reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Obywatelstwo - Czy dla kazdego?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 24 Gru 2008, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisał:
banki centralne powinny pytac ich o porady, niestety tego nie robia Sad

i dlatego mamy kryzys. ;]
lovisa
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 24 Gru 2008, 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisał:
zatroskany ale xxxx fleki. lovisa mieszka na islandii od dziecinstwa wiec przyjazd tutaj nie byl jej decyzja. typowy polak z ciebie, we wszystkim jestes ekspertem, wszystko wiesz, kolejny mr TIG. jak mieszkalem w polsce mialem pelno takich zatroskanych na osiedlu, gdy malysz zaczal odnosic sukcesy byli ekspertami od skokow narciarskich (przerzucili sie z chodziarstwa i boksu, bo golota i korzeniowski mieli dobre czasy za soba) teraz sa pewnie ekspertami formuly 1, dodatkowo czesc z nich zapewne specjalizuje sie od paru miesiecy w ekonomii. wszystko o tym wiedza, banki centralne powinny pytac ich o porady, niestety tego nie robia Sad

hej Stan nie od dziecinstwa ale zaraz po dziecinstwie wiec dlatego
nie bardzo integruje sie z Polska bo nie poznalam tam wielu rzeczy i nie pamietam za duzo..

Jedynie co moge wspominac to to jak w harcerstwie bylam i na biwaki jezdzilismy, albo jak do ZOO sobie do Wroclawia sama wypad zrobilam...
No i opalanie na plazy. A zycia takiego socjalnego z randkami czy chodzeniem na imprezy czy kino to nie znam z PL

Wszystko juz tu sie dzialo wiec chyba dlatego Islandia i ja to jakas czesc.

Ja mysle moj dom jest na Isladnii choc czasem mam tez chwile ze widze ze gdzies moze jest fajniej jak tu... ale nie chce mi sie zaczynac wszsytkiego raz jeszcze bo doskonale pamietam jak bylo ciezko zaraz po przyjezdzie... Jak od lyzeczki do herbaty czlowiek sie dorabial wszsytkigo powoli. Jak kupil 1szy TV, albo pralke zeby w wannie nie wisiec... Naprawde bylo ciezko... ale wspominam to milo.

A co do mojego lenia to dostalam propozycje pracy na pol etatu od jednego z forumowiczow (dzieki!) . Ide na rozmowe w poniedzialek.
Jak wszystko bedzie pasowalo obu stronom to bede sobie pracowac...

*Nie kazdy musi byc leniem zeby nie pracowac, ja po wypadku jestem i mam 20% renty nieplatnej po tym wszstkim wiec trudno mi bylo leciec na drugi dzien i pracowac. Troche czasu minelo juz i moge sprobowac bo czuje ze jestem gotowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 24 Gru 2008, 17:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lovisa napisał:

Tak sie sklada zatroskany ze nie masz racji...
szkoda ze piszesz aby pisac,,,
Najpierw bys musial mnie znac zeby takie glupoty pisac....
Ja zapierd*** wczesniej w zimnym i mokrym miejscu..
A o jakim kredycie ty mowisz?? Jak ja przyjechalam to tez nei dostalam od razu kredytu.. zreszta nie byl mi potrzebny...
Oj zatroskany naprawde poznaj kogos zanim zaczniesz pisac na czyjs temat.

No a jak ty tu wyjezdzasz ze swoim problemem okiennym to sie nie pytasz ludzi czy maja ochote na takie xxxxxxx tylko se piszesz zeby se ulzyc. Tu sie pisze na podstawie tego co stukasz a nie znajomosci z toba. Wiec chociaz jest nadzieja ze w realu nie jestes taka oopierdliwa lol.
Powrót do góry
lovisa
PostWysłany: 24 Gru 2008, 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z oknem pisze po to zeby pokazac ze obywatelstwo czy jego brak nie zminia faktu ze jest sie obcokrajowcem. Mi o to chodzilo.
Powrót do góry
kalina674

PostWysłany: 24 Gru 2008, 17:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisał:

No a jak ty tu wyjezdzasz ze swoim problemem okiennym to sie nie pytasz ludzi czy maja ochote na takie xxxxxxx tylko se piszesz zeby se ulzyc. Tu sie pisze na podstawie tego co stukasz a nie znajomosci z toba. Wiec chociaz jest nadzieja ze w realu nie jestes taka oopierdliwa lol.

Może mam kiepskie poczucie humoru, ale nie odbieram tego co pisze Lovisa jako pierdoły. Ma dziewczyna problem i szuka rozwiązania. Konkretnie. Niektórzy stukają tu większe pierdoły i nie chcę pokazywać palcem kto. Np. patrioci, którym nie chce się stuknąć polskich znaków diakrytycznych. Za to są specjalistami od wszystkiego, nie tylko od Małysza i Formuły 1 Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
PostWysłany: 24 Gru 2008, 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Niektórzy stukają tu większe pierdoły i nie chcę pokazywać palcem kto. Np. patrioci, którym nie chce się stuknąć polskich znaków diakrytycznych. Za to są specjalistami od wszystkiego, nie tylko od Małysza i Formuły 1

Ja używam Polskich znaków więc nie o mnie mowa....... Wink
lovisa
PostWysłany: 24 Gru 2008, 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja np nie mam polskich znkow i nie iwem nawet gdzie sa na klawiaturze
Powrót do góry
zatroskany
PostWysłany: 24 Gru 2008, 21:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kalina674 napisał:

Może mam kiepskie poczucie humoru, ale nie odbieram tego co pisze Lovisa jako pierdoły. Ma dziewczyna problem i szuka rozwiązania. Konkretnie. Niektórzy stukają tu większe pierdoły i nie chcę pokazywać palcem kto. Np. patrioci, którym nie chce się stuknąć polskich znaków diakrytycznych. Za to są specjalistami od wszystkiego, nie tylko od Małysza i Formuły 1 Very Happy

Aaaa, nie na darmo bylo ostrzezenie zeby z patriotyzmem ostroznie i juz teraz mamy przyklad: Prawdziwi Patrioci uzywaja polskich znakow diakrytycznych!

Co do problemow Lovisy to jak one pasuja do wontala Obywatelstwo....? Niech zalozy wontal Problemy okienne w Islandii i tam dyskutuje jak znajdzie chetnych.

Natomiast do tego wontala pasuje sama Lovisa: Obywatelka co mieszka kupe lat i nie zna jezyka a jak jej spieprzono robote to zaraz wyjezdza ze to dlatego bo obcych dyskryminuja. A czy nie nalezaloby chociaz najpierw doope sciagnac z sofy, stanac na krzesle i zobaczyc w czym problem z oknem? Moze byc ze wystarczy puknac w okno albo kupic jakis kit i problem zniknie w 5 minut.
Powrót do góry
lovisa
PostWysłany: 24 Gru 2008, 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

TO ja Cie zatroskany zaraszam zebys przyszedl do mnie i sam zobaczyl swoim okiem i sie pozniej wypowiedzial... tak chyba bedzie najlepiej nie uwazasz??
Powrót do góry
kalina674

PostWysłany: 24 Gru 2008, 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisał:

Aaaa, nie na darmo bylo ostrzezenie zeby z patriotyzmem ostroznie i juz teraz mamy przyklad: Prawdziwi Patrioci uzywaja polskich znakow diakrytycznych!

Każdy rozumie, tak jak chce rozumieć. Znając Twój styl, niedługo dowiem się, że jestem moherowym beretem i słuchaczką wiadomego radia. Nie zauważyłeś, że powtarzenie czegoś jak mantry staje się nudne?

zatroskany napisał:
Co do problemow Lovisy to jak one pasuja do wontala Obywatelstwo....? Niech zalozy wontal Problemy okienne w Islandii i tam dyskutuje jak znajdzie chetnych.

Rozumiem, że wontal=wątek? My światowcy.... rozpacz

zatroskany napisał:
Natomiast do tego wontala pasuje sama Lovisa: Obywatelka co mieszka kupe lat i nie zna jezyka a jak jej spieprzono robote to zaraz wyjezdza ze to dlatego bo obcych dyskryminuja. A czy nie nalezaloby chociaz najpierw doope sciagnac z sofy, stanac na krzesle i zobaczyc w czym problem z oknem? Moze byc ze wystarczy puknac w okno albo kupic jakis kit i problem zniknie w 5 minut.

Ty normalnie pomysłowy Dobromir jesteś. Szkoda, że innych problemów nie rozwiązujesz tak łatwo i szybko. A co do języka to oczywiście Ty znasz islandzki jako człowiek na takim stanowisku?
Powrót do góry
viking
User bywa złośliwy, IGNORUJ takie posty!
PostWysłany: 24 Gru 2008, 23:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
A co do języka to oczywiście Ty znasz islandzki jako człowiek na takim stanowisku?

Ciekawe co odpowie. Słyszałem angielski w wykonaniu tego Pana.
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 25 Gru 2008, 1:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli okna sa drewniane i przegnite to nic sie nie da zrobic .Jesli spaczone mozna je dociagac tz krækjur (haczykami) jesli to cieknacy lufcik.Mozna tez kupic uszczelki z metra albo zakitowac.Jesli natomiast nalezy sie z jakiegos powodu okno to trzeba skontaktowac sie z hussjĂłður.Na pewno jest tam jakas wspolnota mieszkaniowa .Czasami moze byz sytuacja ze cieknie np pietro wyzej ,lub sa pekniecia na murze.Mam koleznake ktora ma pekniecie na 2 pietrze a cieknie sasiadom ktorzy mieszkaja w suterenie.Moze szyba zle wstawiona.Jesli to twoje mieszkanie to mozna zlosic o tz ukryta wade ,jesli nie minal okreslony okres czasu od zakupu.Wtedy sprzedajacy mieszkanie odpowiada za niepoinformowanie,wyjsc jest wiele.Przede wszystkim wez dobrego stolarza niech zerknie co to.Powodzenia
Powrót do góry
lovisa
PostWysłany: 25 Gru 2008, 1:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki Karuta!

To jest skomplikowana sprawa bo oni nas traktuja inaczej bo nie jestesmy islandczykami. Sasiad z gory jest z jugoslawi i chociaz on jest traktowany inaczej to zachowuje sie jak reszta. hussjopdur to G*** obchodzi bo juz probowalam. Baba wygnala mnie i powiedziala ze nie ma czasu ze mna rozmawiac (!!!)
No nic. Zaczne od EignaumsjĂłn - to firma krorej nasz blok placi klatkowe i oni zatrudnili Dalsmið.
A okna na bank sa przegnite dlatego leci tylko zle nas o wszystkim poinformowali a na zabraniach wychodzili tak ze nie szlo sie nikogo zapytac.

Tak to nasze mieszkanie i niestety musismy sami walczyc.
Szkoda ze tylko nie ma nikogo w bloku kto by faktycznie chcial pomoc bo tylko chodza i JĂĄ jĂĄ..

No nic dam Wszsytkim znac co i jak dalej.bo w sumie watek jest o obywatelstwie. No ale tak jak pisalam wczesniej to okno to okno na to ze obywatelstwo naprawde niczego nie zmienia...

Zycze Wszystkim Wesolych Swiat!!!
Powrót do góry
darek 13
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 25 Gru 2008, 3:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lovisa zapodaj temat tutaj
http://forum.oknonet.pl/viewforum.php?f=1
za 600k to cała ekipa ze sprzętem i nowym oknem z Polski przyleci i wymienią. Koszt okna w Polsce w raz z wymiana w najlepszym profilu PCV z ruchomym słupkiem i wszystkie skrzydła funkcyjne nie przekracza 3k PLN. Czyli coś ok 160K z wymiana, jak już pisałem.
Powrót do góry
darek 13
PostWysłany: 25 Gru 2008, 3:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tego z całą pewnością będzie ciepła szyba, to od wielu lat w Polsce
noma, plus mikrowentylacja. Wiem bo osobiście przez 6 lat okna sprzedawałem, montowałem , naprawiałem i co tam tylko było trzeba.
Powrót do góry
darek 13
PostWysłany: 25 Gru 2008, 3:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stan napisał:

islandzki paszport ma swoje zalety (i wady, np jak napisal patryk "obciachem jest teraz mowic ze sie mieszka na islandii")

polski tez ma mrowie zalet na pewno. ty wymieniles mozliwosc glosowania do parlamentu europejskiego, ja moge dodac preferencyjne warunki w staraniu sie o wize bialoruska, mozliwosc wstapienia do armii i strzelania do ludzi w afganistanie (z islandzkim mozna tylko do pardw i reniferow), darmowa edukacja (dwa polskie uniwersytety sa nawet w czwartej setce swiatowych rankingow), no cos tam na pewno jeszcze (dopiszcie)

Święta i nuda, cały dzień szukałem na youtube czegoś co rozwesela, ten wpis na dziś wieczór nie ma sobie równych.
Rozśmieszyłeś mnie do łez,super dzięki..
Powrót do góry
Arina

PostWysłany: 26 Gru 2008, 5:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiec okazuje sie , ze ja tez nie jestem prawdziwa patryjotka bo nie uzywam polskich znakow Wink No coz , szczrze mowiac to mi sie nie chce Wink Jedyne w takich przypadkach ,gdy tlumacze z isladzkiego na polski . Lubie jak wszystko ma rece i nogi, na miejscu . Wygodniej mi tak pisac , bo szybciej Wink . Szczerze mowiac (a raczej piszac) patryjotyzm kojarzy mi sie z czyms innym Smile Wesolego po Swietach .
Grazyna

PostWysłany: 26 Gru 2008, 11:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja nie rozumiem dotąd co ma patriotyzm z np. podwójnym obywatelstwem? Przecież nikt nam nie karze wyrzec sie obywatelstwa polskiego, kiedy odbieramy islandzki paszport. A Chopin, czy Mickiewicz gdzie tworzyli swoje dzieła? Jakieś bredzenie naprawdę. Patriotą można być wszędzie i zawsze jeśli się nim jest naprawdę. To tak jakby powiedzieć,że np. polski katolik biegający co niedzielkę do Kościółka jest lepszym chrześcjaninem od kogoś innego.
zatroskany
PostWysłany: 26 Gru 2008, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grazyna napisał:
A ja nie rozumiem dotąd co ma patriotyzm z np. podwójnym obywatelstwem? Przecież nikt nam nie karze wyrzec sie obywatelstwa polskiego, kiedy odbieramy islandzki paszport. A Chopin, czy Mickiewicz gdzie tworzyli swoje dzieła?

Z grubej i pokrzywionej rury przywalasz. Sa kraje gdzie jest zasada wylacznie jednego obywatelstwa. Wiec jesli ktos je chce nabyc i w zwiazku z tym zrzeknie sie obywatelstwa polskiego to co, nie jest partiota??? A z tymi duzymi nazwiskami to daj spokoj bo to juz w ogole nie ma nic wspolnego ze sprawa, po pierwsze bylo bardzo dawno a po drugie nie byli to obywatele polscy tylko etniczni i to nawet jest nie calkiem jasne bo jeden z nich za Litwina sie uwazal.

Grazyna napisał:

Jakieś bredzenie naprawdę. Patriotą można być wszędzie i zawsze jeśli się nim jest naprawdę. To tak jakby powiedzieć,że np. polski katolik biegający co niedzielkę do Kościółka jest lepszym chrześcjaninem od kogoś innego.

Fajny przyklad bo w dziedzinie religii jest jeszcze wieksze zamieszanie, na przyklad polski swiadkowojehowiec, buddysta, muzulmanin, zyd, ateista, oni sa gorsi od xian?
Powrót do góry
stan

PostWysłany: 26 Gru 2008, 17:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zatroskany napisał:

a po drugie nie byli to obywatele polscy tylko etniczni i to nawet jest nie calkiem jasne bo jeden z nich za Litwina sie uwazal.

ktory? chopin? bo mickiewicz pochodzil z polskiej szlachty osiadlej na terenach zwanych wtedy litwa (a dzis bialorusią). piszac "litwo ojczyzno moja" wspominal kraj dziecinstwa, swoja mala ojczyzne.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny
Strona 7 z 11

Skocz do: