reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

podatek
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 43, 44, 45 ... 61, 62, 63  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bananek

PostWysłany: 22 Mar 2010, 18:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://apocalipsistestamentum.blogspot.com/2009/12/apokalipsa-ktora-dotknie-islandie.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nati10

PostWysłany: 23 Mar 2010, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam. Czy mógłby mi ktoś pomóc z rozliczeniem? Wystąpił mi błąd o numerze 3.04 i tam jest jakaś kwota i kilometry i nie wiem jak to naprawić. Dziękuje za pomoc
Powrót do góry
dasha

PostWysłany: 23 Mar 2010, 22:42    Temat postu: podziekowanie Odpowiedz z cytatem

Chwalmy Pana, ze mamy Sxxxxn na naszym forum:)))
dziekuje slicznie za pomoc!!!
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 23 Mar 2010, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na zdrowko, ale bez przesady bo sie pasowie Embarassed
Powrót do góry
iport

PostWysłany: 25 Mar 2010, 2:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
czy ktoś się orientuje jak korzystniej się rozliczać razem czy osobno?
oraz czy wystawiony rachunek za usługę w tym zwrot za paliwo muszę odliczyć czy nie?
Powrót do góry
stalin
Gość
PostWysłany: 25 Mar 2010, 8:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ztego co wiem korzystniej jest razem, co do paliwa to ujma to jesli korzystales ze swego samochodu na rzecz zakladu i zaklad to potwierdza.
Powrót do góry
stan

PostWysłany: 25 Mar 2010, 12:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

moim zdaniem jak jeden z partnerow duzo zarabia a drugi nie to sie oplaca razem, ale jak jest kredyt na mieszkanie to zdecydowanie osobno, bardzo wysokie zrwoty wtedy sa (bo kredyt pozera sporą część twoich dochodow)

NSK
Powrót do góry
Kasia1990

PostWysłany: 25 Mar 2010, 14:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, zupełnie zapomiałam o tym rozliczeniu wiec teraz mam mało czasu :/ mam pytanie, pracuję w jednym miejscu pracy, otrzymuję zasiłek mieszkaniowy od miesiąca pazdziernika 2009, czy w zwiazku z tym moje rozliczenie bedzie wygladac inaczej, czy zasiłek nie ma wpływu? czy co roku inny jest kod do rozliczen?
Powrót do góry
Całusek
UĹťYTKOWNIK ZBANOWANY
PostWysłany: 25 Mar 2010, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zasilek mieszkaniowy musisz wpisac w zeznanie podatkowe, jeśli rozliczasz się przez internet wskakuje to samo w rozliczeniu
sigurdur !

PostWysłany: 27 Kwi 2010, 14:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://www.reykjavik.polemb.net/index.php?document=70
Czy ktoś może sprecyzować rozumowanie tej umowy!
Pracuje na Islandii kilka lat i chce kupić w Polsce mieszkanie na które mam pieniążki zarobione tutaj.W Polsce nie pracowałam - nie miałam dochodów więc się nie rozliczałam z Urzędem Skarbowym.Teraz słyszę , że jak kupię mieszkanie to muszę się rozliczyć z podwójnego podatku( różnicy podatku ) i tłumaczyć się z nie rozliczania w Polsce.Zachodzę w głowę jak to się ma w rzeczywistości. Proszę o sprecyzowane wypowiedzi na forum lub na priv.
Dziękuje
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 14:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tekstu ,do ktorego podales link, nie bardzo mozna ustalic co jest uwazane za miejsce stalego pobytu ,tak jakby to zalezalo od opini urzednika , a ten fakt jest bardzo wazny w rozliczeniach .
Jak jestes/byles zameldowany w Polsce caly czas podczas przebywania na Islandii to bedziesz traktowany jako rozliczajacy sie takze w Polsce.

Gdzies wyczytalem/slyszalem ,ze jak przebywasz poza granicami Polski dluzej niz iles tam czasu w ciagu roku to nie podlegasz juz opodatkowaniu w Polsce ,ale tego zapisku nie ma w artykule ,ktory podales Sad.

Musisz skupic sie na wlasnie tym zagadnieniu ,rezydentem ktorego kraju aktualnie jestes ( nie mylic z obywatelstwem ).

Ja osobiscie jestem wymeldowany z Polski , mam wpisane ,ze tymczasowo ,juz od 11 lat Wink ,przebywam poza granicami kraju.Ale czy opodatkowali by mnie po przyjezdzie do kraju ... nie wiem , nie mam zamiaru probowac Wink
Powrót do góry
sigurdur !

PostWysłany: 27 Kwi 2010, 16:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

svavec napisał:
Z tekstu ,do ktorego podales link, nie bardzo mozna ustalic co jest uwazane za miejsce stalego pobytu ,tak jakby to zalezalo od opini urzednika , a ten fakt jest bardzo wazny w rozliczeniach .
Jak jestes/byles zameldowany w Polsce caly czas podczas przebywania na Islandii to bedziesz traktowany jako rozliczajacy sie takze w Polsce.

Gdzies wyczytalem/slyszalem ,ze jak przebywasz poza granicami Polski dluzej niz iles tam czasu w ciagu roku to nie podlegasz juz opodatkowaniu w Polsce ,ale tego zapisku nie ma w artykule ,ktory podales Sad.

Musisz skupic sie na wlasnie tym zagadnieniu ,rezydentem ktorego kraju aktualnie jestes ( nie mylic z obywatelstwem ).

Ja osobiscie jestem wymeldowany z Polski , mam wpisane ,ze tymczasowo ,juz od 11 lat Wink ,przebywam poza granicami kraju.Ale czy opodatkowali by mnie po przyjezdzie do kraju ... nie wiem , nie mam zamiaru probowac Wink

Jestem zameldowana ponieważ mam nabyte prawa do mieszkania spółdzielczego, a gdybym się wymeldowała natychmiast bym je straciła (bezpowrotnie).Dlatego myślę o kupnie własnościowego myśląc przyszłościowo.Wiadomą rzeczą jest to , że większość rodaków (prędzej czy później ) powróci do Polski, gdyż ma tam swoich najbliższych i rodziny! Pytanie kieruje tu do wszystkich na tym forum "CZY NIE DA SIĘ ZMIENIĆ POLSKICH PRZEPISÓW(PRAWA) PODATKOWYCH MÓWIĄCYCH O PODWÓJNYM OPODATKOWANIU?Kto powinien się tym zainteresować lub reprezentować rodaków na Islandii?Może Konsulat RP w Rvk?" Chodzi tu o zmianę przepisów podatkowych takich samych(lub lepszych bardziej zrozumiałych) co obowiązują rodaków pracujących w Wielkiej Brytanii.Proszę o wypowiedzenie się publicznie na forum co myślicie o tym!Przecież to dotyczy większości z nas.
Powrót do góry
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

skoro jestes w Polsce zameldowana, posiadasz jakas wlasnosc, lokaty bankowe itp tzn ze twoje centrum interesow zyciowych nadal znajduje sie w Polsce i wedlug tego powinnas sie rozliczac co roku w Polsce takze z dochodow osiagnietych na Islandii. Kazdy US roznie traktuje ta sprawe. Problem z US zacznie sie tylko wtedy gdy ten dowie sie np o kupnie domu, budowie domu i bedzie chcial dowodow skad wzielo sie na to pieniadze. Najlatwiejszym sposobem jakby oszukania US jest darowizna. Ktos z rodziny przekazuje Ci np jakas sumke lub nieruchomosc ktora mozesz sprzedac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
sigurdur !

PostWysłany: 27 Kwi 2010, 18:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
skoro jestes w Polsce zameldowana, posiadasz jakas wlasnosc, lokaty bankowe itp tzn ze twoje centrum interesow zyciowych nadal znajduje sie w Polsce i wedlug tego powinnas sie rozliczac co roku w Polsce takze z dochodow osiagnietych na Islandii. Kazdy US roznie traktuje ta sprawe. Problem z US zacznie sie tylko wtedy gdy ten dowie sie np o kupnie domu, budowie domu i bedzie chcial dowodow skad wzielo sie na to pieniadze. Najlatwiejszym sposobem jakby oszukania US jest darowizna. Ktos z rodziny przekazuje Ci np jakas sumke lub nieruchomosc ktora mozesz sprzedac.

Słyszałam o tej darowiźnie i wiem że tak większość robi.Ja chce kupić mieszkanie za gotówkę i to jest większa kwota.Można dać komuś w darowiźnie 20-40 tys. , ale nie 200-400tys. bo takie są drogie mieszkania.Nie tędy droga "patryk231".Czy wszyscy Polacy , którzy przyjechali na Islandię w celu zarobkowych muszą się wymeldowywać kręcić i oszukiwać US w Polsce?Czy nie lepiej byłoby zmienić przepisy i legalnie dokumentować dochody nie wymeldowując się z swoich rodzinnych mieszkań i domów.Proszę o wypowiedzenie się swoimi spostrzeżeniami co do podwójnego opodatkowania osób, które najbardziej się udzielają na tym forum . Smile
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 18:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie musisz oszukiwac US w polsce ale przed wyjazdem powinienes zlozyc papierek NIP-3 o zmianie rezydencji podatkowej. Mysle ze okolo 95 procent ludzi tego nie zrobilo. Zawsze mozesz znalezc kogos z bliskiej rodziny, co cale zycie pracowali w Polsce, mieli dochody, oni kupuja mieszkanie i oddaja Tobie w darowiznie.
Jest tez inna opcja, czekac na abolicje podatkowa.
Niestety prawo w polsce jest chore.
Powrót do góry
sigurdur !

PostWysłany: 27 Kwi 2010, 19:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
Nie musisz oszukiwac US w polsce ale przed wyjazdem powinienes zlozyc papierek NIP-3 o zmianie rezydencji podatkowej. Mysle ze okolo 95 procent ludzi tego nie zrobilo. Zawsze mozesz znalezc kogos z bliskiej rodziny, co cale zycie pracowali w Polsce, mieli dochody, oni kupuja mieszkanie i oddaja Tobie w darowiznie.
Jest tez inna opcja, czekac na abolicje podatkowa.
Niestety prawo w polsce jest chore.

Interpretacja prawie każdego przepisu US jest taka , że daje przepis interpretacje na dwa sposoby.Niestety przeważnie na korzyść urzędnika.Przepisy się zmieniają , ale nie nadążają za zmianami rzeczywistymi. Można byłoby tu pisać ,że mamy przepisy chore i martwe , ale trzeba coś z tym w końcu zrobić.Ktoś ma może jakieś mądre i realne pomysły to proszę się podzielić na forum.Nie wiem czy dobrym pomysłem było by wystosować petycje zajęcia się tym tematem przez władze konsulatu w Rvk?To forum ma potęgę na IS!Mieliśmy "panicza " w konsulacie i po nagonce już go nie ma . Very Happy
Powrót do góry
cypisek110

PostWysłany: 27 Kwi 2010, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

najlepsze rozwjazanie to kupno mieszkania prez kogos bliskiego np mame tate bo polski uzrad skarbowy zawsze cos znajdzie aby wyrwac pare groszy w koncu musza za cos latac na te wczasy
Powrót do góry
svavec
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 20:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy kupno mieszkania w Polsce wiaze sie od razu z placeniem podatku ?
Czy jak kupisz mieszkanie w hiszpani to musisz sie tam rozlicza?
Jak jestes rezydentem Islandi od dluzszego czasu to chyba nie powinni sie czepiac .Coz prawniiem nie jestem ,logika logika a przepisy swoje Wink.
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 27 Kwi 2010, 21:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Svavec, Ty chyba dawno juz w Polsce nie mieszkasz.
Co innego jesli jestes zameldowany w Polsce i wracasz z IS na stale i kupujesz nieruchomosc a co innego willa w Hiszpanii gdzie przebywasz kilka razy w roku.
Wystarczy jedno pismo do US i siada na tobie a wtedy mozna sie nie pozbierac.
Co do jakiejs petycji to jestem za ale czy to cos pomoze to nie wiem.
Rzad musialby podpisac nowa umowe z Islandia a moze wkrotce IS wejdzie do Unii i problem sie moze rozwiazac sam.
Powrót do góry
zatroskany
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 28 Kwi 2010, 7:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sigurdur ! napisał:
Słyszałam o tej darowiźnie i wiem że tak większość robi.Ja chce kupić mieszkanie za gotówkę i to jest większa kwota.Można dać komuś w darowiźnie 20-40 tys. , ale nie 200-400tys. bo takie są drogie mieszkania.Nie tędy droga "patryk231".Czy wszyscy Polacy , którzy przyjechali na Islandię w celu zarobkowych muszą się wymeldowywać kręcić i oszukiwać US w Polsce?Czy nie lepiej byłoby zmienić przepisy i legalnie dokumentować dochody nie wymeldowując się z swoich rodzinnych mieszkań i domów.Proszę o wypowiedzenie się swoimi spostrzeżeniami co do podwójnego opodatkowania osób, które najbardziej się udzielają na tym forum . Smile

Rezydencja podatkowa NIE jest zwiazana z zameldowaniem w Polsce. Zameldowanie moze byc natomiast mocnym wskaznikiem ze rezydencja jest w Polsce. Dlatego trzeba to zalatwic formalnie w US wraz z dowodami ze mieszka sie na stale zagranica. Mieszkajac zagranica mozna oczywiscie posiadac wszelka wlasnosc w Polsce, firmy i dochody a podatki placic zagranica. Wladze podatkowe wszystkich krajow sa teraz uczulone na rezydencje bo ludzie kombinuja zeby nie placic podatkow.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 43, 44, 45 ... 61, 62, 63  Następny
Strona 44 z 63

Skocz do: