reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Islandia w tarapatach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 27, 28, 29  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 23 Paź 2008, 2:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zatroskany - do tej pory sie nie czepialem.. ale odpowiedz mi skad wiesz, ze to 1000 miliardow nie jest policzone po odjęciu aktywow?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kocur
PostWysłany: 23 Paź 2008, 2:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli serio masz dostep do takich informacji to moze w ogole powiedz dokladnie jak zostalo to policzone.. Bo dla mnie, to ta kwota dzinnikarskim, wyssanym z palca łajnem pachnie...
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 23 Paź 2008, 9:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kocur napisał:
Jesli serio masz dostep do takich informacji to moze w ogole powiedz dokladnie jak zostalo to policzone.. Bo dla mnie, to ta kwota dzinnikarskim, wyssanym z palca łajnem pachnie...

bo tak jest... a faktycznie to wychodzi chyba, ze islandia ma troche wiecej zagranicznych aktywow (wg zatroskanego yo by bylo, ze jest jeszcze biedniejsza) niz faktycznie bylo to wykazane przy okazji 'kryzysu'... i teraz trzeba to po prostu zaksiegowac... pewnie stad blokada miedzynarodowych transferow na ponad tydzien... ;]
thomase

PostWysłany: 23 Paź 2008, 13:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tydzien? no chyba troche dluzej... i przelewy w daszym ciagu sa nieaktywne, no chyba ze bilet pokazesz to ci wysla 300 euro... przed chwilka dzownilem do glitnira i przez neta tez przelewy miedzynarodowe nie dzialaja.
Powrót do góry
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 23 Paź 2008, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spoko, spoko juĹź po kryzysie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Banki są już upaństwowione teraz przy pomocy kredytów zostaną oddłużone a następnie sprywatyzowane bo tak jest zdrowo. My Polacy już to znamy.
Część zostanie sprywatyzowana w drodze publicznej emisji akcji, już trwają prace nad projektem emisyjnym. Pozostałe zostaną sprywatyzowane w drodze prywatyzacji instytucjonalnej w drodze wyboru inwestora strategicznego.
Pieniążki z prywatyzacji zasilą budżet i przyczynią się do redukcji zadłużenia jak również na nowe inwestycje po to by zatroskany spać nie mógł i żeby go cholera ciskała po mlekiem płynącej Polsce z żalu za wyspą.

DV kłamie w swoich wypocinach nie podaje źródeł sensacji, pamiętacie już miało nie być paliwa i innych.

http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/3/brak-paliwa-na-islandii/

Podali że N1 ma zapasy na jakiś okres nie napisali jakie są typowe zapasy N1 tylko od razu nas straszą, podobnie dzięki tej gazecie zrobiliśmy większe zakupy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
mjkl
PostWysłany: 23 Paź 2008, 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darek 13 napisał:
DV kłamie w swoich wypocinach nie podaje źródeł sensacji, pamiętacie już miało nie być paliwa i innych.

http://www.dv.is/wiadomosci/2008/10/3/brak-paliwa-na-islandii/

Podali że N1 ma zapasy na jakiś okres nie napisali jakie są typowe zapasy N1 tylko od razu nas straszą, podobnie dzięki tej gazecie zrobiliśmy większe zakupy Smile

tak tez wyszlo, ze w momencie podania tego niusa do portu hfj zawinal tankowiec... albo moze jakos dzien czy dwa pozniej... ;]
rob4l
Gość
PostWysłany: 23 Paź 2008, 14:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darek 13 napisał:

Ja zadnych zapasow nie robilem, transferow kasy tym bardziej. język

Mam wrazenie, ze my Polacy jestesmy jacys spier... genetycznie. Jak nie wieczne narzekanie to wieczne czarnowidzenie. Jak nie to, to z kolei wysokiej klasy profesjonalizm sie zalacza w mozgach powodujac ze wszystko potrafimy i wiemy najlepiej - tak super ze az Polska plynie mlekiem, miodem i $.

Popatrzcie sobie na Islandczykow, oni sa spokojni i dosc maja wiecznego gledzenia o kryzysie. Mowia ze bedzie moze nieco ciezej ale damy rade. Moze nie wyjada 2 razy do Hiszpanii a raz i nie na miesiac a na 2 tyg no i co z tego?

Ten kraj jest zbyt bogaty by ludzie nie mieli co jesc, poza tym Islandia jest rowniez w stanie sama sie wyzywic. Swiat opiera sie na rownowadze, jeszcze nie jeden dolek i nie jedna gorka przed nami, gospodarka jest jak sinusoida. Poza tym zbyt wiele madrych glow (lub tez chciwych byznesmenuf) jest na swiecie by pozwolic na zrujnowanie kraju takiego jak Islandia (czlonka NATO, EOWG) Nikomu to sie nie oplaci a to wystarczajacy powod by uchronic te wysepke przed najgorszym. A moze i dobrze, ze mamy kryzys. Islandia szybciej wejdzie do Unii co z mojego egoistycznego punktu widzenia jest jak najbardziej ok.

A co do mnie ja nie odczuwam zadnego kryzysu, paliwko tanieje Smile
Co z tego ze mleko i zywnosc poszla w gore? Zapytajcie tych co w PL zostali o ile u nas ceny poszly w gore i jak to sie ma do sily nabywczej przecietnego Kowalskiego.

A co do piewcow powrotu - wracajcie sobie - mniejsza konkurencja dla tych co zostana. Ja jakos nie tesknie za masa Polanskich z Pcimia Dln, ktorzy swym "ogarnieciem" przypominaja dawny elektorat Leppera. Jedzcie do ojczyzny, plwajcie na Vikingowo Smile ale zwroccie uwage ze kryzys juz puka do drzwi Kaczystanu a zlotowka podobno okresowo ale spaaada oj spada przez forinta.
Powrót do góry
ja_to_ja

PostWysłany: 23 Paź 2008, 21:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rob4l napisał:
darek 13 napisał:

Ja zadnych zapasow nie robilem, transferow kasy tym bardziej. język

Mam wrazenie, ze my Polacy jestesmy jacys spier... genetycznie. Jak nie wieczne narzekanie to wieczne czarnowidzenie. Jak nie to, to z kolei wysokiej klasy profesjonalizm sie zalacza w mozgach powodujac ze wszystko potrafimy i wiemy najlepiej - tak super ze az Polska plynie mlekiem, miodem i $.

Popatrzcie sobie na Islandczykow, oni sa spokojni i dosc maja wiecznego gledzenia o kryzysie. Mowia ze bedzie moze nieco ciezej ale damy rade. Moze nie wyjada 2 razy do Hiszpanii a raz i nie na miesiac a na 2 tyg no i co z tego?

Ten kraj jest zbyt bogaty by ludzie nie mieli co jesc, poza tym Islandia jest rowniez w stanie sama sie wyzywic. Swiat opiera sie na rownowadze, jeszcze nie jeden dolek i nie jedna gorka przed nami, gospodarka jest jak sinusoida. Poza tym zbyt wiele madrych glow (lub tez chciwych byznesmenuf) jest na swiecie by pozwolic na zrujnowanie kraju takiego jak Islandia (czlonka NATO, EOWG) Nikomu to sie nie oplaci a to wystarczajacy powod by uchronic te wysepke przed najgorszym. A moze i dobrze, ze mamy kryzys. Islandia szybciej wejdzie do Unii co z mojego egoistycznego punktu widzenia jest jak najbardziej ok.

Co z tego ze mleko i zywnosc poszla w gore? Zapytajcie tych co w PL zostali o ile u nas ceny poszly w gore i jak to sie ma do sily nabywczej przecietnego Kowalskiego.

A co do piewcow powrotu - wracajcie sobie - mniejsza konkurencja dla tych co zostana. Ja jakos nie tesknie za masa Polanskich z Pcimia Dln, ktorzy swym "ogarnieciem" przypominaja dawny elektorat Leppera. Jedzcie do ojczyzny, plwajcie na Vikingowo Smile ale zwroccie uwage ze kryzys juz puka do drzwi Kaczystanu a zlotowka podobno okresowo ale spaaada oj spada przez forinta.

wreszcie ktoś coś sensownego napisał, dzięki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 23 Paź 2008, 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="rob4l"]
darek 13 napisał:

Poprawiasz sobie humor bredzac o kryzysie w Polsce? Jezeli mialbys odrobine oleju w glowie to bys zauwazyl ze teraz w okresie kolosalnego kryzysu swiatowego Polska jest oaza spokoju. Po prostu fundamenty makroekonomiczne sa porzadne, banki sa stabilne i zaden nie potrzebuje przejmowania przez panstwo na koszt podatnika, inflacja pod kontrola. Spadek zlotowki i spadek gieldy jest glownie zwiazany z owczym pedem inwestorow z funduszy ktore robia akcje stop na rynkach wschodzacych wiec jesli zawali sie Argentyna na co sie zanosi to zlotowka moze jeszcze spasc. Ale skoro rzad oglosi program przystapienia do euro to nie bedzie innej mozliwosci niz wzrost kursu zlotowki.

Natomiast jakie beda ostateczne ilosci kasy do zaplacenia z kryzys w Islandii to sie jeszcze okaze. Bogate kraje zyjace na kredyt musza go kiedys splacic
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 23 Paź 2008, 22:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to jak to jest? zadnego kryzysu w kaczolandzie nie ma, dobrobyt widac na kazdym kroku, a pewnie ze 2 miliony ludzi ruszylo za lepszymi warunkami Very Happy
Powrót do góry
mjkl
PostWysłany: 23 Paź 2008, 22:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

fajna dyskusja http://www.goldenline.pl/forum/polityka/561338
UncleBechtel

PostWysłany: 23 Paź 2008, 23:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.tvn24.pl/12692,1569956,0,1,poznaj-instrument-finansowej-zaglady,wiadomosc.html
Powrót do góry
Mariusz_Pabianice

PostWysłany: 23 Paź 2008, 23:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisał:
to jak to jest? zadnego kryzysu w kaczolandzie nie ma, dobrobyt widac na kazdym kroku, a pewnie ze 2 miliony ludzi ruszylo za lepszymi warunkami Very Happy

Józek, pomylił Ci się czas przeszły z przyszłym. Na zachodzie nadal żyje się lepiej niż w Polsce, co nie znaczy, że zawsze tak będzie.
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 24 Paź 2008, 0:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moze masz racje, ale lepiej nie bedzie do poki chodz jeden solidaruch chodzil bedzie po tej ziemi Smile
Powrót do góry
Mariusz_Pabianice

PostWysłany: 24 Paź 2008, 0:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisał:
moze masz racje, ale lepiej nie bedzie do poki chodz jeden solidaruch chodzil bedzie po tej ziemi Smile

Wiedziałem, że zaskoczycie mnie swoją elokwencją, towarzyszu. Very Happy
Powrót do góry
stan

PostWysłany: 24 Paź 2008, 1:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

faktem jednak jest ze w wakacje dolar kosztowal 1,99 zl, a dzis przekroczyl 3 zl. pamietacie ze topic na forum o spadku wartosci korony pojawil sie gdy spadla 30%, juz wszyscy panikowali, juz sie pakowali. zlotowka spadla mocniej a w polsce tematem nr 1 jest odebranie emerytur SBekom Smile chyba polacy w polsce maja wiecej islandzkiego luzu niz ci na islandii Wink
Powrót do góry
zatroskany
PostWysłany: 24 Paź 2008, 9:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sxxxxn napisał:

Ludzie w masie ruszyli na rozne wyspy ktore byly akurat w szczycie superdobrobytu na kredyt, nie jechali do innych krajow Unii gdzie nie bylo tak super. Bo ludziom wydawalo sie ze superdobrobyt jest normalny i tak bedzie wiecznie. Teraz wszystko wraca do normy wiec albo sa powroty albo gadki ze sie nie wyjechalo po kase tylko np. po uroki zycia w Islandii. Ale oczywiscie fajnie ze ludzie moga wyjezdzac bo po to jest wolny rynek w Unii zeby kazdy mogl sobie wybrac co mu sie podoba. W ten sposob roznice dochodow spadaja tak ze wyjazdy stopniowo staja sie malo oplacalne i to juz widac w Polsce po 4.5 roku od wejscia do Unii, a zostalo jeszcze 2.5 roku do konca okresu przejsciowego Very Happy.Dodac do teogo mozna ze ogromna wiekszosc wyjezdzajacych to ludzie z terenow wiejskich co jest bardzo pozytywne bo na wsi w Polsce mieszka o wiele za duzo ludzi i trzeba to jakos rozladowac.
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 24 Paź 2008, 9:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz_Pabianice napisał:
Sxxxxn napisał:

Wiedziałem, że zaskoczycie mnie swoją elokwencją, towarzyszu. Very Happy
jeszcze nie raz Cie zaskocze Very Happy
Powrót do góry
zatroskany
PostWysłany: 24 Paź 2008, 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisał:
faktem jednak jest ze w wakacje dolar kosztowal 1,99 zl, a dzis przekroczyl 3 zl. pamietacie ze topic na forum o spadku wartosci korony pojawil sie gdy spadla 30%, juz wszyscy panikowali, juz sie pakowali. zlotowka spadla mocniej a w polsce tematem nr 1 jest odebranie emerytur SBekom Smile chyba polacy w polsce maja wiecej islandzkiego luzu niz ci na islandii Wink

W miedzyczasie byl na swiecie gigantyczny kryzys ktory probuje sie opanowac na koszt podatnikow tysiacami miliardow euro. Jezeli porownac nawet do sytuacji w Niemczech gdzie banki padaja i panstwo musialo wrzucic setki miliardow euro to w Polsce jest rewelacyjnie. A co do spadku zlotowki do dolara to jest waluta zwiazana z euro ktore tez spadlo, wiec porownanie do dolara ma niewielki sens. Jezeli caly system swiatowy sie nie zawali to zlotowka ma dobre perspektywy wskutek programu wejscia do strefy euro wiec trend sie odwroci.
Powrót do góry
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 24 Paź 2008, 10:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tym się różni Problemland od Iceland że na wyspie szuka się rozwiązania problemu. W Problemlandzie rozwiązaniem na brak gotówki jest prywatyzacja. Kiedy kończy się kaska i złotóweczka traci to się szuka czegoś do sprywatyzowania=sprzedania kasa wpływa do kieski z znów jest spoko, rozwój i mocna złotówka. Od co najmniej dwóch tygodni w bankach brakuje walut, franków nie ma nawet na zapisy ale za to Janusz W. , prezio z premierem i inni odwracają uwagę jak mogą. A za chwile kasa będzie bo znów coś się po cichu sprzeda.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 27, 28, 29  Następny
Strona 12 z 29

Skocz do: