Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
|
Wysłany: 29 Lis 2004, 19:38 Temat postu: Podział administracyjny.Plissssss |
|
|
Bardzo bardzo bardzo potrzebuję informacji na temat podziału administracyjnego Islandii.Takiego szczegółowego (łącznie z zadaniami rad gmin, wydatki, podatki, tryb wyboru...).
Wikipedie i artykuł p.Binkowskiego już przejrzałam.
Czy bardzo jestem naiwna wierząc, że znajdę coś jeszcze??
pozdrawiam.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Jola
 | Dołączył: 31 Sty 2004 | Posty: 1000 | |
|
Wysłany: 29 Lis 2004, 20:33 Temat postu: |
|
|
Czemu od razu naiwna.. Wszystko jest do znalezienia.
Sam podział administracyjny - nazwy i granice gmin, powiatów, itp. znaleźć można w atlasie Islandii 1:500 000 wyd. Landmaelingar Islands.
Jeśli chodzi o pozostałe rzeczy, na pewno będzie to wszystko w encyklopediach Islandii, ale to po Islandzku. Jeśli nie chcesz się bawić i tłumaczyć, to obejrzyj strony rządowe, tam powinnaś gdzieś dorzeć do miejsca, które szukasz. A jeśli i tam nie trafisz, to zawsze można napisać do głównej informacji turystycznej w Reykjaviku, a oni pokierują Cie gdzie trzeba. Jak ja mam trudności ze znalezieniem czegokolwiek, nie tylko związanego z turystyką, to proszę ich o pomoc i zawsze ją dostaję. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Lis 2004, 7:45 Temat postu: |
|
|
dziękuję za informacje. Wczoraj przejrzałam chyba wszystkie islndzkie strony.Już miałam schizę, że ten podział administracyjny jest napisany wszędzie na środku, ogromnymi literami, a ja go oczywiście nie widzę.
Pomęczę jeszcze konstytucję i może jeszcze jakieś Towarzystwo
dziękuję
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
| Dołączył: 06 Lut 2004 | Posty: 1182 | |
|
Wysłany: 30 Lis 2004, 9:00 Temat postu: |
|
|
agin napisał: | Pomęczę (...) może jeszcze jakieś Towarzystwo |
Zobaczymy kto kogo... :wink:
8) |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 30 Lis 2004, 9:23 Temat postu: |
|
|
Konsul honorowy Republiki Islandii w Polsce będzie wiedział. Nie mam pod ręką namiarów na niego, ale powinno je mieć towarzystwo. Wiem, że urzęduje w Trójmieście. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 30 Lis 2004, 9:34 Temat postu: |
|
|
Jedną z odpowiedzi na icelandowski konkurs było podanie namiarów na konsula Islandii w Warszawie:
Cytat: | Konsulat Islandii w Warszawie al. Niepodległości 177, 02-555 Warszawa |
Może tam?
A jeśli chodzi o tego "nadmorskiego" konsula to namiary są takie:
Honorowy Konsul Generalny Republiki Islandii w Polsce
Stanisław Laskowski
ul. Słowackiego 30 m. 17
81-872 Sopot
tel/fax: (0-58) 551 58 40
e-mail: slaskowski@zeg.com.pl
Ale nie ma to jak samemu poszukac. A dostać potrawę na tacy to nie to samo co samemu przyrządzić... |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Gru 2004, 8:21 Temat postu: |
|
|
Na temat potraw na tacy i ich przyrządzania można by jeszcze podyskutować ( i o przyjemnościach związanych z podawania raczej komuś niż sobie) ale nie w tym rzecz. Pan Nadmorski odesłał do.. internetu. Cóż.
pozdrawiam ciepło. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| einar
|
Wysłany: 3 Gru 2004, 9:35 Temat postu: |
|
|
No uprzedzałem, że współpraca z konsulami nie będzie przebiegać łatwo. Nie do końca rozumiem, czemu osoby mające - ten honorowy wprawdzie tytuł konsula - tak strasznie nie lubią gdy im się o tym przypomina.
No ale co zrobić...
Jednak tak jak napisała Jola - w sieci z pewnością znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|