Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 2:44 Temat postu: |
|
|
Zatroskany - do tej pory sie nie czepialem.. ale odpowiedz mi skad wiesz, ze to 1000 miliardow nie jest policzone po odjÄciu aktywow? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 2:47 Temat postu: |
|
|
Jesli serio masz dostep do takich informacji to moze w ogole powiedz dokladnie jak zostalo to policzone.. Bo dla mnie, to ta kwota dzinnikarskim, wyssanym z palca Ĺajnem pachnie... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 9:20 Temat postu: |
|
|
Kocur napisał: | Jesli serio masz dostep do takich informacji to moze w ogole powiedz dokladnie jak zostalo to policzone.. Bo dla mnie, to ta kwota dzinnikarskim, wyssanym z palca Ĺajnem pachnie... |
bo tak jest... a faktycznie to wychodzi chyba, ze islandia ma troche wiecej zagranicznych aktywow (wg zatroskanego yo by bylo, ze jest jeszcze biedniejsza) niz faktycznie bylo to wykazane przy okazji 'kryzysu'... i teraz trzeba to po prostu zaksiegowac... pewnie stad blokada miedzynarodowych transferow na ponad tydzien... ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| thomase
| Dołączył: 22 Lis 2006 | Posty: 129 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 13:13 Temat postu: |
|
|
tydzien? no chyba troche dluzej... i przelewy w daszym ciagu sa nieaktywne, no chyba ze bilet pokazesz to ci wysla 300 euro... przed chwilka dzownilem do glitnira i przez neta tez przelewy miedzynarodowe nie dzialaja. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skąd: Z nie nacka |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 13:23 Temat postu: |
|
|
Spoko, spoko juĹź po kryzysie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Banki sÄ
juĹź upaĹstwowione teraz przy pomocy kredytĂłw zostanÄ
oddĹuĹźone a nastÄpnie sprywatyzowane bo tak jest zdrowo. My Polacy juĹź to znamy.
CzÄĹÄ zostanie sprywatyzowana w drodze publicznej emisji akcji, juĹź trwajÄ
prace nad projektem emisyjnym. PozostaĹe zostanÄ
sprywatyzowane w drodze prywatyzacji instytucjonalnej w drodze wyboru inwestora strategicznego.
PieniÄ
Ĺźki z prywatyzacji zasilÄ
budĹźet i przyczyniÄ
siÄ do redukcji zadĹuĹźenia jak rĂłwnieĹź na nowe inwestycje po to by zatroskany spaÄ nie mĂłgĹ i Ĺźeby go cholera ciskaĹa po mlekiem pĹynÄ
cej Polsce z Ĺźalu za wyspÄ
.
DV kĹamie w swoich wypocinach nie podaje ĹşrĂłdeĹ sensacji, pamiÄtacie juĹź miaĹo nie byÄ paliwa i innych.
http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/3/brak-paliwa-na-islandii/
Podali Ĺźe N1 ma zapasy na jakiĹ okres nie napisali jakie sÄ
typowe zapasy N1 tylko od razu nas straszÄ
, podobnie dziÄki tej gazecie zrobiliĹmy wiÄksze zakupy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 13:38 Temat postu: |
|
|
darek 13 napisał: | DV kĹamie w swoich wypocinach nie podaje ĹşrĂłdeĹ sensacji, pamiÄtacie juĹź miaĹo nie byÄ paliwa i innych.
http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/3/brak-paliwa-na-islandii/
Podali Ĺźe N1 ma zapasy na jakiĹ okres nie napisali jakie sÄ
tak tez wyszlo, ze w momencie podania tego niusa do portu hfj zawinal tankowiec... albo moze jakos dzien czy dwa pozniej... ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 14:39 Temat postu: |
|
|
darek 13 napisał: | Podali Ĺźe N1 ma zapasy na jakiĹ okres nie napisali jakie sÄ
Ja zadnych zapasow nie robilem, transferow kasy tym bardziej.
Mam wrazenie, ze my Polacy jestesmy jacys spier... genetycznie. Jak nie wieczne narzekanie to wieczne czarnowidzenie. Jak nie to, to z kolei wysokiej klasy profesjonalizm sie zalacza w mozgach powodujac ze wszystko potrafimy i wiemy najlepiej - tak super ze az Polska plynie mlekiem, miodem i $.
Popatrzcie sobie na Islandczykow, oni sa spokojni i dosc maja wiecznego gledzenia o kryzysie. Mowia ze bedzie moze nieco ciezej ale damy rade. Moze nie wyjada 2 razy do Hiszpanii a raz i nie na miesiac a na 2 tyg no i co z tego?
Ten kraj jest zbyt bogaty by ludzie nie mieli co jesc, poza tym Islandia jest rowniez w stanie sama sie wyzywic. Swiat opiera sie na rownowadze, jeszcze nie jeden dolek i nie jedna gorka przed nami, gospodarka jest jak sinusoida. Poza tym zbyt wiele madrych glow (lub tez chciwych byznesmenuf) jest na swiecie by pozwolic na zrujnowanie kraju takiego jak Islandia (czlonka NATO, EOWG) Nikomu to sie nie oplaci a to wystarczajacy powod by uchronic te wysepke przed najgorszym. A moze i dobrze, ze mamy kryzys. Islandia szybciej wejdzie do Unii co z mojego egoistycznego punktu widzenia jest jak najbardziej ok.
A co do mnie ja nie odczuwam zadnego kryzysu, paliwko tanieje
Co z tego ze mleko i zywnosc poszla w gore? Zapytajcie tych co w PL zostali o ile u nas ceny poszly w gore i jak to sie ma do sily nabywczej przecietnego Kowalskiego.
A co do piewcow powrotu - wracajcie sobie - mniejsza konkurencja dla tych co zostana. Ja jakos nie tesknie za masa Polanskich z Pcimia Dln, ktorzy swym "ogarnieciem" przypominaja dawny elektorat Leppera. Jedzcie do ojczyzny, plwajcie na Vikingowo ale zwroccie uwage ze kryzys juz puka do drzwi Kaczystanu a zlotowka podobno okresowo ale spaaada oj spada przez forinta. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ja_to_ja
| Dołączył: 01 Sty 2008 | Posty: 18 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 21:03 Temat postu: |
|
|
rob4l napisał: | darek 13 napisał: | Podali Ĺźe N1 ma zapasy na jakiĹ okres nie napisali jakie sÄ
Ja zadnych zapasow nie robilem, transferow kasy tym bardziej.
Mam wrazenie, ze my Polacy jestesmy jacys spier... genetycznie. Jak nie wieczne narzekanie to wieczne czarnowidzenie. Jak nie to, to z kolei wysokiej klasy profesjonalizm sie zalacza w mozgach powodujac ze wszystko potrafimy i wiemy najlepiej - tak super ze az Polska plynie mlekiem, miodem i $.
Popatrzcie sobie na Islandczykow, oni sa spokojni i dosc maja wiecznego gledzenia o kryzysie. Mowia ze bedzie moze nieco ciezej ale damy rade. Moze nie wyjada 2 razy do Hiszpanii a raz i nie na miesiac a na 2 tyg no i co z tego?
Ten kraj jest zbyt bogaty by ludzie nie mieli co jesc, poza tym Islandia jest rowniez w stanie sama sie wyzywic. Swiat opiera sie na rownowadze, jeszcze nie jeden dolek i nie jedna gorka przed nami, gospodarka jest jak sinusoida. Poza tym zbyt wiele madrych glow (lub tez chciwych byznesmenuf) jest na swiecie by pozwolic na zrujnowanie kraju takiego jak Islandia (czlonka NATO, EOWG) Nikomu to sie nie oplaci a to wystarczajacy powod by uchronic te wysepke przed najgorszym. A moze i dobrze, ze mamy kryzys. Islandia szybciej wejdzie do Unii co z mojego egoistycznego punktu widzenia jest jak najbardziej ok.
Co z tego ze mleko i zywnosc poszla w gore? Zapytajcie tych co w PL zostali o ile u nas ceny poszly w gore i jak to sie ma do sily nabywczej przecietnego Kowalskiego.
A co do piewcow powrotu - wracajcie sobie - mniejsza konkurencja dla tych co zostana. Ja jakos nie tesknie za masa Polanskich z Pcimia Dln, ktorzy swym "ogarnieciem" przypominaja dawny elektorat Leppera. Jedzcie do ojczyzny, plwajcie na Vikingowo ale zwroccie uwage ze kryzys juz puka do drzwi Kaczystanu a zlotowka podobno okresowo ale spaaada oj spada przez forinta. |
wreszcie ktoĹ coĹÂ sensownego napisaĹ, dziÄki  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zatroskany ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Paź 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 21:54 Temat postu: |
|
|
[quote="rob4l"] darek 13 napisał: |
Poprawiasz sobie humor bredzac o kryzysie w Polsce? Jezeli mialbys odrobine oleju w glowie to bys zauwazyl ze teraz w okresie kolosalnego kryzysu swiatowego Polska jest oaza spokoju. Po prostu fundamenty makroekonomiczne sa porzadne, banki sa stabilne i zaden nie potrzebuje przejmowania przez panstwo na koszt podatnika, inflacja pod kontrola. Spadek zlotowki i spadek gieldy jest glownie zwiazany z owczym pedem inwestorow z funduszy ktore robia akcje stop na rynkach wschodzacych wiec jesli zawali sie Argentyna na co sie zanosi to zlotowka moze jeszcze spasc. Ale skoro rzad oglosi program przystapienia do euro to nie bedzie innej mozliwosci niz wzrost kursu zlotowki.
Natomiast jakie beda ostateczne ilosci kasy do zaplacenia z kryzys w Islandii to sie jeszcze okaze. Bogate kraje zyjace na kredyt musza go kiedys splacic |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 22:29 Temat postu: |
|
|
to jak to jest? zadnego kryzysu w kaczolandzie nie ma, dobrobyt widac na kazdym kroku, a pewnie ze 2 miliony ludzi ruszylo za lepszymi warunkami  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| UncleBechtel
| Dołączył: 02 Gru 2005 | Posty: 101 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 23 Paź 2008, 23:43 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | to jak to jest? zadnego kryzysu w kaczolandzie nie ma, dobrobyt widac na kazdym kroku, a pewnie ze 2 miliony ludzi ruszylo za lepszymi warunkami  |
JĂłzek, pomyliĹ Ci siÄ czas przeszĹy z przyszĹym. Na zachodzie nadal Ĺźyje siÄ lepiej niĹź w Polsce, co nie znaczy, Ĺźe zawsze tak bÄdzie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 0:12 Temat postu: |
|
|
moze masz racje, ale lepiej nie bedzie do poki chodz jeden solidaruch chodzil bedzie po tej ziemi  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Mariusz_Pabianice
| Dołączył: 21 Lut 2006 | Posty: 472 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 0:18 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | moze masz racje, ale lepiej nie bedzie do poki chodz jeden solidaruch chodzil bedzie po tej ziemi  |
WiedziaĹem, Ĺźe zaskoczycie mnie swojÄ
elokwencjÄ
, towarzyszu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 1:21 Temat postu: |
|
|
faktem jednak jest ze w wakacje dolar kosztowal 1,99 zl, a dzis przekroczyl 3 zl. pamietacie ze topic na forum o spadku wartosci korony pojawil sie gdy spadla 30%, juz wszyscy panikowali, juz sie pakowali. zlotowka spadla mocniej a w polsce tematem nr 1 jest odebranie emerytur SBekom chyba polacy w polsce maja wiecej islandzkiego luzu niz ci na islandii  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 9:45 Temat postu: |
|
|
Sxxxxn napisał: | to jak to jest? zadnego kryzysu w kaczolandzie nie ma, dobrobyt widac na kazdym kroku, a pewnie ze 2 miliony ludzi ruszylo za lepszymi warunkami  |
Ludzie w masie ruszyli na rozne wyspy ktore byly akurat w szczycie superdobrobytu na kredyt, nie jechali do innych krajow Unii gdzie nie bylo tak super. Bo ludziom wydawalo sie ze superdobrobyt jest normalny i tak bedzie wiecznie. Teraz wszystko wraca do normy wiec albo sa powroty albo gadki ze sie nie wyjechalo po kase tylko np. po uroki zycia w Islandii. Ale oczywiscie fajnie ze ludzie moga wyjezdzac bo po to jest wolny rynek w Unii zeby kazdy mogl sobie wybrac co mu sie podoba. W ten sposob roznice dochodow spadaja tak ze wyjazdy stopniowo staja sie malo oplacalne i to juz widac w Polsce po 4.5 roku od wejscia do Unii, a zostalo jeszcze 2.5 roku do konca okresu przejsciowego .Dodac do teogo mozna ze ogromna wiekszosc wyjezdzajacych to ludzie z terenow wiejskich co jest bardzo pozytywne bo na wsi w Polsce mieszka o wiele za duzo ludzi i trzeba to jakos rozladowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 9:52 Temat postu: |
|
|
Mariusz_Pabianice napisał: | Sxxxxn napisał: | moze masz racje, ale lepiej nie bedzie do poki chodz jeden solidaruch chodzil bedzie po tej ziemi  |
WiedziaĹem, Ĺźe zaskoczycie mnie swojÄ
elokwencjÄ
, towarzyszu.  | jeszcze nie raz Cie zaskocze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 9:58 Temat postu: |
|
|
stan napisał: | faktem jednak jest ze w wakacje dolar kosztowal 1,99 zl, a dzis przekroczyl 3 zl. pamietacie ze topic na forum o spadku wartosci korony pojawil sie gdy spadla 30%, juz wszyscy panikowali, juz sie pakowali. zlotowka spadla mocniej a w polsce tematem nr 1 jest odebranie emerytur SBekom chyba polacy w polsce maja wiecej islandzkiego luzu niz ci na islandii  |
W miedzyczasie byl na swiecie gigantyczny kryzys ktory probuje sie opanowac na koszt podatnikow tysiacami miliardow euro. Jezeli porownac nawet do sytuacji w Niemczech gdzie banki padaja i panstwo musialo wrzucic setki miliardow euro to w Polsce jest rewelacyjnie. A co do spadku zlotowki do dolara to jest waluta zwiazana z euro ktore tez spadlo, wiec porownanie do dolara ma niewielki sens. Jezeli caly system swiatowy sie nie zawali to zlotowka ma dobre perspektywy wskutek programu wejscia do strefy euro wiec trend sie odwroci. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| darek 13 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 10 Kwi 2008 | Posty: 682 | Skąd: Z nie nacka |
|
Wysłany: 24 Paź 2008, 10:00 Temat postu: |
|
|
Tym siÄ róşni Problemland od Iceland Ĺźe na wyspie szuka siÄ rozwiÄ
zania problemu. W Problemlandzie rozwiÄ
zaniem na brak gotĂłwki jest prywatyzacja. Kiedy koĹczy siÄ kaska i zĹotĂłweczka traci to siÄ szuka czegoĹ do sprywatyzowania=sprzedania kasa wpĹywa do kieski z znĂłw jest spoko, rozwĂłj i mocna zĹotĂłwka. Od co najmniej dwĂłch tygodni w bankach brakuje walut, frankĂłw nie ma nawet na zapisy ale za to Janusz W. , prezio z premierem i inni odwracajÄ
uwagÄ jak mogÄ
. A za chwile kasa bÄdzie bo znĂłw coĹ siÄ po cichu sprzeda. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|