reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JE¦LI KTO¦ CIÊ OBRA¯A LUB £AMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIÊ SPROWOKOWAÆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U¿ytkownicyU¿ytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ciZaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   

Rozpatruję przeprowadzkę na Islandię - pytanie dot. kosztów

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Pozostałe tematy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nastêpny temat  
Autor Wiadomo¶æ
iwalktheshadow

Do³±czy³: 04 Lut 2016
PostWys³any: 4 Lut 2016, 19:00    Temat postu: Rozpatruję przeprowadzkę na Islandię - pytanie dot. kosztów Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry,

tak jak napisałem w temacie - od pewnego czasu rozpatruję ewentualność przeprowadzki na Islandię. Moja emigracja nie będzie miała charakteru zawodowego. Moje motywy odnoszą się do sfery satysfakcji. Nie chcę nikogo wciągać niepotrzebnie w głębsze sfery. Powiem po prostu, że jestem już wieloma sprawami zmęczony i chciałbym osiąść w miejscu, gdzie cały ten mainstreamowy zgiełk, szum i wieczna nerwowość najzwyczajniej w świecie nie dociera.

Posiadam stały dochód (majątek: nieruchomości, depozyty bankowe) zapewniające mi miesięcznie kwotę w wysokości 15.000 pln. Jestem sam, żyję oszczędnie i dosyć skromnie. Rozsądnie rozdysponowuję środki i z pewnej perspektywy może nawet wydawać się, iż jestem nieco skąpy.

Zastanawiam się i proszę osoby zamieszkujące, pracujące i wydające swoje pieniądze na Islandii, o ocenę, czy samotna osoba jest w stanie utrzymać się za kwotę 15k pln miesięcznie w Reykjaviku? Interesuje mnie kupno niewielkiego, powiedzmy 140 metrów kwadratowych, domu gdzieś na obrzeżu. Standardowa eksploatacja samochodu, wydatki na internet, media, żywność, środki czystości, w razie potrzeby odzież itp.

Pozostaję dozgonnie wdzięczny,

iwalktheshadow
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
Hyonuku

Do³±czy³: 07 Wrz 2013
PostWys³any: 14 Lut 2016, 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc,
rozumiem i wspieram zamiary Twej ,dezercji, od swiata zlych ludzi Smile.
kwota 15.000pln w przeliczeniu na korony islandzkie to okolo 500.000isk co daje Ci mozliwosc bytowanai tutaj na naprawde satysfakcjonujacym poziomie. Rzecz jasna- kryteria co do prowadzenia sie i wegetacji uzaleznione sa od indywidualnych potrzeb kazdej jednsotki jednak daje Ci te wskazowki na podstawie egzystencji tutaj i funkcjonowania jako osoba samodzielna-samotna-pojedyncza, rezydujaca w Reykjaviku- a Twoje zapytanie konkretyzujesz wlasnie co do tego miasta.
jedna kwestiaß- czy Twoje zamierzenia oscyluja wokol KUPNA (jak sam ujales) czy wynajmu domu na obrzezu? to istotna sprawa do rozplanowania swego budzetu pod katem egzystencji w Islandii.
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Do³±czy³: 02 Lis 2008
Sk±d: Gdynia
PostWys³any: 16 Lut 2016, 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybierz sobie tanszy kraj i troche bardziej na poludnie tej planety Smile.
...bedzie taniej ,szybciej i cieplej .
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
Do³±czy³: 02 Lis 2008
Sk±d: Gdynia
PostWys³any: 16 Lut 2016, 15:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy czasami nie prowokujesz dyskusji Wink . Z dostepem do takiej kwoty to ,jako na singiel ,przezyjesz w kazdym kraju na siwecie ...wiec skad to pytanie , poniekad retoryczne chyba .
Bardziej zastanawia mnie fakt ,ze "nie zamierzasz przyjezdzac w sprawach zawodowych" ,czyli nie chcesz podjac pracy ?
Nie pracujac tutaj zarowno nie masz ubezpieczenia ,a wszelkie nieszczesliwe wypadki moga kosztowac , jak i musisz dostac pozwolenie na pobyt dluzszy niz turystyczny a kwota ktora masz do dyspozycji moze okazac sie zbyt niska dla przyznania takiego pozwolenia ."inwestora" chetnie by przyjeli , lecz kwota 15k do inwestycyjnych raczej nie nalezy .
Zacznij wiec od rozpatrzenia przyjazdu pod katem prawnym a nie finansowym .
Powrót do góry
iwalktheshadow

Do³±czy³: 04 Lut 2016
PostWys³any: 16 Lut 2016, 23:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hyonuku - dziękuję za wpis i wskazówki. Okazały się bardzo pomocne. Odpowiadając na Twoje pytanie - interesuje mnie kupno domu, aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że w pierwszym okresie ten zamiar może zostać wyparty przez potrzebę wynajęcia czegoś w formie przejściowej.

svavec - Tobie również dziękuję, również za podzielenie się z nami Twoimi preferencjami klimatycznymi. Ja, wbrew powszechnym inklinacjom, preferuję spokojniejsze, chłodniejsze i znacznie bardziej pochmurne środowisko. Źle znoszę słońce i upały.
Nie wiem, w jakim celu miałbym prowokować dyskusję? Frekwencja nie jest tu zbyt duża, a ja jestem człowiekiem mającym na głowie znacznie ważniejsze kwestie, niż dziecinne trollowanie polskiego forum o Islandii. Również, wspomniana wyżej kwota dochodu miesięcznego jest kwotą stałą i nie przewiduję większych wahnięć (ani w jedną, ani w drugą stronę) w najbliższej przyszłości. Środki, którymi dysponuję, depozyty bankowe, wartość nieruchomości itp. (nie chcę się tutaj zagłębiać w szczegóły i nie widzę najmniejszego powodu, by to robić) są znacznie większe i jeżeli tylko stosowne organy po stronie Islandii upomną się o szczegółowy wykaz, to bez jakichkolwiek problemów wszystko wyszczególnię. Mój majątek jest jawny i nie pochodzi z tak zwanych "wątpliwych źródeł". Kwestię wizyty w ambasadzie jak najbardziej rozpatruję. Niebawem.
Powrót do góry
Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G³ówna -> Pozostałe tematy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chiñska, tajska, indyjska, japoñska, wietnamska itd.