reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek dla bezrobotnych na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 93, 94, 95  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 23 Lut 2009, 15:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Kocur przeczytaj uwaznie i dopiero napisz. Poza tym uwaga, pomysl za nim cos napiszesz.

No napisałeś w Keflaviku.. wcześniejsze wpisy dotyczą wylotu do Polski.. logiczny tok myślenia Keflavik = lotnisko..
A jeśli chodziło Ci o Keflavik = Vinnumala w Keflaviku to sorry Embarassed głupek ściana biała flaga
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Kocur
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 23 Lut 2009, 15:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisał:
Ja byłam niedawno na zebraniu w Vinnumala i nie ma żadnych powiadomien tylko po prostu moze sie zdażyć taka sytuacja że zadzwonią do nas na komurke, jesli nie odbierzemy dzis beda próbowac nastepnego dnia. Jesli sie nie połącza automatycznie zawieszaja zasiłek.

Gdy byłem 29 stycznia mówili to samo.. dodatkowo jednak zapytałem a co jeśli jesteśmy np na szkoleniu albo na takim spotkaniu jak to - na którym musimy mieć wyłączone telefony? Odp. była dyplomatyczna - "dlatego ważne jest to aby wszystkie informacje kontaktowe były prawidkłowe, bo musimy móc się skontaktować z bezrobotnym - czyli mozemy to zrobic droga telefoniczna, mailowa, poczta" ... Niby że jeśli się nie uda telefonicznie to spróbują np mailowo, ale odpowiedź nie była jednoznaczna. Tak naprawdę to wydaje mi się, że to i tak moze być niezła ściema..
W ogóle to oni dzownią z zastrzeżonego numeru czy jawnego?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 23 Lut 2009, 15:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No teraz mnie zrozumiales. Chodzilo oczywiscie o biuro pracy. Odnosnie lotniska i tego czy wiedza czy nie o naszym wylocie to juz niech kazdy decyduje sam za siebie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
zen07is

PostWysłany: 24 Lut 2009, 3:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli chodzi o dzwonienie to jednak jest prawda,dzis przy logowaniu dziewczyna myslala,ze zapomniala haslo albo,ze cos jest nie tak bo odrzucalo jej logowanie,wiec poszla wyjasnic i okazalo sie,ze jej zawiesili zasilek od 28 stycznia gdyz przez 3 dni probowali sie dodzwonic bezskutecznie(telefon byl wylaczony).faktycznie numer byl nieaktualny ale na szczescie pod koniec stycznia bylismy na ogolnym spotkaniu dowiedziec sie co nowego.tam nas poinformowali,ze beda dzwonic wyrywkowo wiec podalismy aktualne numery telefonow z tym,ze nikt ich nie odnotowal w naszych danych co sie okazalo na miejscu.zostawie to bez komentarza ale radze uwazac.my przebywamy caly czas w islandii i w ogole sie czegos takiego nie spodziewalismy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ellaja

PostWysłany: 24 Lut 2009, 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witajcie. Wiecie moze czy macierzynskie zalicza sie do czasu przepracowanego czy nie. Dokladniej przedstawie sytuacje. Bylam w ciazy, pracowalam do 9 miesiaca. Ostatni miesiac byl na zwolnieniu lekarskim, pozniej porod i 3 miesiace macierzynskiego. Po tym pracowalam 6 miesiecy. Ten miesiac jest tym 6. Zamierzam starac sie o zasilek, tyle ze nie wiem czy mi przyznaja. Z tego co przeczytalam, to trzeba pracowac przez ostatnie 12 miesiecy zeby sie zakwalifikowac.
Powrót do góry
DarkAngelKate

PostWysłany: 24 Lut 2009, 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale kobiecie nalezy sie 6 miesiecy maciezynskiego to czemu bylas tylko na 3? maciezynskie mozna sobie rozkladac np teraz biore 3 miesiace, ide do pracy na pol roku a pozniej wykozystuje kolejne 3 miesiace. oczywiscie jest to za zgoda pracodawcy.
Powrót do góry
ellaja

PostWysłany: 24 Lut 2009, 12:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poniewaz moj partner wzial 6 miesiecy. prawda jest taka ze matka ma 3 ojciec ma 3 a pozostale 3 do uzgodnienia. my tak zdecydowalismy.
Powrót do góry
DarkAngelKate

PostWysłany: 24 Lut 2009, 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok rozumiem
Powrót do góry
zuzula666

PostWysłany: 24 Lut 2009, 12:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja także byłam na zasiłku macierzyńskim i też w sumie nie miałam przepracowanego roku tylko 10 miesięcy. Obecnie jestem na zasiłku dla bezrobotnych i też myślałam że mi nie przyznadzą 100% zasiłku ale kobieta tam w Vinnumala powiedziała mi że macierzyńskie wlicza się do stażu pracy. Nawet gdybyś nie miała roku przepracowanego dostałabys zasiłek tyle że mniej tzn jakies 80% to zalezy jakby naliczyli no i do tego mogłabys dorobic sobie legalnie te 20%.
Powrót do góry
dariuszr

PostWysłany: 24 Lut 2009, 12:35    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

Możesz dorobić sobie 52 tyś. brutto a gdy twój dochód będzie większy to musisz dostarczyć lojne do vinnumalanstofnun żeby Ci odciągneli z zasiłku kase o tą różnice którą przekroczysz .
zuzula666

PostWysłany: 24 Lut 2009, 12:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi o to jesli ktos nie ma 100% zasiłku to tą różnice może sobie dorobić + 53 tysiące brutto legalnie.
Powrót do góry
Magdam

PostWysłany: 24 Lut 2009, 13:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

laune trzeba dostarczyc niezaleznie czy sie dorobilo 5 000 czy 50 000. Dostarczyc trzeba do 19 kazdego miesiaca.
Powrót do góry
dariuszr

PostWysłany: 24 Lut 2009, 16:01    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

Czy może ktoś dostał pisemko na spotkanie w dniu 26 lutego na godz. 9 w Hafnarfjordur / biała szkoła w centrum / Rolling Eyes
dariuszr

PostWysłany: 2 Mar 2009, 23:16    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

http://www.dv.is/wiadomosci/2009/3/2/dwa-miliardy-koron-na-zasilek/
Shocked Shocked Shocked
mkwr45

PostWysłany: 3 Mar 2009, 0:56    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

dariuszr napisał:
http://www.dv.is/wiadomosci/2009/3/2/dwa-miliardy-koron-na-zasilek/
Shocked Shocked Shocked
o cie h... Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
3KO27
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 3 Mar 2009, 11:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

.....to jak w końcu z tym wyjazdem "na przypał"???....odbierają zasiłek???...zna ktoś jakies konkretne przypadki,że komuś udaje sie brac zasiłek bedąc w polszy??? Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Arina

PostWysłany: 3 Mar 2009, 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mozna zaryzykowac Wink Moja znajoma , jeszcze przed kryzysem , gdy jechala na wakacje to zwieszala zasilek . Nikt na lotnisku nie bedzie sprawdzal , nie sadze by cos takiego prawnie bylo wymagane . Jedyna zecza , to ewentualnie pani z bezrobocia moze zadzwonic i sprwdzic czy dana osoba jest w kraju . Tylko zastanawiam sie , co jesli ktos ma kom. na abonament Wink wtedy , nie sadze by zabrano zaslek Smile . Zeszta jak sie to potocznie mowi "ryzyk - fizyk " . Wzystkiego dobrego Smile
stan

PostWysłany: 3 Mar 2009, 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja wam powiem ze gdy sie starasz o obywatelstwo, to gosc ma na biurku dluga liste z twoim nazwiskiem i zaznaczaonym kazdym twoim wylotem i przylotem z islandii, wiec nie pier... ze nie maja szans sprawdzic.
Powrót do góry
dariuszr

PostWysłany: 3 Mar 2009, 13:40    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

To jest ryzyko ale na własną odpowiedzialność w tych czasach nie polecam , kiedyś było łatwiej bo w urzędzie pracy jakiś czas temu nigdy nie żądali dowodu torzsamości i mógł ktoś inny sie stawić na spotkanie Smile
Arina

PostWysłany: 3 Mar 2009, 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stan , nie chce sie z nikim sprzeczac Smile Napisalam "nie sadze by bylo prawnie wymgane" , co nie znaczy ,ze tak jest (moje przypuszczenia , co nie znazy ,ze musze miec racje) . W chwili obecnej , w calym tym balaganie , gdy gubia dokumety , nie przelewaja calych zasilow itd.i itd. , wszystko moze sie zdarzyc .Pisze o ryzyku na wlasa odpowiedzialnosc , bo moze nikt tego nie sprawdzi . W kazdym urzedzie sa niedociagniecia . Wydaje mi ie ,ze oga to sprwdzic ale nie musza , nie tak jak w momecie ubiegania sie o obywatelstwo . W tym przypadku zapwne jest to standardowy wymogiem , zeby sprawdzic okres , przebywnia w kraju .
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 23, 24, 25 ... 93, 94, 95  Następny
Strona 24 z 95

Skocz do: