Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat |
Autor |
Wiadomo |
| dariusz40
| Doczy: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skd: Grenlandia |
|
Wysany: 30 Pa 2008, 18:09 Temat postu: |
|
|
stan napisa: | unregistered napisa: |
Tak przy okazji pytanie do dariusz40: Co z Grenlandia? Kiedy oni sie zdecyduja na pomoc Islandii? ;) |
zaraz po vanatu i mikronezji :P
dariusz40 napisa: |
Mysle, ze elita polityczna Grenlandii ograniczy sie do retoryki. |
to tak jak nasza elita forumowa :) |
Retoryka juz jest:
http://sermitsiaq.gl/politik/article61203.ece?lang=EN _________________ Margr verdr af aurum api. (Hávamál) |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 12:05 Temat postu: |
|
|
unregistered napisa: | zatroskany, wynika wedlug niego ze jakies pieniadze Islandia ma do oddania. moze masz jakies informacje co do wielkosci kwoty? |
Ocena premiera IS, prawdopodobnie raczej optymistyczna:
Haarde powiedział w czwartek, że całkowity koszt kryzysu bankowego może sięgnąć kwoty 9,4 mld dolarów, co stanowi 85 proc. produktu krajowego brutto. Premier stwierdził w parlamencie, że deficyt budżetowy w 2009 r. może sięgnąć 10 proc. PKB, a wartość krajowego długu brutto skoczy z ok. 29 proc. w 2007 r. do ponad 100 proc. pod koniec przyszłego roku.
http://ft.onet.pl/10,16558,islandzkie_dyskusje_o_unijnym_czlonkostwie,artykul.html |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kocur ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 10 Pa 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 14:11 Temat postu: |
|
|
A ja Wam powiem, ze zaczynam patrzec na to wszystko jak na jakies dziwne przedstawienie.. Po raz kolejny rzad islandzki wykonuje niezrozumialy manewr...
Na gorze dzieje sie rozgrywka o groba kasę i z tego co widze, to maja kompletnie w xxxx to ile straci społeczeństwo.. a tym bardziej imigranci. No może postaraja się tylko o to żeby wszyscy na ulicy nie skonczyli.. Mowią jedno a robia drugie.. Nie chce wchodzic w polemike na temat tego dlaczego rozmowy z Rosją zakończyly się impasem, co dzieje sie z rozmowami z Anglią, Holandia, Dania czy Norwegią.. Z perspektywy widac, ze poczatkowy zapał stopniał a teraz prawdopodobnie Islandia pojedzie po dyktando MFW.. a jeśli tak się stanie i obrót dewizowy nie zostanie szybko! uruchomiony to do konca tego roku zostanie zamknietych mase firm a w przyszlym roku jeszcze wiecej..
Z poczatku patrzyłem na te sytuacje optymistycznie, ale teraz pomalu zaczynam rozglądac sie za trochę stabilniejszym miejscem do zycia. Oczywiście caly czas trzymam kciuki, ale z kazdym dniem co raz slabiej. Poczekam do momentu wznowienia obrotu walutami. Mysle, że wtedy sie wszystko wyjasni. Wole jednak miec plan B.
Mam nadzieję, ze jest jeszcze ktos kto przekona mnie, że sie myle.. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| mjkl ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 26 Pa 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 14:28 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisa: | unregistered napisa: | zatroskany, wynika wedlug niego ze jakies pieniadze Islandia ma do oddania. moze masz jakies informacje co do wielkosci kwoty? |
Ocena premiera IS, prawdopodobnie raczej optymistyczna:
Haarde powiedział w czwartek, że całkowity koszt kryzysu bankowego może sięgnąć kwoty 9,4 mld dolarów, co stanowi 85 proc. produktu krajowego brutto. Premier stwierdził w parlamencie, że deficyt budżetowy w 2009 r. może sięgnąć 10 proc. PKB, a wartość krajowego długu brutto skoczy z ok. 29 proc. w 2007 r. do ponad 100 proc. pod koniec przyszłego roku.
http://ft.onet.pl/10,16558,islandzkie_dyskusje_o_unijnym_czlonkostwie,artykul.html |
to nie bedzie 1200% _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 15:04 Temat postu: |
|
|
Ok. Fajne obejscie
Moze dodam, ze wtedy wyjasni sie co stanie sie z koroną..
Bo niestety ale czuje, ze wystrzeli do poziomu ponad 200 za Euro.. a przy takim scenariuszu, to juz nawet bedac najwiekszym optymista nie mozna powiedziec, ze w przeciagu kilku miesiecy sytuacja wróci do jako takiej normy... Oby tak sie nie stalo... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 16:52 Temat postu: |
|
|
W tym wszystkim jest pewne światełko w tunelu
Kryzys ekonomiczny na Islandii i świecie pójdzie w niepamięć, jak dostatecznie mocno da o sobie znać kryzys ekologiczny.
Wtedy nie będzie już problemu o ile wzrośnie czy spadnie kurs jakiejś waluty i kto ma ile długów, tylko będzie walka o wodę i ogień.
A więc rodacy - okopujcie się tam mocno i nie dawajcie sie zepchnąć do wody (słonej) |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 17:02 Temat postu: |
|
|
ratujmy nasza planete! _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 17:10 Temat postu: |
|
|
rangurmadur napisa: | W tym wszystkim jest pewne światełko w tunelu
Kryzys ekonomiczny na Islandii i świecie pójdzie w niepamięć, jak dostatecznie mocno da o sobie znać kryzys ekologiczny.
Wtedy nie będzie już problemu o ile wzrośnie czy spadnie kurs jakiejś waluty i kto ma ile długów, tylko będzie walka o wodę i ogień.
A więc rodacy - okopujcie się tam mocno i nie dawajcie sie zepchnąć do wody (słonej) |
He he he .. toś mnie pocieszył...  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| zatroskany ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
| Doczy: 09 Pa 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 21:52 Temat postu: |
|
|
Kocur napisa: | A ja Wam powiem, ze zaczynam patrzec na to wszystko jak na jakies dziwne przedstawienie.. Po raz kolejny rzad islandzki wykonuje niezrozumialy manewr...
Na gorze dzieje sie rozgrywka o groba kasę i z tego co widze, to maja kompletnie w xxxx to ile straci społeczeństwo.. a tym bardziej imigranci. No może postaraja się tylko o to żeby wszyscy na ulicy nie skonczyli.. Mowią jedno a robia drugie.. Nie chce wchodzic w polemike na temat tego dlaczego rozmowy z Rosją zakończyly się impasem, co dzieje sie z rozmowami z Anglią, Holandia, Dania czy Norwegią.. Z perspektywy widac, ze poczatkowy zapał stopniał a teraz prawdopodobnie Islandia pojedzie po dyktando MFW.. a jeśli tak się stanie i obrót dewizowy nie zostanie szybko! uruchomiony to do konca tego roku zostanie zamknietych mase firm a w przyszlym roku jeszcze wiecej..
Z poczatku patrzyłem na te sytuacje optymistycznie, ale teraz pomalu zaczynam rozglądac sie za trochę stabilniejszym miejscem do zycia. Oczywiście caly czas trzymam kciuki, ale z kazdym dniem co raz slabiej. Poczekam do momentu wznowienia obrotu walutami. Mysle, że wtedy sie wszystko wyjasni. Wole jednak miec plan B.
Nieco mylisz pojecia i jakby rozumujesz w stylu polskich radyjnych bo niby co ma znaczyc "pod dyktando" MFW. MFW daje pozyczke wlasnie po to by przywrocic obrot walutowy ale pilnuje by pozyczki nie przehulac. Dlatego tez podniesiono stope do 18%. Problemem jest ogolny kryzys finansowy na swiecie co moze spowodowac trudnosci w doplywie waluty przez system bankowy. banki boja sie pozyczac miedzy soba.
Ale glowne pytanie to gdzie jest to stabilniejsze miejsce gdzie na ciebie czekaja z otwartymi rekami? Raczej szykuje sie wszedzie slaby rozwoj czy wrecz duza recesja. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 23:29 Temat postu: |
|
|
zatroskany napisa: | Kocur napisa: | A ja Wam powiem, ze zaczynam patrzec na to wszystko jak na jakies dziwne przedstawienie.. Po raz kolejny rzad islandzki wykonuje niezrozumialy manewr...
Nieco mylisz pojecia i jakby rozumujesz w stylu polskich radyjnych bo niby co ma znaczyc "pod dyktando" MFW. MFW daje pozyczke wlasnie po to by przywrocic obrot walutowy ale pilnuje by pozyczki nie przehulac. Dlatego tez podniesiono stope do 18%. Problemem jest ogolny kryzys finansowy na swiecie co moze spowodowac trudnosci w doplywie waluty przez system bankowy. banki boja sie pozyczac miedzy soba.
Ale glowne pytanie to gdzie jest to stabilniejsze miejsce gdzie na ciebie czekaja z otwartymi rekami? Raczej szykuje sie wszedzie slaby rozwoj czy wrecz duza recesja. |
Dobra - MFW daje pozyczkę i pilnuje zeby jej nie przehulac. Nie znam warunków jakie postawil MFW i jakie jeszcze niespodzianki szykuje premier, ale:
1) podniesienie stop procentowych do 18% ( o 50%!!! ) zmiecie połowę małych przedsiębiorstw (oczywiscie w konsekwencji podniesienia oprocentowania pozyczek i kredytów krótkoterminowych - bo bedzie to nieuniknione) [czy to był wymóg MFW?? Tzn to 6%.. Jeśli tak to aż się boję myśleć jakie są kolejne...]
2) mysle ze samo to sprawi, ze korona spadnie na łeb, na szyję - obstawiam 200 względem Euro - a jeśli kolejne wymagania MFW są podobnie ekstremalne to minimum 200...
3) jesli korona spadnie do poziomu 200 za Euro to reszta malych importerow zniknie jak kamfora, a ze srednich i duzych tylko sandałki zostaną..
Więc teraz się wkurzam na działania rządu, bo po jaką cholerę zgadzali się na takie warunki?!?!? Czy to jedyne wyjście - rozpieprzyc wszystko?!? Wygląda na to, że tak.. Mam wielką nadzieję, że o czymś jeszcze nie wiem, lub nie wiemy i stanie się cód albo w jakiś magiczny sposób Haarde utrzyma korone na aktualnym poziomie..
Ok. Teraz przeczytałem to co napisałem i moze pojechałem troche katastroficznie ale coś mi się w tym wszystkim nie podoba i zdajemi się, że to nie koniec niemilych niespodzianek... |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 31 Pa 2008, 23:33 Temat postu: |
|
|
A co do miejsca, to wystarczy mi zeby zyc bez stresu, no i moze byc troche cieplej.. może Wyspy Kanaryjskie..  |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 0:05 Temat postu: Stopy procentowe itd. |
|
|
Kocur czy ty chcesz pracowac za niskooprocentowana walute? tzn chcesz aby korona byla szmacona niskimi stopami % wywolujacymi inflacje? Oczywiscie do pewnego momentu rynek daje sobie wtrynic tani pieniadz najczesciej w nieruchomosci, ale pozniej nastepuje goracza gospodarki objawiona przez inflacje albo recesje-ma sie tylko taki wybor. Ja wole recesje, gdyz wtedy konsument decyduje o tym na co go nie stac (upadaja firmy najslabsze i najmniej potrzebne) wtedy gospodarka szybko dochodzi do zdrowia. W przypadku inflacji Rzad bawi sie drukowaniem pieniedzy a oszczednosci jakie oferuje najczesciej doprowadzaja do jeszcze wiekszych wydatkow, trwa to dlugo i niszczy jeszcze bardziej gospodarke, ktora pozniej trzeba odbudowywac niemal od podstaw. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 0:21 Temat postu: |
|
|
Czyli według Ciebie podniesienie stóp procentowych o 6% jest słuszne?
Jeśli ludzie mogą wybierać na co ich nie stać, to jest to marzenie wszystkich krajów. Chyba nie zdajesz sobie sprawy do czego może doprowadzić takie wahnięcie stóp procentowych.. Nie chce się powtarzać, ale jeśli rozpieprzy się połowa islandzkiego rynku, to my niebędziemy wybierać na co nas nie stać.. my będziemy strasznie się starać żeby nas było na cokolwiek stać..
Moim zdaniem powinny się znalezc inne możliwości przywrócenia równowagi. Tak jak napisałem mam nadzieję, że jeszcze o czymś nie wiemy.. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Doczy: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 0:49 Temat postu: |
|
|
6 punktow% chyba sie to nazywa,czytalam gdzies ze media niepoprawnie operuja % |
|
Powrt do gry |
|
 |
| anonimowa
| Doczy: 23 Wrz 2008 | Posty: 11 | |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 0:54 Temat postu: |
|
|
nie chce zakladac nowego tematu, Czy mozna wysylac pieniadze do polski?? zachodzilam do banku to mowia ze nie a ostatnio mego kolegi tesciowa przelewala w landsbanki? ciekawe jak jest w glitnirze? slyszalalm o jakiejs liscie;| dzieki za odpowiedz;] |
|
Powrt do gry |
|
 |
| anonimowa
| Doczy: 23 Wrz 2008 | Posty: 11 | |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 0:56 Temat postu: |
|
|
aa i moze ktos sie orientuje jaki jest przelicznik jak sie wyciaga z bankomatu z polski?   takk fyrir! |
|
Powrt do gry |
|
 |
| Kryspingdynia ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
| Doczy: 22 Lip 2007 | Posty: 274 | |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 1:48 Temat postu: |
|
|
Kocur napisa: | Czyli według Ciebie podniesienie stóp procentowych o 6% jest słuszne?
Jeśli ludzie mogą wybierać na co ich nie stać, to jest to marzenie wszystkich krajów. Chyba nie zdajesz sobie sprawy do czego może doprowadzić takie wahnięcie stóp procentowych.. Nie chce się powtarzać, ale jeśli rozpieprzy się połowa islandzkiego rynku, to my niebędziemy wybierać na co nas nie stać.. my będziemy strasznie się starać żeby nas było na cokolwiek stać..
Moim zdaniem powinny się znalezc inne możliwości przywrócenia równowagi. Tak jak napisałem mam nadzieję, że jeszcze o czymś nie wiemy.. |
Podniesienie s% jest sluszne, to jest najszybsza droga do uzdrowienia. Praktycznie tylko USA ma mozliwosc exportu inflacji za granice i robi to od dziesiecioleci. Oczywiscie jak przesadza (czego sa bliscy) swiat przestanie ufac $ i znajdzie alternatywne waluty (europa juz to robi) chociaz sa to wieloletnie procesy. USA pracowalo dlugo na zaufanie do $ ale teraz stopniowo to zatraca.
Gospodarke islandzka taniej bedzie kosztowac utrzymanie wysokich s% na koronie niz czarnorynkowe rozlicznie sie w twardych walutach.
Na inflacji najbardziej traca najnizej zarabiajacy, wiec jezeli dla wielu polakow jest to najgorszy wariant przetrwania kryzysu a upadlosci slabych firm nic nie zatrzyma.
Jedyne czego trzeba sie bac to brak ciec budzetowych a wiec podwyzszenia podatkow. |
|
Powrt do gry |
|
 |
| dariusz40
| Doczy: 16 Lut 2008 | Posty: 138 | Skd: Grenlandia |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 1:52 Temat postu: |
|
|
Kocur napisa: | Więc teraz się wkurzam na działania rządu, bo po jaką cholerę zgadzali się na takie warunki?!?!? Czy to jedyne wyjście - rozpieprzyc wszystko?!? Wygląda na to, że tak.. Mam wielką nadzieję, że o czymś jeszcze nie wiem, lub nie wiemy i stanie się cód albo w jakiś magiczny sposób Haarde utrzyma korone na aktualnym poziomie... |
Ja mysle, ze islandzki rzad ten kryzys po prostu przerosl - rowniez w niemal doslownym znaczeniu bo jak tu z dnia na dzien zaczac zarzadzac taka iloscia masy upadlosciowej, zadluzenia, reagowac na powodztwa sadowe, protesty spoleczne, komentarze miedzynarodowych mediow, skargi zagranicznych wierzycieli, itd.
Oczywiscie zadanie IMF podniesienia przez Islandie stopy procentowej (uwaza sie ze takie zadanie bylo, pomimo tego, ze ani rzad ani IMF sie do tego oficjalnie nie przyznaja) jest krytykowane, rowniez przez ekonomistow. Jon Danielsson z London School of Economics uwaza, ze moze miec to takie same negatywne skutki jak podobna konska kuracja w Korei Pld w koncu lat 90tych.
Wydaje sie jednak, ze bez pozyczki IMF (ktora niektore media uwazaja za symboliczna w stosunku do rozmiarow islandzkiego problemu) Islandia nie mialaby szans liczyc na pozyczki z i innych krajow - m.in. Norwegii, na ktora wydaje sie bardzo liczyc (Islandii chodzi pewnie o kawalek norweskiego funduszu ropy, ktory w chwili obecnej wynosi zdaje sie prawie 400 miliardow USD). Pamietam dyplomatyczna wypowiedz norweskiego premiera albo ministra spraw. zagr., ktory oswiadczyl, ze przed podjeciem decyzji w sprawie pozyczki dla Islandii chcialby zobaczyc raport Islandii dla IMF w sprawie ustabilizowania ISK i naprawy finansow kraju. Jak wiadomo IMF bedzie rozwazac pozyczke dla Islandii 05.11.2008.
Ja, mowiac szczerze najbardziej obawiam sie nastepujacych rzeczy:
1). Ze mowiac metaforycznie, jest jeszcze sporo "islandzkich finansowych szkieletow w roznych zagranicznych szafach", ktorych stopniowe wychodzenie wplynie negatywnie na stabilizacje ekonomii i image Islandii za granica.
2). Ze pewnie konieczny "nurt rozliczeniowy" wplynie destabilizujaco na polityczna scene Islandii i normalne dzialanie administracji gospodarczej kraju, szczegolnie jesli okaze sie, ze islandzcy politycy dopuscili sie w ostatnich latach dzialalnosci niezgodnej z prawem. O ile pamietam, ostatni sondaz sugeruje gwaltowna wrecz fale antypatii do Sjalfstaedisflokkur i Samfylking, a islandzkie blogi wydaja sie byc pelne prob udowodnienia "insider trading" i innych rzekomych malwersacji ludzi wladzy.
3). Ze bezrobocie, poglebiajace sie zadluzenie i obnizenie dochodow islandzkich rodzin spowoduje "brain drain" z Wyspy, co moze opoznic proces wychodzenia z kryzysu.
Wydaje mi sie oczywiscie bardzo pawdopodobne, ze pozostale kraje skandynawskie wkrotce Islandii pomoga i Wyspa zacznie proces stabilizacji i odbudowy. Ale moze to jednak troche potrwac. Wlasnie dzisiaj norweski minister spr. zagr. stwierdzil ze jest bardzo rozczarowany, ze bratnie kraje nordyckie nie moga dojsc do zgody w sprawie konkretnej pomocy dla Islandii.
Bardzo charakterystyczna byla jego nastepujaca wypowiedz:
"Islandia sama ponosi odpowiedzialnosc za to jak zmierzy sie z kryzysem ekonomicznym. Jednak kiedy jeden z bratnich nordyckich krajow popadl w problemy, to inne kraje nordyckie powinny wkroczyc z pomoca" ("Island har selv ansvaret for, hvordan den oekonomiske krise skal haandteres ... . Men naar et nordisk broderland har rodet sig ud i problemer, saa; boer andre nordiske lande traede til..."). _________________ Margr verdr af aurum api. (Hávamál) |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
Wysany: 1 Lis 2008, 10:43 Temat postu: |
|
|
Kryspingdynia napisa: | Kocur napisa: | Czyli według Ciebie podniesienie stóp procentowych o 6% jest słuszne?
Podniesienie s% jest sluszne, to jest najszybsza droga do uzdrowienia. Praktycznie tylko USA ma mozliwosc exportu inflacji za granice i robi to od dziesiecioleci. Oczywiscie jak przesadza (czego sa bliscy) swiat przestanie ufac $ i znajdzie alternatywne waluty (europa juz to robi) chociaz sa to wieloletnie procesy. USA pracowalo dlugo na zaufanie do $ ale teraz stopniowo to zatraca.
Gospodarke islandzka taniej bedzie kosztowac utrzymanie wysokich s% na koronie niz czarnorynkowe rozlicznie sie w twardych walutach.
Na inflacji najbardziej traca najnizej zarabiajacy, wiec jezeli dla wielu polakow jest to najgorszy wariant przetrwania kryzysu a upadlosci slabych firm nic nie zatrzyma.
Jedyne czego trzeba sie bac to brak ciec budzetowych a wiec podwyzszenia podatkow. |
Najszybsza droga pewnie tak.. Tylko, że może się okazać, że tylko w teorii. Jeśli poziom życia gwałtownie spadnie i nie bedzie pracy to baardzo wiele osob poprostu wyjedzie z Islandii (nie tylko imigrantow, bo Ci i tak by wyjechali) Sprawi to, ze powrót do podobnego poziomu się wydłuży. Tutaj żyje garstka ludzi. Żeby stąd wyjechało 50tys osób wystarczy kilka miesiecy.. A tak szybka zmiana poziomu życia i brak perspektyw jest w stanie ich do tego skłonić.. (ktoś gdzieś cytował sondaże na ten temat)
Oczywiscie podniesienie stop procentowych bylo konieczne, ale nie o 6% z dnia na dzień... ( o 50%!!! ) mogli podnieść o 1 - 2% i czekać na pomoc z Norwegii bo coś tam się szykuje i to od dłuższego czasu.. Może nie spowodowałoby to takich szkód.. Wiadomo, że dalej w ruch pujdą cięcia budżetowe.. i pieron wie kiedy to się skończy.. Haarde pokazał, że jest w stanie sięgnąć nawet po najostrzejsze środki. Ciekawe co powiecie na jego kolejne posunięcia.. Bo wydaje mi się, że chłopina jeszcze sam jest w szoku.. |
|
Powrt do gry |
|
 |
|
|
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach
|
|