Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 24 Wrz 2008, 17:48 Temat postu: |
|
|
Magda77 to bardzo dziwne 偶e po艂o偶na nie odwiedza ci臋 w domu, powinna od dnia kiedy wr贸cicie do domu.W moim przypadku bylo tak 偶e wyszli艣my ze szpitala o 16 a o 20 po艂o偶na by艂a u nas. A piel臋gniarka z przychodni odwiedzi was dopiero po偶niej jak po艂o偶na zakonczy wizyty i bedzie was odwiedzac raz w tygodniu na pomiar i wa偶enie dzidziusia  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 24 Wrz 2008, 17:50 Temat postu: Re: KUBU艢 18.09.08 3630 i 52 cm |
|
|
Magda77 napisa: |
Ja te偶 mam ju偶 za sob膮 por贸d |
Cytat: | jak ka偶da mama mam milion pyta艅 i w膮tpliwo艣ci |
wal smialo  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 1:57 Temat postu: |
|
|
Zuzula ja te偶 tego nie kumam, byli艣my w przychodni 2 razy, pani wype艂ni艂a nawet papiery z danymi ma艂ego ale w rezultacie zadzwoni艂a do nas tylko nasza po艂o偶na  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 8:50 Temat postu: |
|
|
No to wydaje mi si臋 偶e jest ok, bo tak jak wcze艣niej pisa艂am pielegniarka z przychodni odwiedzi Cie dos艂ownie raz w tygodniu tak do 6 tygodnia zycia maluszka. A 偶e polozna do Ciebie nie przychodzi to bardzo dziwne i nie rozumiem czemu ze szpitala 偶adna nie przychodzi. Mieszkasz w Reykjaviku?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 10:37 Temat postu: |
|
|
Nas pielegniarka tez zaczela odwiedzac dopiero jak skonczyly sie wizyty poloznej i przychodzi raz na 2 tyg. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 15:17 Temat postu: |
|
|
dziewczyny a czy te wizyty nie s膮 uwarunkowane tym, jak d艂ugo by艂y艣my w szpitalu? Ja by艂am 3 dni i mo偶e dlatego nie przys艂uguje mi piel臋gniarka?
Mieszkam w Reykjaviku Zuzula wi臋c pewnie jak wi臋kszo艣膰 z Was a Ty Basia, jak d艂ugo le偶a艂a艣 w szpitalu??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 15:59 Temat postu: |
|
|
Witam kobietki. Mam do Was pytanko. Od czasu do czasu (zazwyczaj wieczorem albo w nocy tak ze az sie budze) "kreci" mnie noga. Mam juz tak od niepamietnych czasow ale myslalam ze juz mi przeszlo bo mialam chwile spokoju. W Polsce zazwyczaj lykalam garsc tabletek przeciwbolowych (chociaz i tak nie dzialaly) smarowalam sie roznymi masciami spirytusami itp. Przestekalam pol nocy a z rana zawsze juz jest w porzadku. Kiedys mama powiedziala mi ze to przez zmiane pogody. Mozliwe ze tak jest, ale nie wiem, tu pogoda sami wiecie jaka jest raz jest ladnie a za 5 minut leje potem pada grad i tak w kolko. Wiem ze wiele osob ma takie dolegliwosci wiec pytam drogie Panie jak Wy sobie z tym radzicie? Pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mrowka
 | Do潮czy: 09 Sie 2008 | Posty: 88 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 16:34 Temat postu: |
|
|
julci3k hehe si臋 mi przypomnia艂o jak mnie takie co艣 艂apa艂o, ale to dawno temu i jak to moja babcia mi kiedy艣 powiedzia艂a; "na to nie cza nic bra膰 cza to rozchodzi膰 i rozmasowa膰 i przestanie bole膰" hehe
teoretycznie 艂adnie brzmi haha ale w praktyce r贸偶nie bywa艂o =)
PS nie mam zielonego poj臋cia ci Ci mo偶e pom贸c, ale z pewno艣ci膮 inne Panie mo偶e b臋d膮 wiedzie膰. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 16:37 Temat postu: |
|
|
Magda77 musisz odro偶ni膰 r贸偶nic臋 pomi臋dzy piel臋gniark膮 a po艂ozn膮, bo ci膮gle piszesz o piel臋gniarce a mi wydaje si臋 偶e Ci potrzeba po艂o偶nej  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mrowka
 | Do潮czy: 09 Sie 2008 | Posty: 88 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 16:41 Temat postu: |
|
|
A ja napisz臋 jeszcze z innej beczki... Ta kiedy艣 pisa艂am, 偶e mam zgag臋... 呕e tak powiem "wyczai艂am" od czego i co mi przynosi ulg臋
Dopada mnie zgaga po; zimnym mleku, bananach, mandarynkach, po czym艣 mi臋towym, a przechodzi po czekoladzie hehe dziwne troche... Kt贸ra艣 z Pa艅 pisa艂a o arbuzie, 偶e jej przechodzi艂o. Spr贸bowa艂am, ale nie dzia艂a, wr臋cz przeciwnie. heh
A tak poza tym to baaaaaaaaardzo du偶o przyty艂am.... i boj臋 si臋, 偶e mog臋 nie wr贸ci膰 do swojej cudownej poprzedniej wagi  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 16:53 Temat postu: |
|
|
Po porodzie do domu najpierw przychodzi polozna - w moim przypadku byla pierwszy raz w dniu powrotu do domu, a kiedy skoncza sie wizyty poloznej przychodzi pielegniarka.
Polozna uczy dawac piers, kapac, pokazuje jak nalezy zajmowac sie pepkiem itp. itd. Czyli tak zwana "instrukcja obslugi malenstwa" - choc nei za ladnie to brzmi. Ponadto egzaminuje Ciebei czy macica kurczy sie odpowiednio i czy nei ma powiklan. Polozna ma 10 wizyt - lub mniej jesli uznacie ze juz nei potrzebujecie jej wiedzy.
Pielegniarka, ktora przychodzi juz po wizytach poloznej, "egzaminuje" dziecko - jego rozwoj, przyrost masy, sprawdza odruchy oraz czy wszystko inne idzie ok. Mozesz jej rowniez zadac pytania dotyczace opieki, ale jej glownym zadaniem jest ocena rozwoju dziecka i ewentualnie szybkie wylapanie jakichs nieprawidlowosci. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 17:11 Temat postu: |
|
|
mrowka napisa: | A ja napisz臋 jeszcze z innej beczki... Ta kiedy艣 pisa艂am, 偶e mam zgag臋... 呕e tak powiem "wyczai艂am" od czego i co mi przynosi ulg臋
Dopada mnie zgaga po; zimnym mleku, bananach, mandarynkach, po czym艣 mi臋towym, a przechodzi po czekoladzie hehe dziwne troche... Kt贸ra艣 z Pa艅 pisa艂a o arbuzie, 偶e jej przechodzi艂o. Spr贸bowa艂am, ale nie dzia艂a, wr臋cz przeciwnie. heh
A tak poza tym to baaaaaaaaardzo du偶o przyty艂am.... i boj臋 si臋, 偶e mog臋 nie wr贸ci膰 do swojej cudownej poprzedniej wagi  |
co to jest zgaga
przez cale zycie wszyscy mi mowia mam zgage jeju zgaga mnie dopadla a ja do nich wez renigast na pewno ci przejdzie no ale co z tego jak ja dalej nie wiem co to jest nie chodzi mi o takie googlowe wytlumaczenie tylko opisanie jej na swoim przykladzie hhee |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:03 Temat postu: |
|
|
Popros kogos by bezposrednio do gardla zaaplikowal ci sok z papryki chili, albo moze byc proszek - bez roznicy. To co bedziesz czula w gardle odda efekt zgagi.
Pisze ze bezposrednio do gardla bo chodzi o pominiecie kubkow smakowych na jezyku - w przeciwnym wypadku tak wypali Ci jezyk, ze wszelkie inne doznania zostana niezauwazone. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| LUCYNA86 ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 15 Wrz 2008 | Posty: 104 | Sk眃: Hafnariorður |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:15 Temat postu: |
|
|
hej dziewczyny a mnie meczy tak zgaga ze tragedia jestem w ciazy w 8 miesiacu i juz nie moge wytrzymac kiedys mi mmleko pomagalo a teraz juz nic ,polozna dala mi recepte na jakies mleczko ale nic nie pomaga,znacie moze jakies inne pomysly??????????? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:28 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny mam pytanie bardzo wa偶ne. Moja bratowa podejrzewa 偶e jest w ci膮zy i chcia艂aby 偶eby j膮 przebada艂 lekarz i potwierdzi艂 jej podejrzenia. Nie wiem jak mamy to zrobi膰 bo ona jest tu od 4 miesi臋cy wi臋c jeszcze nie ma ubezpieczenia. Napiszcie gdzie mamy poj艣膰 do lekarza i jakie s膮 koszty wizyty prywatnej?? Mysla艂am o Domus Medica ale ja tam nigdy nie by艂am i nie wiem co i jak. Prosz臋 o podpowiedz |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| elza74
| Do潮czy: 22 Sty 2006 | Posty: 293 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:41 Temat postu: |
|
|
zuzula666dzwonisz do Domus Medica i mowisz ze chcesz zamowic wizyte u lekarza gin.
http://www.domusmedica.is/index.php?option=com_akostaff&Itemid=28
tu jest numer do recepcji gina domus medica 5631061.
mam nadzieje ze pomoglam.wiem ze za peirwsza wizyte placilam okolo 8 tys a tez by艂am okolo 4-mcy tutaj. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kathyn
| Do潮czy: 06 Mar 2006 | Posty: 44 | Sk眃: Mosfellsbaer |
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:46 Temat postu: |
|
|
Ja te偶 si臋 pochwal臋 ..dzisiaj wr贸ci艂ysmy z Kornelci膮 do domku ... 3.470 i 51 cm..po艣pieszy艂a si臋 bo termin mia艂am na 7 pa藕dziernika.. powodzonka dla innych mamusiek oczekuj膮cych na swoje pociechy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:52 Temat postu: |
|
|
Kathyn serdeczne gratulacje dla Ciebie i c贸rci  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 18:56 Temat postu: |
|
|
Zuzula w sumie to masz racj臋- sama si臋 pogubi艂am ale dlatego pisz臋 o piel臋gniarce bo po艂o偶na przychodzi do nas jutro, a przez ten tydzie艅 nie by艂o nikogo. Do mnie ma przyj艣膰 po艂o偶na, kt贸ra prowadzi艂a moj膮 ci膮偶臋 i ona chyba b臋dzie w艂a艣nie bada膰 i wa偶y膰 Maluszka
A je艣li chodzi o Domus Medica to ja tam by艂am u gina, 偶eby potwierdzi艂 ci膮偶臋- nie s膮dz臋 偶e tam s膮 jakie艣 zni偶ki z tyt ubezp (ja p艂aci艂am co艣 ko艂o 4000 za wizyt臋 je艣li dobrze pami臋tam) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
|
Wys砤ny: 25 Wrz 2008, 19:27 Temat postu: |
|
|
OK to juz wszystko wiem tylko jeszcze mi powiedzcie czy te偶 lekarz w gabinecie robi usg czy wysyla do szpitala na Usg?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|