reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 15:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moj m膮偶 wyko偶ysta teraz 2 tygodnie a reszt臋 kiedy mi si臋 sko艅czy moje macie偶y艅skie. Gra偶ynko nie wiesz gdzie mozna sie dowiedzie膰 o tych zmianach? Czy musze i艣c do Efling贸w czy gdzie??
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
AGNIECHA25

Do潮czy: 09 Lip 2008
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 16:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chcialabym sie dowiedziec jak dlugo po wyslaniu wszystkich dokumentow/ w sprawie macierzynskiego/ czeka sie na odpowiedz?
Powr髏 do g髍y
Basia

Do潮czy: 24 Lis 2004
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 16:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazynko, czy chodzilo ci o to?
http://www.faedingarorlof.is/frettir/nr/317/
Wazniejsze zmiany to:
1.i ojciec i matka moga wziac urlop macierzynski miesiac przed narodzinami dziecka (a nie tylko matka)
2.wysokosc macierzynskiego bedzie wyliczana na podstawie rocznych dochodow, ostatni ze zliczanych miesiecy to 6 miesiac przed narodzinami dziecka
Reszta chyba mniej wazna, tak mi sie wydaje...
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 16:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na odpowiedz czeka si臋 kilka dni. My艣l臋 偶e max to ok 1,5 tygodnia.
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 19:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

mam pytanie do dziewczyn kt贸re niedawno odesz艂y na macie偶y艅ski z pracy, czy dosta艂y艣cie bonus letni od swojego pracodawcy?? Wiem 偶e bonus ten jest liczony od 1 maja 2007 do 1 maja 2008. Je偶eli kto艣 przepracowa艂 ca艂o艣膰 to bonus wynosi 23.600kr, za kazdy przepracowany tydzien jest 453kr. Chcia艂am sie was zapytac bo moja szefowa chyba chce wa艂ka mi wywin膮膰 Evil or Very Mad
Powr髏 do g髍y
Grazyna

Do潮czy: 06 Gru 2005
Sk眃: Islandia
PostWys砤ny: 18 Lip 2008, 19:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pono膰 od pierwszego lipca , je偶eli kto艣 chce wykorzystac urlop np. tacierzy艅ski powinien tak偶e powiadomi膰 sw贸j zak艂ad pracy i przedstawi膰 za艣wiadczenie od lekarza, kiedy 偶ona ma rodzi膰. I to nie p贸znij ni偶 8 tygodni przed porodem. M贸j lekarz dzi艣 mi wystawi艂 takie za艣wiadczenie i by艂 mocno zdziwiony,偶e m膮偶 musi je przedstawi膰 w swoim zak艂adzie pracy. Chyba ,偶e m膮偶 co艣 popl膮ta艂, ale ju偶 mi si臋 nie chcia艂o w to wnika膰 g艂臋biej, pono膰 wszystko jest na jakie艣 stronie w internecie dok艂adnie wyja艣nione. Czy tylko u mnie by艂a taka sytuacja?
Basia

PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 10:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli facet chce miec urlop tacierzynski to musi wypelnic te same formularze co kobieta, to znaczy nie dokladnie te same, bo przeznaczone dla ojca, ale pytania sa dokladnie te same. Czyli facet wypelnia jeden formularz dla pracodawcy (gdzie pracodawca akceptuje termin urlopu) i drugi formularz dla urzedu.
Zaswiadczenie od lekarza wystarczy jedno.
Maz tez bedzie musial dostarczyc do urzedu skattkort, ale to dopiero przed samym przejsciem na tacierzynski.

Formularze do pobrania tu:
http://www.faedingarorlof.is/umsoknir--eydublod/born-faedd-eftir-1juni-2008/
Na stronie www.faedingarorlof.is sa tez w wersji angielskiej.
Powr髏 do g髍y
Basia

PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazynko, moj maz nie musial przedstawiac zaswiadczenia od lekarza w swoim zakladzie pracy - zaswiadczenie tylko dolaczylismy do dokumentow zlozonych w urzedzie. Ale oczywiscie pracodawca musi wyrazic zgode na jego tacierzynski. I, tak jak pisalas, powinno to byc na 8 tyg przed porodem.
Powr髏 do g髍y
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 19:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam mamusie po dlugiej nieobecnosci! Very Happy jak tam wasze pociechy? moj synek ma juz 7 miesiecy jupi ma 2 zabki ,sam siedzi i robi kosi kosi lapki hehe niestety mama i tata jeszcze nie mowi pozdrawiam
anita_islandia

Do潮czy: 19 Lip 2008
PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 21:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HEJ!JESTEM NA ISLANDII PRAWIE ROK,MAM TUTEJSZE UBEZPIECZENIE I JESTWM W CIAZY!CHCIALABYM DOW SIE CZEGOS KONKRETNEGO NA TEMAT PORODU TUTAJ,TZN JAKI JEST KOSZT,CO MI TU PRZYSLUGUJE ITD.CZY JEST KTOS KTO MOZE MI UDZIELIC BLIZSZYCH INFORMACJI?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
Magda77

Do潮czy: 10 Lip 2008
PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 21:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anita- wydaje mi si臋, 偶e wszystko zale偶y jak d艂ugo masz to ubezpieczenie ale nie orientuj臋 si臋 dok艂adnie wi臋c nic Ci nie pomog臋 Sad (przepraszam)

Za to mam inne obawy- naczyta艂am si臋 ostatnio o p臋powinie owini臋tej wok贸艂 dzidzi a dok艂adnie wok贸艂 szyi i jestem ciekawa, czy przed porodem sprawdzaj膮 tu tego typu rzeczy (np. USG???). Im bli偶ej porodu tym wi臋cej pyta艅 w mojej g艂owie st膮d to pytanie, kt贸re nie daje mi ostatnio spokoju.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
malwina86

PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 21:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ANITA ja rodzilam w islandii nie majac zadneo ubezpieczenia i dostalam niewielki rachunek 75 tys isk ale szczerze mowiac to na islandi moim zdaniem roznie bywa Very Happy

MAGDA77 ja mialam tak ze podczas ostatnich wizyt u poloznej przed porodem polozna mowila mi ze dziecko nie jest wystarczajaco nisko i gdyby odeszly mi wody to mam sie natychmiast polozyc aby pepowina nie owinela nie wokol glowki no i dzwonic po karetke.
anita_islandia

Do潮czy: 19 Lip 2008
PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BO JA SLYSZALAM ZE POROD TUTAJ KOSZTUJE 2MLN KORON A DOBA W SZPITALU64TYS.MIALAM ZJEZDZAC DO POLSKI ALE MOZE LEPIEJ BY MI TUTAJ SIE OPLACALO ZOSTAC I URODZIC!MAM PRACE NA CZAS NIE OKRESLONY,WIEC JAKIES ZASILKI PO PORODZIE CHYBA POWINNY MI PRZYSLUGIWAC!WIESZ COS NA TEN TEMAT!?DZIEKI WIELKIE!
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 WP Kontakt
zuzula666

PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anita je艣li jeste艣 ubezpieczona tzn je偶eli pracujesz d艂u偶ej ni偶 p贸艂 roku powinna艣 ju偶 mie膰 kart臋 ubezpieczeniow膮. Por贸d i wszelkiego rodzaju badania s膮 bezp艂atne. P艂atne s膮 tylko wizyty u specjalisty. Zg艂o艣 si臋 w swojej przychodni rodzinnej a tam wszystkim si臋 juz zajm膮;D Po艂o偶ne s膮 bardzo mi艂e i jesli masz problem z j臋zykiem to mozesz zam贸wi膰 sobie t艂umacza, te偶 jest bezp艂atny tylko powiedz 偶e chcesz. Very Happy

Kolejny w膮tek o p臋powinie. Moja po艂o偶na m贸wi艂a mi 偶e oni sprawdzaj膮 czy dzidziu艣 nie jest ni膮 owini臋ty. Je艣li jest podczas porodu g艂贸wki poprostu j膮 przecinaj膮. Powiedzia艂a mi 偶e nie ma si臋 czym martwi膰. Opowiem wam jak by艂o w moim przypadku. Jesli do 艣rody mala nie zechce pojawi膰 si臋 mam si臋 zg艂osi膰 na wywo艂anie Very Happy ale my艣l臋 偶e wszystko b臋dzie ok
Powr髏 do g髍y
Magda77

PostWys砤ny: 19 Lip 2008, 23:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zuzulka no to trzymam za Ciebie kciuki!!!
Ja chcia艂abym urodzi膰 w wodzie, a wtedy po艂o偶na chyba tak dok艂adnie nie widzi, jak dzidziu艣 wychodzi, tym bardziej p臋powiny... Mo偶e podpytasz, jak b臋dziesz mia艂a okazj臋 a ja chyba przestan臋 czyta膰 o prpblemach, bo jak na razie na zdrowie mi to nie wychodzi lol
M贸j m膮偶 a偶 si臋 boi, kiedy mam wolny dzie艅 bo wymy艣lam ma艂e przemeblowania w pojedynk臋 albo wyczytuj臋 tysi膮ce w膮tpliwo艣ci i stresuj臋 nie tylko siebie ale i jego.
Fajnie, 偶e nied艂ugo b臋dziesz mia艂a wszystko za sob膮- ten ostatni okres tak si臋 d艂u偶y a uczucia w 艣rodku tak pi臋trz膮, 偶e chwilami a偶 mnie zatyka... ale nie ja jedna czekam, wi臋c sorki za marudzenia.
Bu藕ka dla Was i spokojnej nocy Wam zycz臋
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 20 Lip 2008, 9:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magda nie wiem jak jest z p臋powin膮 w wodzie bo nie interesowa艂am si臋 tym za bardzo. Mojej po艂o偶nej niestety ju偶 nie b臋d臋 widzie膰 bo moja ci膮偶a dobieg艂a prawie ju偶 ko艅ca, teraz tylko zosta艂 mi szpital Smile A z tymi przemeblowaniami, sprz膮taniem itp to chyba ka偶da przysz艂a mamusia przerabia艂a. Ja jeszcze na dodatek malowanie sobie wymy艣li艂am i wszystko jest ok . Nie ma co si臋 stresowa膰, a m臋偶owi czasem lepiej nie m贸wi膰 o swoich ma艂ych pracach lol
Powr髏 do g髍y
Magda77

PostWys砤ny: 20 Lip 2008, 9:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile Dzie艅 dobry Smile Ja tam swojego m臋偶a nie uprzedzam o zmianach w domu ale nie da si臋 ich nie zauwa偶y膰, tym bardziej on nie cierpi zmian wi臋c wszystko dostrze偶e Evil or Very Mad
Je艣li mog臋 przy okazji spyta膰 zuzula666 to jaki masz termin porodu?? Ciekawi mnie po prostu, kiedy zaczynaj膮 dzia艂a膰, je艣li Maluszek si臋 nie spieszy na 艣wiat, i czy ju偶 wiesz, jak b臋d膮 Ci wywo艂ywa膰 por贸d?? Trzymam kciuki, by do 艣rody wszystko si臋 rozstrzygn臋艂o: szybko i w miar臋 bezbole艣nie lol
Powr髏 do g髍y
zuzula666

PostWys砤ny: 20 Lip 2008, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

M贸j termin to 10 lipiec, tak wi臋c je艣li dzidziusiowi nie 艣pieszy si臋 oni czekaj膮 praktycznie do ko艅ca 42 tygodnia. Wydaj臋 mi si臋 偶e wywo艂anie bedzie tylko kwesti膮 podania kropl贸wki na skurcze.
Powr髏 do g髍y
Magda77

PostWys砤ny: 20 Lip 2008, 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zuzula!!! Gratuluj臋 cierpliwo艣ci!! 10 dni to ca艂a wieczno艣膰 wi臋c szczerze Ci臋 podziwiam Very Happy
Podobno chodzenie po schodach pomaga albo seksik wi臋c mo偶e spr贸buj, je艣li nie chcesz czeka膰 Wink
Powr髏 do g髍y
malwina86

PostWys砤ny: 20 Lip 2008, 12:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja mialam miec wywolywany porod polozna mi miwila ze dostaje sie zastrzyk ktory wywoluje skorcze i przebujaja pecherz Very Happy
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 48, 49, 50 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 49 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.