Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| Bananek
| Dołączył: 30 Cze 2009 | Posty: 14 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| nati10
| Dołączył: 26 Wrz 2009 | Posty: 1 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 20:59 Temat postu: |
|
|
Witam. Czy mĂłgĹby mi ktoĹ pomĂłc z rozliczeniem? WystÄ
piĹ mi bĹÄ
d o numerze 3.04 i tam jest jakaĹ kwota i kilometry i nie wiem jak to naprawiÄ. DziÄkuje za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dasha
| Dołączył: 23 Kwi 2008 | Posty: 48 | |
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 22:42 Temat postu: podziekowanie |
|
|
Chwalmy Pana, ze mamy Sxxxxn na naszym forum:)))
dziekuje slicznie za pomoc!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 23 Mar 2010, 22:44 Temat postu: |
|
|
Na zdrowko, ale bez przesady bo sie pasowie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| iport
| Dołączył: 22 Sie 2008 | Posty: 9 | Skąd: Reykjanesbaer |
|
Wysłany: 25 Mar 2010, 2:01 Temat postu: |
|
|
Witam,
czy ktoĹ siÄ orientuje jak korzystniej siÄ rozliczaÄ razem czy osobno?
oraz czy wystawiony rachunek za usĹugÄ w tym zwrot za paliwo muszÄ odliczyÄ czy nie? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 25 Mar 2010, 8:49 Temat postu: |
|
|
Ztego co wiem korzystniej jest razem, co do paliwa to ujma to jesli korzystales ze swego samochodu na rzecz zakladu i zaklad to potwierdza. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| stan
 | Dołączył: 12 Sie 2007 | Posty: 689 | |
|
Wysłany: 25 Mar 2010, 12:42 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem jak jeden z partnerow duzo zarabia a drugi nie to sie oplaca razem, ale jak jest kredyt na mieszkanie to zdecydowanie osobno, bardzo wysokie zrwoty wtedy sa (bo kredyt pozera sporÄ
czÄĹÄ twoich dochodow) _________________ Divided We Stand, United We Fall!
NSK |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kasia1990
| Dołączył: 02 Cze 2009 | Posty: 47 | |
|
Wysłany: 25 Mar 2010, 14:19 Temat postu: |
|
|
Witam, zupeĹnie zapomiaĹam o tym rozliczeniu wiec teraz mam maĹo czasu :/ mam pytanie, pracujÄ w jednym miejscu pracy, otrzymujÄ zasiĹek mieszkaniowy od miesiÄ
ca pazdziernika 2009, czy w zwiazku z tym moje rozliczenie bedzie wygladac inaczej, czy zasiĹek nie ma wpĹywu? czy co roku inny jest kod do rozliczen? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| CaĹusek UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
| Dołączył: 17 Sie 2009 | Posty: 81 | Skąd: Rkv |
|
Wysłany: 25 Mar 2010, 14:44 Temat postu: |
|
|
zasilek mieszkaniowy musisz wpisac w zeznanie podatkowe, jeĹli rozliczasz siÄ przez internet wskakuje to samo w rozliczeniu _________________ Serce nie sĹuĹźba |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sigurdur !
| Dołączył: 29 Lip 2009 | Posty: 40 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 14:06 Temat postu: |
|
|
http://www.reykjavik.polemb.net/index.php?document=70
Czy ktoĹ moĹźe sprecyzowaÄ rozumowanie tej umowy!
Pracuje na Islandii kilka lat i chce kupiÄ w Polsce mieszkanie na ktĂłre mam pieniÄ
Ĺźki zarobione tutaj.W Polsce nie pracowaĹam - nie miaĹam dochodĂłw wiÄc siÄ nie rozliczaĹam z UrzÄdem Skarbowym.Teraz sĹyszÄ , Ĺźe jak kupiÄ mieszkanie to muszÄ siÄ rozliczyÄ z podwĂłjnego podatku( róşnicy podatku ) i tĹumaczyÄ siÄ z nie rozliczania w Polsce.ZachodzÄ w gĹowÄ jak to siÄ ma w rzeczywistoĹci. ProszÄ o sprecyzowane wypowiedzi na forum lub na priv.
DziÄkuje |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 14:51 Temat postu: |
|
|
Z tekstu ,do ktorego podales link, nie bardzo mozna ustalic co jest uwazane za miejsce stalego pobytu ,tak jakby to zalezalo od opini urzednika , a ten fakt jest bardzo wazny w rozliczeniach .
Jak jestes/byles zameldowany w Polsce caly czas podczas przebywania na Islandii to bedziesz traktowany jako rozliczajacy sie takze w Polsce.
Gdzies wyczytalem/slyszalem ,ze jak przebywasz poza granicami Polski dluzej niz iles tam czasu w ciagu roku to nie podlegasz juz opodatkowaniu w Polsce ,ale tego zapisku nie ma w artykule ,ktory podales .
Musisz skupic sie na wlasnie tym zagadnieniu ,rezydentem ktorego kraju aktualnie jestes ( nie mylic z obywatelstwem ).
Ja osobiscie jestem wymeldowany z Polski , mam wpisane ,ze tymczasowo ,juz od 11 lat ,przebywam poza granicami kraju.Ale czy opodatkowali by mnie po przyjezdzie do kraju ... nie wiem , nie mam zamiaru probowac  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sigurdur !
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 16:24 Temat postu: |
|
|
svavec napisał: | Z tekstu ,do ktorego podales link, nie bardzo mozna ustalic co jest uwazane za miejsce stalego pobytu ,tak jakby to zalezalo od opini urzednika , a ten fakt jest bardzo wazny w rozliczeniach .
Jak jestes/byles zameldowany w Polsce caly czas podczas przebywania na Islandii to bedziesz traktowany jako rozliczajacy sie takze w Polsce.
Gdzies wyczytalem/slyszalem ,ze jak przebywasz poza granicami Polski dluzej niz iles tam czasu w ciagu roku to nie podlegasz juz opodatkowaniu w Polsce ,ale tego zapisku nie ma w artykule ,ktory podales .
Musisz skupic sie na wlasnie tym zagadnieniu ,rezydentem ktorego kraju aktualnie jestes ( nie mylic z obywatelstwem ).
Ja osobiscie jestem wymeldowany z Polski , mam wpisane ,ze tymczasowo ,juz od 11 lat ,przebywam poza granicami kraju.Ale czy opodatkowali by mnie po przyjezdzie do kraju ... nie wiem , nie mam zamiaru probowac  |
Jestem zameldowana poniewaĹź mam nabyte prawa do mieszkania spĂłĹdzielczego, a gdybym siÄ wymeldowaĹa natychmiast bym je straciĹa (bezpowrotnie).Dlatego myĹlÄ o kupnie wĹasnoĹciowego myĹlÄ
c przyszĹoĹciowo.WiadomÄ
rzeczÄ
jest to , Ĺźe wiÄkszoĹÄ rodakĂłw (prÄdzej czy później ) powrĂłci do Polski, gdyĹź ma tam swoich najbliĹźszych i rodziny! Pytanie kieruje tu do wszystkich na tym forum "CZY NIE DA SIÄ ZMIENIÄ POLSKICH PRZEPISĂW(PRAWA) PODATKOWYCH MĂWIÄCYCH O PODWĂJNYM OPODATKOWANIU?Kto powinien siÄ tym zainteresowaÄ lub reprezentowaÄ rodakĂłw na Islandii?MoĹźe Konsulat RP w Rvk?" Chodzi tu o zmianÄ przepisĂłw podatkowych takich samych(lub lepszych bardziej zrozumiaĹych) co obowiÄ
zujÄ
rodakĂłw pracujÄ
cych w Wielkiej Brytanii.ProszÄ o wypowiedzenie siÄ publicznie na forum co myĹlicie o tym!PrzecieĹź to dotyczy wiÄkszoĹci z nas. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 17:05 Temat postu: |
|
|
skoro jestes w Polsce zameldowana, posiadasz jakas wlasnosc, lokaty bankowe itp tzn ze twoje centrum interesow zyciowych nadal znajduje sie w Polsce i wedlug tego powinnas sie rozliczac co roku w Polsce takze z dochodow osiagnietych na Islandii. Kazdy US roznie traktuje ta sprawe. Problem z US zacznie sie tylko wtedy gdy ten dowie sie np o kupnie domu, budowie domu i bedzie chcial dowodow skad wzielo sie na to pieniadze. Najlatwiejszym sposobem jakby oszukania US jest darowizna. Ktos z rodziny przekazuje Ci np jakas sumke lub nieruchomosc ktora mozesz sprzedac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sigurdur !
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 18:37 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | skoro jestes w Polsce zameldowana, posiadasz jakas wlasnosc, lokaty bankowe itp tzn ze twoje centrum interesow zyciowych nadal znajduje sie w Polsce i wedlug tego powinnas sie rozliczac co roku w Polsce takze z dochodow osiagnietych na Islandii. Kazdy US roznie traktuje ta sprawe. Problem z US zacznie sie tylko wtedy gdy ten dowie sie np o kupnie domu, budowie domu i bedzie chcial dowodow skad wzielo sie na to pieniadze. Najlatwiejszym sposobem jakby oszukania US jest darowizna. Ktos z rodziny przekazuje Ci np jakas sumke lub nieruchomosc ktora mozesz sprzedac. |
SĹyszaĹam o tej darowiĹşnie i wiem Ĺźe tak wiÄkszoĹÄ robi.Ja chce kupiÄ mieszkanie za gotĂłwkÄ i to jest wiÄksza kwota.MoĹźna daÄ komuĹ w darowiĹşnie 20-40 tys. , ale nie 200-400tys. bo takie sÄ
drogie mieszkania.Nie tÄdy droga "patryk231".Czy wszyscy Polacy , ktĂłrzy przyjechali na IslandiÄ w celu zarobkowych muszÄ
siÄ wymeldowywaÄ krÄciÄ i oszukiwaÄ US w Polsce?Czy nie lepiej byĹoby zmieniÄ przepisy i legalnie dokumentowaÄ dochody nie wymeldowujÄ
c siÄ z swoich rodzinnych mieszkaĹ i domĂłw.ProszÄ o wypowiedzenie siÄ swoimi spostrzeĹźeniami co do podwĂłjnego opodatkowania osĂłb, ktĂłre najbardziej siÄ udzielajÄ
na tym forum .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 18:46 Temat postu: |
|
|
Nie musisz oszukiwac US w polsce ale przed wyjazdem powinienes zlozyc papierek NIP-3 o zmianie rezydencji podatkowej. Mysle ze okolo 95 procent ludzi tego nie zrobilo. Zawsze mozesz znalezc kogos z bliskiej rodziny, co cale zycie pracowali w Polsce, mieli dochody, oni kupuja mieszkanie i oddaja Tobie w darowiznie.
Jest tez inna opcja, czekac na abolicje podatkowa.
Niestety prawo w polsce jest chore. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sigurdur !
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 19:04 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | Nie musisz oszukiwac US w polsce ale przed wyjazdem powinienes zlozyc papierek NIP-3 o zmianie rezydencji podatkowej. Mysle ze okolo 95 procent ludzi tego nie zrobilo. Zawsze mozesz znalezc kogos z bliskiej rodziny, co cale zycie pracowali w Polsce, mieli dochody, oni kupuja mieszkanie i oddaja Tobie w darowiznie.
Jest tez inna opcja, czekac na abolicje podatkowa.
Niestety prawo w polsce jest chore. |
Interpretacja prawie kaĹźdego przepisu US jest taka , Ĺźe daje przepis interpretacje na dwa sposoby.Niestety przewaĹźnie na korzyĹÄ urzÄdnika.Przepisy siÄ zmieniajÄ
, ale nie nadÄ
ĹźajÄ
za zmianami rzeczywistymi. MoĹźna byĹoby tu pisaÄ ,Ĺźe mamy przepisy chore i martwe , ale trzeba coĹ z tym w koĹcu zrobiÄ.KtoĹ ma moĹźe jakieĹ mÄ
dre i realne pomysĹy to proszÄ siÄ podzieliÄ na forum.Nie wiem czy dobrym pomysĹem byĹo by wystosowaÄ petycje zajÄcia siÄ tym tematem przez wĹadze konsulatu w Rvk?To forum ma potÄgÄ na IS!MieliĹmy "panicza " w konsulacie i po nagonce juĹź go nie ma .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| cypisek110
| Dołączył: 24 Kwi 2010 | Posty: 42 | |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 19:58 Temat postu: |
|
|
najlepsze rozwjazanie to kupno mieszkania prez kogos bliskiego np mame tate bo polski uzrad skarbowy zawsze cos znajdzie aby wyrwac pare groszy w koncu musza za cos latac na te wczasy |
|
Powrót do góry |
|
 |
| svavec OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 02 Lis 2008 | Posty: 532 | Skąd: Gdynia |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 20:59 Temat postu: |
|
|
Czy kupno mieszkania w Polsce wiaze sie od razu z placeniem podatku ?
Czy jak kupisz mieszkanie w hiszpani to musisz sie tam rozlicza?
Jak jestes rezydentem Islandi od dluzszego czasu to chyba nie powinni sie czepiac .Coz prawniiem nie jestem ,logika logika a przepisy swoje . |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 27 Kwi 2010, 21:56 Temat postu: |
|
|
Svavec, Ty chyba dawno juz w Polsce nie mieszkasz.
Co innego jesli jestes zameldowany w Polsce i wracasz z IS na stale i kupujesz nieruchomosc a co innego willa w Hiszpanii gdzie przebywasz kilka razy w roku.
Wystarczy jedno pismo do US i siada na tobie a wtedy mozna sie nie pozbierac.
Co do jakiejs petycji to jestem za ale czy to cos pomoze to nie wiem.
Rzad musialby podpisac nowa umowe z Islandia a moze wkrotce IS wejdzie do Unii i problem sie moze rozwiazac sam. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zatroskany ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 09 Paź 2008 | Posty: 1220 | |
|
Wysłany: 28 Kwi 2010, 7:26 Temat postu: |
|
|
sigurdur ! napisał: | SĹyszaĹam o tej darowiĹşnie i wiem Ĺźe tak wiÄkszoĹÄ robi.Ja chce kupiÄ mieszkanie za gotĂłwkÄ i to jest wiÄksza kwota.MoĹźna daÄ komuĹ w darowiĹşnie 20-40 tys. , ale nie 200-400tys. bo takie sÄ
drogie mieszkania.Nie tÄdy droga "patryk231".Czy wszyscy Polacy , ktĂłrzy przyjechali na IslandiÄ w celu zarobkowych muszÄ
siÄ wymeldowywaÄ krÄciÄ i oszukiwaÄ US w Polsce?Czy nie lepiej byĹoby zmieniÄ przepisy i legalnie dokumentowaÄ dochody nie wymeldowujÄ
c siÄ z swoich rodzinnych mieszkaĹ i domĂłw.ProszÄ o wypowiedzenie siÄ swoimi spostrzeĹźeniami co do podwĂłjnego opodatkowania osĂłb, ktĂłre najbardziej siÄ udzielajÄ
na tym forum .  |
Rezydencja podatkowa NIE jest zwiazana z zameldowaniem w Polsce. Zameldowanie moze byc natomiast mocnym wskaznikiem ze rezydencja jest w Polsce. Dlatego trzeba to zalatwic formalnie w US wraz z dowodami ze mieszka sie na stale zagranica. Mieszkajac zagranica mozna oczywiscie posiadac wszelka wlasnosc w Polsce, firmy i dochody a podatki placic zagranica. Wladze podatkowe wszystkich krajow sa teraz uczulone na rezydencje bo ludzie kombinuja zeby nie placic podatkow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|