Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
|
Wysany: 12 Sty 2005, 19:41 Temat postu: Pytanie o transport - wyjazd 99WDH "Druidzi" |
|
|
Witam,
na początek chciałbym przywitac wszystkich na tym forum.
Jestem harcerzem z 99 Warszawskiej Drużyny Wędrowniczej "Druidzi". w tym roku planujemy zorganizować miesieczny obóz na Islandii, będący czymś między obozem naukowym a wycieczką krajoznawczą. Podobno Islandia to piękny kraj - my sie mamy zamiar o tym przekonać
W zwiazku z tym może pomożecie mi uzyskać odpowiedz na kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi gdzie indziej.
Jak można dostać sie do Hanstholm? Z Hanstholm wypływa prom na Islandie, ale problemem jest dostanie sie na niego. Chcemy jechać autobusem, startując z Warszawy (choć jeżeli z innego miasta da sie dojechać, to możemy sie tam znaleźć). Nie znalazłem żadnego bezpośredniego połączenia między Polska a Hanstholm, więc jak najłatwiej sie tam dostać? Jeżeli ktoś próbował dostać sie na Islandie autobusem, to prosze niech sie podzieli wrażeniami...
Drugie pytanie to jak to jest z tym jedzeniem? Wyczytałem na tym forum, że są ścisłe przepisy odnośnie tego, ile można go wwieźć - 3 kilo. Jak to jest przestrzegane? Planujemy, dla obcięcia kosztów, zabrać większość jedzenia z Warszawy, czy może to nam sprawić kłopoty na granicy?
To tyle pytań na razie, jak czegoś nie będziemy mogli o Islandii znaleźć, to będe pytał. Mam nadzieje że mi pomożecie. Z góry dzięki za odpowiedź,
Pozdrawiam,
Piotr Miazga. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Nul
| Doczy: 02 Gru 2004 | Posty: 329 | Skd: Kraków |
|
Wysany: 12 Sty 2005, 20:00 Temat postu: |
|
|
Witam nowego forumowicza
Niestety jako osoba, która JESZCZE na Wyspę nie dotarła uchylę się od odpowiedzi. Znając jednak życzliwość starych/stałych bywalców Forum mogę Cię zapewnić (tak prawie na pewno), że osoby znające odopiwedzi na Twoje pytania wkrótce Ci pomogą... Mam nadzieję... _________________ A-Nul |
|
Powrt do gry |
|
|
| Qortes
| Doczy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skd: Poznań |
|
Wysany: 12 Sty 2005, 20:14 Temat postu: |
|
|
Sprobuj na www.bahn.de
Ja kiedys teoretycznie opracowalem dojazd:
Koebenhavn -> Aalborg
Aalborg -> Thisted
Thisted -> Hanstholm Centret
Hanstholm Centret -> Hanstholm Havn
Nie wiem jak to polaczenie wypada w praktyce, ale bylo efektem moich dlugich analiz ;-)
Jak juz wspomnialem dokladny harmonogram znajdziesz na bahn.de, ktora idealnie nadaje sie do planowania podrozy (pociagi, autobusy, metro..)
Przy tej okazji wielokrotnie spotkalem sie z opinia, ze komunikacja jest doskonale rozwinieta w Danii. Szczegolnie kolej dziala wysmienicie, wiec problemow z podroza nie ma zadnych. Nowoczesny tabor, w kazdym przedziale wyswietlacz informujacy o zblizajacej sie stacji - nie sposob sie zgubic.
P.s. Z tego co wiem to jeszcze w zeszlym roku bylo bezposrednie polaczenie autobusowe z Polski do Aalborga. _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 12 Sty 2005, 20:25 Temat postu: |
|
|
Znalazłem przewoźnika który organizował autokar do Aalborga, jednak na jego stronie występuje jakiś błąd i nie moze wyswietlić połączenia. Czekam teraz na odpowiedź na maila.
Kombinowałem też nad przejazdem z Arhus, sprawdzałeś Qortes'ie (nie wiem czy powinienem to odmieniać...) tę trase?
I czy z Aalborga przez Thisted patrzyłeś na połączenia kolejowe? Połączeń kolejowych nawet jeszcze nie rozpatrywałem, więc zaraz wezme sie do roboty...
Dzięki za pierwsze naprawde ekspresowe odpowiedzi, pozdrawiam. |
|
Powrt do gry |
|
|
| Qortes
| Doczy: 17 Lut 2004 | Posty: 677 | Skd: Poznań |
|
Wysany: 12 Sty 2005, 20:38 Temat postu: |
|
|
P. napisa: |
I czy z Aalborga przez Thisted patrzyłeś na połączenia kolejowe? Połączeń kolejowych nawet jeszcze nie rozpatrywałem, więc zaraz wezme sie do roboty...
|
Przyznam, ze ..nie pamietam. Polecam zajrzec na bahn.de Po wybraniu dwoch interesujacych nas miejscowosci, serwer wysyla na nasz e-mail raport w postaci pdf'a, zawierajacy dokladne(!) zestawienia niemal wszystkich mozliwych polaczen. Lacznie z tym, ile minut zajmie nam spacer do pobliskiego dworca. Planujac wykorzystuje wszystkie mozliwe srodki transportu- kolej, autobusy, komunikacje miejska. Naprawde swietna strona! _________________ Islandia w radiu Afera
.: http://qortes.imejl.pl/nocpolarna :. |
|
Powrt do gry |
|
|
| malwinka
| Doczy: 01 Lip 2004 | Posty: 53 | Skd: Warszawa |
|
Wysany: 13 Sty 2005, 1:34 Temat postu: |
|
|
A propos jedzenia... Pewnie niewiele Wam pomoge, ale powiem, ze wwiezlismy z moim mezem mase zarcia na Islandie, po polowie plecakow zajmowalo nam jedzenie. Ale celnicy nas akurat nie zaczepili, by zajrzec, co tam mamy, wiec niestety (na szczescie ;-) ) nie wiem, co bylo, gdyby zaczeli wyciagac na wierzch te kupy chinskich makaronow, czekolady i innego pozywienia na 4 tygodnie. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
Wysany: 13 Sty 2005, 21:45 Temat postu: |
|
|
To my tez może coś tam upchniemy... zresztą, kto sie będzie czepiać o te 10 kilo Yum'ów
Wyniki poszukiwań na Bahn.de w połowie pozytywne, mamy transtort do Thisted, dalej musimy coś zaimprowizować. Loklne autobusy powinny kursować albo coś. Sie zobaczy. |
|
Powrt do gry |
|
|
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|