Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 23 Lut 2009, 15:34 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Kocur przeczytaj uwaznie i dopiero napisz. Poza tym uwaga, pomysl za nim cos napiszesz. |
No napisaĹeĹ w Keflaviku.. wczeĹniejsze wpisy dotyczÄ
wylotu do Polski.. logiczny tok myĹlenia Keflavik = lotnisko..
A jeĹli chodziĹo Ci o Keflavik = Vinnumala w Keflaviku to sorry  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 23 Lut 2009, 15:43 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisał: | Ja byĹam niedawno na zebraniu w Vinnumala i nie ma Ĺźadnych powiadomien tylko po prostu moze sie zdaĹźyÄ taka sytuacja Ĺźe zadzwoniÄ
do nas na komurke, jesli nie odbierzemy dzis beda prĂłbowac nastepnego dnia. Jesli sie nie poĹÄ
cza automatycznie zawieszaja zasiĹek.
|
Gdy byĹem 29 stycznia mĂłwili to samo.. dodatkowo jednak zapytaĹem a co jeĹli jesteĹmy np na szkoleniu albo na takim spotkaniu jak to - na ktĂłrym musimy mieÄ wyĹÄ
czone telefony? Odp. byĹa dyplomatyczna - "dlatego waĹźne jest to aby wszystkie informacje kontaktowe byĹy prawidkĹowe, bo musimy mĂłc siÄ skontaktowaÄ z bezrobotnym - czyli mozemy to zrobic droga telefoniczna, mailowa, poczta" ... Niby Ĺźe jeĹli siÄ nie uda telefonicznie to sprĂłbujÄ
np mailowo, ale odpowiedĹş nie byĹa jednoznaczna. Tak naprawdÄ to wydaje mi siÄ, Ĺźe to i tak moze byÄ niezĹa Ĺciema..
W ogĂłle to oni dzowniÄ
z zastrzeĹźonego numeru czy jawnego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 23 Lut 2009, 15:45 Temat postu: |
|
|
No teraz mnie zrozumiales. Chodzilo oczywiscie o biuro pracy. Odnosnie lotniska i tego czy wiedza czy nie o naszym wylocie to juz niech kazdy decyduje sam za siebie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zen07is
| Dołączył: 22 Wrz 2008 | Posty: 38 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 3:25 Temat postu: |
|
|
jesli chodzi o dzwonienie to jednak jest prawda,dzis przy logowaniu dziewczyna myslala,ze zapomniala haslo albo,ze cos jest nie tak bo odrzucalo jej logowanie,wiec poszla wyjasnic i okazalo sie,ze jej zawiesili zasilek od 28 stycznia gdyz przez 3 dni probowali sie dodzwonic bezskutecznie(telefon byl wylaczony).faktycznie numer byl nieaktualny ale na szczescie pod koniec stycznia bylismy na ogolnym spotkaniu dowiedziec sie co nowego.tam nas poinformowali,ze beda dzwonic wyrywkowo wiec podalismy aktualne numery telefonow z tym,ze nikt ich nie odnotowal w naszych danych co sie okazalo na miejscu.zostawie to bez komentarza ale radze uwazac.my przebywamy caly czas w islandii i w ogole sie czegos takiego nie spodziewalismy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ellaja
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 11:34 Temat postu: |
|
|
Witajcie. Wiecie moze czy macierzynskie zalicza sie do czasu przepracowanego czy nie. Dokladniej przedstawie sytuacje. Bylam w ciazy, pracowalam do 9 miesiaca. Ostatni miesiac byl na zwolnieniu lekarskim, pozniej porod i 3 miesiace macierzynskiego. Po tym pracowalam 6 miesiecy. Ten miesiac jest tym 6. Zamierzam starac sie o zasilek, tyle ze nie wiem czy mi przyznaja. Z tego co przeczytalam, to trzeba pracowac przez ostatnie 12 miesiecy zeby sie zakwalifikowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Dołączył: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 11:39 Temat postu: |
|
|
Ale kobiecie nalezy sie 6 miesiecy maciezynskiego to czemu bylas tylko na 3? maciezynskie mozna sobie rozkladac np teraz biore 3 miesiace, ide do pracy na pol roku a pozniej wykozystuje kolejne 3 miesiace. oczywiscie jest to za zgoda pracodawcy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| ellaja
| Dołączył: 24 Lut 2009 | Posty: 3 | |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:05 Temat postu: |
|
|
poniewaz moj partner wzial 6 miesiecy. prawda jest taka ze matka ma 3 ojciec ma 3 a pozostale 3 do uzgodnienia. my tak zdecydowalismy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| DarkAngelKate
 | Dołączył: 15 Lut 2009 | Posty: 186 | Skąd: KĂłpavogur |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:10 Temat postu: |
|
|
ok rozumiem |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:23 Temat postu: |
|
|
Ja takĹźe byĹam na zasiĹku macierzyĹskim i teĹź w sumie nie miaĹam przepracowanego roku tylko 10 miesiÄcy. Obecnie jestem na zasiĹku dla bezrobotnych i teĹź myĹlaĹam Ĺźe mi nie przyznadzÄ
100% zasiĹku ale kobieta tam w Vinnumala powiedziaĹa mi Ĺźe macierzyĹskie wlicza siÄ do staĹźu pracy. Nawet gdybyĹ nie miaĹa roku przepracowanego dostaĹabys zasiĹek tyle Ĺźe mniej tzn jakies 80% to zalezy jakby naliczyli no i do tego mogĹabys dorobic sobie legalnie te 20%. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:35 Temat postu: Re: |
|
|
MoĹźesz dorobiÄ sobie 52 tyĹ. brutto a gdy twĂłj dochĂłd bÄdzie wiÄkszy to musisz dostarczyÄ lojne do vinnumalanstofnun Ĺźeby Ci odciÄ
gneli z zasiĹku kase o tÄ
róşnice ktĂłrÄ
przekroczysz . _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 12:43 Temat postu: |
|
|
ChodziĹo mi o to jesli ktos nie ma 100% zasiĹku to tÄ
róşnice moĹźe sobie dorobiÄ + 53 tysiÄ
ce brutto legalnie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Magdam
| Dołączył: 21 Maj 2007 | Posty: 103 | Skąd: Reyjanesbaer |
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 13:28 Temat postu: |
|
|
laune trzeba dostarczyc niezaleznie czy sie dorobilo 5 000 czy 50 000. Dostarczyc trzeba do 19 kazdego miesiaca. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 24 Lut 2009, 16:01 Temat postu: Re: |
|
|
Czy moĹźe ktoĹ dostaĹ pisemko na spotkanie w dniu 26 lutego na godz. 9 w Hafnarfjordur / biaĹa szkoĹa w centrum /  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 0:56 Temat postu: Re: |
|
|
dariuszr napisał: | http://www.dv.is/wiadomosci/2009/3/2/dwa-miliardy-koron-na-zasilek/
 | o cie h...  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 11:51 Temat postu: |
|
|
.....to jak w koĹcu z tym wyjazdem "na przypaĹ"???....odbierajÄ
zasiĹek???...zna ktoĹ jakies konkretne przypadki,Ĺźe komuĹ udaje sie brac zasiĹek bedÄ
c w polszy???  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 12:56 Temat postu: |
|
|
Mozna zaryzykowac Moja znajoma , jeszcze przed kryzysem , gdy jechala na wakacje to zwieszala zasilek . Nikt na lotnisku nie bedzie sprawdzal , nie sadze by cos takiego prawnie bylo wymagane . Jedyna zecza , to ewentualnie pani z bezrobocia moze zadzwonic i sprwdzic czy dana osoba jest w kraju . Tylko zastanawiam sie , co jesli ktos ma kom. na abonament wtedy , nie sadze by zabrano zaslek . Zeszta jak sie to potocznie mowi "ryzyk - fizyk " . Wzystkiego dobrego  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 13:06 Temat postu: |
|
|
a ja wam powiem ze gdy sie starasz o obywatelstwo, to gosc ma na biurku dluga liste z twoim nazwiskiem i zaznaczaonym kazdym twoim wylotem i przylotem z islandii, wiec nie pier... ze nie maja szans sprawdzic. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 13:40 Temat postu: Re: |
|
|
To jest ryzyko ale na wĹasnÄ
odpowiedzialnoĹÄ w tych czasach nie polecam , kiedyĹ byĹo Ĺatwiej bo w urzÄdzie pracy jakiĹ czas temu nigdy nie ĹźÄ
dali dowodu torzsamoĹci i mĂłgĹ ktoĹ inny sie stawiÄ na spotkanie  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Arina
 | Dołączył: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 16:33 Temat postu: |
|
|
Stan , nie chce sie z nikim sprzeczac Napisalam "nie sadze by bylo prawnie wymgane" , co nie znaczy ,ze tak jest (moje przypuszczenia , co nie znazy ,ze musze miec racje) . W chwili obecnej , w calym tym balaganie , gdy gubia dokumety , nie przelewaja calych zasilow itd.i itd. , wszystko moze sie zdarzyc .Pisze o ryzyku na wlasa odpowiedzialnosc , bo moze nikt tego nie sprawdzi . W kazdym urzedzie sa niedociagniecia . Wydaje mi ie ,ze oga to sprwdzic ale nie musza , nie tak jak w momecie ubiegania sie o obywatelstwo . W tym przypadku zapwne jest to standardowy wymogiem , zeby sprawdzic okres , przebywnia w kraju . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|