Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| azatka
| Doczy: 10 Sty 2006 | Posty: 11 | Skd: WROCLAW, Grindawik |
|
Wysany: 12 Kwi 2007, 0:25 Temat postu: |
|
|
Ale jazda, szukam chrześcijan a Lauranna reklamuje mi tu "stronnictwo opozycyjne" czyli magię i czary...Skoro jednak padły słowa dotyczące mocy i wpływania na rzeczywistość, modlitwa to potężna siła. Biblia podaje kilka wytycznych w kwestii modlitwy.Na przykład:
Mat. 21:22
22. I wszystko, o cokolwiek byście prosili w modlitwie z wiarą, otrzymacie.
(BW)
1 Tym. 2:5
5. Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus,
(BW)
1 Jan. 5:14
14. Taka zaś jest ufność, jaką mamy do niego, iż jeżeli prosimy o coś według jego woli, wysłuchuje nas.
(BW)
1 Jan. 5:15
15. A jeżeli wiemy, że nas wysłuchuje, o co go prosimy, wiemy też, że otrzymaliśmy już od niego to, o co prosiliśmy.
(BW)
Mat. 18:19
19. Nadto powiadam wam, że jeśliby dwaj z was na ziemi uzgodnili swe prośby o jakąkolwiek rzecz, otrzymają ją od Ojca mojego, który jest w niebie.
(BW)
Mat. 18:20
20. Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich.
(BW)
Dla tych, którzy lubią dreszczyk emocji towarzyszący okropnościom dodam, że na przestrzeni dziejów wielu chrześcijan zostało zabitych za osobistą znajomość z Jezusem. Więcej- to wciąż dzieje się na całym świecie. Jaki procent z tego stanowią stosy- nie wiem.. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kaszub
| Doczy: 13 Mar 2007 | Posty: 58 | |
|
Wysany: 12 Kwi 2007, 14:32 Temat postu: nie dziwota... |
|
|
Trudno to nazwać ''stronnictwem opozycyjnym''skoro chreścijaństwo niczym kula śniegowa puszczona z góry zebrała po sobie wszystkie fałszywe wg bibli nauki tocząc sie stacza niżej.Miedzy innymi magie,nauki o piekle rodem z buddyzmu,duszy nieśmiertelnej,Kult matki boskiej rodem z kananejskiej bogini isztar,itp że pisać tu można do bólu.Nazywa się to synkretyzmem.W samym katolicyżmie jet taki ful pogańskich nauk że chociaż Mieszko pierwszy wybijal zęby kto w post kto jadl mięso w post ktory nie ustanowił nikt z pierwszych chrześcijan.
Więc trudno dziwić sie ludziom.Problemem jest analfabetyzm biblijny,nieznajomość wielu faktów co religiom chrześcijanskim jest ogromnie na rekę.pozdrawiam słowami Jana 8;32 |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Lauraana Alpha Team
 | Doczy: 16 Kwi 2004 | Posty: 136 | Skd: Gdansk/101 Reykjavik |
|
Wysany: 12 Kwi 2007, 14:48 Temat postu: |
|
|
ja nikogo i niczego nie reklamuje, ja tylko odpisalam na post Grazyny, w ktorym pisala, ze w Islandii palono czarownice, wiec nie czarownice a czarownikow.
ot i tyle.
muzeum jest w miescinie, ktorej nazwy nie pamietam, ale odwiedzilam je podczas mojej wyprawy na Strandir.
jak bardzo zalezy, to moge postarac sie sobie przypomniec ;) (znaczy zapytac exa mojego, ktory mnie tam wywiozl :) _________________ og ef þú vilt þá skal ég ljúga að þér... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Doczy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
| FilipR79 ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 08 Lip 2006 | Posty: 991 | |
|
Wysany: 12 Kwi 2007, 17:41 Temat postu: |
|
|
azatka napisa: | Mat. 21:22
22. I wszystko, o cokolwiek byście prosili w modlitwie z wiarą, otrzymacie.
(BW) |
To ja chcialbym spelnic swoje marzenie: a mianowicie randka z Uną Birna Vilhjalmsdottir ile zdrowasiek mam na ten szczytny cel odmówić?
VII i X przykazanie też jest z gruntu rzeczy nie do zastsosowania praktycznego
A to tak na roźluźnienie:
Siostra Małgorzata przez pomyłkę trafiła do piekła. Przerażona dzwoni do świętego Piotra i mówi:
- Tu siostra Małgorzata! Popełniono straszny błąd!
Wyjaśniła cala sytuacje i uzyskała obietnice, że pomyłka szybko zostanie naprawiona. Niestety, święty Piotr w natłoku obowiązków najwyraźniej o niej zapomniał. Następnego dnia siostra Małgorzata znów dzwoni:
- Proszę, zabierzcie mnie stad natychmiast! Na dzisiejszy wieczór zaplanowana jest orgia! Obecność obowiązkowa...
Święty Piotr przejął sie losem siostry Małgorzaty i obiecał jak najszybciej sprawę załatwić. Niestety, zapomniał i tym razem. Przypomniał sobie dopiero nazajutrz, gdy usłyszał dzwonek telefonu. Z drżącym sercem podnosi słuchawkę i słyszy:
- Cześć Piotrek, tu Gosia. Nie zawracaj sobie głowy... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 13 Kwi 2007, 0:21 Temat postu: |
|
|
Kaszub,chrześcijanie ewngelicznie wierzący-należe do takich-uznają autorytet Biblii jako nieomylnego Słowa Bożego.
Każda denominacja jednak kładzie nacisk na coś innego-baptyści(należe do kościoła baptystycznego w Polsce i tu na Islandii)podkreślaja wagę chrztu wodnego,dla zielonoświątkowców bardzo ważne są przejawy działania Ducha Świetego(szczególnie tzw dar języków), katolicy akcentuja wagę dobrych uczynków. Niezależnie od tego, wszystkich nas-chrześcijan łączy wiara w Boga w Trójcy Jedynego, konieczność osobistej relacji z Jezusem Chrystusem jako Panem i Zbawicielem oraz zbawienie z łaski. To podstawa. Reszta, wszelkie różnice są ale nie chcemy by nas dzieliły. Większość świadomie wierzących chrześcijan szuka raczej wspólnoty.(zasada:liczy się relacja a nie racja).
Osobiście nie pasuje mi kult Matki Boskiej ani magia. Wierze w nieśmiertelność duszy i piekło (rozumiane jako miejsce i/lub stan wiecznego odzielenia od Boga)
Nie znam też żadnego chrześijanina, któremu na rękę byłoby to, ze inni ludzie Biblii nie czytaja i nie znają. Bo naszym celem w życiu jest jednać ludzi z Bogiem a w tym Słowo Boże jest potężnym orężem.
Kaszub, ja to co mówisz odnoszę do różnych religijnych typków i religijnych struktur. Też za nimi nie przepadam, skutecznie oszukuja ludzi,ze wszystko o co chodzi to jakieś formy, rytuały, tradycja, zasługi.
A to nie prawda, bo Jezus żyje, kocha nas i ma przebaczenie grzechów dla każdego. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kaszub
|
Wysany: 13 Kwi 2007, 17:45 Temat postu: pozdrowienia |
|
|
Utyrałem sie jak wół bo zwiożlem drzwa z lasu,ale żal mi ci nie odpisać.Doceniam twoją gogliwość,Fajnie zobaczyć że są ludzie mający potrzeby duchowe,i chęć czytania biblii.Staram się szanować każdego człowieka,ale twój pokroj najwięcej sprawia zadowolenia.Biblię moja droga znam troche czasu.Znam nauki wielu wyznań,zielonośw...babtyst...Sam jestem Swiadkiem Jehowy.Mój wcześniejszy post napisałem bo ciekawy dość temat był więc sypnąlem pare liter co myślę.Pisząc na forum nie zamierzam prowadzić batalie na wersety biblijne czy kłótnie.Nie mniej widzę wspolną plaszczyzne z toba co do niektórych kwestii typu formy rytualy,tradycje -są to nauki ludzkie ktore nie zapewnią zbawienia>Mateusza 7;21-23 pisze że nie każdy kto do mnie mowi Panie Panie wejdzie do królestwa niebios lecz tylko ten kto pełni wole mego Ojca dlatego najważniejsze dla mnie jest pełnienie woli Bożej.A trzeba to robić właściwie gdyż nawet czynienie cudow czy wypędzanie demonow nie stanowi gwarancji wlaściwego spełniania woli Pana.Natomiast nie identyfikuje sie z naukami o duszy nieśmiertelnej,trojcy ,czy piekle.To dzięki czytaniu bibli wyzwoliłem się z tych nauk bo one zniesławiają Boga.Jeśli czytasz biblię wiele jeszcze odkryjesz.Nawet jeśli zrobisz to sama nie uwzględniajac argumentow kogokolwiek ani czyjejś pomocy i do tego cie zachęcam. oczywiście ciepło cie pozdrawiam.
na koniec dla poczucia humru z życia wzięte autentyko..
Znajomy pyta zakonnice..Dlaczego pani ma obrączkę na ręku?-To ślubna..wzięlam ślub z Chrystusem..-to może pogadamy o Teściu? |
|
Powrt do gry |
|
 |
| azatka
|
Wysany: 20 Maj 2007, 20:44 Temat postu: |
|
|
Kaszub-dzięki za post. Dawno tu nie zagladałam i dopiero wpadł mi w ręce. Co do :
-trójcy(a więc również Jezusa jako Boga),
-nieśmiertelnej duszy(będącej skutkiem stworzenia nas przez nieśmiertelnego Boga, który jest duchem, na Jego obraz i podobieństwo) -oraz piekła(celu naszej ziemskiej wędrówki o ile nie pojednamy się z Bogiem),
mówisz że wyzwoliłeś się z tych nauk. Wedle mojej wiedzy to właśnie te kwestie są jednymi z fundamentalnych jeśli chodzi o nadzieję prawdziwego wyzwolenia (zbawienia).
Pozdrawiam i zazdroszczę, że masz co zwozić. W mojej okolicy jest raczej "bezdrzewnie". Za to wieje, nie będe się wyrażać jak:) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| kaszub
|
Wysany: 19 Cze 2007, 19:34 Temat postu: Ale skucha... |
|
|
Skucha bo i ja tym razem tu pare tysięcy lat nie zaglądałem.No...ale ja to na urlopie sobie bywałem więc na wolnym-alergia na komputer |
|
Powrt do gry |
|
 |
| leon
| Doczy: 15 Sty 2008 | Posty: 13 | Skd: Gliwice,Gardabaer niestety już nie |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 2:24 Temat postu: Re: chrześcijanie |
|
|
azatka napisa: | Witam!Szukam polskich chrześcijan na Islandii.Przez chrześcijanina rozumiem człowieka, który uznaje Jezusa Chrystusa za Boga i wyznaje Go swoim Panem i Zbawicielem.Pozdrawiam |
No więc jestem, ale nie wiem czy temat jest nadal aktualny. Ostatni post jest z dość odległą datą, stąd moje wątpliwości. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| lili67
 | Doczy: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skd: Hafnarfjördur/Keflavik |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 3:58 Temat postu: |
|
|
Statystycznie każdy Polak to rzymski katolik, więc po co szukać? Wystarczy wyjść pod Vinbud.. _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Aga
| Doczy: 12 Lip 2007 | Posty: 36 | |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 4:06 Temat postu: |
|
|
lili67 napisa: | Statystycznie każdy Polak to rzymski katolik, więc po co szukać? Wystarczy wyjść pod Vinbud.. | dobre  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gatecrash
| Doczy: 02 Lut 2008 | Posty: 71 | |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 16:11 Temat postu: |
|
|
Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawość samolubnych i tyranie złych ludzi.
Błogosławiony ten, który w imię miłosierdzia i imię dobrej woli prowadzi słabych dolina ciemności
Bo on jest stróżem brata swego i znalazca zagubionych dziatek
I dokona srogiej pomsty w zapalczywym gniewie na tych, którzy chcą zniszczyć i zatruć moich braci.
I poznasz, ze ja jestem Pan kiedy wywrę na Tobie swoja zemstę
Ezechiel 25-17
.... bo tak wszyscy coś głoszą...to i ja słowo Boże niosę... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gatecrash
|
Wysany: 8 Cze 2008, 16:15 Temat postu: |
|
|
a ku woli przypomnienia, pisząc poprzedni post przypomniałem sobie, odnalazłem i wklejam... dla tych co w Boga wierza...
Niech będzie pochwalony pan nasz Jezus Chrystus... Koło Szecherezady przechodziłem i patrzę stoi ta kobita. Tak jakoś biednie wyglądała, a ja w Boga wierzę, to żal mi się jej zrobiło. No to mówię pójdziesz ze mną, tu niedaleko... do Wielkiego Ryśka. Rysiek ma melinę, całkiem niedrogo bierze. Śledzia można tam kupić i czarne. To jego teść, to takie robi, że to lepsze niż szynka; ja wolę. To wypiliśmy tam pół basa z nią i z Ryśkiem i ona mówi, że ma dzieci. Duże? Pytam. A ona mówi, że no jedno cztery, drugie dwa... nie dwa i pół. Nie, dobrze mówię, cztery i pół i dwa lata. To miałem akurat te pieniądze, co dostałem jak wychodziłem, to dałem. No niech kobita kupi jakieś pomarańcze tym dzieciom. Akurat tak się Wigilia jakoś zbliżała... Cukierki jakieś... No niech dzieci takie coś mają od życia, nie... Ty, ja potem wchodzę do Starego Mordziatego. Znasz Starego Mordziatego, on też ma melinę, tylko droższą. Ja patrzę, a ta xxxxx tam z tym Starym Mordziatym siedzi i wódkę pije. I tak żeby nie skłamać, no pół litra tak do połowy już odpite. To ja mówię: to ja po to ci dałem pieniądze, żebyś dzieciom pomarańcze kupiła. Mówię: a ty tutaj na melinie z pijakami wódkę pijesz? No to ci mówię, to tak jak stałem, tak ją jebłem młotkiem, no... takim fest półtorakilowym. No ze łba nie było co zbierać... wyrwałem chwasta...
Jednego zapalę... A tu w więzieniu to się bali ze mną pod celą siedzieć. Buntowały się gary jebane. A jeden taki Zięba Karol, to się xxxxx wszędzie chwalił, że się xxxxx niczego nie boi. To ja pytam go, bo przedtem z nim tutaj siedziałem, jak to Karolku, niczego się nie boisz? Bo ja w Boga wierzę. A papieża? To on mówi, że jakby go na długość ręki dopuścili, to by xxxxxxxł Ojca Świętego. Mówię, a jakbyś dzieci miał? To on mówi, że by dzieciara wziął i na żywca przez główkę do drzwi przybił, takim gwoździem... To ja sobie myślę, to po co taki człowiek żyje? Po co taki człowiek żyje, jak ten chwast? Wyrwałem chwasta, ale że była już cisza nocna, to nie chciałem wołać klawisza, to zameldowałem przy misce... |
|
Powrt do gry |
|
 |
| lili67
 | Doczy: 05 Mar 2008 | Posty: 239 | Skd: Hafnarfjördur/Keflavik |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 16:45 Temat postu: |
|
|
Masz coś z główką, kolego? _________________ Legere et non intellegere neglegere est |
|
Powrt do gry |
|
 |
| spinacz User VIP
| Doczy: 22 Pa 2007 | Posty: 101 | Skd: Islandia |
|
Wysany: 8 Cze 2008, 16:59 Temat postu: |
|
|
Kolega gatecrash ma słabość do polskiego kina akcji:)
Dalsza część cytatu: "Papierosy zostawiłem!"  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| gatecrash
|
Wysany: 8 Cze 2008, 17:43 Temat postu: |
|
|
z glowka wszystko w porzadku, choc dawno nie moczona byla...a z glowa... to klasyk kina w koncu...a tak do tematu pasowal...
bo katolik to nie tylko ten co pod Vinbudem...a jak ktos zauwazyl |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 18 Lip 2008, 1:41 Temat postu: |
|
|
a co ty azatka chcesz z takimi robic, ja np. boje sie ewentualnie ujawnic! _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
| KO
 | Doczy: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skd: z piekła |
|
Wysany: 20 Lip 2008, 1:09 Temat postu: |
|
|
Można pujść na koncert na przykład
http://tinyurl.com/5z84d2
Pzdr _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrt do gry |
|
 |
| WielkiBialyKrolik
 | Doczy: 08 Cze 2008 | Posty: 1422 | Skd: Reykjavik |
|
Wysany: 20 Lip 2008, 1:21 Temat postu: |
|
|
brrr.... _________________ "Najczęściej nadmierne wymagania w stosunku do kobiet mają ćwokowate oblechy. " |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|