Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| wojek12 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 12 Sie 2008 | Posty: 26 | |
|
Wysłany: 7 Paź 2009, 22:25 Temat postu: rodzinne |
|
|
witam, bylam wczoraj sie dowiadywac i w Midgardur, 112 Rvk i tu przyznaja 35 tys, po ukonczeniu przez dziecko 9 miesiecy ( czyli po zakonczeniu urlopu macierzynskiego matki i ojca - niewazne czy wykorzystanego czy nie). warunkiem przyznania jest zapisanie dziecka do przedszkola. pieniazki dostaje sie do momentu dostania przez dziecko miejsca w przedszkolu. jest to pomoc dla osob opiekujacych sie dzieckiem. a co do rodzinnego to bardzo dziwnym jest to ze moja corka ma 2,5 roku, i mam okolo 5 znajomych z dzieckiem w tym mniej wiecej wieku i wszyscy ( jedni zarabiaja 100 tys inni 700 tys), wszyscy dostajemy takie same kwoty rodzinnego. wiec chyba tak do konca nie jest to zalezne od zarobkow). sama niewiem. najgorzej ze oni - urzednicy, tez niewiedza w tym przypadku co i ile sie komu nalezy. _________________ Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| anika
| Dołączył: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 7 Paź 2009, 23:18 Temat postu: rodzinne |
|
|
Witam
Czy ktos sie moze orientuje co w przypadku gdy dziecko przychodzi na swiat w grudniu 2009 to czy pierwszy zasilek rodzinny otrzymam w lutym 2010?
Serdecznie pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 8 Paź 2009, 13:16 Temat postu: |
|
|
wĹasnie tak |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 10 Paź 2009, 10:33 Temat postu: dodatek na dzidzie |
|
|
hej a nie orientujecie siÄ moĹźe jak sie sprawa tyczy w Hafnafiordur odnoĹnie tego dodatku na dzidzie??i gdzie sie moĹźna w tej sprawie udaÄ do jakiego urzÄdu??bede wdzieczna za info |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lenka087
| Dołączył: 12 Mar 2009 | Posty: 34 | Skąd: Keflavik/ ĂsbrĂş |
|
Wysłany: 16 Paź 2009, 20:34 Temat postu: |
|
|
Hej dzieki wszystkim za informacje , i jeszcze jedno jak dĹugo sie dostaje te 25 tys po macierzynskim, jesli bym np dalej nie poszĹa do pracy, czy warunkiem jest powrĂłt do pracy zeby dostac te pieniazki??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Paź 2009, 21:47 Temat postu: zasilek |
|
|
warunkiem jest zapisanie dziecka do przedszkola i dostaje sie to do momentu az dziecku zostanie przydzielone miejsce w przedszkolu lecz nie dluzej niz do momentu skonczenia przez dziecko 24 miesiecy, czyli do 2 roku zycia. Twoja praca nic do tego nie ma. _________________ Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Paź 2009, 23:00 Temat postu: ZAPIS |
|
|
GDZIE TRZEBA SIE ZGLASIC ZEBY OTRZYMAC TE 35 TYS ,, NAZWA TEJ PLACĂWKI ... GDZIE OTRZYMAM APLIKACJIE DO ZAPISANIA DZIECKA DO PRZEDSZKOLA |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 24 Paź 2009, 17:29 Temat postu: .... |
|
|
w tym watku opisane to bylo dokladnie juz chyba z 10 razy. przeczytaj te pare stron to sie dowiesz. _________________ Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
| Dołączył: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 14:01 Temat postu: dodatek na dziecko |
|
|
Male sprostowanie do powyzszego tematu. Mam tu na mysli te 35tys. Naleza sie one rodzicom dzieci od 9m-cy do ukonczenie przez nie 2lat i tutak wlasnie zawiajasek jest lub jesli dziecko oddaje sie pod opieke niani dagmamy lub od momentu kiedy male idzie do przedszkola.
Ja prowadzam malego do dagmamy i juz nie dostaje tych pieniazkow. Tak jest w R-viku nie wiem jak w innych miejscowosciach. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 14:03 Temat postu: Re: dodatek na dziecko |
|
|
taka wiadomosc otrzymalam od reykjavikuborg
Barnid er ĂĄ leikskĂłla, hjĂĄ dagforeldri eda faer nidurgreidda thjĂłnustu vegna daggaeslu og faer thvĂ ekki thjĂłnustutryggingu.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 18:48 Temat postu: |
|
|
to jasne ze nie dostajesz tych pieniedzy do reki, bo dostaje je dagmama. to przeciez oczywiste. skoro to nie Ty opiekujesz sie dzieckiem to nie dostajesz zadnych pieniedzy! _________________ Lukasz |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 3 Lis 2009, 23:24 Temat postu: |
|
|
wojek12 napisał: | to jasne ze nie dostajesz tych pieniedzy do reki, bo dostaje je dagmama. to przeciez oczywiste. skoro to nie Ty opiekujesz sie dzieckiem to nie dostajesz zadnych pieniedzy! |
To wiem nie musisz mi tlumaczyc tylko zostalam zapytana o to na priv. i uznalam ze moze ktos inny tez tak ma lub zastanawia sie nad oddaniem dziecka pod czyjas opieke i napisalam. pozdr. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| md78
| Dołączył: 20 Sty 2009 | Posty: 27 | |
|
Wysłany: 4 Lis 2009, 10:21 Temat postu: ws dodatku |
|
|
hej a nie orientujecie siÄ moĹźe jak siÄ sprawa tyczy w Hella odnoĹnie tego dodatku na dzidzie??i gdzie siÄ moĹźna w tej sprawie udaÄ do jakiego urzÄdu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 5 Lis 2009, 12:46 Temat postu: |
|
|
witam!
ja urodziĹam w kwietniu 2009 wiÄc kiedy mi dadzÄ
jakieĹ pieniÄ
Ĺźki na maĹa???jedni mĂłwiÄ
Ĺźe automatycznie to przyznajÄ
a drudzy Ĺźe trzeba siÄ o to postaraÄ.jakie pieniÄ
Ĺźki oprĂłcz macierzyĹskiego i tych 35.000kr do momentu pĂłjĹcia dziecka do przedszkola mogÄ dostaÄ???z gĂłry dziÄkujÄ za informacje.pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mikolaj
|
Wysłany: 5 Lis 2009, 13:36 Temat postu: |
|
|
lampeczka napisał: | witam!
jakieĹ pieniÄ
Ĺźki oprĂłcz macierzyĹskiego i tych 35.000kr do momentu pĂłjĹcia dziecka do przedszkola mogÄ dostaÄ???z gĂłry dziÄkujÄ za informacje.pozdrawiam |
Barna baetur przyznaja automatycznie z tego co ja wiem -moze sie myle- to dostaje sie je w lutym nastepnego roku po urodzeniu dziecka. Te 35tys. to trzeba zapisac dziecko do przedszkola i...... patrz kilka stron wczesniej o to trzeba sie postarac. No i macierzynski. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| lampeczka
 | Dołączył: 25 Sty 2009 | Posty: 517 | |
|
Wysłany: 5 Lis 2009, 14:08 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | lampeczka napisał: | witam!
jakieĹ pieniÄ
Barna baetur przyznaja automatycznie z tego co ja wiem -moze sie myle- to dostaje sie je w lutym nastepnego roku po urodzeniu dziecka. Te 35tys. to trzeba zapisac dziecko do przedszkola i...... patrz kilka stron wczesniej o to trzeba sie postarac. No i macierzynski. |
te 35.000 a raczej 25.000bo u nas tyle jest juz mam zaĹatwione chodziĹo mi czy coĹ jeszcze moĹźna dostaÄ  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 5 Lis 2009, 21:37 Temat postu: |
|
|
mikolaj napisał: | lampeczka napisał: | witam!
jakieĹ pieniÄ
Barna baetur przyznaja automatycznie z tego co ja wiem -moze sie myle- to dostaje sie je w lutym nastepnego roku po urodzeniu dziecka. |
czyli, jak ktoĹ urodzi wmarcu, toprzez caĹy rok zÄby w ĹcianÄ? Czy moĹźe w lutym wypĹacajÄ
za ubiegĹy rok rĂłwnieĹź?? Wie ktoĹ moĹźe??? _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 6 Lis 2009, 18:22 Temat postu: |
|
|
czyli, jak ktoĹ urodzi wmarcu, toprzez caĹy rok zÄby w ĹcianÄ? Czy moĹźe w lutym wypĹacajÄ
za ubiegĹy rok rĂłwnieĹź?? Wie ktoĹ moĹźe???[/quote]
No moĹźe nie zÄby w ĹcianÄ, bo przecieĹź bedziesz brac macierzynski przez 9 miesiecy razem z mÄĹźem. W lutym dostaniecie pierszy zasiĹek rodzinny. Kiedy dziecko skonczy 9 miesiecy takĹźe mozesz brac dofinansowanie do opiekunki 35 tysi;) nie jest tak zle, jak dobrze sie poszuka opiekunki to i na paliwo zostanie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| AcidBurn
 | Dołączył: 09 Paź 2009 | Posty: 426 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 6 Lis 2009, 21:41 Temat postu: |
|
|
kurcze lipnie topomyĹlane, bo jedni dostajÄ
ten zasiĹek od razu inni po prawie roku czasu??? alboktoĹ czegoĹ nie wie... trochÄ to by byĹo niesprawiedliwe :/ _________________ 10.04.2010 - dla mnie najszczÄĹliwszy dzieĹ mojego Ĺźycia  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|