno moja znajoma znalazĹa pracÄ w Hagkaup-Kringla,zapytaĹa siÄ czy nie potrzebujÄ
do pracy,okazaĹo siÄ Ĺźe przyjeli jÄ
od "zaraz" bez znajomoĹci jakiegokolwiek jÄzyka na kasÄ(z tym Ĺźe od razu zostaĹa wysĹana na kurs Islandzkiego) nigdy bym w to nie uwierzyĹ ale przy okazji zakupĂłw widziaĹem jÄ
na kasie,CUDA SIÄ ZDARZAJÄ.
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:16 Temat postu: |
|
|
zyzak co tak przycichĹeĹ ???????
widze Ĺźe co raz bÄdÄ musiaĹ Was uspokajaÄ , po czÄĹci kaĹźdy z Was ma racjÄ tylko zbyt nerwowo reagujecie, luzik...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:18 Temat postu: |
|
|
[quote="leszek16064"] owieczkowo napisał: | \ CUDA SIÄ ZDARZAJÄ.
Pozdrawiam. |
sÄ
firmy ktore na takich "cudach" trzepia kasiore. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| HARRY75
 | Dołączył: 15 Cze 2007 | Posty: 417 | Skąd: z KÄ
towni |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 20:29 Temat postu: |
|
|
No proszÄ . Moja firma zarabia na cudeĹkach i teĹź nieĹşle daje zarobiÄ . Nie wiedziaĹem Ĺźe cuda na wyspie sÄ
takie czÄste . pozrdo600 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 21:00 Temat postu: jakie cUDA? |
|
|
nie napisalm : CUDA SIE ZDAZAJA
to nie moje slowa..nie wiem skad sie wziol ten rzekomy cytat..
jakies czary mary i hokus pokus sie tu dzieja _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 21:02 Temat postu: |
|
|
TAK CZY INACZEJ ROZBIEĹťNOĹÄ W ZAROBKACH JEST DUĹťA, CI CO PRZYJECHALI WCZEĹNIEJ I MAJÄ PRACÄ ZAKLEPANÄ TO SIÄ CIESZÄ, ALE CI KTĂRZY CHCÄ PRZYLECIEÄ ....TO NIE MAM POJÄCIA, NIE WYOBRAĹťAM SOBIE PRZYLOTU TU W CIEMNO TO JUĹť GĹUPOTA, A I Z POLSKI CIÄĹťKO COKOLWIEK ZAĹATWIÄ CHYBA ĹťE NA JAKIEĹ KONTRAKTY ? NALEĹťY TEĹť UWAĹťAÄ NA OSZUSTĂW ,
-INFO DLA PRZYLATUJÄCYCH : wiele ludzi juĹź stad odleciaĹo bez kasy, przykĹad : moi znajomi z EĹku zostali tu ĹciÄ
gniÄci pod pozorem ogromnych zarobkĂłw, trafili do Husaviku dostali 800isk/godz minus podatek wrĂłcili juĹź do polski i takich byĹo wielu, najlepiej przylecieÄ na gotowe ale to teĹź juĹź problem... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 21:08 Temat postu: |
|
|
tu nie Niemcy Ĺźe gdy siÄ nie powiedzie moĹźna wsiÄ
ĹÄ w TIRa i jechac do polski, skoĹczy siÄ kasa i koniec, w kartonie mieszkaÄ tu siÄ nie da...zwieje do oceanu razem z kartonem.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 28 Sty 2008, 22:06 Temat postu: Re: jakie cUDA? |
|
|
owieczkowo napisał: | nie napisalm : CUDA SIE ZDAZAJA
to nie moje slowa..nie wiem skad sie wziol ten rzekomy cytat..
jakies czary mary i hokus pokus sie tu dzieja |
o kurde zamotalem sie, faktycznie to nie Twoj cytat. Przepraszam
o cudach pisal Leszek i go chicalem zacytaowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| Dołączył: 06 Gru 2005 | Posty: 1093 | Skąd: Islandia |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 8:20 Temat postu: |
|
|
KtoĹ tu napisaĹ,Ĺźe Ĺźona dostaje wypĹatÄ na rÄkÄ 160 tyĹ w przedszkolu. Dla mnie to niestety bajka, tyle nawet islandki na rÄkÄ nie dostajÄ
. Chyba Ĺźe chodzi o pĹacÄ brutto to siÄ zgadzam wtedy. A moĹźe zrobili jÄ
odrazu dyrektorkÄ
w przedszkolu, a wszystkie dzieciaki tam rozmawiajÄ
po angielsku. No cóş moĹźe to i prawda wtedy. Nie dyskutujÄ ile ten czĹowiek sam zarabia, bo z tym naprawdÄ bywa róşnie. A przedszkola nie podlegajÄ
ministerstwu oĹwiaty tylko szkoĹy, to jak islandzkie ministerstwo oĹwiaty jej pracÄ w przedszkolu zaĹatwiĹo? No nie lubiÄ jak ktoĹ wciska waĹki ludziom!!!! _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Shoemaker ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 18 Sty 2008 | Posty: 15 | Skąd: Rvk |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 11:05 Temat postu: |
|
|
[quote="szczur4x4"] jeden dostaje wiÄcej inny mniej bo akurat lepiej trafiĹ,
nom lepiej trafic niemogl  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 15:37 Temat postu: |
|
|
Akurat, Moje znajome islandki pracuja w roznych przedszkolach panstwowych. A moja przyjaciolka z Francji , nauczycielka duzo sie musiala bujac ,zeby jej papiery uznali i musiala wykazac sie najpierw ,ze dobrze posluguje sie islandzkim. Wiec bajki to dzieciom na dobranoc. Chyba ,ze jest nauczycielka w prywatnym przedszkolu. Nauczyciele w szkolach tez nie maja kokosow, wiem to bardzo dobrze. Wiec trudno mi uwierzyc ,az w takie szczescie tej kobiety. Tak samo jak wynajecie mieszkanie za 45 tys. Gdzie jestem ciekawa. Nie uwierze ,ze w Reykiaviku. Poza stolica to moze uwierze. Ja naprzyklafd tez nie narzekam tutaj na warunki, ale po co przedobrzac. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 15:42 Temat postu: |
|
|
Wlasnie opowiedzialam to dla mojej kolezanki islandki , ktora jest nauczycielka z duzym stazem. Usmiala sie do rozpuchu. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dorcia_4
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 117 | Skąd: ... |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 16:34 Temat postu: |
|
|
Grazynko a jednak takie zarobki sa mozliwe. Moja kolezanka jest z Kosowa i zna dobrze islandzki, dostala prace w przedszkolu bez wiekszego problemu i ma kolo 150 tys na reke. Bardzo czesto mozna znalezc prace na kuchni lub przy sprzataniu w przedszkolu (sama mialam taka propozycje) i zarobki sa rzedu 140 tys. Tak wiec mozna zarobic  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 18:26 Temat postu: |
|
|
Nie wiem jak to jest z przedszkolankami, ale na przyklad w biurze projektow zarobki zaleza od wyksztalcenia i lat pracy. Nieznajomosc jezyka nie wplywa na zarobki! Oczywiscie firma moze podjac decyzje, ze nie zatrudnia kogos, bo nie zna jezyka, ale jesli podejmie decyzje, ze zatrudnia czlowieka MIMO nieznajomosci jezyka to musi placic tyle ile nalezy mu sie ze wzgledu na wyksztalcenie/doswiadczenie.
Podejrzewam, ze podobnie moze byc z przedszkolankami. Czyli, teoretycznie, dziewczyna z Polski z odpowiednimi studiami i doswiadczeniem tuz po przyjezdzie moze zarabiac wiecej niz Islandka, ktora jest tylko po szkole sredniej... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | Dołączył: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 18:31 Temat postu: |
|
|
A moze po prostu Szczur nam powie dlaczego jego zona zarabia tak duzo?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ansswis
| Dołączył: 11 Wrz 2007 | Posty: 307 | |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 21:12 Temat postu: |
|
|
Powaznie mowicie ze w przedszkolu nie ma szans na 160k na reke?? Bo myslalem zeby zaczac cala procedure uznawania tu dyplomu ale widze ze nie ma to w takim ukladzie sensu.
A i ile w tym prawdy ze szukaja duzo osob do przedszkoli?? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 21:19 Temat postu: |
|
|
W tamtym roku byĹo 154 000 brutto. A znajomoĹc jezyka akurat w przedszkolach i szkoĹach jest wymagana jeĹli komuĹ zaleĹźy ,aby zarabial wedle wyksztaĹcenia. Wtedy zgoda. Dla mnie to oczywiste. Na poczÄ
tku jesieni byĹo duĹźo miejsc wolnych teraz jest juĹź problem. Ale moĹźna prĂłbowaÄ oczywiĹcie. _________________ Brunetka |
|
Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 29 Sty 2008, 21:57 Temat postu: |
|
|
Nom, na:
http://job.is/atvinnutorg/overview.asp?id=11
jeszcze jest sporo ogĹoszeĹ na przedszkolanki ale faktycznie ze dwa czy trzy miechy temu to byĹo tego jakieĹ cztery razy tyle. _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
 |
|