Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| DmX81 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 02 Lis 2005 | Posty: 213 | Skąd: Z nienacka |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 11:13 Temat postu: |
|
|
a ja sie dowiedzialem, ze jesli sie bylo na urlopie to wiadomo, ze miesiac bez wyplaty, to ze biora to rowniez do sredniej, to niezla srednia wychodzi :/ mimo, ze np urlopowe wyplacaja z pracy do ostatniej wyplaty, to tego urzad nie bierze do sredniej:/ bo bez 2 ostatnich miesiecy biora 6 miesiecy wstecz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 16:44 Temat postu: Re: |
|
|
[quote="dariuszr"] @ni@ napisał: |
Dzisiaj siÄ dowiedziaĹam z urzÄdu pracy,Ĺźe zasiĹek jest naliczany tylko od wypĹaty podstawowej,czyli nadgodziny czy soboty nie sÄ
brane pod uwagÄ...dla mnie to katastrofa
http://www.vinnumalastofnun.is/svmvf/thydingar-a-polsku/
Zawsze tak byĹo Ĺźe pĹacÄ
zasiĹek tylko z podstawy twego wynagrodzenia , w regulaminie bezrobotnego jest napisane wszystko .Przed pĂłjĹciem do UrzÄdu Pracy przeczytajcie regulamin bo P. Elrzbieta duĹźo nie powie Ĺźeby ktoĹ nie byĹ mondrzejszy od niej i dodam Ĺźe proszÄ zauwaĹźyÄ gdy zasiĹek jest wypĹacony pierwszego kaĹźdego miesiÄ
ca to nastÄpnego dnia jest ful ludzi bo ktoĹ nie dopeĹniĹ swoich obowiÄ
zkĂłw tam i wychodzÄ
jaja |
Ciekawe jak ktos pracuje wg stawki godzinowej, a nie jakiejs tam "podstawy" - to jak mu nalicza zasilek, co ??
Tylko od realnych wyplat. I launow tez nie trzeba bylo przynosis przeciez urzady o wszystkich wiedza wszystko - Wielki Brat czuwa
A pani Elzbieta tez jest czlowiekiem i moze sie pomylic, ale jest pelna dobrych checi i ona zreszta nie ma wplywu na komisje przyznajaca zasilki. |
|
Powrót do góry |
|
|
| blackpuma
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 27 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 17:08 Temat postu: |
|
|
rangurmadur napisał: | Ciekawe jak ktos pracuje wg stawki godzinowej, a nie jakiejs tam "podstawy" - to jak mu nalicza zasilek, co ?? |
Twoja stawka x 8 godzin dziennie x iloĹÄ dni roboczych miesiÄ
ca
WiÄkszoĹÄ ma stawkÄ godzinowÄ
. |
|
Powrót do góry |
|
|
| stan
| Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 17:21 Temat postu: |
|
|
blackpuma napisał: | rangurmadur napisał: | Ciekawe jak ktos pracuje wg stawki godzinowej, a nie jakiejs tam "podstawy" - to jak mu nalicza zasilek, co ?? |
ca
. |
taa, a jak ktos pracuje 4 godz dziennie w nieparzyste srody i czwartki, 6 godzin w parzyste, a w pozostale dni 5 godzin z wyjatkiem sobot kiedy to 2h ? |
|
Powrót do góry |
|
|
| blackpuma
| Dołączył: 24 Cze 2007 | Posty: 27 | Skąd: Hafnarfjordur |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 19:21 Temat postu: |
|
|
Jest przecieĹź przepis mĂłwiÄ
cy ile na caĹym etacie powinieneĹ mieÄ godzin przepracowanych w tygodniu. W Polsce bodajĹźe 40 godzin tygodniowo, tu chyba jest teĹź coĹ koĹo tego. JeĹźeli masz caĹy etat(pracodawca lub zwiÄ
zki zawodowe wypisujÄ
taki dokument, ktĂłry dostarcza sie do urzÄdu pracy) nie bÄdÄ
mieli problemu z policzeniem twojej podstawy przy stawce godzinowej. |
|
Powrót do góry |
|
|
| HUtas
| Dołączył: 18 Lis 2008 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 20 Lis 2008, 22:23 Temat postu: |
|
|
Rafaul napisał: | Cytat: | Nie wiem z czego siÄ cieszysz, Panie w Polsce na gĹowie pierwszego dnia stanÄ
i dadzÄ
Ci listÄ pracodawcĂłw, ktĂłrych masz odwiedzisz...
I tyle z tego twojego marzenia a siedzeniu na xxxx i brania z 5 tys zĹotych...
BÄ
dĹş realistÄ
czĹowieku.... |
Poruszylem ten temat w urzedzie pracy tu w RVK,Polka ,ktora tam pracuje powiedziala,ze jeszcze nie bylo tak,ze ktos nie pobral calego zasilku w Pl,ktory przetransferowal z ISl,po pierwsze owszem moga Ci oferowac prace,ale zarobki jekie ewentualnie mialbys w niej zarabiac nie moga byc nizsze niz kwota zasilku jaki Ci przyslugje z ISl Zainteresowani sami moga spytac o to w urzedzie pracy i tego sie trzymajcie w PL ,nie dajcie sie zrobic w konia w problemolandii.Slyszalem tylko,ze teraz islandzki zasilek w Pl dostaje sie na 2 ,a nie 3 miesiace,bede tam niebawem,sprawdze osoboscie |
To lepiej siÄ tego dowiedzieÄ w PUPie czy WUPie, bo gadaĹ Polek z Rejkjaviku to sie nie da sĹuchaÄ... Tak jak baby w bankach gadaĹy miesiÄ
c temu Ĺźe przelew przejdzie a za dwa tygodnie wracaĹ na Islandie... ALbo gadaĹy Ĺźe pieniÄ
dze sÄ
bezpieczne a zakosili 30% z rachunkĂłw oszczednoĹciowych...
Czy ta kobieta ma jakiĹ kontakt z ludĹşmi w Polsce? Albo czemu nikt z Polski tego nie potwierdza?
W Polsce jak odmĂłwisz pracy to tracisz prawo do zasiĹku - to JEST FAKT.... A co najwyĹźej mozna sie sÄ
dziÄ.... UrzÄ
d Pracy chetnie na to pojdzie bo nawet jak siÄ wygra to oddadzÄ
pieniÄ
dze za 3 lata bez odstetek... A jeszcze po zĹoĹci naĹlÄ
urzÄ
d skarbowy, ktĂłry prztetrzepie wszystkie dokumenty z pracy na Islandii a wiadomo ze Skarbowy zawsze cos znajdzie... Ciekawe kto znajdzie na to czas i pieniÄ
dze....
Ja nie kracze, tylko tak sobie mysle.....
A baba w Rejkjaviku tak gada bo i tak wie ze juz tu nikt nie wrĂłci..... |
|
Powrót do góry |
|
|
| mstefa ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Skąd: reykjavik- |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 0:12 Temat postu: |
|
|
jesli juz bylo to srki,ale nie chce mi sie czytac tych stron.mam pytanie,moj chlopak jest na wypowiedzeniu i konczy prace z ostatnim listopada.pracuje na islandii dokladnie 9 miesiecy,
i mam takie pytanie czy wiecie moze czy przysluguje mu zasilek??dla bezrobotnych??
z gory dzieki |
|
Powrót do góry |
|
|
| owieczkowo
| Dołączył: 17 Paź 2007 | Posty: 76 | |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 0:26 Temat postu: :P |
|
|
Ja moge potwierdzic, ze:
1. odmowa podjecia pracy konczy sie odebraniem zasilku
2. nie moga zaproponowac pracy ponizej kwalifikacji (jak bylam w wakacje to w moim miesice mieli dla kobiet sprzatanie albo sklep..wiec mi sie upieklo;)
3. przed odebraniem 3 zasilku wyskoczyli mi ze stazem- odmowilam, tlumaczac ze szukam pracy a nie stazu..jednak nie wiem czy w innych urzedach pracy odmiawiajac stazu nie traci sie przypadkiem prawa do zasilku..
za to nic nie slyszlam o tym ze nie moga proponowac pracy o zarobkach ponizej pobieranego zasilku..mysle ze to akurat nieprawda..bo przy tak wysokich zasilkach to jedyne dyrektorskie stolki by pasowaly _________________ http://modblog.bmezine.com/ |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 0:56 Temat postu: |
|
|
blackpuma napisał: |
ca
. |
Poza tym sa np. godziny dzienne i nocne.
Ludzie, skonczcie z gadaniem o tym co "ktos nagadal" - ja w kazdym badz razie mialem zasilek wyliczony od realnych zarobkow z dokladnoscia co do korony.
Nie wiem , moze komus sie wydaje ze jak postraszy innych ze zasilek jest naliczany od podstawy, to poczuje sie wazniejszy, ale po co denerwuje normalnych ludzi.
A co do odmowy oferty pracy w PL to potwierdzam, ze w warunkach na druku E-303 nei ma zadnej wzmianki o proponowanych zarobkach - po prostu odmowienie podjecia oferowanej pracy konczy sie odebraniem zasilku. Jednakze musi to byc oferta pracy na pelny etat.
A w ogole to w PL wcale sie nie pala z oferowaniem pracy. W Biurze Aktywizacji Bezrobotnych zalozono mi karte i w rubryce " Uslugi, z ktorych skorzystal bezrobotny" wpisano " zaĹoĹźenie karty" i wyznaczono mi termin kolejnej wizyty za 3 miesiace
(ale to dotyczy regionu w PL o ponadprzecietnie duzym bezrobociu) |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 9:37 Temat postu: Re: |
|
|
mstefa napisał: | jesli juz bylo to srki,ale nie chce mi sie czytac tych stron.mam pytanie,moj chlopak jest na wypowiedzeniu i konczy prace z ostatnim listopada.pracuje na islandii dokladnie 9 miesiecy,
i mam takie pytanie czy wiecie moze czy przysluguje mu zasilek??dla bezrobotnych??
z gory dzieki |
bÄdzie przysĹugiwaĹ zasiĹek dla twego chĹopaka o mniejszym procencie zasiĹku bo ma niepeĹny rok pracy _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 10:02 Temat postu: Re: |
|
|
Na Islandi nie patrzÄ
na to Ĺźe masz wiÄkszy zasiĹek lub zarobki z ostatniego zakĹadu pracy byĹy wiÄksze i tÄ
prace musisz podjÄ
Ä co zaoferujÄ
a zwracajÄ
uwagÄ np:
-Ĺźeby praca ci siÄ podobaĹa i ty czuĹ siÄ tam dobrze
-byĹa odpowiednia do twoich kfalifikacji lub do tego co zaznaczyĹeĹ w formularzu
-co do wynagrodzenia to mogÄ
ulec zmiany po okresie prubnym i moĹźesz byÄ HAPPY
_________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 10:07 Temat postu: |
|
|
rangurmadur napisał: |
Ludzie, skonczcie z gadaniem o tym co "ktos nagadal" - ja w kazdym badz razie mialem zasilek wyliczony od realnych zarobkow z dokladnoscia co do korony.
Nie wiem , moze komus sie wydaje ze jak postraszy innych ze zasilek jest naliczany od podstawy, to poczuje sie wazniejszy, ale po co denerwuje normalnych ludzi |
Ja nikogo broĹ BoĹźe nie chciaĹam tutaj straszyÄ,podajÄ informacje,ktĂłre mnie zostaĹy przekazane wydaje mi siÄ,Ĺźe przez kompetentnÄ
osobÄ,ktĂłra siÄ raczej na tym zna skoro przy tym pracuje,no ale z tym to faktycznie czasem róşnie bywa i ja akurat bardzo bym chciaĹa Ĺźeby nie miaĹa racji
Oki ,wiÄc teraz bÄdÄ czekaÄ ,a kiedy dostanÄ pierwszy zasiĹek to Wam dam znaÄ |
|
Powrót do góry |
|
|
| dominisia
| Dołączył: 22 Lis 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 20:47 Temat postu: |
|
|
czesc, czy moglby ktos mi powiedziec jak dlugo mozna byc na zasilku dla bezrobotnych jesli pracowalo sie przez ponad rok i dostalo sie wypowiedzenie z pracy? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 23:30 Temat postu: HMMM |
|
|
SAM PRĂBOWAĹEM SIÄ TEGO DOWIEDZIEÄ ALE MOĹťE NA FORUM BÄDZIE KTOĹ WIEDZIAĹ???????? |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 23:40 Temat postu: Re: |
|
|
dominisia napisał: | czesc, czy moglby ktos mi powiedziec jak dlugo mozna byc na zasilku dla bezrobotnych jesli pracowalo sie przez ponad rok i dostalo sie wypowiedzenie z pracy? |
NA DWA LATA _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 23 Lis 2008, 22:37 Temat postu: |
|
|
Doszly mnie sluchy ze trzeba sie zarejestrowac na stronie by dostac pozniej zasilek, rozne rzeczy mowia. Moze ktos wie?? Ponoc wprowadzili to kilka tyg temu. |
|
Powrót do góry |
|
|
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Lis 2008, 0:09 Temat postu: |
|
|
tak bo jest za duzo ludzi i sie im komputery zagrzaly... ale to prawda. |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
|
Wysłany: 24 Lis 2008, 9:36 Temat postu: Re: |
|
|
W dniach 20-25 kaĹźdego miesiÄ
ca trzeba siÄ rejestrowaÄ na stronie Vinnumalastofnun http://www.vinnumalastofnun.is/svm/stadfesting.asp
oraz raz w miesiÄ
cu trzeba byÄ na spotkaniu ktĂłre odbywajÄ
siÄ w Ĺrode o godz.13.30 w Reykjaviku _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
| lovisa OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 16 Lip 2007 | Posty: 1047 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 24 Lis 2008, 9:48 Temat postu: |
|
|
Tak trzeba sie odbijac ale nie kazdy musi sie stawiac na spotknania. To na miejscu trzeba sie dobrze doweidziec. Mi np nie kazali przychodzic ale pilnowac zeby sie odbic przez internet. |
|
Powrót do góry |
|
|
| dariuszr
|
Wysłany: 24 Lis 2008, 10:00 Temat postu: Re: |
|
|
Prawdopodobnie w jednÄ
Ĺrode kaĹźdego miesiÄ