Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
W jakie dni tygodnia, wedĹug ciebie, powinien odbywaÄ siÄ kurs prawa jazdy kat. B w j. polskim? |
W dni robocze |
|
18% |
[ 36 ] |
W weekendy |
|
81% |
[ 154 ] |
|
Wszystkich Głosów : 190 |
|
Autor |
Wiadomość |
| Ĺukasz
| Dołączył: 27 Lis 2007 | Posty: 46 | Skąd: PoznaĹ Hfj |
|
Wysłany: 21 Wrz 2008, 12:40 Temat postu: |
|
|
hmm ja dzwoniac do urzedu komunikacji w Polsce dowiedzialem sie zeby wzmienic prawko z islandzkiego na polskie juz nic nie trzeba zdawac tylko po prostu do wniosku trzeba dolaczyc opinie lekarza tak mnie poinformowano i do pol roku mozna jezdzic w polsce na islandzkim prawku _________________ West Coast |
|
Powrót do góry |
|
 |
| aniapl OgĹoszeniodawca zweryfikowany
 | Dołączył: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Skąd: byĹ Reykjavik - teraz Polska |
|
Wysłany: 21 Wrz 2008, 23:15 Temat postu: |
|
|
A jeĹli ma siÄ te prawko na 3 lata? Tutaj Ĺźeby dostaÄ staĹe musiaĹabym siÄ umĂłwiÄ z instruktorem i on ocenia czy mogÄ zmieniÄ. A jak w Polsce? Czy teĹź mogÄ zmieniÄ na polskie (przedĹuĹźyÄ przy okazji) beĹź Ĺźadnych egzaminĂłw, czy nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
 | Dołączył: 25 Sie 2007 | Posty: 51 | Skąd: 20OS034 |
|
Wysłany: 22 Wrz 2008, 11:54 Temat postu: |
|
|
EndriuIS napisał: | Czy trzeba je tĹumaczyc u tĹumacza przysiegĹego na angielski lub polski jak sie chce wymieniÄ? Wie ktoĹ? |
PodsunÄ tu link zamieszczony przez innego forumowicza:
Napisano tam w rubryce "wymagane dokumenty" miÄdzy innymi:
"Kserokopia dotychczasowego prawa jazdy wraz z tĹumaczeniem sporzÄ
dzonym lub poĹwiadczonym przez tĹumacza przysiÄgĹego lub wĹaĹciwie umocowanego urzÄdnika przedstawicielstw dyplomatycznych, urzÄdĂłw konsularnych i misji spoĹecznych,"
aniapl napisał: | A jeĹli ma siÄ te prawko na 3 lata? Tutaj Ĺźeby dostaÄ staĹe musiaĹabym siÄ umĂłwiÄ z instruktorem i on ocenia czy mogÄ zmieniÄ. A jak w Polsce? Czy teĹź mogÄ zmieniÄ na polskie (przedĹuĹźyÄ przy okazji) beĹź Ĺźadnych egzaminĂłw, czy nie? |
To jest pole do popisu dla naszych sĹuĹźb konsularnych. JeĹli nie, to pytanie naleĹźy skierowaÄ do rejonowego wydziaĹu komunikacji osoby zainteresowanej. ChociaĹź ustawa mĂłwi:
Art.94
3. JeĹźeli prawo jazdy wydane za granicÄ
zawiera ograniczenie terminu waĹźnoĹci, ograniczenie ze wzglÄdu na stan zdrowia lub inne, naleĹźy to ograniczenie uwzglÄdniÄ w wydanym prawie jazdy.
CaĹÄ
treĹÄ artykuĹu 94 Ustawy Prawo o Ruchu drogowym zamieĹciĹem w moim poprzednim poĹcie.
MoĹźe Pan Konsul wie coĹ wiÄcej w tej sprawie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 12 Paź 2008, 13:39 Temat postu: |
|
|
SZUKAĹAM, SZUKAĹÄ
M I ZNALEXC NIE MOGÄ. MAM PYTANKO ILE KOZTUJE KURS I EGZAMIN NA "C". I CZY ZWIAZKI COS DOKĹADAJÄ
? Z GĂłRY DZIÄKI ZA ODPOWIEDĹş |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 12 Paź 2008, 18:29 Temat postu: |
|
|
_linka_ napisał: | SZUKAĹAM, SZUKAĹÄ
M I ZNALEXC NIE MOGÄ. MAM PYTANKO ILE KOZTUJE KURS I EGZAMIN NA "C". I CZY ZWIAZKI COS DOKĹADAJÄ
? Z GĂłRY DZIÄKI ZA ODPOWIEDĹş |
Od razu mĂłwiÄ, Ĺźe nie organizowane sÄ
kursy na inne (niĹź B) kategorie prawa jazdy w innych, niĹź islandzki, jÄzykach. Egzamin trzeba zdaÄ w jÄzyku islandzkim. Kurs kosztuje 195000 ISK. Egzamin pisemny 2200 ISK a praktyczny 10100 ISK. Ceny znalezione w Internecie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 12 Paź 2008, 21:13 Temat postu: Re: |
|
|
http://www.bilprof.is/
tu bÄdzie moĹźliwe jak siÄ zbierze grupa 20 osĂłb kat / C /z naczepÄ
za kwote 280 tyĹ. isk.  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2008, 0:03 Temat postu: |
|
|
jestem zainteresowany,ale partyka i jazda jest wliczona za ta kwote 280 tys is? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Paź 2008, 0:08 Temat postu: |
|
|
edit:
jestem zainteresowany,ale czy teoria i praktyka jest wliczona za ta kwote 280 tys is? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ANETA KRZYS
| Dołączył: 22 Wrz 2008 | Posty: 4 | |
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 16:07 Temat postu: |
|
|
witam czy ktos moze wie jak tu sie zdaje prawo jazdy B i ile to kosztuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 16:45 Temat postu: |
|
|
teoria - 30 tys k
jazdy - w zaleznosci od tego ile Twoj instruktor bedzie sobie zyczyl za godz..ja place 7,4 tys za lekcje..ale sa i tacy co biora 5
ile lekcji ci bedzie potrzebnych zalezy od instruktora..powinno byc ich 16..ale czasem jak ktos dobrze jedzi moze instruktor sie zgodzic na ich mniejsza liczbe..
no i oplaty za examiny - cos kolo 2 tys za teorie i 5 za praktyczny:) _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 17 Paź 2008, 23:50 Temat postu: Re: |
|
|
koszt caĹkowity 100-120 tyĹ isk _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 9:48 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | http://www.bilprof.is/
tu bÄdzie moĹźliwe jak siÄ zbierze grupa 20 osĂłb kat / C /z naczepÄ
za kwote 280 tyĹ. isk.  |
O ile wiem nie ma Ĺźadnych materiaĹĂłw na kurs kat. C przetĹumaczonych na jÄzyk polski. Poza tym znajomoĹÄ jÄzyka islandzkiego bÄdzie najprawdopodobniej potrzebna na egzaminie. JeĹli chodzi o kategoriÄ D to jestem tego pewien. PoniewaĹź egzamin paĹstwowy na kat. D nie jest moĹźliwy w innym, niĹź islandzki, jÄzyku.
DowiadywaĹem siÄ w sekretariacie ĂkuskĂłlinn Ă MjĂłdd (adres www oĹrodka podaĹ dariuszr). Jeden z instruktorĂłw z kategorii C myĹlaĹ o kursie, na ktĂłrym byĹby tĹumacz na wykĹadach, ale materiaĹ najprawdopodobniej po islandzku. Egzamin prawdopodobnie teĹź.
Moja rada. Przed podjÄciem jakiejkolwiek decyzji, bÄdÄ
c na waszym miejscu, dobrze bym siÄ popytaĹ i dowiedziaĹ zanim miaĹbym wydaÄ trzy stĂłwki a potem okazaĹoby siÄ, Ĺźe nie wyglÄ
daĹo to tak jak byĹcie chcieli. Wielu ludziom wydaje siÄ, Ĺźe tak jak w Polsce, wszystko tutaj bÄdzie po polsku. Wielu ludzi przychodzi na kurs kat. B i sÄ
zdziwieni, Ĺźe nie ma instruktora jazdy Polaka... Powstrzymam siÄ od komentowania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 13:50 Temat postu: Re: |
|
|
Dwa tygodnie temu wĹaĹciciel OKU powiedzial Ĺźe zbiera zapisy na grupÄ 20 osob w jÄzyku polskim na kategoriÄ C i D ,ma daÄ ogĹoszenie w prasie i na swojej stronie internetowej http://www.bilprof.is/ _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 14:35 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | Dwa tygodnie temu wĹaĹciciel OKU powiedzial Ĺźe zbiera zapisy na grupÄ 20 osob w jÄzyku polskim na kategoriÄ C i D ,ma daÄ ogĹoszenie w prasie i na swojej stronie internetowej http://www.bilprof.is/ |
A ja pytaĹem siÄ w sekretariacie oĹrodka w zeszĹym tygodniu i panie w sekretariacie zrobiĹy dziwne miny jak siÄ o to zapytaĹem. A wiÄc doradzam dobrze siÄ dopytaÄ. Na D nie ma szans na egzamin po polsku, TYLKO po islandzku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 15:57 Temat postu: Re: |
|
|
Nie bujam w obĹokach tylko napisaĹem co wiem i jest juĹź okoĹo 10 osĂłb zapisane na ten kurs i kazaĹ czekaÄ i siÄ dowiadywaÄ kiedy zacznie siÄ  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Sebastian
|
Wysłany: 28 Paź 2008, 16:47 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | Nie bujam w obĹokach tylko napisaĹem co wiem i jest juĹź okoĹo 10 osĂłb zapisane na ten kurs i kazaĹ czekaÄ i siÄ dowiadywaÄ kiedy zacznie siÄ  |
A ja wcale nie twierdzÄ, Ĺźe bujasz. Po prostu piszÄ co wiem i co siÄ dowiedziaĹem dopytujÄ
c. Wam radzÄ to samo, Ĺźeby potem nie byĹo zdziwienia. ChciaĹbym siÄ dowiedzieÄ jak nazywa siÄ ten pan, moĹźe bÄdÄ mĂłgĹ zapytaÄ siÄ go osobiĹcie, na jakiej zasadzie ma siÄ odbyÄ ten kurs. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| brodzik
| Dołączył: 22 Cze 2008 | Posty: 2 | Skąd: kopavogur |
|
Wysłany: 31 Paź 2008, 21:13 Temat postu: |
|
|
tak to prawda z tymi prawojazdami c+e musi sie zebrac 20 osob  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mario0206
| Dołączył: 31 Maj 2008 | Posty: 54 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 2:33 Temat postu: |
|
|
dokladnie tez bylem przy tej rozmowie nawet chetni sie wpisywali na liste nie wiem ilu bylo chetnych bo ja sie nie zapisywalem
pozdro  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 12:44 Temat postu: Re: |
|
|
Kto jest zainteresowany na samochĂłd ciÄĹźarowy niech siÄ zgĹasza do OKU to moĹźe szybciej coĹ siÄ ruszy
http://www.bilprof.is/ _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| misha
 | Dołączył: 29 Kwi 2008 | Posty: 105 | |
|
Wysłany: 1 Lis 2008, 15:19 Temat postu: |
|
|
brodzik napisał: | tak to prawda z tymi prawojazdami c+e musi sie zebrac 20 osob  |
TO prawo jazdy nie te prawojazdy
liczba pojedyncza  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|