reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Dzielnice Reykjavíku
Id¼ do strony 1, 2  Nastêpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Różności dla Islandofilów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
_Aníta_
Go¶æ
PostWys³any: 25 Lut 2005, 22:22    Temat postu: Dzielnice Reykjavíku Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś orientuje się w tym ile dzielnic posiada Reykjavik Question
Powrót do góry
dragaz
Go¶æ
PostWys³any: 28 Lut 2005, 14:17    Temat postu: Dzielnice Reykjaviku Odpowiedz z cytatem

Widocznie nie orientują się, wielcy znawcy Islandii:D
Ale na pewno centrum i Hallgrimskirkja, to już dwie:)
Powrót do góry
Sybila

Do³±czy³: 18 Lut 2004
Sk±d: Warszawa
PostWys³any: 28 Lut 2005, 16:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dragaz, czemu taki zadziorny jesteś i tak brzydko od razu o naszych specjalistach? Zazwyczaj wszystko jest na stronie i tylko trzeba umieć poszukać. A jakby co to wchodzxi sie na jakas mape islandii i zczytuje nazwy dzielnic, ale trudne, nie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
dragaz
Go¶æ
PostWys³any: 1 Mar 2005, 0:26    Temat postu: Dzielnice Reykjaviku Odpowiedz z cytatem

Na tej stronie są dzielnice wiekszych miast islandzkich?
Ciekawe gdzie je widzisz Sybil, mógłbyś być tak miły
i zapodać link?
Powrót do góry
Jola

Do³±czy³: 31 Sty 2004
PostWys³any: 1 Mar 2005, 1:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

_Aníta_ pytała ile jest dzielnic w stolicy Islandii a nie prosiła o podanie ich nazw. Sybil ma rację - taka informacja jest na naszej stronie, a wejscie jest bezpośrednio ze strony głównej. Zgadnij jak zatytułowany jest link? Nie zgadniesz... Reykjavík Shocked lol
Powrót do góry
dragaz
Go¶æ
PostWys³any: 1 Mar 2005, 22:40    Temat postu: Dzielnice Reykjaviku Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś byłby tak miły i mógłby podać mi dzielnice większych miast
islandzkich oraz ich nazwy? byłbym bardzo wdzięczny Very Happy (tzn
liczbe dzielni)
Powrót do góry
Sybila

Do³±czy³: 18 Lut 2004
PostWys³any: 1 Mar 2005, 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słuchaj, weź sobie znajdź w internecie, bo to nie jest takie trudne, ja wpisałam w Googla i znalazłam. Mam wrażenie, że ostatnio, co tylko ktoś ma jakiś problem to na forum od razu "pomożcie". A przecież wystarczy ruszyć trochę samemu do pracy, a najwyżej wszelkie wątpliwości rozstrzygać na forum lub pytać naszych redaktorów kochanych.
Większość tylko "coś" chce! Ludzie, napiszcie coś sami, ile jest dzielnic, jak się nazywają, kto sławny w nich mieszkał, skąd się wzięła nazwa itd. Przecież można też coś dać od siebie, a nie tylko "brać"...

Jak te dzielnice tak Cię interesują i rzeczywiście MUSISZ znać ich nazwy, a nie pottrafisz sam znaleźć, to albo tu wspólnie Ci pomożemy, albo napisz do informacji ICELAND.PL - oni udzielają informacji (ja czekałam 3 dni na odpowiedź na dość zaawansowane pytania).

Ostatnio zmieniony przez Sybila dnia 1 Mar 2005, 23:20, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 1 Mar 2005, 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więc: liczbę dzielnic Reykjavíku już znasz. Zauważyłem, że kwestie administracyjno - urbanistyczne bardzo Cię interesują. Już w redakcji spędziliśmy troszkę czasu, żeby odpowiedzieć na zadane przez Ciebie pytania, bo myśleliśmy na początku, że to dla Ciebie ważne.
Polecam Ci poszperanie po sieci. Możesz np. napisać do władz wszystkich miast islandzkich albo infromacji turystycznych. Od czasu, gdy język angielski stał się w Polsce przedmiotem powszechnym nawet w szkołach podstawowych nie ma już problemów z porozumiewaniem się w tym języku. Ponieważ ukończyłeś już zapewne szkołę podstawową to znasz już w stopniu minimalnym przynajmniej angielski i napisanie kilku listów do wcześniej znalezionych przez siebie w sieci instytucji nie stanowi chyba żadnych problemów,nie?
A z ciekawości zapytam... po co Ci informacja jak brzmią islandzkie nazwy dzielnic wszystkich większych miast na Islandii? Chyba, że podejrzewasz, że mamy w redakcji ICELAND.PL niezbyt zoorganizowany czas i starasz się nam zaaranżować jakąś ciekawą robótkę, pod groźbą próby ośmieszenia nas?
No bo zgadnij jak będzie wyglądało szukanie dla Ciebie takiej informacji? Ludzie z redakcji siądą z mapami i będą spisywać dla Ciebie te nazwy lub będziemy korzystać z danych z internetu. Nie podejrzewasz chyba, że znamy nazwy wszystkich dzielnic na Islandii... Ja np. nie znam wszystkich dzielnic miejskich w Polsce ani nawet w mieście, w którym mieszkam też chyba nie. Znasz wszystkie dzielnice w swoim mieście? A może znasz ich kaszubskie nazwy? Szczerze mówiąc powiem tak... Nie znam nazw oryginalnych wszystkich dzielnic we wszystkich miastach na Islandii. Powiem Ci też jeszcze bardziej szczerze, że nie czuję takiej potrzeby. Ale jeżeli mi powiesz, że jest Ci to potrzebne do czegoś ważnego to możemy się umówić - znajde je dla Ciebie, chcesz?
Powrót do góry
dragaz
Go¶æ
PostWys³any: 2 Mar 2005, 1:52    Temat postu: Dzielnice Reykjaviku Odpowiedz z cytatem

Nie no spoko Einar, kwestie administracyjno-regionalne
są dość ciekawe, interesują mnie takie rzeczy. A w swoim
mieście znam raczej większość dzielnic, i angielski tez znam,
no problem, poza tym strona iceland.pl bardzo mi sie podoba,
a Islandia to już wogóle raj na ziemi. Już trochę szukałem
z tymi dzielnicami, raz byłem w empiku to znalazłem tam
taką grubą książke o Islandii i były tam mapy Reykjaviku
i innych wiekszych miast, polecam to wydawnictwo, nie
pamiętam nazwy, chyba przewodnik po Islandii czy jakoś
tak, ale ogólnie jest tam bardzo dużo informacji a i książka
jest dosyć gruba i obszerna.
Powrót do góry
dragaz
Go¶æ
PostWys³any: 2 Mar 2005, 1:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poza tym po prostu chciałem wiedzieć Very Happy
Powrót do góry
einar

Do³±czy³: 06 Lut 2004
PostWys³any: 2 Mar 2005, 2:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie masz na myśli przewodnik Pascala. Z tym, że to głównie tłumaczenie z angielskiej wersji. Ale dyskusja na temat przewodnika jest gdzie indziej więc już się na temat nie rozpisuje Smile
My w redakcji mamy tony materiałów na temat Islandii (w 99% tych przywiezionych z Islandii) ale nie znalazłem tam wykazu dzielnic. Ale można siedzieć z mapą i szukać zawsze.
Podobno "wiedza bez czynu jest jak śnieg w gorącym piecu"... :wink:
Powrót do góry
johanna

Do³±czy³: 08 Lut 2004
Sk±d: Kielce
PostWys³any: 2 Mar 2005, 19:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

einar napisa³:
Od czasu, gdy język angielski stał się w Polsce przedmiotem powszechnym nawet w szkołach podstawowych nie ma już problemów z porozumiewaniem się w tym języku.

hmmm no nie wiem :wink: niby uczą angielskiego, a uwierz mi, z porozumiewaniem się w tym języku z uczniami choćby ostatniej klasy gimnazjum są raczej trudności Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ Odwied¼ stronê autora Numer GG
nigel
Reporter ICELAND.PL
Do³±czy³: 06 Lis 2004
PostWys³any: 3 Mar 2005, 19:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

einar napisa³:
Od czasu, gdy język angielski stał się w Polsce przedmiotem powszechnym nawet w szkołach podstawowych nie ma już problemów z porozumiewaniem się w tym języku.

dowcip?
poziom angielskiego w szkolach jest mniej niz sredni.

Smile
_Aníta_
Go¶æ
PostWys³any: 4 Mar 2005, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie... w mojej szkole nie mam angielskiego, ale w podstawówce poziom był wręcz żenujący. Dlatego mam wątpliwości, czy nie ma "problemów z porozumiewaniem się w tym języku" Wink
Powrót do góry
_Aníta_
Go¶æ
PostWys³any: 4 Mar 2005, 14:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sybil napisa³:
Większość tylko "coś" chce! Ludzie, napiszcie coś sami, ile jest dzielnic, jak się nazywają, kto sławny w nich mieszkał, skąd się wzięła nazwa itd. Przecież można też coś dać od siebie, a nie tylko "brać"...

Więc- dowiedziałam się, że dzielnic Reykjaviku jest 9. Ich nazwy:
- Bessastadahreppur,
- Gardabaer,
- Hafnarfjordur
- Kjalarnes,
- Kjósarhreppur,
- Kopavogur,
- Mosfellsbaer,
- Reykjavik,
- Seltjarnarnes.
Mam nadzieje, że nic nie przekręciłam. Przepraszam że bez islandzkich liter Wink
Powrót do góry
Jola

Do³±czy³: 31 Sty 2004
PostWys³any: 4 Mar 2005, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

_Aníta_ napisa³:
- Bessastadahreppur,
- Gardabaer,
- Hafnarfjordur
- Kjalarnes,
- Kjósarhreppur,
- Kopavogur,
- Mosfellsbaer,
- Reykjavik,
- Seltjarnarnes.
Mam nadzieje, że nic nie przekręciłam. Przepraszam że bez islandzkich liter Wink

No bez przesady! Garðabær, Hafnarfjörður, Kópavogur, czy Mosfellsbær, to normalne w świecie, jak na Islandię, to bardzo duże miasta a w żadnym wypadku nie dzielnice. Wprawdzie należą do aglomeracji stołecznej Reykjavíku i czasem mówi się o całej takiej aglomeracji w skrócie Reykjavík, ale w rzeczywistości, to pełnoprawne duże miasta.
Na iceland.pl jest info o tym, ile dzielnic ma stolica, a mianowicie 11. Żeby się upewnić skontaktowałam się nawet w tej sprawie z główną informacją turystyczną w Reykjavíku i otrzymałam właśnie taką odpowiedź. Swoją drogą zachęcam Was do korzystania z tego źródła wiedzy - wiedzy z pierwszej ręki. Odpowiedzi otrzymuję zawsze po paru minutach!
Powrót do góry
_Aníta_
Go¶æ
PostWys³any: 4 Mar 2005, 15:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rzeczywiście na stronie jest taka informacja. Muszę przyznać, że wcześniej tylko rzuciłam na to okiem i nie zauważyłam, że jest tam podana liczba dzielnic Rolling Eyes
Powrót do góry
O.E.
Opiekun Forum
Do³±czy³: 03 Lut 2004
Sk±d: Pl. Od Słońca 3/Europa
PostWys³any: 6 Mar 2005, 0:42    Temat postu: Siedmiomiasto Odpowiedz z cytatem

Wymienione miasta nie są z pewnością dzielnicami Reykjaviku, tak jak dzielnicami Trójmiasta nie jest Sopot, Gdańsk i Gdynia.
W przypadku Reykjaviku wyróżniamy natomiast twór o nazwie Wielki Reykjavik - jest to swego rodzaju siedmiomiasto składające się z następujących miejscowości:
Reykjavík
Mosfellsbær
Seltjarnarnes
Kópavogur
Garðabær
Áftanes (Bessastaðir)
Hafnarfjörður

Oczywiście w tej okolicy jest też wiele mniejszych farm, są również położone nieco dalej miejscowości, które pretendują dopiero do wejścia w skład heptacity Very Happy
Biorąc pod uwagę istnienie Wielkiego Reykjaviku (Greater Reykjavik), to Akureyri jest drugim co do wielkości kompleksem miejskim na Islandii.
W przeciwieństwie do wielkoświatowej i jednak ruchliwej stolicy, Akureyri (zwane stolicą północy) jest bardzo spokojnym i sielankowym miastem.
Ma ok. 15 tys. mieszkańców, co jednak pomnożone przez współczynnik przeliczeniowy (x20 - patrz artykuł) daje już spore miasto równoważne naszemu miastu o 300 tys. mieszkańców.

Sądzę, że sprawa dzielnic jakiegokolwiek miasta jest sprawą trudną. Czy ktoś umie odpowiedzieć ile dzielnic jest w Gdańsku, Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu?
Oczywiście każde miasto ma duże dzielnice urzędowe (Wrocław: Fabryczna, Krzyki, Stare Miasto, Śródmieście, Psie Pole. Ale oprócz tych dużych dzielnic z oznaczonymi granicami jest setka mniejszych, które na żadnej mapie nie mają ścisłych granic.
Podobnie sądzę, że jest w Reykjaviku.
Sebastian
Go¶æ
PostWys³any: 6 Mar 2005, 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

_Aníta_ napisa³:

- Bessastadahreppur,
- Gardabaer,
- Hafnarfjordur
- Kjalarnes,
- Kjósarhreppur,
- Kopavogur,
- Mosfellsbaer,
- Reykjavik,
- Seltjarnarnes.

Z tego co wiem _Aníta_, choć specjalistą w temacie nie jestem, to są to raczej nazwy miejscowości okalających stolicę. Chociaż nie widac granicy Kópavogur i Reykjaviku oraz Gardabaer i Hafnafjördur to muszę cię rozczarować ponieważ są to oddzielne miasta z oddzielną administracją i zarządzaniem, i o ile wiem niezależne decyzyjnie od Reykjaviku. Wygląda to wszystko jak dzielinice, nawet Straeto wszedzie tam dojeżdza ale niestety są to oddzielne miasta. Nie wiem czy mam racje ale chyba tylko Bessastadahreppur jest częscią Gardabaer.
Jeśli chodzi o dzielnice w stolicy to jest ich chyba nawet więcej. Wyliczając z pamięci mogę wymienić:
Vesturbae
Centrum
Hlid
Fossvogur
Breidholt
Hofdi
Grafarvogur
Grafarholt
Árbaer
Laugarnes
Kringla
... i jeszcze kilka, których nazw teraz sobie nie przypominam.
Powrót do góry
nigel
Reporter ICELAND.PL
Do³±czy³: 06 Lis 2004
PostWys³any: 7 Mar 2005, 23:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tego wynika, ze Akureyri to prawdziwa metropolia.

chcialbym zapytac... czy klimat w Reykjaviku i Akureyri bardzo sie rozni?
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Różności dla Islandofilów Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id¼ do strony 1, 2  Nastêpny
Strona 1 z 2

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.