| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Wys³any: 15 Lip 2008, 23:11 Temat postu: Spiskowa wersja newsów na pewnym spamerskim portalu... |
|
|
| Cytat: | Spölur, operator tunelu drogowego pod Hvalfjördur, planuje podwoić jego przepustowość w związku ze wzrostem liczby użytkowników. Od otwarcia tunelu w lipcu 1998 roku skorzystało z niego ok. 14 mln pojazdów.
5,5 tys. pojazdów przejeżdża każdej doby przez tunel i choć z powodu wzrostu cen benzyny w ostatnich miesiącach ruch pojazdów zmalał to nadal jest większy niż planowano. Prezes Spölur, Gísli Gíslason, jest zdania, że tunel nie poradzi sobie z ruchem, jeśli średnia dobowa liczba korzystających pojazdów przekroczy 6 tys.
Nowy tunel miałby przebiegać równolegle do obecnego, rozpoczęto już eksperymentalne drążenia. Koszt nowego tunelu szacuje się od 6,5 do 7,5 mld ISK (172-200 mln PLN), a jego otwarcie mogłoby nastąpić już w 2013 roku. |
Nie wiem o co chodzi ale już tą wiadomość czytałam, tydzień temu - oto jej treść:
Spölur, operator tunelu drogowego pod Hvalfjördur, planuje podwoić jego przepustowość w związku ze wzrostem liczby użytkowników. Od otwarcia tunelu w lipcu 1998 roku skorzystało z niego ok. 14 mln pojazdów.
5,5 tys. pojazdów przejeżdża każdej doby przez tunel i choć z powodu wzrostu cen benzyny w ostatnich miesiącach ruch pojazdów zmalał to nadal jest większy niż planowano. Prezes Spölur, Gísli Gíslason, jest zdania, że tunel nie poradzi sobie z ruchem, jeśli średnia dobowa liczba korzystających pojazdów przekroczy 6 tys.
Nowy tunel miałby przebiegać równolegle do obecnego, rozpoczęto już eksperymentalne drążenia. Koszt nowego tunelu szacuje się od 6,5 do 7,5 mld ISK (172-200 mln PLN), a jego otwarcie mogłoby nastąpić już w 2013 roku.
News na iceland.pl ma nawet identyczny podział wierszy, po prostu KOPIUJ - WKLEJ
żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, żenada, |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| viking User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
 | | Do³±czy³: 22 Sie 2005 | | Posty: 1747 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 16 Lip 2008, 1:25 Temat postu: |
|
|
Zmiany były wielkie....
Wielkie w założeniu admina...
A tutaj nic się nie zmieniło jak było tak jest....
Nowe wiadomości pojawiają się z częstotliwością komet.............. _________________ Bardzo niewielu mężczyzn posiada klucz do serca kobiety, pozostali obywają się wytrychem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| spinacz User VIP
| | Do³±czy³: 22 Pa¼ 2007 | | Posty: 101 | | Sk±d: Islandia |
|
Wys³any: 16 Lip 2008, 1:57 Temat postu: Re: Nowy tunel pod Hvalfjördur? |
|
|
Żenada to jest podawać nieprawdziwe informacje. News na poloniaislandia brzmi:
"HVALFJORDUR- Powiększanie tunelu.
Sobota, 12. Lipiec 2008 15:29
Spolur- firma zajmująca się obsługą tunelu pod Havalafjordem, na terenie południowo-zachodniej Islandii, planuje jego powiększenie, w związku ze wzmożonym ruchem
przez ten tunel. Ponad 14 milionów pojazdów przekroczyło fjord tym tunelem przez dekadę, od jego otwarcia, czyli od 1998 roku. Firma zamierza zwrócić się z planem rozbudowy tunelu do Ministra Transportu Islandii. Średnia przejazdów na dobę to około 5,5 tysiąca pojazdów. Ostatnie miesiące w związku z podwyżkami cen paliwa nie prezentują co prawda takich wyników, jednak ogólne statystyki udawadniają, że inwestycja była świetnym planem. Także początkowe plany szacowały maksymalny przejazd 5,5 tysiąca pojazdów na dobę, więc poszerzenie tunelu jest niezbędne. Jak dodaje manager firmy, eksperymentalne wiercenia przeprowadzone wstępnie przedstawiły dobre rezultaty. Nowy tunel, który miałby przebiegać równolegle do tego już istniejącego, kosztowałby około 7 miliardów koron, czyli 60 milionów euro i mógłby być otwarty już od 2013 roku."
portal.islandiapolonia.pl/portal/component/content/article/3-newsflash/152-hvalfjordur-powikszanie-tunelu
Coś Ci się chyba pomyliło. Wątpię też, żebyś czytał tego newsa na poloniaislandia tydzień temu, bo oni go dali 12, na iceland.pl dali 15 a na icelandreview, skąd obaj autorzy wzięli tego newsa był ten news 11 lipca.
Jak chcesz jako potwierdzenie swoich słów dawać link do rzekomo oryginalnego tekstu, to daj link do tekstu a nie do strony głównej.
Czy chcesz powiedzieć, że poloniaislandia zamieściła newsa w wersji takiej jaka obecnie jest na iceland.pl a jak się zorientowali, że iceland.pl im ukradło, to zmienili na inny?
Poza tym, jak poloniaislandia ma ochotę zamieszczać newsy, to wypadałoby choćby źródło podać co czyni iceland.pl
Dziwne też, że poczułeś się tak urażony faktem rzekomego skopiowania newsa z poloniaislandia, że specjalnie założyłeś nowe konto by o tym napisać... Jak chcesz reklamować poloniaislandia, to są chyba bardziej eleganckie metody... Tak to jest zwykłe, bardzo nieładne spamerstwo...
Inna kwestia: piszesz, że news na iceland.pl ma nawet identyczny podział wierszy... Po pierwsze nie ma, bo w ogóle te teksty nie są podobne... Ale nawet jeśli byłyby podobne... Są tłumaczone z banalnego języka jakim jest angielski, z konkretnego, tego samego tekstu, więc co się dziwić, że tłumacze zachowują układ podobny do oryginału? Banalny tekst, z banalnego języka - nikt by się nie silił, żeby zamiast go przetłumaczyć z palcem w nosie, szukać jakiejś islandiapolonia.pl, żeby stamtąd skopiować. Śmiechu warte...
A tak w ogóle... Ile tekstów na poloniaislandia nie jest żywcem skopiowane z innych stron? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
Wys³any: 16 Lip 2008, 2:39 Temat postu: |
|
|
IcelandReview
| Cytat: | New Tunnel underneath Hvalfjördur in the Pipelines
Spölur, the operator of the tunnel underneath Hvalfjördur fjord in southwest Iceland, is planning to double it to cope with increased traffic. More than 14 million vehicles have passed through the tunnel in one decade, since it opened in 1998.
Representatives of Spölur plan to hand in a report on the cost and design of a new tunnel underneath Hvalfjördur to Minister of Transport Kristján Möller today, to commemorate the current tunnel’s tenth anniversary, Morgunbladid reports.
The tunnel was formally opened by the then Prime Minister Davíd Oddsson on July 11, 1998.
Since then more than 14 million vehicles have passed through the tunnel and the average traffic is 5,500 cars every 24 hours. The traffic has subsided slightly for the past few months with rising fuel prices, but it is still much more extensive than originally estimated.
The tunnel was originally designed for 5,000 cars to pass through it every 24 hours and chairman of Spölur’s board Gísli Gíslason believes the tunnel cannot cope with much more traffic, definitely not if the 24-hour traffic reaches 6,000 cars on average.
Gíslason said experimental drilling for a new tunnel has delivered good results. A new tunnel which would run parallel to the old one would cost between ISK 6.5 and 7.5 billion (USD 86 million and 99 million, EUR 54 million and 63 million).
Gíslason hopes the new tunnel will open in 2013 or 2014.
|
poloniaislandia:
| Cytat: | Spolur- firma zajmująca się obsługą tunelu pod Havalafjordem, na terenie południowo-zachodniej Islandii, planuje jego powiększenie, w związku ze wzmożonym ruchem
przez ten tunel. Ponad 14 milionów pojazdów przekroczyło fjord tym tunelem przez dekadę, od jego otwarcia, czyli od 1998 roku. Firma zamierza zwrócić się z planem rozbudowy tunelu do Ministra Transportu Islandii. Średnia przejazdów na dobę to około 5,5 tysiąca pojazdów. Ostatnie miesiące w związku z podwyżkami cen paliwa nie prezentują co prawda takich wyników, jednak ogólne statystyki udawadniają, że inwestycja była świetnym planem. Także początkowe plany szacowały maksymalny przejazd 5,5 tysiąca pojazdów na dobę, więc poszerzenie tunelu jest niezbędne. Jak dodaje manager firmy, eksperymentalne wiercenia przeprowadzone wstępnie przedstawiły dobre rezultaty. Nowy tunel, który miałby przebiegać równolegle do tego już istniejącego, kosztowałby około 7 miliardów koron, czyli 60 milionów euro i mógłby być otwarty już od 2013 roku."
|
iceland:
| Cytat: | Spölur, operator tunelu drogowego pod Hvalfjördur, planuje podwoić jego przepustowość w związku ze wzrostem liczby użytkowników. Od otwarcia tunelu w lipcu 1998 roku skorzystało z niego ok. 14 mln pojazdów.
Nowy tunel miałby przebiegać równolegle do obecnego, rozpoczęto już eksperymentalne drążenia. Koszt nowego tunelu szacuje się od 6,5 do 7,5 mld ISK (172-200 mln PLN), a jego otwarcie mogłoby nastąpić już w 2013 roku.
|
Wyraźnie widać kto czyim był źródłem. Zresztą to już nie pierwszy raz się zdarzyło, aha ostrożnie z tymi linkami do polonii bo cię zbanują na AMEN , jak wszystkich pozostałych .
Zwróć uwagę na końcowe zdanie tego newsa we wszystkich "postaciach", celowo nie przetłumaczyłem tak jak w iceland review  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Admin Główny Administrator
 | | Do³±czy³: 30 Pa¼ 2007 | | Posty: 155 | |
|
Wys³any: 17 Lip 2008, 1:29 Temat postu: |
|
|
Po pierwsze primo: autorem tego newsa jest redaktor portalu Scandinavica.pl - tam można się udać po wyjaśnienia, dlaczego ten news tak naprawdę IR ukradło Trybunie Ludu (wyd. z roku 1963, 30 luty), gdzie wyraźnie pisali, że towarzysz Wiesław będzie budował tunel pod Tatrami.
A to jest słowo w słowo co przepisał bezwstydny IR, a potem Nigel ze Scandinavica.pl
Po drugie primo, mam nadzieję, że nikt rozsądny z naszej redakcji, ani nasi współpracownicy, ani też rzesza islandofilów, nie wchodzą na podejrzany portal, który być może infekuje komputery tak samo jak rozsiewa spam na forach internetowych.
Tak brzydzimy się tą stroną, że staramy się tam nie zaglądać.
Po trzecie primo: szkoda, że nie zrobiło ci się przykro i żenująco, gdy łamałeś regulamin forum i spamowałeś nasze forum (i nie tylko).
Po czwarte primo: najprawdopodobniej również National Geographic podkrada twoje artykuły i newsy o Islandii, bo zdaje się, że używają podobnego rozkładu przecinków. Być może więc cała sprawa to spisek ludzi z NG, którzy zawsze chcieli przeniknąć do naszej elitarnej redakcji...
Pozdrawiam i życzę bezpośredniej relacji na żywo z epicentrum erupcji wulkanu - to dopiero będzie gorący news  _________________ CHCESZ WSPOMÓC FORUM ORAZ ICELAND.PL? WPŁAĆ DATEK! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| nigel Reporter ICELAND.PL
 | | Do³±czy³: 06 Lis 2004 | | Posty: 261 | | Sk±d: Warszawa |
|
Wys³any: 17 Lip 2008, 11:50 Temat postu: |
|
|
Autorem tłumaczenia newsa na portalu jestem ja. Faktycznie, mogło się tak zdarzyć, że dwie osoby przetłumaczyły tego samego newsa z tego samego miejsca w sieci. Brak mi niestety czasu aby to sprawdzać (w szczególności odwiedzać takie strony jak ta tutaj "promowana", bo istnieją stokroć bardziej wartościowe). Na portalu Scandinavica.pl można zauwazyć, że tłumaczę także inne newsy, nie tylko islandzkie.
Wydaje się, że spamerstwo to jeden z drobnych grzechów internetu, ale bezpodstawne oskarżenia o kradzież treści wobec portalu to już przesada. Nie sądze jednak by spamerzy z "promowanej strony" mieli tyle kultury i charakteru aby chociaż przeprosić (i nie chodzi tu o moją osobę).
| viking napisa³: | Zmiany były wielkie....
Wielkie w założeniu admina...
A tutaj nic się nie zmieniło jak było tak jest....
Nowe wiadomości pojawiają się z częstotliwością komet.............. |
Vikingu,
Przykro mi, że częstotliwość newsów Cię nie zadowala. Ze swej strony mogę dodać, że w ostatnim czasie walczyłem z sesją egzaminacyjną na dwóch kierunkach i jestem nieco zmęczony pracą psychiczną. Dla Ciebie newsy są rzadkie, ja się w ogóle cieszę, że mogę jeszcze znaleźć czas na wrzucenie newsa na Iceland.PL. Mam nadzieję, że jeśli znajdę kilku naśladowców, liczba newsów przeskoczy z "rzadko" na "w miarę często", czego wszystkim życzę  _________________ Skandynawia - wortal raczkujący |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| HARRY75
 | | Do³±czy³: 15 Cze 2007 | | Posty: 417 | | Sk±d: z Kątowni |
|
Wys³any: 17 Lip 2008, 22:09 Temat postu: |
|
|
teraz to już naprawdę żenada że klękajcie narody...
zyzak wracaj bo mi sie zmarszczki na policzkach wyprostowały ...
cześć czołem kluski z rosołem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| alice47
| | Do³±czy³: 06 Lip 2008 | | Posty: 113 | | Sk±d: Akranes |
|
Wys³any: 20 Lip 2008, 1:10 Temat postu: |
|
|
| HARRY75 napisa³: | teraz to już naprawdę żenada że klękajcie narody...
zyzak wracaj bo mi sie zmarszczki na policzkach wyprostowały ...
cześć czołem kluski z rosołem |
Masz rację, Harry. Z Zyzakiem było wesoło, choć to kawał chama i ćwoka był. Albo skutecznie udawał. Ale nie było nudno. Naprawdę szkoda, że mjkl już nie pisze.
No i gdzie się lili67 zapodziała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Grazyna
| | Do³±czy³: 06 Gru 2005 | | Posty: 1093 | | Sk±d: Islandia |
|
Wys³any: 20 Lip 2008, 11:12 Temat postu: |
|
|
Zyzak wróć!!! _________________ Brunetka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|