reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam ponowni
jestem w 29 tygodniu ci膮偶y, nie by艂am jeszcze ani jednego dnia na zwolnieniu , cho膰 moja praca nie jest lekka (moje zmiany to 13 h) nie narzekam, pracuj臋! wiem te偶, 偶e ka偶da z nas znosi inaczej ten czas! jak ju偶 nie bede dawa膰 rady te偶 p贸jd臋 na zwolnienie! i tylko kobiety kt贸re by艂y lub s膮 w ci膮偶y wiedz膮 jak ci臋偶ko jest si臋 nawet schyli膰!!!
jedna pro艣ba napiszcie czy jeste艣cie zadowolone z przebiegu porodu, opieki itd. nied艂ugo mnie to czeka, jestem jakby lekko przera偶ona! czy mog艂yby艣cie mi to bardziej opisa膰, jak tu jest?
p.s czekam na pozytywne opinie Very Happy
pozdrawiam wszystkie dzieciaczki
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
aniapl
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa:
no wszystko ok Aniapl ale czy pracujesz i pracowa艂a艣 ci臋偶ko podczas ci膮偶y np wo偶enie taczk膮 ziemi lub uk艂adanie kostki brukowej?? Ja pracuj臋 w serwisie ogrodowym i moja praca na tym polega wi臋c nie m贸w 偶e od takiej pracy kobieta z brzuchem pod nosem ma lekko. Moj kr臋gos艂up ju偶 mnie nie boli tylko piecze-nie wiem czy pracowala艣 w ci膮偶y fizycznie i czy wiesz jakie to uczucie Sad

A owszem w obu ci膮偶ach pracowa艂am fizycznie, w pierwszej przy rybach (gorszej pracy nie znam) i da艂am rad臋, wi臋c doskonale wiem co to praca fizyczna w ci膮偶y. I 偶eby nie by艂o, 偶e ci膮偶e mia艂am jakie艣 idealne, nie, nogi i plecy momentami mi wysiada艂y, stopy i d艂onie puch艂y jak balony.
Ale jak wida膰 da艂am rad臋 i szczerze przyznam, 偶e te偶 marzy艂am o zwolnieniu jak by艂o mi ci臋偶ko, ale jak wida膰 nie jest ono konieczne i lekarze o tym wiedz膮. Smile

Gra偶yna je艣li s膮 przeciwwskazania to wtedy ju偶 nie jest zdrowa ci膮偶a a ja pisa艂am o zdrowej.
Powr髏 do g髍y
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak , ale ci膮偶a to ci膮偶a i nie mo偶na wszystkiego generalizowa膰 odg贸rnie. Czasami komplikacje zdrowotne wychodz膮 podczas trwania ci膮偶y.
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kobieta77 ja jestem bardzo zadowolona z opieki podczas i po porodzie. Jak tylko przyjechalam ze skurczami zbadali mnie, moglam wybrac sobie sale- byly 3 wolne. Byly ze mna 2 bliskie mi osoby, wspierali mnie, robili zdjecia Smile Przy porodzie jest polozna, czasem do sali zaglada lekarz, czy wszystko dobrze przebiega. Polozna byla strasznie mila, robila mi masaz stop, ciagle zartowala, przyniosla sobie kawe i spytala, czy mi nie przeszkadza ! Moglam pic w trakcie porodu. Dostalam wszystko na miejscu- koszule, podklady, majtki jednorazowe. Przy zszywaniu dali mi zastrzyk znieczulajacy- przyszly 2 praktykantki i spytaly mnie o zgode na uczestniczenie przy zabiegu. Po porodzie maluch zostal z nami na sali, dostalam kolacje i po 1 godz przyjechali do nas moi rodzice, mogli z nami siedziec, polozna mierzyla i wazyla go przy nas, moj maz musial go po raz pierwszy ubrac Smile Pozniej przeniesli nas do sali- wielkie podwojne lozko, w szafkach wszystko dla dziecka- pieluszki, ubranka, waciki, gabeczki do mycia. Maz zostal z nami na noc- placi sie ok. 3,5 tys i wypisali nas juz po 20 godzinach.
wszystko bedzie dobrze, trzymaj sie Smile
Powr髏 do g髍y
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Praca pracy nie r贸wna.Co innego siedzie膰 za biurkiem, a co innego ci臋zko pracowa膰 fizycznie.

dla jednej kobiety moze byc meczace siedziec za biorkiem a dla 2 dzwigac ciezary. dla mnie osobiscie jest to troche chore ze kobieta w zaawansowanej ciazy prosi lekarza o zwolnienie a on niechce jej go dac.ja rozumiem ze sa kobiety ktore poprostu chca isc na latwizne i w czasie cizy siedziec w domku ale co z tymi ktorym naprawde jest ciezko i nie daja rady???

jedna pro艣ba napiszcie czy jeste艣cie zadowolone z przebiegu porodu, opieki itd. nied艂ugo mnie to czeka, jestem jakby lekko przera偶ona! czy mog艂yby艣cie mi to bardziej opisa膰, jak tu jest?

ja osobiscie jestem zadowolona.cala ciaza przebiegala super i mialam bardzo fajna polozna ktora ja prowadzila.rodzilam w Rvk i porod wstopinam bardzo bardzo milo.opieka super,warunki tez.ogolnie zdziwieniem dla nas bylo tez ze 6 godz po porodzie moglismy z maluszkiem wracac do domku lecz zostalismy dobe w szpitaly.przed porodem mialam bardzo duzo obaw.ale teraz,kiedy juz dawno jest po wszystkim moge powiedziec ze tak naprawde nie ma czego sie obawiac.kiedy mozesz juz zobaczyc maluszka i przytulic go do siebie zapominasz poprostu o wszystkim Very Happy
malwina86

PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 10:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mala pomylka w cytacie jest tez moja odp a nizej mial byc 2 cytat i odp Embarassed Embarassed Embarassed
aniapl
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 11:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisa:
Tak , ale ci膮偶a to ci膮偶a i nie mo偶na wszystkiego generalizowa膰 odg贸rnie. Czasami komplikacje zdrowotne wychodz膮 podczas trwania ci膮偶y.

Je艣li wychodz膮 komplikacje to matka i lekarz s膮 od tego aby je zauwa偶y膰 i zacz膮膰 dzia艂a膰, wtedy owszem zwolnienie jak najbardziej, nie ma to nic wsp贸lnego ze zm臋czeniem w ci膮偶y.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

Do潮czy: 05 Lis 2004
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 12:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie, ze ciaza to nie choroba ale ja nie dawalam rady w pracy mimo ze bylam zdrowa i niby wszystko bylo w porzadku. Pytanie tylko, dlaczego skoro wg lekarza czulam sie tak swietnie, urodzilam ponad m-c wczesniej? Moze Aniapl zna odpowiedz?
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 13:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marta Luiza napisa:
Pewnie, ze ciaza to nie choroba ale ja nie dawalam rady w pracy mimo ze bylam zdrowa i niby wszystko bylo w porzadku. Pytanie tylko, dlaczego skoro wg lekarza czulam sie tak swietnie, urodzilam ponad m-c wczesniej? Moze Aniapl zna odpowiedz?

Mo偶e tak mia艂a艣 pisane? Ja te偶 pierwszy raz urodzi艂am 3 tygodnie przed czasem i dziecko by艂o zdrowe i wszystko by艂o w porz膮dku. Ja by艂am zdrowa i ci膮偶a te偶. A dlaczego urodzi艂am wcze艣niej? Widocznie tak mia艂o by膰 i nie s膮dz臋, 偶e praca mia艂a tu co艣 do rzeczy.

Czy urodzi艂a艣 zdrowe dziecko? Czy jeste艣 pewna, 偶e gdyby艣 nie pracowa艂a to urodzi艂aby艣 o czasie? Czy udowodni艂a艣, 偶e to przez prac臋 urodzi艂a艣 wcze艣niej?
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 13:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie napisalam ,ze urodzilam przez prace, ale ze czulam sie zle a lekarz i tak mowil ze to nieprawda. Nie pracowalam bo nie bylam w stanie nawet siedziec. No i to bylo dla mnie straszne przezycie gdy Maly znalazl sie w inkubatorze...
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 14:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Marta Luiza napisa:
Ja nie napisalam ,ze urodzilam przez prace, ale ze czulam sie zle a lekarz i tak mowil ze to nieprawda. Nie pracowalam bo nie bylam w stanie nawet siedziec. No i to bylo dla mnie straszne przezycie gdy Maly znalazl sie w inkubatorze...

No w艂a艣nie a dyskusja toczy si臋 na temat zm臋czenia w ci膮偶y i zwolnienia z pracy z tego powodu.
Je艣li lekarz nie daje zwolnienia bo ci膮偶a jest zdrowa to dla mnie to jest jasne, przecie偶 to jest zwolnienie chorobowe.
Wcze艣niej kto艣 pisa艂 co b臋dzie je艣li dziecko b臋dzie chore przez prac臋. I moim zdaniem to w艂a艣nie ocenia lekarz, je艣li praca nie szkodzi dziecku to po co zwolnienie?
To 偶e nie daj臋 rady, to dla mnie 偶aden argument. Jak wida膰 ka偶dy daje rad臋 tylko nagada si臋 wcze艣niej niepotrzebnie.

Przypomn臋, 偶e ci膮gle pisz臋 o zdrowej ci膮偶y i zwolnieniu "bo jestem zm臋czona".

Aha i trudno mi uwierzy膰, 偶e lekarz powiedzia艂 偶e to nie prawda, 偶e czujesz si臋 藕le, pr臋dzej by艂o to stwierdzenie w stylu "to normalne i tak ma by膰". Je艣li by艂o inaczej to wsp贸艂czuj臋 lekarza.
Powr髏 do g髍y
Marta Luiza

PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 14:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aniapl napisa:
Nie no, dziewczyny nie przesadzajmy, ci臋偶ko mo偶e by膰 te偶 osobie mocno oty艂ej je艣li ci臋偶ej popracuje a nikt jej zwolnienia na zm臋czenie nie da. Naprawd臋 ci膮偶a to nie choroba (oczywi艣cie zdrowa ci膮偶a) i nie przesadzajmy, 偶e nale偶膮 nam si臋 jakie艣 wielkie ulgi.

Zwolnienie jest chorobowe a nie zm臋czeniowe. A skoro do pracy chodzimy to znaczy, 偶e dajemy rad臋 i "nic" nam nie dolega.

A co do lekarzy to faktycznie opieka nad ci臋偶arn膮 nie jest jaka艣 wyg贸rowana, ale moim zdaniem absolutnie wystarczaj膮ca.

Nie r贸bmy z siebie jaki艣 m臋czennic z powodu noszenia w sobie dziecka. My dajemy nowe 偶ycie, ale nie tracimy przy tym w艂asnego. A 偶e przy okazji nam b臋dzie ci臋偶ko, c贸偶 takie 偶ycie kobiety...... Smile

Pozdrawiam wszystkie ci臋偶ar贸wki
Mama dw贸jki brzd膮c贸w (pracuj膮ca do 2 i 4 tyg przed porodem).

p.s. Mo偶na te偶 si臋 postara膰 o zwolnienie na 50% i by膰 w pracy tylko po艂ow臋 czasu Smile

Chcia艂am Ci jeszcze pogratulowa膰 i 偶yczy膰 z ca艂ego serca zdrowia ale musisz pami臋ta膰, 偶e kobieta w ci膮偶y ma troch臋 inne prawa i o te prawa walczy艂y i kobiety i lekarze chocia偶by z powodu 艣miertelno艣ci zar贸wno kobiet jak i noworodk贸w . Obie mamy szcz臋艣cie , 偶e mieszkamy w Europie w krajach rozwini臋tych bo na 艣wiecie ,wg WHO ,co minut臋 umiera jedna kobieta z powodu ci膮偶y .
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 15:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANIA PL wyobraz sobie ze jestes wlasnie "na ostatnich nogach" ,pracujesz ciezko. rece nogi i plecy odmawiaja ci posluszenstwa.jestes tak przemeczona ze mdlejesz i upadasz....
takie wypadki sie zdarzaja i tego nie da sie przewidziec.pomimo ze ciaza jest prawidlowa i dziecko zdrowe to przyszlej mamie tez w takich dniach nalezy sie odpoczynek!!!ty czulas sie na silach i pracowalas do samego porodu ale pamietaj ze wszyscy nie sa toba i kazda kobieta czuje sie inaczej dlatego tez moim zdaniem kiedy kobieta prosi o zwolnienie powinna je dostac.nawet sam lekarz nie jest w stanie wiedziec jak jak ciezarna sie czuje moze tylko wyrazic opinie ze swoich obserwacji, a co tez moze lekarz zaobserwowac w ciagu trwania wizyty skoro trwa ona ok 15-20 min
stan

Do潮czy: 12 Sie 2007
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 15:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mozna tez wziasc po prostu urlop, ja bym wzial Smile potem i tak bedzie maciezynski wiec zwyklego nie bedzie kiedy wykorzystac
Powr髏 do g髍y
lipcowka

PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziewczyny nie ma co dyskutowac, kazdy ma swoje poglady. Ja uwazam, ze pod koniec ciazy kazda kobieta czuje sie ociezala, nie ma sily chodzic, jest opuchnieta, a co dopiero nosic ciezary. Jezeli mowi lekarzowi, ze zle sie czuje to nie powinien robic problemu ze zwolnieniem.
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 15:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

malwina86 napisa:
ANIA PL wyobraz sobie ze jestes wlasnie "na ostatnich nogach" ,pracujesz ciezko. rece nogi i plecy odmawiaja ci posluszenstwa.jestes tak przemeczona ze mdlejesz i upadasz....
takie wypadki sie zdarzaja i tego nie da sie przewidziec.pomimo ze ciaza jest prawidlowa i dziecko zdrowe to przyszlej mamie tez w takich dniach nalezy sie odpoczynek!!!ty czulas sie na silach i pracowalas do samego porodu ale pamietaj ze wszyscy nie sa toba i kazda kobieta czuje sie inaczej dlatego tez moim zdaniem kiedy kobieta prosi o zwolnienie powinna je dostac.nawet sam lekarz nie jest w stanie wiedziec jak jak ciezarna sie czuje moze tylko wyrazic opinie ze swoich obserwacji, a co tez moze lekarz zaobserwowac w ciagu trwania wizyty skoro trwa ona ok 15-20 min

Je艣li tak si臋 czuj臋 to zwalniam si臋 z pracy i id臋 do domu, osobie "nie w ci膮偶y" te偶 nale偶y si臋 czasem odpoczynek, prawda? Nale偶膮 mi si臋 dni wolne chorobowe i mog臋 to wykorzysta膰, ale chyba kobieta w ci膮偶y nie jest "na ostatnich nogach" przez 24 godz. na dob臋? I wcale nie prawda, 偶e ja czu艂am si臋 na si艂ach, bo te偶 by艂am cholernie zm臋czona, ale nie dawa艂o mi to 偶adnych ulg typu "bo jestem w ci膮偶y". Bywa艂am tak samo zm臋czona te偶 wcze艣niej i nie sz艂am do lekarza bo mi ci臋偶ko!!!

Ko艅cz臋 dyskusj臋, bo do niczego ona nie prowadzi.
Pozdrawiam.
Powr髏 do g髍y
aniapl
PostWys砤ny: 22 Maj 2008, 15:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lipcowka napisa:
Dziewczyny nie ma co dyskutowac, kazdy ma swoje poglady. Ja uwazam, ze pod koniec ciazy kazda kobieta czuje sie ociezala, nie ma sily chodzic, jest opuchnieta, a co dopiero nosic ciezary. Jezeli mowi lekarzowi, ze zle sie czuje to nie powinien robic problemu ze zwolnieniem.

Lipc贸wka i owszem, tak jak napisa艂a艣 "pod koniec ci膮偶y" czyli oko艂o miesi膮ca przed rozwi膮zaniem. To jest najci臋偶szy okres. Wtedy lekarze nie stawiaj膮 opor贸w przed wydaniem zwolnienia.
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 24 Maj 2008, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej dziewczyny jako ,,zaraz mamusia" chcia艂abym zacz膮膰 powoli robi膰 zakupy a mianowicie chodzi mi o kosmetyki no i chcia艂am si臋 was poradzi膰 jaka firma kosmetyk贸w jest tu dobra a jaka nie. Ja osobi艣cie nie znam tej firmy NEUTRAL i nie wiem czy jest ok dla bobaska. Czy mo偶ecie mi poradzi膰 no i gdzie najlepiej zrobi膰 te zakupy czy w sklepie czy w aptece??
Powr髏 do g髍y
lipcowka

PostWys砤ny: 24 Maj 2008, 17:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 w sklepie chyba taniej Smile
Nie polecam Johnson oliwka i krem Penaten, strasznie ciezko sie rozprowadza i nie mozna go zmyc.
Neutral jest ok- chusteczki, mydelko, proszek do prania- sprawdzilam. Kup koniecznie make ziemniaczana- przydaje sie dla malucha do zaczerwienionej pupy i do kapieli.
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 24 Maj 2008, 21:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dokladnie ja uzywalam oliwki jonsona i strasznie wysusza skore natomiast krem polecam BAMBINO dostepny w polskim sklepie Very Happy
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 41, 42, 43 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 42 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.