reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Gwałtowny wzrost kursu euro (EUR)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 62, 63, 64  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
WielkiBialyKrolik

Doczy: 08 Cze 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 11 Pa 2008, 0:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grom, powiem tyle: żałuję, że nie jestem Tobą! Crying or Very sad
aguska27

Doczy: 14 Sie 2007
Skd: Polska
PostWysany: 11 Pa 2008, 1:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki kryzys jest jak karetka w zakorkowanym mieście - pobudzi nieco już leniwą gospodarkę do aktywniejszego działania.

I takiego myslenia nam tu potrzeba Very Happy Very Happy Very Happy
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
forlorn

Doczy: 24 Sie 2007
PostWysany: 11 Pa 2008, 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurde na wakacje bym jechał a nie mam ani pół euro, jak myślicie kiedy bedzie sie dało kupić jakąś obcą walutę?? głównie o euro mi chodzi...dobija mnie ten kryzys do wczoraj jeszcze jakos udawało mi się zachowywać pozory ale teraz to juz mam dosc. będzie się dało wogóle wymienić te cholerne korony??
p.S. i tak nie odpuszczam, zostaje n a wyspie
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
WielkiBialyKrolik

PostWysany: 11 Pa 2008, 10:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cierpliwosci, na wszystko potrzeba czasu
agga

Doczy: 06 Pa 2008
Skd: RVK
PostWysany: 11 Pa 2008, 10:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kup sobie jakakolwiek walute wymienialna. O euro raczej bedzie ciezko chociaz podobno (sama tego nie sprawdzilam) Kaupthing wyplacal po 350 EUR. Mozna sprobowac.

Rownie dobrze mozesz kupic CHF, USD, NOK lub SEK.

Szczegolnie NOK i SEK byly dostepne jeszcze w bankach.

PS. ja tez zostaje
Powrt do gry
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 09 Pa 2008
PostWysany: 11 Pa 2008, 10:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O.E. napisa:
Niska cena korony to efekt straszenia bankructwem. Nikt nie będzie przecież kupował waluty kraju, który nie wiadomo co postanowi.
Dlatego teraz mamy takie interregnum.
Za tydzień, dwa, sytuacja wróci do normy, wagon wskoczy na swój tor i dalej już będzie stabilnie jechał.
A teraz media próbują zepchnąć skład z torów, bo to fajniej wygląda w reportażach i felietonach.
Nie jestem prorokiem i nie wiem co się dokładnie stanie. Nie wiem, czy premier nie ma bzika lub czy nie jest szantażowany przez kochankę. Wiem tylko, że Islandia ma na tyle mocną gospodarkę, że jeśli tylko będzie dobra wola rządu, to wszystko skończy się dobrze i stracą ci, co teraz sprzedają korony i wyjeżdżają.
A o sile gospodarki świadczy fakt, że końcu te banki musiały mieć jakąś podstawę do takiego wielkiego rozwoju; biedne kraje nie mają banków mogących zgromadzić tak wielkie aktywa. Szkoda tylko, że zmarnowano te aktywa w ryzykownych grach i spekulacjach, zamiast inwestować w rzeczywisty biznes.

Nalezy ci pogratulowac optymizmu. Niestety jest on slepy, ten caly rozwoj to byl jak zyski gracza w kasynie ktory najpierw duzo wygral a pozniej zostal goly. Pytanie jaki bedzie ostateczny rachunek ale to nie jest tak ze miesiac bedzie w porzadku.

Cytat:
Cytat:
ALE NADE WSZYSTKO :
-Islandczycy spokornieją i będą musieli wziąć sie do pracy, w tym także przyjezdzac do pracy do POLSKI lol
Mylisz się. Nie widzisz zasadniczej róznicy między Polską (gdzie zniszczono prawie cały potencjał przemyslowy i gospodarczy) a Islandią, gdzie najważniejszy przemysł (rybołóstwo, hutnictwo, turystyka itd.) trzymają się dobrze i stabilnie. Ludzkość chce jeść islandzkie ryby, więc kasa nadal będzie płynąć na Islandię. Tyle, że część pójdzie na spłatę długów zagranicznych. Poza tym Islandia nadal będzie się rozwijać.
Taki kryzys jest jak karetka w zakorkowanym mieście - pobudzi nieco już leniwą gospodarkę do aktywniejszego działania.

Tu widzimy jak mysli sie majac na glowie moherowy berecik z antenka. W Polsce nie zniszczono zadnego potencjalu tylko zlikwidowano niewydajny komunistyczny pseudopotencjal.
Polska jest teraz czescia otwartej ekonomii europejskiej i rozwia sie przemysl europejski na normalnym swiatowym poziomie i to przemysl wysokorozwiniety. A Islandia owszem ma ogromne zasoby ryb i tania energie, moze jeszcze gaz i rope znajdzie tylko ze ceny na to lubia spadac.
Powrt do gry
WielkiBialyKrolik

PostWysany: 11 Pa 2008, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja powtarzam: nie taki diabeł straszny jak go malują Smile

martini

Doczy: 20 Mar 2008
PostWysany: 11 Pa 2008, 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ty nas wombatem nie strasz Smile

jak widzę notowania euro w Glitnirze to mnie śmiech ogarnia, euro spada na łeb LOL
Powrt do gry
WielkiBialyKrolik

PostWysany: 11 Pa 2008, 11:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Islandia Über Alles ;]
Mr TIG
Go
PostWysany: 11 Pa 2008, 11:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

WielkiBialyKrolik napisa:
Islandia Über Alles ;]

Jak to wszystko czytam, to jest mi tylko żal, że na Forum wypowiadają się głównie osoby, które w Polsce nic nie miały i grosza nie widziały i jak na razie, w Islandii też do potentatów finansowych nie należą...

Takim w sumie bez różnicy, czy tu czy tam... Jak bezdomny - czy śpi pod mostem czy w kiblu na dworcu... Co tam, ważne, że śpi....

Mam znajomych, którzy mają tutaj po 4-5 milionów zaoszczędzonych koron... Fakt, jedni czekali na spadek kursu a inni naiwnie chcieli wszystko wysłać na koniec kontraktu.....

Takim ludziom nawet się na takie jałowe gadanie nie chce się odpowiadać a jeśli się to wszystko zawali to dopiero u niektórych będzie tragedia...
Powrt do gry
Basia

Doczy: 24 Lis 2004
PostWysany: 11 Pa 2008, 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ci, ktorzy maja wielkie firmy i obracaja naprawde wielkimi pieniedzmi sa spokojni. Ciekawe, dlaczego?

PS. Tak, tak, oni tez maja pieniadze pozamrazane w bankach.

Rada dla kolegow z 5 milionami: auto warte 8 mln stargowac do 5 mln (w komisach z gotowka mozna teraz wszystko) i sprzedac z zyskiem w Europie...
Powrt do gry
forlorn

Doczy: 24 Sie 2007
PostWysany: 11 Pa 2008, 11:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Islandia Über Alles ;]

Jak to wszystko czytam, to jest mi tylko żal, że na Forum wypowiadają się głównie osoby, które w Polsce nic nie miały i grosza nie widziały i jak na razie, w Islandii też do potentatów finansowych nie należą...

Takim w sumie bez różnicy, czy tu czy tam... Jak bezdomny - czy śpi pod mostem czy w kiblu na dworcu... Co tam, ważne, że śpi....

Mam znajomych, którzy mają tutaj po 4-5 milionów zaoszczędzonych koron... Fakt, jedni czekali na spadek kursu a inni naiwnie chcieli wszystko wysłać na koniec kontraktu.....

Takim ludziom nawet się na takie jałowe gadanie nie chce się odpowiadać a jeśli się to wszystko zawali to dopiero u niektórych będzie tragedia...

a Ty niby kim jestes?? i na co tu liczysz?? wiem są ludzie którzy mają wiele forsy może i jestes jednym z takich ale czy daje Ci to prawo zeby kogokolwiek nazywać bezdomnym?? ja np. nie miałem nigdy pieniędzy i nie mam teraz ale bezdomnym nie jestem nie byłem i nie będę Very Happy
a ten temat jest jak wodzisz o kursie korony względem euro.
jak Ci sie udało wymenić jak sie jeszcze dało to gratuluje jeśli nie to pozostaje nam tylko nadzieja i kończące sie piwo w vinbudzie. pozdrawiam!!!!!
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
WielkiBialyKrolik

PostWysany: 11 Pa 2008, 11:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Islandia Über Alles ;]

agga

PostWysany: 11 Pa 2008, 14:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Islandia Über Alles ;]

Nie wszyscy przyjechali tutaj ciulac kase.

Ci znajomi co po te 4-5 milionow nazbierali to zapewne jedli chleb z bonusa, frytki z ketchupem, zupki chinskie i martadele na swieta.
G.. tu widzieli i G... tu maja.
Powrt do gry
ansswis

Doczy: 11 Wrz 2007
PostWysany: 11 Pa 2008, 14:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ci znajomi co po te 4-5 milionow nazbierali to zapewne jedli chleb z bonusa, frytki z ketchupem, zupki chinskie i martadele na swieta.
G.. tu widzieli i G... tu maja

bez przesady, maja 5 mln, zapewne sporo widzieli, a to ze nie maja tu mieszkania na kredyt, czy super wypasionego auta coby sie pokazac, oczywiscie rowniez na kredyt to tylko dobrze o nich swiadczy, ze nie zachlysneli sie tym zyciem ponad stan.

Mozna zyc normalnie, jesc normalnie, zwiedzac i jeszcze odlozyc. Dla chcacego nic trudnego.
Powrt do gry
KO

Doczy: 10 Maj 2006
Skd: z piekła
PostWysany: 11 Pa 2008, 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ansswis napisa:

bez przesady, maja 5 mln, zapewne sporo widzieli, a to ze nie maja tu mieszkania na kredyt, czy super wypasionego auta coby sie pokazac, oczywiscie rowniez na kredyt to tylko dobrze o nich swiadczy, ze nie zachlysneli sie tym zyciem ponad stan.

Znam gościa co niecałe lata tyrał, jadł właściwie tylko grzanki na bonusowym chlebie :-) odłożył jakies tam 2miliony, pojechał do Polski i kupił sobie jakiegoś kadilaka czy inne amerykańskie cudo z silnikiem chyba z 5 litrów. To jest dopiero życie nie na pokaz ;-)

Pzdr
O
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Odwied stron autora
ansswis

Doczy: 11 Wrz 2007
PostWysany: 11 Pa 2008, 14:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KO napisa:
ansswis napisa:

Znam gościa co niecałe lata tyrał, jadł właściwie tylko grzanki na bonusowym chlebie :-) odłożył jakies tam 2miliony, pojechał do Polski i kupił sobie jakiegoś kadilaka czy inne amerykańskie cudo z silnikiem chyba z 5 litrów. To jest dopiero życie nie na pokaz ;-)

Pzdr

Fakt, jednak nie mozna wrzucac wszystkich do jednego kotla
Powrt do gry
agga

PostWysany: 11 Pa 2008, 15:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie mozna wrzucac wszystkich do jednego kotla a Pan MrTIG tak nas potraktowal...

Mozna naprawde sie licytowac kto ile i w jakim czasie odlozyl.

Islandia od Polski roznila sie wlasnie tym, ze w Islandii z pensji robotnika, sprzataczki, kasjerki, budowlanca itp. mozna bylo wyzyc, zaplacic czynsz, wyslac do Polski dla rodziny i jeszcze odlozyc.

Czekamy na rozwoj wypadkow moze faktycznie w przyszlym tygodniu bedzie szansa wyslac przelewy do Polski i probemy niektorych ludzi od razu sie rozwiaza Very Happy
Powrt do gry
stalin
Go
PostWysany: 11 Pa 2008, 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Islandia Über Alles ;]

Rockefeller?
Powrt do gry
agga

PostWysany: 11 Pa 2008, 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mr TIG napisa:
Islandia Über Alles ;]

...

hmmm kibel na dworcu moze jeszcze dopiszesz - kolejowym lol
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 38, 39, 40 ... 62, 63, 64  Nastpny
Strona 39 z 64

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.