reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JELI KTO CI OBRAA LUB AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UytkownicyUytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomociZaloguj si, by sprawdzi wiadomoci   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 93, 94, 95  Nastpny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastpny temat  
Autor Wiadomo
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
Doczy: 10 Pa 2008
PostWysany: 30 Sty 2009, 18:47    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisa:
Kocur napisa:
Nie wiem czy wiecie, ale Panie z urzedu pracy dzwonią do naszych rodaków korzystajacych z zasilku i zapraszaja na bezposrednie spotkania, w bardzo krótkich terminach. Zaczeła się kontrola tego czy ktoś jest na Is czy gdzie indziej...

ja byłem wczoraj i chcą żeby dana osoba się trzymała danej godziny na którą ma się stawić Rolling Eyes

Aha i jeszcze jedno! - Jeśli nie uda się z kimś skontaktować, po kilku próbach - nie określono dokładnie ilu i jakich - w każdym razie prawdopodobnie chodzi o telefon, e-mail lub list i minimum dwie próby - odbierają zasiłek. Radzę wszystkim sprawdzić czy dane kontaktowe są poprawne..
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo Numer GG
wojtasmaja1
Doczy: 10 Cze 2008
Skd: REYKJAVIK 107
PostWysany: 30 Sty 2009, 18:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to prawda ale ludzie którzy transferowali zasiłek do PL.Narzekają dostają śmieszne pieniądze co wy na to znacie jakieś przypadki
BASAJEW

Doczy: 12 Lis 2008
PostWysany: 30 Sty 2009, 19:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisa:
Nie napisalam ze jak sie komus nie nalezy to nie ma dostac.Ale prawda jest taka ze jest jakis % ktory nie bierze uczciwie i NAPRAWDE SZUKA PRACY.Juz nas tak nie "wygladzaj" .Znam 1 sytuacje...potrzebni bylo ludzie do pracy 2 osoby-na stale,dzwonilismy do Urzedu podali nam kilka nazwisk.okazalo sie ze wiekszosc przebywalo na 1-3 mies urlopach ,pobierajac zasilki....stemplowali ich znajomi tu na miejscu...kilka innych bralo a w tym samymm czasie pracowalo na czarno...Ludzie sa rozni.Zarowno miejscowi jak i przyjezdni.Zobaczymy jakie beda nastroje jak rzad zacznie placic zasilki -i gdzies komus utnie albo np da wieksze podatki.

Widzisz, kazde z nas ma inne doswiadczenia i z innymi sytuacjami mialo do czynienia. Zgadzam sie ze uogolniajac , zawsze w czesci przypadkow mijamy sie z prawda, ale czasem czlowiek chce poprostu napisac "co mu lezy" Smile Pozdrawiam.
Powrt do gry
Zobacz profil autora Wylij prywatn wiadomo
anka
Go
PostWysany: 30 Sty 2009, 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wojtasmaja1 napisa:
Nie wiem czy to prawda ale ludzie którzy transferowali zasiłek do PL.Narzekają dostają śmieszne pieniądze co wy na to znacie jakieś przypadki

Ja transferowalam zasile do Pl. Zasilku dostalam 143.000 ISK na dwa miesiace i za miesiac trzeci 117.000 ISK.
I za te 143.000 ISK dostane 1889 zl ZAMIAST 3.990 zl, do w Dzienniku Ustaw Unii Europejskiej kurs korony wynosi ( niezmiennie od 3 grudnia) 290 mimo ze teraz kosztuje 147 !!!!!!!! Dla mnie jest to nieporozumienie!!! Zanizenie o prawie 100 % ????? Takze poki co-nie radze przenoscic zesilku!!!!!!! Sad
Powrt do gry
BASAJEW

PostWysany: 30 Sty 2009, 19:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kocur napisa:
BASAJEW napisa:
Poza tym kazdy bezrobotny transferujacy zasilek do innego kraju powinien dostac specjalne podziekowania od Vinnumalastofnun,bo po tych trzech miesiacach traci prawo do pobierania zasilku i znika z ich listy plac , a teoretycznie moglby pobierac kase przez 3 lata !!!

Nie jest czasem tak, ze po 3 miesiacach pobierania zasilku za granica mozna wrócić na Is wraz z zasiłkiem.. tzn pobierac go na wyspie do 3 lat..?

Tez przez pewien czas myslalem ze tak jest ale zostalem oswiecony, ze po trzech miesiacach zagranicznego transferu prawo do zasilku wygasa. Mozna je uzyskac ponownie po przepracowaniu minimalnego okresu (nie pamietam ile tygodni) na Islandii.
Z drugiej strony za wiarygodnosc tej informacji tez nie dalbym sobie reki uciac bo mam je od osob pracujacych w "zasilkowni" a jak byla juz wczesniej mowa - nikt nie jest przekonany do ich kompetencji a co wazniejsze do INTENCJI. Przeciez Vinnumalastofnun mialoby bezposredni interes w tym zeby rozpowszechniac informacie, ze po 3 m-cach prawo do zasilku wygasa. Jesli ktos z takim przekonaniem wyjezdza, to raczej juz nie wroci.
Nie znam jezyka na tyle dobrze zeby wczytywac sie wczytywac sie w regulemin, wiec jezeli ktokolwiek jest w stanie dotrzec do bezposrednich informacji prosze przekazywac je na forum.
Odnosnie odwiedzin w urzedzie pracy to prawdopodobnie nie maja prawa rzadac aby osoba zarejestrowana stawiala sie czesciej niz raz w miesiacu, ale to tez jest "podobno". Prawdopodobnie istnieje rowniez jakis zapis z jakim wyprzedzeniem Vinnumalastofnun ma obowiazek poinformowac o spotkaniu, jaka droga i kiedy moze zdecydowac o wstrzymaniu wyplacania naleznych swiadczen, ale to tez jest "prawdopodobnie"
Jeszcze raz prosze osoby posiadajace rzetelne informacje o uzupelnianie wiedzy reszty forumowiczow Smile
Powrt do gry
wojtasmaja1
PostWysany: 30 Sty 2009, 19:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja transferowalam zasile do Pl. Zasilku dostalam 143.000 ISK na dwa miesiace i za miesiac trzeci 117.000 ISK.
I za te 143.000 ISK dostane 1889 zl ZAMIAST 3.990 zl, do w Dzienniku Ustaw Unii Europejskiej kurs korony wynosi ( niezmiennie od 3 grudnia) 290 mimo ze teraz kosztuje 147 !!!!!!!! Dla mnie jest to nieporozumienie!!! Zanizenie o prawie 100 % ????? Takze poki co-nie radze przenoscic zesilku!!!!!!! Sad[/quote]

Wielkie nie porozumienie z tym zasiłkiem może lepiej nie zgłaszać wyloty do PL i pobierać sobie go bez transferowania w PL
anka
Go
PostWysany: 30 Sty 2009, 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wojtasmaja1 napisa:
I za te 143.000 ISK dostane 1889 zl ZAMIAST 3.990 zl, do w Dzienniku Ustaw Unii Europejskiej kurs korony wynosi ( niezmiennie od 3 grudnia) 290 mimo ze teraz kosztuje 147 !!!!!!!! Dla mnie jest to nieporozumienie!!! Zanizenie o prawie 100 % ????? Takze poki co-nie radze przenoscic zesilku!!!!!!! Sad

Wielkie nie porozumienie z tym zasiłkiem może lepiej nie zgłaszać wyloty do PL i pobierać sobie go bez transferowania w PL[/quote]

Ta brunetka z Vinnumalastofnun powiedziala mi, ze osoby, ktore leca do Polski a nie uprzedza o tym beda mialy wstrzymany zasilek. Ponoc dostaja informacje w memencie gdy dana osoba opuszcza kraj... Ale cos mi sie nie chce w to wierzyc.... Shocked
Powrt do gry
wojtasmaja1
PostWysany: 30 Sty 2009, 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak mogą to sprawdzić ze ktoś wylatuje z IS w bilecie nie podaje sie kenitali a tylko przez nie mogli by dojść
anka
Go
PostWysany: 30 Sty 2009, 20:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wojtasmaja1 napisa:
jak mogą to sprawdzić ze ktoś wylatuje z IS w bilecie nie podaje sie kenitali a tylko przez nie mogli by dojść

Dlatego tez to pewnie nie jest prawda Very Happy
Powrt do gry
Kocur
PostWysany: 30 Sty 2009, 22:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anka napisa:
wojtasmaja1 napisa:

Wielkie nie porozumienie z tym zasiłkiem może lepiej nie zgłaszać wyloty do PL i pobierać sobie go bez transferowania w PL

Ta brunetka z Vinnumalastofnun powiedziala mi, ze osoby, ktore leca do Polski a nie uprzedza o tym beda mialy wstrzymany zasilek. Ponoc dostaja informacje w memencie gdy dana osoba opuszcza kraj... Ale cos mi sie nie chce w to wierzyc.... Shocked[/quote]

BŁAGAM! Aż mnie trzesie jak słysze o tej kobiecie! To kłamstwo!!!
Z tego wynikałoby, że jeśli tylko opuścisz Islandie to odbierają Ci zasilek.. a co z sytuacjami gdy musisz wyjechać? NIGDZIE w dokumentach NIE MA mowy o tym, że nie możesz opuścić wyspy!!! Ludzie! Weźcie tę kobietę bo ktoś ją kiedyś zlinczuje za te kłamastwa!
Powrt do gry
BASAJEW

PostWysany: 30 Sty 2009, 22:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"brunetka" mowi to co jej kazali mowic , odwalcie sie od "brunetki" Wink
Moze Vinnumalastofnun ma dostep do danych osob przekraczajacych granice moze nie. Jezeli ktos wie czy rzeczywiscie ma, to napewno nie "brunetka" Smile

Ps. Najlepiej takie sprawy weryfikuje samo zycie. Jak ktos wyjedzie, nie uprzedzi, zabiora mu zasilek a w uzasadnieniu podadza date i godzine opuszczenia Islandii, to bedzie wiedzial ze maja. A swoja droga jest ktos taki? Wink
Powrt do gry
Kocur
PostWysany: 30 Sty 2009, 22:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Puścily mi nerwy.. tym bardziej, że Polska przed chwilą przegrała z Chorwacją w półfinale mistrzostw świata w p.ręczną..

Biorąca sprawe kontroli opuszczania kraju na logikę - gdyby mogli to sprawdzić to po jaką cholerę wzywali by teraz każdego?!?! .. Proste..

Wracając do powrotu z zasilkiem po 3 miesiacach pobytu za granica - ja to usłyszałem akurat od bardziej kompetentnej osoby jednak była to przelotna informacja wśród nawału innych i nie zainteresowałem się szczególowo, dlatego mam tylko 90% pewności że właśnie tak ta osoba powiedziała.. poza tym rozmowa była w j.angielskim.
Powrt do gry
BASAJEW

PostWysany: 30 Sty 2009, 22:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
BŁAGAM! Aż mnie trzesie jak słysze o tej kobiecie! To kłamstwo!!!
Z tego wynikałoby, że jeśli tylko opuścisz Islandie to odbierają Ci zasilek.. a co z sytuacjami gdy musisz wyjechać? NIGDZIE w dokumentach NIE MA mowy o tym, że nie możesz opuścić wyspy!!! Ludzie! Weźcie tę kobietę bo ktoś ją kiedyś zlinczuje za te kłamastwa!

Alez Ty Kocur tez zament siejesz. Nikt ci nie zabrania opuszczac Islandii, a jezeli ja opuszczasz powinienes to zglosic. Nie ma takiego naglego przypadku zebys nie mogl chocby wyslac do nich e-mail i powiedziec ze wyjezdzasz. Jak wrocisz idziesz do nich, idziesz do "brunetki"Smile i juz wiedza ze jestes, a za okres kiedy cie nie bylo nie naliczaja ci zasilku. Prosze bardzo, mozna wyjezdzac, tylko nie przysluguje ci za ten okres kasa bo nie jestes wg nich gotowy do podjecia pracy. Moim zdaniem ma to sens.
A jezeli udowodnia ci ze jestes czy byles za granica a nie dales im znac to moga zasilek zawiesic albo nawet zabrac

Cytat:
12. Co powoduje utratę prawa do zasiłku lub zawieszenie wypłaty zasiłku i na jaki okres?

Ten kto, uzyskuje zasiłek podając umyślnie nieprawdziwe lub błędne informacje lub ukrywa informacje o dochodach traci prawo do zasiłku.

Odmowa podjęcia pracy proponowanej przez Urząd Pracy powoduje zawieszenie wypłaty zasiłku .
Niebranie udziału w planowanym poszukiwaniu pracy powoduje zawieszenie zasiłku m.in odmowa uczestnictwa w szkoleniach, kursach, nie zgłaszanie się w oznaczonym terminie w Urzędzie Pracy.

Osoby, które po raz pierwszy utracą prawo do zasiłku otrzymują ponownie zasiłek po upływie 40 dni roboczych
Osoby, które po raz drugi utracą prawo do zasiłku, otrzymują ponownie zasiłek po upływie 60 dni roboczych.
Osoby, które utracą prawo do zasiłku po raz trzeci, ponownie nabywają prawo do zasiłku po przepracowaniu co najmniej 8 tygodni na islandzkim rynku pracy.

Sprawa rozbija sie natomiast o to jakie instrumenty weryfikacyji posiadaja do dyspozycji. Bo nie chodzi zeby kombinowac , cwaniakowac czy oszukiwac, ale chociazby przez trzy miesiace zamiast transferowac zasilek po zlodziejskim przeliczniku , odebrac go po kursie bankowym.
Czy to naduzycie??? Kwestia punktu widzenia.
Powrt do gry
BASAJEW

PostWysany: 30 Sty 2009, 23:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktos ma jeszcze podobne info rmacje jak Kocur ,ze po okresie transferowania zasilku, jezeli nie znajdzie sie pracy w danym kraju, mozna wrocic na Islandie, zarejestrowac sie i w dalszym ciagu pobierac zasilek szukajac pracy???
Powrt do gry
danielo

Doczy: 11 Lis 2007
Skd: Kopavogur
PostWysany: 30 Sty 2009, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na ostatnim spotkaniu dla bezrobotnych pani prowadząca sprostował informację o powrocie do Islandii i przedłużeniu zasiłku dla bezrobotnych, jest to możliwe! Za wcześniejsze wprowadzenie w błąd wszystkich przeprasza.
Dla mnie takie wszystko na gębę niema żadnej wartości, a trzeba tańczyć jak ci zagrają, albo zwrócić się do vinnumalastofnun o publikowanie regulaminu dla bezrobotnych w wersji polskiej!
Kto jest za?
Powrt do gry
Kocur
PostWysany: 30 Sty 2009, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz racje w 100%. Tak jak napisałem wcześniej poniosło mnie.. Możliwe że przez ten mecz i dwa browce.. Ale "brunetki" Natalii i tak nie lubie i dopóki się nie podszkoli z savoir vivru i prawa islandzkiego nie będę jej lubił.

Zgadzam się z Tobą, że wyjazd bez poinformowania urzędu to ryzyko i każdy niech je podejmuje na własną rękę. Jeśli chodzi o czystość sumienia to inna sprawa..:
Obowiązek poinformowania urzędu masz również wtedy gdy jesteś chory - np 3 dni - musisz to zgłosić i za te dni Ci nie płacą. Jak myślisz kto o tym informuje - jestem pewien że gdyby ktoś to zrobił to mógłby zostać posądzony o kłopoty z poczytalnością Smile)
Oczywiście urząd może to sprawdzić.. tylko jak?!?!? Jeśli chodzi o pobyt na Islandii wymyślono stawianie się na konkretne godziny.. Innych instrumentów nie mają.
Niestety, skończył się raj logowania.. Obawiam się, że już bezpowrotnie...
Powrt do gry
Kocur
PostWysany: 30 Sty 2009, 23:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

danielo napisa:
Na ostatnim spotkaniu dla bezrobotnych pani prowadząca sprostował informację o powrocie do Islandii i przedłużeniu zasiłku dla bezrobotnych, jest to możliwe! Za wcześniejsze wprowadzenie w błąd wszystkich przeprasza.
Dla mnie takie wszystko na gębę niema żadnej wartości, a trzeba tańczyć jak ci zagrają, albo zwrócić się do vinnumalastofnun o publikowanie regulaminu dla bezrobotnych w wersji polskiej!
Kto jest za?

Czyli po 3 mies za granicą wrócić można.
Podobno Pani Natalia (alias "brunetka") ostatnio uaktualniała regulamin w języku polskim... brrrr aż się boję.
Nie mogę otwierać PDFów. Czy mógłby ktoś skopiować mi tekst "ulepszonego" regulaminu i przesłać w txt na maila. Podam na pw.
Powrt do gry
BASAJEW

PostWysany: 31 Sty 2009, 0:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wszystkie informacje w jezyku polskim znajdujace sie na stronie Vinnumalastofnun sa informacjami starymi. Nie zostaly wprowadzone zadne poprawki. Pani Natalia alias "brunetka" nie odrobila pracy domowej Wink Ale co ja sie czepiam, w koncu przeciez mamy WEEKEND język
Powrt do gry
Kocur
PostWysany: 31 Sty 2009, 10:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BASAJEW napisa:
Wszystkie informacje w jezyku polskim znajdujace sie na stronie Vinnumalastofnun sa informacjami starymi. Nie zostaly wprowadzone zadne poprawki. Pani Natalia alias "brunetka" nie odrobila pracy domowej Wink

Może to i dobrze, że nie zmieniła tego regulaminu.. Wink Cholera wie jaką prawdę by tam zamieściła..
Powrt do gry
jones

Doczy: 23 Pa 2008
PostWysany: 31 Sty 2009, 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Za jakiś czas kończę pracę na Islandii i natychmiast wracam do Pl. Czy zasiłek dla bezrobotnych mogę załatwić też w ojczyźnie? Jak to ewentualnie wygląda? Wiem, że potrzebuję e301, przepracowałem prawie 2 lata itd. .
Rolling Eyes
Powrt do gry
Wywietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Gwna -> Życie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 93, 94, 95  Nastpny
Strona 16 z 95

Skocz do:  
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiska, tajska, indyjska, japoska, wietnamska itd.