Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2008, 15:52 Temat postu: .. |
|
|
Hallo,
nie znam skladu Bebilon pepti, ale tutaj jest dostepne mleko sojowe w proszku dla maluszkow. Mozna je kupic w aptece i w sklepach z zywnoscia, w supermarketach tez. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 7 Kwi 2008, 19:30 Temat postu: |
|
|
Hej mam pytanie. Moja dzidzia urodzi sie na pocz膮tku lipca wiec kiedy musz臋 zacz膮膰 za艂atwia膰 papiery zwi膮zane z macie偶y艅skim i co dokladnie jeszcz臋 musz臋 zrobi膰 przed porodem?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 8 Kwi 2008, 7:51 Temat postu: |
|
|
zuzula666 przerabialam to samo dokladnie rok temu w lipcu poczytaj na str. 10 wszystko jest opisane co musisz zalatwic, pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 8 Kwi 2008, 20:18 Temat postu: |
|
|
dzi臋ki za info. Poczyta艂am co i jak ale w dalszym ci膮gu nie wiem gdzie jest urz膮d i jaki to urz膮d gdzie musz臋 si臋 wybra膰 偶eby z艂ozy膰 te dokumenty?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 7:52 Temat postu: |
|
|
Hejka. Lipaza ja swoj膮 c贸re karmi艂am mlekiem sojowym sma zielone. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 9:46 Temat postu: |
|
|
Winia napisa: | Hejka. Lipaza ja swoj膮 c贸re karmi艂am mlekiem sojowym sma zielone. | no w艂a艣nie o co艣 takiego mnie si臋 rozchodzi ale jeszcze zapytam lekarza bo bebilon pepti nie jest sojowe ale mo偶e mog臋 j膮 karmi膰 sojowym wiesz ja j膮 cyckiem karmi臋 ale wiesz chc臋 si臋 upewni膰 bo r贸偶nie to w 偶yciu bywa!!!! a mo偶e kt贸ra艣 z Was ma dzieci膮tko z atopowym zapaleniem sk贸ry lub skaz膮 bia艂kow膮 jak wygl膮da leczenie na Islandii ???????????i ca艂e te procedury _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 10:26 Temat postu: |
|
|
Dziewczyny, czy ktoras z was pobierala komorki macierzyste w czasie porodu? Zabieg coraz bardziej popularny w Europie, w Polsce jest juz kilka bankow, ale na Islandii nie powstal jeszcze zaden. Podobno mozna pobrac i wyslac krew do banku do Anglii albo Stanow. Hmmmm... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 11:36 Temat postu: |
|
|
Ja si臋 dowiadywa艂am i rok temu mi powiedziano , 偶e nie pobieraj膮. Strasznie si臋 wkurzy艂am wtedy, bo uwa偶am , 偶e w pa艅stwie z tak ma艂膮 ilo艣ci膮 ludzi i dawc贸w to jest to brak odpowiedzialno艣ci. I zrobi艂o mi si臋 jeszcze smutniej gdy moj znajomy zmar艂 na bia艂aczk臋 w ubieg艂ym roku. Nie znaleziono dla niego odpowiedniego dawcy na Islandii. Mo偶e teraz si臋 zmieni艂o, dowiedz si臋 dok艂adnie i daj nam zna膰 prosz臋. A swoj膮 drog膮 to jak ty si臋 czujesz i na kiedy masz termin? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 13:46 Temat postu: |
|
|
Teoretycznie pobranie jest mozliwe, pod warunkiem, ze jakis bank komorek podejmie sie transportu krwi z Islandii. Bede drazyc temat i z pewnoscia dam wam znac.
Termin mam na 26 sierpnia, a ostatnio czuje sie naprawde dobrze. Oby jak najdluzej!
Pozdrawiam serdecznie! |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| epic_rulezzz
| Do潮czy: 20 Mar 2008 | Posty: 21 | Sk眃: Pozna艅 |
|
Wys砤ny: 9 Kwi 2008, 21:34 Temat postu: |
|
|
Marta Luiza napisa: | Ja si臋 dowiadywa艂am i rok temu mi powiedziano , 偶e nie pobieraj膮. Strasznie si臋 wkurzy艂am wtedy, bo uwa偶am , 偶e w pa艅stwie z tak ma艂膮 ilo艣ci膮 ludzi i dawc贸w to jest to brak odpowiedzialno艣ci. I zrobi艂o mi si臋 jeszcze smutniej gdy moj znajomy zmar艂 na bia艂aczk臋 w ubieg艂ym roku. Nie znaleziono dla niego odpowiedniego dawcy na Islandii. Mo偶e teraz si臋 zmieni艂o, dowiedz si臋 dok艂adnie i daj nam zna膰 prosz臋. A swoj膮 drog膮 to jak ty si臋 czujesz i na kiedy masz termin? |
to przykre co piszesz o swoim koledze....
przecie偶 Islandczycy s膮 tak blisko wszyscy ze sob膮 spokrewnieni, 偶e a偶 dziwne.... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Marta Luiza
| Do潮czy: 05 Lis 2004 | Posty: 310 | Sk眃: Islandia |
|
Wys砤ny: 10 Kwi 2008, 10:51 Temat postu: |
|
|
Ale moj kolega byl pol islandczykiem i odnalezienie podobnej osoby okazalo sie bardzo trudne, w koncu znaleziono dawce szpiku w Szwecji ale niestety bylo juz za pozno |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Kwi 2008, 16:30 Temat postu: |
|
|
mam pytanie do was dziewczyny jestem w 2 m-cu i chcia艂abym si臋 dowiedzie膰 czy musz臋 mie膰 po艂o偶n膮 z mojego rejonu i czy po艂o偶na kt贸ra prowadzi ci膮偶臋 jest te偶 przy porodzie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 12 Kwi 2008, 17:50 Temat postu: |
|
|
ja mialam polozna ze swego rejonu,a przy porodzie byly polozne juz ze szpitala. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 12 Kwi 2008, 19:28 Temat postu: |
|
|
Nie musisz miec poloznej ze swojego regionu Ja mieszkam w Mosfellsbaer, a do przychodni chodze w R-vik 104, tam mam lekarza pierwszego kontaktu i polozna. Fakt, ze troche sie na poczatku dziwili, ale tak mi jest wygodnie, bo blisko pracy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Winia
| Do潮czy: 05 Mar 2007 | Posty: 69 | Sk眃: keflavik |
|
Wys砤ny: 13 Kwi 2008, 9:26 Temat postu: |
|
|
Mojej po艂o偶nej te偶 nie by艂o przy porodzie. Rodzi艂am 20 godzin tak偶e po艂o偶ne wymienia艂y si臋 co dy偶ur. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 13 Kwi 2008, 12:23 Temat postu: |
|
|
Mojej poloznej tez nie bylo przy porodzie.Mieszkam w Keflaviku a rodzilam w Reykjaviku.Porod trwal 3,5 godziny a polozne wymienily sie 4 razy _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 14 Kwi 2008, 17:07 Temat postu: |
|
|
No dobrze, a jak to jest z po艂o偶nymi polkami tutaj. Po angielsku m贸wi臋 ale z terminologi膮 medyczn膮 to nie jest u mnie za dobrze, a chcia艂abym wiedzie膰 dok艂adnie co b臋d膮 mi robi膰. A i kiedy najlepiej i艣膰 do lekarza czy w og贸le i艣膰 do ginekologa? Wiem 偶e do 12 tyg. mog臋 tylko potwierdzi膰 ci膮偶臋 tyle si臋 dowiedzia艂am w przychodni. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mgj
| Do潮czy: 25 Wrz 2007 | Posty: 58 | Sk眃: Kopavogur |
|
Wys砤ny: 14 Kwi 2008, 17:22 Temat postu: ... |
|
|
Polskie polozne sa w szpitalu, ale nie wiadomo czy akurat trafisz na ich dyzur. Jesli chodzi o lekarza, to powinnas isc od razu. W 11 tygodniu masz robione badania na choroby genetyczne( m.in. na zespol Downa), wiec koniecznie sie zglos. Powinnas tez miec swoja polozna , do ktorej zglaszasz sie co miesiac i ona prowadzi Ci cala ciaze, lacznie z wysylaniem na badania. Jesli masz problem z dogadaniem sie mozesz slorzystac z pomocy tlumacza, ktory Ci sie nalezy, jest to pomoc bezplatna. Tlumacza mozesz tez miec przy porodzie. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
|
Wys砤ny: 14 Kwi 2008, 17:32 Temat postu: |
|
|
Nie no tak 藕le nie jest, po prostu b臋d臋 musia艂a si臋 poduczy膰 troch臋 i b臋dzie dobrze, tylko teraz to nie mam jak bo ci膮gle 艣pi臋 ale dam rad臋, dzi臋ki dziewczyny. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|