| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat |
| Autor |
Wiadomo¶æ |
| Lipaza666
| | Do³±czy³: 30 Lip 2007 | | Posty: 44 | | Sk±d: Eskifjordur Islandia |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 11:27 Temat postu: |
|
|
jeżeli będziesz w Reykjaviku , to podam Ci adres do Centrum Zrowia dla nieubezpieczonych imigrantów tam informacji dowiesz się również po polsku .
Baronsstigur 47 , 101 Reykjavik
tel. 4589000 od 8.30 do 16.00
NIe będę w Rejkiaviku, ale mogę chyba tam zadzwonić co? udzielą mi informacji po polsku jak myślisz?dzięki _________________ Przyjaźń to dwie dusze w jednym ciele. Miłość to jedna dusza w dwóch ciałach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Nina
| | Do³±czy³: 05 Lut 2008 | | Posty: 35 | | Sk±d: reykjavik |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 11:53 Temat postu: |
|
|
Jasne, mysle że nie będzie z tym problemu Jak tylko zadzwonisz to popros o osobę, która mówi po polsku . Przynajmniej popytasz o wszystko co Cie interesuje , pewnie coś tez doradzą . Podam Ci jeszcze maila do pielegniarki z tego centrum gisli@heilsuverndarstodin.is ale tu juz chyba trzeba pisać po angielsku .. choc nie jestem pewna  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
 | | Do³±czy³: 09 Sty 2008 | | Posty: 251 | | Sk±d: Kopavogur |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 14:09 Temat postu: paszport dla malucha |
|
|
witam wszystkie obecne i przyszłe mamusie, jestem świeżym 5-cio dniowym tatusiem uroczego synka, ze względu na to iż nie mogę steożyć nowego wątku napiszę tutaj co i jak z paszportem dla dziecka, może komuś sie to przyda i oszczędzi biegania....
do otrzymania paszportu potrzebujemy:
1. akt urodzenia dziecka
otrzymujemy go w szpitalu najczęściej przy badaniu w 5-tej dobie życia dziecka, lecz jest po islandzku,więc musimy udać się na ul. Borgatun 24 (tam gdzie otrzymuje się numer kennitala), jeśli rodzice są małzeństwem muszą złożyć tam polski akt zawarcia małżeństwa,
otrzymany angielskojęzyczny akt urodzenia dziecka wysyłamy do polski aby ktoś złożył go do urzędu stanu cywilnego (mam nadzieję że nie trzeba tłumaczyć z ang. na polski) i odebrał polski następnie przysłał nam go tutaj...
2. 2 zdjęcia naszego malucha
fotki do paszportów dzieciom robi miła pani w Hafnarfiordur, (może i w Reykjaviku też ktoś robi? nie wiem...), zakład fotograficzny mieści się na prawo od marketu Fiardarkaup, parterowy budynek sąsiaduje z kwiaciarnią, 4 fotki-3000 isk, otwarte do 17.00 lecz z maluchem należy zgłosić się do 14.30
3. akt małżeństwa ( jeśli w takowym związku jesteśmy)
4. oplata w ambasadzie 2087 isk
z kompletem dokumentów stawiają się oczywiście rodzice oraz przyszły posiadacz paszportu (wydawany jest tymczasowy na okres 12 miesięcy), stawiamy się do ambasady RP ul. Skulatun2, róg Borgatun.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 14:31 Temat postu: Re: paszport dla malucha |
|
|
| szczur4x4 napisa³: | poprawiony post, witam wszystkie obecne i przyszłe mamusie, jestem świeżym 5-cio dniowym tatusiem uroczego synka, ze względu na to iż nie mogę steożyć nowego wątku napiszę tutaj co i jak z paszportem dla dziecka, może komuś sie to przyda i oszczędzi biegania....
do otrzymania paszportu potrzebujemy:
1. akt urodzenia dziecka
otrzymujemy go w szpitalu najczęściej przy badaniu w 5-tej dobie życia dziecka, lecz jest po islandzku,więc musimy udać się na ul. Borgatun 24 (tam gdzie otrzymuje się numer kennitala), jeśli rodzice są małzeństwem muszą złożyć tam polski akt zawarcia małżeństwa,
otrzymany angielskojęzyczny akt urodzenia dziecka wysyłamy do polski aby ktoś złożył go do urzędu stanu cywilnego (mam nadzieję że nie trzeba tłumaczyć z ang. na polski) i odebrał polski następnie przysłał nam go tutaj...
2. 2 zdjęcia naszego malucha
fotki do paszportów dzieciom robi miła pani w Hafnarfiordur, (może i w Reykjaviku też ktoś robi? nie wiem...), zakład fotograficzny mieści się na prawo od marketu Fiardarkaup, parterowy budynek sąsiaduje z kwiaciarnią, 4 fotki-3000 isk, otwarte do 17.00 lecz z maluchem należy zgłosić się do 14.30
3. akt małżeństwa ( jeśli w takowym związku jesteśmy)
4. oplata w ambasadzie 2087 isk
5. ważne paszporty rodziców
z kompletem dokumentów stawiają się oczywiście rodzice oraz przyszły posiadacz paszportu (wydawany jest tymczasowy na okres 12 miesięcy), stawiamy się do ambasady RP ul. Skulatun2, róg Borgatun.... |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Basia
 | | Do³±czy³: 24 Lis 2004 | | Posty: 628 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 15:23 Temat postu: |
|
|
Czesc Szczur!
Przede wszystkim - gratulacje! Ja jeszcze jestem podwojna, ale chyba juz niedlugo...
Bardzo pozyteczne info odnosnie paszportu, dzienks. A moze wiesz przypadkiem jak wyglada kwestia polskiego aktu urodzenia jesli sie nie jest zameldowanym w PL? kto go wtedy wydaje? dowolny urzad stanu cywilnego w dowolnym polskim miescie? hmmmm... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Monika Z
| | Do³±czy³: 01 Maj 2008 | | Posty: 37 | | Sk±d: Polska |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 15:38 Temat postu: |
|
|
Doświadczenie z Urzędami Stanu Cywilnego w Polsce mam takie, że wszyscy przybywający z zagranicy tłumaczyli akty urodzenia na j. polski. _________________ Pozdrawiam
Monika Z |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| yasminum Ogłoszeniodawca zweryfikowany
| | Do³±czy³: 11 Pa¼ 2006 | | Posty: 322 | |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 15:38 Temat postu: |
|
|
Basiu, osoby bez meldunku podlegają pod USC Warszawa Śródmieście.
Chyba, że coś pozmieniali - to są informacje gdzieś sprzed 2,5 roku.
Ciekawa byłam co u Ciebie. My też jeszcze czekamy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 20:57 Temat postu: |
|
|
dziękuję Basiu za gratulki, mały jest słodki nie chce płakać , jak go się przewija lub kąpie to coś marudzi pod noskiem ale nie płacze...
-dla mnie to jest chory przepis (następny z wielu wymyślonych przez świetnych polskich polityków), żeby trzeba było słać papiery tam i z powrotem, można otrzymać tu międzynarodowy akt urodzenia to czemu konsulat tego nie honoruje? dziecko się tu urodziło, chcę wracać do domu to co za problem na tej podstawie zrobić mu paszport? i to w jedną strone bo wracam do domu a nie jade z dzieckiem na urlop... to jest naprawdę 'świetny' zapis wymyślony po to aby obywatelowi 'pomóc' hehe, jest tego wiele i w wielu dziedzinach, znam osobiście kilku polityków, wszystko dla kasy resztę mają w d...., a co ich obcodzi dobro ogółu? aby dostać się i kadencję odbębnić, ludzie mi się dziwią że od paru lat nie głosuje ... a na kogo kur... mam głosować jak dookoła prawie sami debile?
trudno, trzeba papiery słać, tłumaczyć, odsyłać, a co tam korona z głowy przecież nie spadnie... hehe, ale moim zdaniem konsulat powinien honorować islandzki akt urodzenia bo tu się dziecko urodziło, co z tego że jest obywatelem polskim? przecież to urzędowy dokument, a co ma USC w polsce do tego ? mówię Wam to chore że te dokumenty muszą tak wędrować, i nie tylko te... przecież mogłoby być tak prosto... wiem to nie wina naszego konsulatu, on działa w/g ustaw ... które zatwierdzają idioci nie mający pojęcia o działaniu ich potem w praktyce... to samo jest z winietami , kodeksem drogowym ....oo wymieniać można do jutra heheh.... pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| aniapl Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | | Do³±czy³: 30 Kwi 2006 | | Posty: 219 | | Sk±d: był Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 21:07 Temat postu: |
|
|
| szczur4x4 napisa³: | dziękuję Basiu za gratulki, mały jest słodki nie chce płakać , jak go się przewija lub kąpie to coś marudzi pod noskiem ale nie płacze...
-dla mnie to jest chory przepis (następny z wielu wymyślonych przez świetnych polskich polityków), żeby trzeba było słać papiery tam i z powrotem, można otrzymać tu międzynarodowy akt urodzenia to czemu konsulat tego nie honoruje? dziecko się tu urodziło, chcę wracać do domu to co za problem na tej podstawie zrobić mu paszport? i to w jedną strone bo wracam do domu a nie jade z dzieckiem na urlop... to jest naprawdę 'świetny' zapis wymyślony po to aby obywatelowi 'pomóc' hehe, jest tego wiele i w wielu dziedzinach, znam osobiście kilku polityków, wszystko dla kasy resztę mają w d...., a co ich obcodzi dobro ogółu? aby dostać się i kadencję odbębnić, ludzie mi się dziwią że od paru lat nie głosuje ... a na kogo kur... mam głosować jak dookoła prawie sami debile?
trudno, trzeba papiery słać, tłumaczyć, odsyłać, a co tam korona z głowy przecież nie spadnie... hehe, ale moim zdaniem konsulat powinien honorować islandzki akt urodzenia bo tu się dziecko urodziło, co z tego że jest obywatelem polskim? przecież to urzędowy dokument, a co ma USC w polsce do tego ? mówię Wam to chore że te dokumenty muszą tak wędrować, i nie tylko te... przecież mogłoby być tak prosto... wiem to nie wina naszego konsulatu, on działa w/g ustaw ... które zatwierdzają idioci nie mający pojęcia o działaniu ich potem w praktyce... to samo jest z winietami , kodeksem drogowym ....oo wymieniać można do jutra heheh.... pozdrawiam |
Szczur ja myślę, że chodzi o to, żeby dostać polski akt urodzenia trzeba dziecko zameldować i wpisać go do polskich akt. To jest równoznaczne z nadaniem mu polskiego obywatelstwa. A polski paszport jest dla polaków, dlatego nie można wydać polskiego paszportu bez umieszczenia danych dziecka w Polsce. Dlatego papierki trzeba wysyłać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 22:32 Temat postu: |
|
|
| rozumiem to, ale to nie IX wiek, chociaz w naszym kraju, który kocham za całkiem co innego, nadal panuje ciemnota i przestarzały system, takie rzeczy powinno załatwiać się drogą elektroniczną... byłoby dużo lepiej i szybciej, a tak papierki, papierki... ale jak trzeba tak sie zrobi z nadzieja na lepsze czasy dla naszych wnuków lub prawnuków ..hihihi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| szczur4x4
|
Wys³any: 29 Sie 2008, 22:53 Temat postu: |
|
|
| AGNIECHA25 napisa³: | | CZY KTOS MOGLBY MI WYTLUMACZYC O CO CHODZI Z TYM WYBOREM SALI PORODOWEJ?/TZW.GNIAZDKA...SLYSZALAM,ZE JESLI WYBIERAMY WLASNIE TE GNIAZDKO,TO DECYDUJEMY SIE NA POROD BEAZ ZNIECZULENIA?CZY TO PRAWDA?I JAK TO JEST Z TYM DZWONIENIEM?JUZ SIE W TYM POGUBILAM... |
stary post ale warto powiedzieć o co chodzi, wypytałem się dokładnie przed porodem... w okresie przed porodem - na kilka tygodni przed terminowym rozwiązaniem-położna daje przyszłej mamie numer nie do gniazdka lecz do oddziału obok ( coś w rodzaju patologii ciązy..) , na wypadek gdyby zaczęła się przedwczesna akcja porodowa, dzwonimy wtedy tam bo tam panują trochę inne warunki niz w gniazdku, (widziałem obydwa te miejsca), tam odbywaja sie wszelkie porody które nie są tak jakby naturalne, a więc : porody przedwczesne, cesarki i zagrożone ... natomiast gdy poród zaczyna sie w normalnym okresie tzn zbliżonym o dwa tygodnie przed lub po planowanym terminie przy silnych juz skurczach pojawiających sie regularnie co 5 min dzwonimy do gniazdka lub po prostu tam jedziemy, nie ważne - znajdą miejsce chociażby gniazdko było pełne- tak było w naszy przypadku... podam przyszłym i obecnym szczęśliwym mamom bardzo dobre strony polskie gdzie dowiecie się wszystkiego na temat ciązy i rodzicielstwa..
http://www.babyboom.pl/ciaza.html
http://www.edziecko.pl/edziecko/0,0.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| beciaisl
| | Do³±czy³: 29 Cze 2008 | | Posty: 50 | |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 10:40 Temat postu: |
|
|
| aadrianna napisa³: | Pozostało mi do rozwiązania 6 tyg. Jak dotychczas płacę za każdą wizytę u położnej i za każde USG. (Nie są to wielkie kwoty, no ale....) Do dziś byłam przekonana, że mam dostać ubezpieczenie 18 sierpnia tak jak mi to kiedyś powiedział (starszy) pan w urzędzie... Dziś z ciekawości poszłam do urzędu zapytać co z moim ubezpieczeniem... Tym razem poszłam do innego Pana (młodego) który mi powiedział, że dostanę to ubezpieczenie 18 września jeżeli wcześniej, a dokładniej pisząc, w tym tygodniu albo zaraz na początku następnego doniosę polski druk NFZ E-104... ;/ I teraz mnie troszkę strach obleciał, że czasem może coś pójść "nie tak" i będziemy jednak musieli zapłacić za poród... Najtańszy tzn. naturalny bez znieczulenia wiem, że kosztuje ok. 100 tys koron. Ale ja jestem histeryczka i jestem tego pewna, że będzie mi potrzebne znieczulenie, a to są dodatkowe koszty... Z ciekawości pytałam czy któraś z Was płaciła...
Dziękuję yasminum za inf.  |
czesc
zebys dostala szybcije ubezpieczenie musisz isc do niura podatkowego i wziasc wykaz ze placilas podatek od pocztaku twojej pracy na islandi i zaniesc to do ubezpieczalni i tam dostaniesz odrazu niebieska karte . Wiem ze tak sie robi bo sama sobie to zalatwilam dziwne ze ci nie powiedzieli ze tak mozesz zrobic.
Jezeli masz wszystkie rachunki za lekarzy jak placilas to mozesz isc do Eflingu i zwruca ci wszytsko . Powodzenia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| kathyn
| | Do³±czy³: 06 Mar 2006 | | Posty: 44 | | Sk±d: Mosfellsbaer |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 11:38 Temat postu: |
|
|
Cze szczur! jeśli chodzi o dokumentacje i kruczki prawne odnośnie poszportów dla maluszka to rzeczywiście totalne nieporozumienie...tym bardziej ,że poinformowano moich rodziców że przy zlozeniu aktu urodzenia dziecka w polsce wypadaloby być osobiście..kółeczko się zamyka no ale prawdopodobnie od września ma wejść ustawa ,że wszelkie akty dla emigrantów polskich w Islandii maja być wystawiane w j.polskim..zobaczymy pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| misha
 | | Do³±czy³: 29 Kwi 2008 | | Posty: 105 | |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 11:55 Temat postu: |
|
|
Niebieska karte??
czasem nie jest to karta miedzynarodowa poswiadczajaca ubezpieczenie na wypadek leczenia za granica?? Chyba zolta karta jest wydawana jesli chodzi o leczenie w islandii?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Nina
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 12:10 Temat postu: |
|
|
| kathyn napisa³: | jeśli chodzi o dokumentacje i kruczki prawne odnośnie poszportów dla maluszka to rzeczywiście totalne nieporozumienie...tym bardziej ,że poinformowano moich rodziców że przy zlozeniu aktu urodzenia dziecka w polsce wypadaloby być osobiście..kółeczko się zamyka |
no jesli chodzi o USC to też miałam "fajną" sytuację. po odbiór polskiego aktu urodzenia nie trzeba stawiać się osobiscie i mogą to zrobić członkowie rodziny ( tak przynajmniej jest wg. ustawy ) natomiast w moim USC jest tak , że albo należy zglosić się osobiście - troche dziwne, bo przeciez bez dziecka nie pojade - lub ewentualnie może to za mnie załatwić ktoś z rodziny. poprosiłam wiec brata ... i tu niespodzianka ...nie może to być mój brat lecz brat tego dziecka o którego akt się staram . po prostu paranoja ! szczęka mi opadła gdy brat mi o tym powiedział .
Wygląda na to , ze każdy urzędnik interpretuje ustawę i inne przepisy wg. swojego "widzi mi się" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| | Do³±czy³: 05 Lut 2008 | | Posty: 410 | | Sk±d: Reykjawik |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 14:17 Temat postu: |
|
|
| No to ja juz się pogubiłam!! Trzeba przetłumaczyć ten akt urodzenia na polski czy nie jest to konieczne?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Nina
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 14:59 Temat postu: |
|
|
| zuzula666 napisa³: | | No to ja juz się pogubiłam!! Trzeba przetłumaczyć ten akt urodzenia na polski czy nie jest to konieczne?? |
to już zależy od USC ... w moim urzędzie wymagane jest tłumaczenie na język polski , natomiast mojej koleżance powiedziano , że akt urodzenia w języku angielskim w zupełności wystarczy ... tak więc najlepiej niech ktos z rodziny upewni się na miejscu w urzędzie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| aniapl Ogłoszeniodawca zweryfikowany
 | | Do³±czy³: 30 Kwi 2006 | | Posty: 219 | | Sk±d: był Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 15:14 Temat postu: |
|
|
Moja mama złożyła akt urodzenia przetłumaczony na polski i to wszystko. Tutaj zrobiłam paszport tymczasowy a będąc już w Polsce dziecko zameldowałam i zrobiłam pesel (pesel w czasie meldunku zrobili mi automatycznie). Pani z okienka nie chciała zameldować dziecka przez moją mamę, powiedziała, że skoro dziecka w Polsce nie ma to po co meldować, przyjedzie to się zamelduje.
Szczur ja też strasznie ubolewam nad tym polskim systemem. Ale nic na to nie poradzimy na dzień dzisiejszy. Teraz pojadę i będę dopiero dowód zmieniać, ciekawe jakie będą procedury
p.s. dostałam info z konsulatu, że paszport tymczasowy dla dziecka dostaje się na miejscu, a nie jak wcześniej po 2 tyg, zgadza się? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| aadrianna
| | Do³±czy³: 29 Lip 2008 | | Posty: 30 | | Sk±d: Reykjavik |
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 16:13 Temat postu: |
|
|
| beciaisl napisa³: | | aadrianna napisa³: | Pozostało mi do rozwiązania 6 tyg. Jak dotychczas płacę za każdą wizytę u położnej i za każde USG. (Nie są to wielkie kwoty, no ale....) Do dziś byłam przekonana, że mam dostać ubezpieczenie 18 sierpnia tak jak mi to kiedyś powiedział (starszy) pan w urzędzie... Dziś z ciekawości poszłam do urzędu zapytać co z moim ubezpieczeniem... Tym razem poszłam do innego Pana (młodego) który mi powiedział, że dostanę to ubezpieczenie 18 września jeżeli wcześniej, a dokładniej pisząc, w tym tygodniu albo zaraz na początku następnego doniosę polski druk NFZ E-104... ;/ I teraz mnie troszkę strach obleciał, że czasem może coś pójść "nie tak" i będziemy jednak musieli zapłacić za poród... Najtańszy tzn. naturalny bez znieczulenia wiem, że kosztuje ok. 100 tys koron. Ale ja jestem histeryczka i jestem tego pewna, że będzie mi potrzebne znieczulenie, a to są dodatkowe koszty... Z ciekawości pytałam czy któraś z Was płaciła...
Dziękuję yasminum za inf.  |
czesc
zebys dostala szybcije ubezpieczenie musisz isc do niura podatkowego i wziasc wykaz ze placilas podatek od pocztaku twojej pracy na islandi i zaniesc to do ubezpieczalni i tam dostaniesz odrazu niebieska karte . Wiem ze tak sie robi bo sama sobie to zalatwilam dziwne ze ci nie powiedzieli ze tak mozesz zrobic.
Jezeli masz wszystkie rachunki za lekarzy jak placilas to mozesz isc do Eflingu i zwruca ci wszytsko . Powodzenia |
Ja tak właśnie zrobiłam już na początku roku... Zaniosłam ten wykaz... Tyle tylko, że powstał "nowy problem", bo ja przepracowałam tylko 4 miesiące, a powinno się przepracować 6 miesięcy :/
Rachunki za lekarzy mam... i wiem, że mogą mi zwrócić, ale chyba tylko wtedy jak będę mieć ubezpieczenie.
A czy nie orientuję się któraś z Was czy mój mąż może mnie tutaj na Islandii dopisać do swojego ubezpieczenia? Jako, że ja nie pracuję itd. ...
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
| Nina
|
Wys³any: 30 Sie 2008, 18:11 Temat postu: |
|
|
p.s. dostałam info z konsulatu, że paszport tymczasowy dla dziecka dostaje się na miejscu, a nie jak wcześniej po 2 tyg, zgadza się?[/quote]
dokładnie teraz dostajesz paszport dla dziecka od ręki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
|
|