reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 12:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli trzeba miec szczescie zeby trafic na jakiegos normalnego celnika heh a czy ktoras z was sie orientuje czy na bezclowym mozna kupic jakis soczek lub objadek dla maluszka typu GERBER??
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 12:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wode mozesz dostac na pokladzie ale nie wiem czy mozna wniesc mleko w proszku. Ja bym wniosla takie w kartoniku, juz gotowe , w sumie jest zamkniete przez producenta , NAN 1 i 2 mozna kupic normalnie w skiepie a inne w Lyfja. Nie rozumiem dlaczego zabrali reszte a zostawili 100 ml, to nie ma sensu, Mad ktorymi liniami lecialas, jesli moge wiedziec? Nie jestem pewna czy mieli takie prawo, co ci powiedzieli zabierajac?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 13:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ok nawet, jezeli kupimy na lotnisku NAN 1 czy NAN 2 w kartoniku to przeciez nie dam malemu zimnego, nepodgrzanego mleka ! Myslalam, ze zabiore mleko w proszku wsypane do butelki i w samolocie dostane ciepla wode...
Zawsze jakies problemy Sad lecialam w grudniu i nikt mi nie sprawdzal ile mam plynow dla dziecka.
Powr髏 do g髍y
esmerka31

Do潮czy: 19 Lut 2007
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 14:18    Temat postu: hej Odpowiedz z cytatem

A nie lepeiej zadzwonic na lotnisko i sie dowiedziec jak mozna najlepeiej zrobic?
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 14:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no niestety moje dziecko pije mleko SMA GOLD. NAN nie moze poniewaz jest ono za tluste i strasznie wymiotuje po nim.znajoma leciala expresem miala cala bytelke soczku zamknietego prosto ze sklepu to powiedzieli jej ze moze przelac do butelki tylko 100 ml i reszte musi zostawic.dlamnie to totalny bezsens dziecko to nie dorosly i kiedy jest glodne to trzeba nakarmic,szkoda ze coniektozy tego nie rozumieja Sad ale zawsze mozna mleko odsypac do woreczka i przemycic w kieszeni Very Happy
malwina86

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 14:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esmerka31 a co mi to da ze zadzwonie jak powiedza cos a okaze sie zupelnie co innego tutaj w islandi nie spotkalam sie jeszcze nigdy aby gdzieklwiek ktos udzielil mi konkretnej odpowiedzi Sad
Winia

Do潮czy: 05 Mar 2007
Sk眃: keflavik
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mleko zawsze mo偶na zrobi膰 w domu, tu偶 przed wyjazdem na lotnisko, potem ewentualnie poprosi膰 o podgrzanie. Gotowe mleko w kartoniku te偶 zabior膮, tak samo jak i inne napoje, nie wa偶ne 偶e dla dziecka. Taka to chamota jest i nic nie zrobisz. Ja m贸wi艂am 偶e to dla dziecka i 偶e chyba musi co艣 pi膰, ale dla nich to jak grochem o 艣cian臋.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 15:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

winia a w butelce jak bede miala juz zrobione to nie kaza wylac??
Marta Luiza

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 17:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sma gold mozesz kupic w Lyfja, Winia ale czy ty mialas mleko czy soki specjalne dla dzieci czy normalne w kartoniku?
Powr髏 do g髍y
mgj

Do潮czy: 25 Wrz 2007
Sk眃: Kopavogur
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 18:06    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

Ja w grudniu lecialam ze swoja 9-miesieczna coreczka do Polskii nie mialam zadnego problemu z piciem dla niej. Mialam dwa kartoniki mleka po pol litra i dwie butelki soku, w zwyklych butelkach dla dzieci, rozrobionego w domu. Oprocz tego dwa sloiczki deserkow Nestle i przy kontroli nic nie kazali mi zostawiac. Dziwi mnie troszke, ze mialyscie takie problemy Shocked
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 18:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy na bezclowym jest apteka??
Winia

PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 19:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mia艂am zrobione mleko w butelce, to tego mi nie zabrali. Mia艂am te偶 koko mjolki i soczki svali, oraz wode w butelce to zabrali mi wszystko opr贸cz mleka w butelce. Gdyby kazali wyla膰 mi mleko z butelki to by艂by juz szczyt wszystkiego, i napewno bym tak tego nie zostawi艂a tylko zrobi艂abym wielk膮 awantur臋. Kupi艂am potem soczki i wode na bezc艂owym, jak juz wczesniej pisa艂am, i to jest chyba najlepsze wyj艣cie.
Powr髏 do g髍y
aniapl
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 19 Maj 2008, 23:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny takie wesz艂y przepisy, 偶e mo偶na przemyci膰 tylko 100 ml napoju, oboj臋tnie jakiego.
Na szcz臋艣cie zdarzaj膮 si臋 celnicy, kt贸rzy nie pilnuj膮 tego. Ale co je艣li jednak... Najlepiej tak jak zrobi艂a Winia, kupi膰 na bezc艂owym (cho膰 s艂aby tam wyb贸r) a o wod臋 do mleka mo偶na poprosi膰 te偶 stewardess臋. I rozrobi膰 w samolocie, chocia偶 wiem, 偶e to cholernie niewygodne z maluchem na kolanach Sad
Powr髏 do g髍y
stan

Do潮czy: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 0:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dwie strony jalowej dyskusji

zawsze mozecie sobie sprawdzic jak jest w przepisach, zamiast pleplac.

wydrukujcie sobie ten plakat i celnikowi pokazcie jak zakwestionuje papu dla waszego dziecka

http://kefairportcom.dev12.dacoda.is/resources/Files/74_plakat2_EN_1.pdf

to obowiazujace w unii i na islandii przepisy (sciagniete ze strony keflavickiego lotniska), jak ktos nie skumal to jest tam napisane ze nie wolno przewozic plynow w pojemnikach wiekszych niz 100 ml (wiec nie mozna miec do polowy wypitego 200 mililitrowego kokomjolka) wyjatek stanowi miedzy innymi jedzenie dla dzieci niezbedne na czas podrozy.

tyle
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 0:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przepisy przepisami a "na 偶ywo" cz臋sto wygl膮da inaczej. Ja wnios艂am butelk臋 z sokiem 330 ml i nikt mi tego nie zabra艂. Nie by艂o to jedzenie dla dziecka, wi臋c nie zawsze przepisy s膮 najwa偶niejsze.
A to czy kt贸re艣 dziecko pije NAN czy SMA nazywasz ja艂ow膮 dyskusj膮? I to czy takie mo偶na kupi膰 w aptece te偶? Albo czy na bezc艂贸wce s膮 GERBERY?

A zreszt膮 nie wszyscy znaj膮 angielski i musz膮 dopyta膰. I nie wszyscy maj膮 tak膮 zdolno艣膰 wyszukiwania wszystkiego w necie.

A zreszt膮 to jest w膮tek porodowy i dzieciowy i nie trzeba nam tu pouczania!
Powr髏 do g髍y
stan

Do潮czy: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 0:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aniapl napisa:
Przepisy przepisami a "na 偶ywo" cz臋sto wygl膮da inaczej. Ja wnios艂am butelk臋 z sokiem 330 ml i nikt mi tego nie zabra艂. Nie by艂o to jedzenie dla dziecka, wi臋c nie zawsze przepisy s膮 najwa偶niejsze.

sa tacy co wniesli na poklad bombe w bucie, co z tego. po to podalem linka do plakatu z przepisami, zeby wydrukowac i pracownikowi ochrony pokazac jak sie bedzie rzucal, jak nie zmieknie mozesz poprosic kierownika zmiany o oficjalne wyjasnienie.

poza tym o takie rzeczy lepiej pytac u zrodla (w linii lotniczej), a nie obcych ludzi na forum.

jakbym swoja wiedze o tym kraju czerpal z forum to by mi wyszlo ze prawie wszyscy tu dziaduja za 170 000 isk miesiecznie, nie znaja islandzkiego, pracuja 10 godzin dziennie, a wolny czas spedzaja na sledzeniu kursu korony do euro.
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 1:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:
jakbym swoja wiedze o tym kraju czerpal z forum to by mi wyszlo ze prawie wszyscy tu dziaduja za 170 000 isk miesiecznie, nie znaja islandzkiego, pracuja 10 godzin dziennie, a wolny czas spedzaja na sledzeniu kursu korony do euro.

Wiedz臋 o kraju to mo偶e nie, ale o naszych rodakach w tym kraju i owszem.
Trafnie to napisa艂e艣 Smile
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 6:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan nie czepiaj sie- mozemy sobie gdybac ile wlezie Smile
Bylam na stronie Iceland Express- wychodzi na to, ze mozna miec po 100ml plynu na 1 OSOBE- powinno byc zapakowane w foliowa torebke, ktore sa rowniez dostepne na lotnisku. Poza tym jedzonko dla dziecka jak najbardziej moze byc przewozone.
Powr髏 do g髍y
Winia

PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 8:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stan wez si臋 odpier..., po co sie wtr膮casz, kto艣 ci臋 pyta艂 o zdanie? To s膮 do艣wiadczenia innych i jak najbardziej warto ich wys艂ucha膰, bo niekt贸rzy do艣wiadczyli tego o czym pisz膮. I lepiej zniknij z forum o porodzie, i zajmij si臋 czym艣 bardziej m臋skim.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

PostWys砤ny: 20 Maj 2008, 8:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi si臋, 偶e gdyby艣 Winia mia艂a te soki w butelkach dla dzieci to nikt by ich nie zabra艂, natomiast z tymi w kartonikach to troch臋 jak wnoszenie alkoholu do baru, Wink
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 39, 40, 41 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 40 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.