reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Polska też pomoże Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
police55
Go
PostWysany: 8 Lis 2008, 23:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:

Zatroskany zaraz przedstawi 10 argumentów dla których Polska jako jedyna uniknie kryzysu.

Zgodnych z wytycznymi MSZ.
Powrt do gry
stan

Doczy: 12 Sie 2007
PostWysany: 8 Lis 2008, 23:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

police55 napisa:
viking napisa:

Zatroskany zaraz przedstawi 10 argumentów dla których Polska jako jedyna uniknie kryzysu.

coś sugerujesz? Wink
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
unregistered

Doczy: 18 Mar 2005
PostWysany: 8 Lis 2008, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:
police55 napisa:
viking napisa:

coś sugerujesz? Wink

tu nie ma nic do sugerowania tylko trzeba sie wczytywac w posty zatroskanego i czekac na nastepne Wink
Powrt do gry
police55
Go
PostWysany: 8 Lis 2008, 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisa:

coś sugerujesz? Wink

Na temat Michała konsula zatroskanego?

Nie, ja lubię gościa.
Powrt do gry
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Doczy: 10 Kwi 2008
Skd: Z nie nacka
PostWysany: 9 Lis 2008, 0:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisa:
stan napisa:
to wyobraz sobie identyczna sytuacje w polsce, wielu polakow tez ma konta zagraniczne, np ty, zrobilbys zrzutke gdy ojczyzna swa nieudolna polityka wciagnie sie w długi?

strzal w 10 tke. Very Happy
Pieniadze pozyczane od IMF i inhnych krajow pojda nie na splate dlugow.A wogole to czemu niektorym gul skacze? Przeciez napewno splaca i z %.

Nic mi nie skacze tylko to wygląda tak że rząd is nie za wiele robi by wzmocnić kraj.
Mam na myśli otworzenie rynku dla np marketów sporzywcvzych co oznacza inwestycje i presję na zmniejszenie inflacji. Pomysłów może być więcej.
Rząd Is zauważył że na wielkiej uczcie, niczym na balach bankowców, zabrakło na kontynuowanie libacji, Szukają kto pożyczy bo show must go on.
A qurde jakie propozycję na rozwój gospodary albo na działania anty inflacyjne. Rząd wpakował kasę w banki, kasę podatników i dzięki temu rządowi zarabiam teraz połowę tego co przedtem. Czyli rocznie tracę o więcej niż bym stracił na upadku banków.
Skoro zbankrutowały to nie szkodziło dopóki były prywatne, prywatne pieniądze były stracone. Teraz tracimy wszyscy i to więcej.
To ja już wolę te moje oszczędności stracić odrobię a tak jak teraz to już nie dam rady nie z normalnej pracy.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 26 Pa 2006
PostWysany: 9 Lis 2008, 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

police55 napisa:
stan napisa:

coś sugerujesz? Wink

Na temat Michała konsula zatroskanego?

Nie, ja lubię gościa.

ja tez. lubie tez gnoic gowniarstwo.
karuta
Alpha Team
Doczy: 01 Kwi 2004
PostWysany: 9 Lis 2008, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="darek 13"
Nic mi nie skacze tylko to wygląda tak że rząd is nie za wiele robi by wzmocnić kraj.
Mam na myśli otworzenie rynku dla np marketów sporzywcvzych co oznacza inwestycje i presję na zmniejszenie inflacji. Pomysłów może być więcej.
.[/quote]
Akurat tego rzad nie zrobi bo zabiloby to rolnikow ktorzy teraz tona w dlugach.Inflacje zmniejsza sie tylko ograniczeniem popytu.Problemem na Islandii jest ...korona .Jej juz nikt nie wierzy.A co do upadku systemu bankowego to uwazam ze glowna odpowiedzialnosc ponosi Kontrola finansowa,potem bank narodowy ,potem rzad ,potem nieograniczona chciwosc biznesmenow podsycana niespelnionymi kompleksami i brakiem wiedzy,potem glupota ludzi ,ktorzy zapatrzenie w amerykanski system mysleli ze wszystko mozna na pozyczce.I na to wszystko naklada sie jeszcze inwestowanie w jakies lewe papierki ,kredyciki subprime i swap"y.
Banki mydlane sa sliczne ale zyja krotko.
Powrt do gry
mjkl
Doczy: 26 Pa 2006
PostWysany: 9 Lis 2008, 12:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisa:
Problemem na Islandii jest ...korona .Jej juz nikt nie wierzy

nie powiedzialbym. jest pare osob, ktore ja skupuja... co prawda efekt bedzie widoczny za pare lat dopiero, ale widoczny bedzie bardzo... ;] a potem. nastapi jeszcze wiekszy kryzys bo skala bedzie nieco wieksza...
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
Doczy: 09 Pa 2008
PostWysany: 9 Lis 2008, 13:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

viking napisa:
Cytat:
analitycy amerykańskiego banku JP Morgan ostrzegają, że Polsce może zabraknąć
rezerw walutowych

agencja Standard & Poor's obniżyła rating długu Polski

Polska wydaje się mieć mniejszą poduszkę niż Węgry i zostałaby w razie kryzysu
prawie bez rezerw - głosi raport JP Morgan dług zewnętrzny Polski zapadający w 2009 r. ma wartość 96,3 miliarda dolarów,
deficyt na rachunku bieżącym 19,6 miliarda dolarów a rezerwy walutowe 59,5 miliarda agencja ratingowa obniżyła perspektywę ratingu zadłużenia długoterminowego
Polski w walucie zagranicznej z pozytywnej do stabilnej

Na bereciarskie argumenty najlepiej dzialaja fakty:

Oburzeni raportem polscy ekonomiści uspokajają - donosi "Rzeczpospolita". Analitycy z USA sięgnęli po stare dane, kiedy jeszcze Polacy masowo brali kredyty we frankach szwajcarskich. Były minister finansów Mirosław Gronicki zarzuca raportowi błędy metodologiczne, a Rafał Benecki z ING mówi wprost "W ten sposób możemy patrzeć na Białoruś czy Ukrainę. My jesteśmy członkiem UE i mamy silne pozwiązania z europejskimi bankami."

Część ekspertów twierdzi, że JP Morgan mógł wywołać zamieszanie specjalnie, żeby zarobić na kolejnym osłabieniu złotego.

http://gospodarka.gazeta.pl/firma/1,31560,5856158,Nierzetelny_raport_JP_Morgan___chcieli_uderzyc_w_zlotego_.html

Oczywiscie ze JP Morgan i Standard & Poor's liczyli ze wywolaja panike wsrod beretow bo przeciez na takim przewale mieliby po kilkaset milionow dolcow do przodu ale nic z tego nie wyszlo.

Co do dlugu "zewnetrznego" to jest w nim wszystko wrzucone do jednego wora i porownane do zupelnie innych liczb. Jezeli by sie wzielo takie liczby to kraje takie jak USA, UK, D, F i cala kupa innych sa juz totalnymi bankrutami.

viking napisa:

Cytat:
Znaczy sie twierdzisz ze to jest z nieba wziete i bujda

Gdzie ja napisałem że to bujda?
Twierdzę tylko że berecikowo brzmi.

Berety nie lubia prawdy za to jak widac uwielbiasz cytowac rozne bujdy na resorach.
Powrt do gry
rob4l
Go
PostWysany: 9 Lis 2008, 14:04    Temat postu: Re: Cały świat ratuje Najwyżej Rozwinięty Kraj wg HDI Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisa:

A swoja droga 200 mln zieleniny to nie jest jakas taka sobie symboliczna kwota i wyglada nawet na zbyt wysoka, nalezaloby jeszcze sprawdzic czy to na pewno tyle to jest.

200 mln to jest duzo? heheh nie rozsmieszaj mnie, w skali kraju wielkosci Polski to jest wielkie nic, gest symboliczny - poczytaj z reszta wypowiedzi ekonomistow, uwazaja oni ze to chytry chwyt marketingowy, Polska pozyczajac relatywnie mala dla niej ilosc kasy pokaze swiatu, ze skoro stac nas na udzielanie pozyczek tzn., ze nasza ekomomia ma sie dobrze. Ludzie z centrum Adama Smitha narzekaja, ze te pieniadze moznaby spozytkowac w lepszy sposob, np. zmniejszajac rozmair dlugu publicznego, ale ja sie ciesze, bo jednak w glowach Islandczykow zmieni to diametralnie obraz Polski - do mnie juz niektorzy przysylali e-maile z podziekowaniami dla mojego rzadu i mojego narodu:)
Powrt do gry
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
Doczy: 10 Kwi 2008
Skd: Z nie nacka
PostWysany: 9 Lis 2008, 14:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisa:
[quote="darek 13"
.

Akurat tego rzad nie zrobi bo zabiloby to rolnikow ktorzy teraz tona w dlugach.Inflacje zmniejsza sie tylko ograniczeniem popytu.Problemem na Islandii jest ...korona .Jej juz nikt nie wierzy.A co do upadku systemu bankowego to uwazam ze glowna odpowiedzialnosc ponosi Kontrola finansowa,potem bank narodowy ,potem rzad ,potem nieograniczona chciwosc biznesmenow podsycana niespelnionymi kompleksami i brakiem wiedzy,potem glupota ludzi ,ktorzy zapatrzenie w amerykanski system mysleli ze wszystko mozna na pozyczce.I na to wszystko naklada sie jeszcze inwestowanie w jakies lewe papierki ,kredyciki subprime i swap"y.
Banki mydlane sa sliczne ale zyja krotko.[/quote]

Wiesz nie chodzi mi o ten konkretny pomysł a o to że zauważyłem że kryzys juz trwa, co najmniej od marca. Rząd tylko krzyczał o spekulantach a teraz o pożyczce. Zazwyczaj jak rządy popełniają błędy to szukają winnych, znamy spekulantów i reakcjonistów z własnej historii.
Kryzys nastąpił, tak jak piszesz na skutek spadku zaufania do korony. Kto doprowadził do spadku zaufania?
Dla mnie osobiście gadanie o małej gospodarce podatnej na ataki nie przekonuje a już tym bardziej o tym że banki były za duże Smile
To tylko ideologia aby równie fałszywie gadać ale w przeciwnym kierunku można powiedzieć że gdyby korona miała pokrycie w złocie to by jej cały świat ufał.
Zła wieloletnia polityka sedlabanki, zmniejszenie rezerw i w końcowym etapie wyrzucenie ostatnich rezerw walutowych w błoto doprowadziła do nie wymienialności korony i braku zaufania.
Teraz też to dziwnie wygląda kryzys jest ostry a my słyszymy tylko o staraniach jak tu wziąć kolejny kredyt i bawić się dalej.
Dobry rząd powinien już przedstawić jakieś konkretne propozycje wyjścia z kryzysu.
Nie muszą to być supermarkety ale powinny to być inwestycje, zmiany podatkowe, ułatwienia dla firm inwestujących na Islandii. A jak na razie nie ma nic Sad

Luksemburg też od lat ma za duże banki w stosunku do swojej wielkości i jakoś ma się dobrze.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Wylij email
karuta
Alpha Team
Doczy: 01 Kwi 2004
PostWysany: 9 Lis 2008, 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi jeden z ekonomistow przedstawil porpozycje wziecie "jednostronnie euro" czy ktos wie co to oznacza i jak wtedy zostalyby wymienione nasze korony? W ten sposob "jednostronnie" przyjela euro Czarnogora,Kosovo.Przeciez nikt nie wymieni koron ot tak na euro.Dodam rowniez ze ten ekonomista jest przeciwny wzieciu pozyczki z IMF.Zupelnie zgadzam sie ze rzad nie przedstawia zadnych planow.To co napisalam o rolnictwie to tylko fakt.Jak narzie jedno co slysze to ze "zmiekcza nam "platnosci tz wydluza w czasie itd.Ale tu potrzeba nprawde radyklanych rozwiazan.Proponowana tez rozwiazania z Finlandii nie sparawdza sie chyba do konca tu.jednoczesnie sa tacy ktorzy mieszkali w Finlandii w czasach krzyzysu i jak to powiedzieli "niech nas Bog broni"przed taka zapascia.Tam panowal wrecz glod i nawet w polnocnych rejonach bylo 50 % bezrobocia.
Powrt do gry
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 29 Maj 2005
Skd: pUstka
PostWysany: 9 Lis 2008, 18:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darek 13 napisa:

Nie muszą to być supermarkety ale powinny to być inwestycje, zmiany podatkowe, ułatwienia dla firm inwestujących na Islandii. A jak na razie nie ma nic Sad

Ale puki co to z inwestycji widzimy nowy Kauputorg z Toys "R" Us oraz fantastyczna opere w i biurowce budowie na Borgatun.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG Tlen
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Doczy: 29 Maj 2005
Skd: pUstka
PostWysany: 9 Lis 2008, 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Spaugstofan ma teraz nieustający temat do żartów, widzieliście islandzkiego studenta ekonomii w Anglii?

http://dagskra.ruv.is/streaming/sjonvarpid/?file=4431775
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG Tlen
zatroskany
PostWysany: 9 Lis 2008, 21:14    Temat postu: Re: Cały świat ratuje Najwyżej Rozwinięty Kraj wg HDI Odpowiedz z cytatem

rob4l napisa:
zatroskany napisa:

A swoja droga 200 mln zieleniny to nie jest jakas taka sobie symboliczna kwota i wyglada nawet na zbyt wysoka, nalezaloby jeszcze sprawdzic czy to na pewno tyle to jest.

200 mln to jest duzo? heheh nie rozsmieszaj mnie, w skali kraju wielkosci Polski to jest wielkie nic, gest symboliczny - poczytaj z reszta wypowiedzi ekonomistow, uwazaja oni ze to chytry chwyt marketingowy, Polska pozyczajac relatywnie mala dla niej ilosc kasy pokaze swiatu, ze skoro stac nas na udzielanie pozyczek tzn., ze nasza ekomomia ma sie dobrze. Ludzie z centrum Adama Smitha narzekaja, ze te pieniadze moznaby spozytkowac w lepszy sposob, np. zmniejszajac rozmair dlugu publicznego, ale ja sie ciesze, bo jednak w glowach Islandczykow zmieni to diametralnie obraz Polski - do mnie juz niektorzy przysylali e-maile z podziekowaniami dla mojego rzadu i mojego narodu:)

200 mln dolcow to mala kwota? Oczywiscie nie jest to kwota duza dla Polski bo sam eksport to 100 miliardow euro rocznie. Ale piechota taka suma nie chodz, to nie jest 2 mln ani 20 mln tylko 200. Poza tym to kwota ponad 600 dolcow na leb islandzki. To jakby Polsce ktos dal 20 miliardow dolcow pozyczki
Powrt do gry
Kryspingdynia
Doczy: 22 Lip 2007
PostWysany: 10 Lis 2008, 1:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisa:
Dzi jeden z ekonomistow przedstawil porpozycje wziecie "jednostronnie euro" czy ktos wie co to oznacza i jak wtedy zostalyby wymienione nasze korony? W ten sposob "jednostronnie" przyjela euro Czarnogora,Kosovo.Przeciez nikt nie wymieni koron ot tak na euro.Dodam rowniez ze ten ekonomista jest przeciwny wzieciu pozyczki z IMF.Zupelnie zgadzam sie ze rzad nie przedstawia zadnych planow.To co napisalam o rolnictwie to tylko fakt.Jak narzie jedno co slysze to ze "zmiekcza nam "platnosci tz wydluza w czasie itd.Ale tu potrzeba nprawde radyklanych rozwiazan.Proponowana tez rozwiazania z Finlandii nie sparawdza sie chyba do konca tu.jednoczesnie sa tacy ktorzy mieszkali w Finlandii w czasach krzyzysu i jak to powiedzieli "niech nas Bog broni"przed taka zapascia.Tam panowal wrecz glod i nawet w polnocnych rejonach bylo 50 % bezrobocia.

Wziecie euro nie jest dobrym pomyslem, gdyz to wcale nie chodzi o efekt skali tylko o solidna politykie monetarna, juz taniej jest oprzec swoja walute o parytet zlota, co w dluzszym czasie prowadzi do pelnej niezaleznosci od kursow walutowych na swiecie. Mala szwajcaria posiada walute do ktorej swiat ma zaufanie i rozliczanie sie w ich franku daje szwjcarom wysokie profity.
Jak na razie przygoda z IMF jest jedyna opcja ze wzgledu na siegniecie dna. Ruchy islandzkiego banku dowodza brak kompetencji i dalsze eksperymenty grozily drukowaniem korony napedzajac inflacje a to doprowadza do jeszcze wiekszych strat niz 2-3 letnie wysokie bezrobocie spowodowane rygorem IMF.
Wyjscie z tego bagna to drogi lokalny pieniadz za czym pojda oszczednosci i powrot do racjonalnego, oszczednego zachowania konsumentow. Islandczycy zyli ponad stan wiec musza za to zaplacic, ale czym szybciej to zrobia (wlasciwie za nich to zrobi umowa z IMF) tym mniej sie nacierpia.
Osobiscie obnizalbym podatki i cial koszty, niech konsumenci decyduja o wydatkach a nie rzad ktorego trzeba odchudzic i wybic z glowy socjalistyczne budowle bez podstaw ekonomicznych typu tunele do nikad.
Powrt do gry
west

Doczy: 12 Sie 2008
Skd: Reykjavik
PostWysany: 10 Lis 2008, 2:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="stan"]to wyobraz sobie identyczna sytuacje w polsce, wielu polakow tez ma konta zagraniczne, np ty, zrobilbys zrzutke gdy ojczyzna swa nieudolna polityka wciagnie sie w długi?[/quote] polak gada i nic Evil or Very Mad
Powrt do gry
zatroskany
PostWysany: 10 Lis 2008, 8:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kryspingdynia napisa:

Wziecie euro nie jest dobrym pomyslem, gdyz to wcale nie chodzi o efekt skali tylko o solidna politykie monetarna, juz taniej jest oprzec swoja walute o parytet zlota, co w dluzszym czasie prowadzi do pelnej niezaleznosci od kursow walutowych na swiecie.

To sa jakies sagi gdynskie. Jesli chcialoby sie oprzec walute o parytet zlota to trzeba by miec tyle zlota ile waluty. Skad to wziac? Natomiast przyjecie euro jako waluty jest teoretycznie doskonalym posunieciem bo stoi za euro potezny system z solidna poolityka monetarna. Ale UE jest z zasady przeciwna jednostronnemu przyjmowaniu euro, chodzi o to zeby kraj spelnial najpierw warunki przyjecia euro. Kosowo i tym podobni przyjeli euro ale jest to bardzo nieoficjalne.

Kryspingdynia napisa:

Mala szwajcaria posiada walute do ktorej swiat ma zaufanie i rozliczanie sie w ich franku daje szwjcarom wysokie profity.

Nastepna bajeczka dla grzecznych dzieci. Szwajcaria przez dlugie lata byla
siedziba ciemnych kapitalow z calego swiata i stad rozbudowal sie gigantyczny sektor bankowy co spowodowalo ze frank jest swiatowa waluta a stopy bardzo niskie. Teraz wiele krajow proponuje by ostatecznie rozprawic sie ze szwajcarska tajemnica bankowa, wtedy zobaczymy jak sie bedzie mial frank.

Kryspingdynia napisa:

Osobiscie obnizalbym podatki i cial koszty, niech konsumenci decyduja o wydatkach a nie rzad ktorego trzeba odchudzic i wybic z glowy socjalistyczne budowle bez podstaw ekonomicznych typu tunele do nikad.

Ostre ciecia budzetowe sa nieuniknione.
Musi byc tez koniecznie ustalony zrownowazony budzet panstwa pozwalajacy na splate zobowiazan. Trzeba wtedy popatrzec na bilans i zobaczyc czy podatki da sie w tej sytuacji obnizyc.
Powrt do gry
rob4l
Go
PostWysany: 10 Lis 2008, 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisa:
Musi byc tez koniecznie ustalony zrownowazony budzet panstwa pozwalajacy na splate zobowiazan. Trzeba wtedy popatrzec na bilans i zobaczyc czy podatki da sie w tej sytuacji obnizyc.

Znajac "kochanych" politykow to sadze ze raczej nastapi podwyzka podatkow z rownoczesna obnizka persónulegur afsláttur
Powrt do gry
zatroskany
PostWysany: 10 Lis 2008, 11:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rob4l napisa:
zatroskany napisa:

Znajac "kochanych" politykow to sadze ze raczej nastapi podwyzka podatkow z rownoczesna obnizka persónulegur afsláttur

Jest tez kwestia o jakie podatki chodzi. Mozna podwyzszyc podatki od plac albo od towarow. Dobra jest tez kombinacja podwyzszenia podatkow od towarow i obnizenia od plac bo zacheca do oszczednosci a to jest na pewno bardzo potrzebne.
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Nastpny
Strona 3 z 7

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.