reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Zasiłek rodzinny na dziecko
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 2 Lut 2011, 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tu jest kalkulator http://www.rikisskattstjori.is/reiknivelar/reiknivel_barnabota_1.asp
Wpiszcie zarobki za ostatni rok, liczbe dzieci i ladnie wyliczy.
Z tego co zauwazylem nawet przy zarobkach powyzej 4 milionow rodzinne nigdy nie wychodzi ponizej 10tys kr, wiec te grosze ktore zaplacili to byc moze jakas pomylka i warto interweniowac.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
patryk23l
PostWysłany: 2 Lut 2011, 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie powyzej 8 milionow juz jest okolo 2tys kr. Tylko gratulowac dobrze platnej pracy i mniej narzekania.
Powrót do góry
rafal26

PostWysłany: 2 Lut 2011, 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
rafal26 napisał:
Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne

Ja jestem zdania ,że nie ważne ile kto zarabiał,to to są pieniażki dla dzieci. Państwo nie powinno na nich zarabiać. A druga sprawą jest,że rząd strasznie nie fair się zachował nie informujac ludzi wcześniej co planują. Mnie i mężowi zabrano łącznie 34.000,te pieniadze miałam przeznaczyć własnie na moje dziecko,gdybym została poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowałabym swoje wczesniejsze wydatki i dołozyła dziecku z wypłaty,teraz nie mam na to szansy. Była mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75% Sad

Ja tez jestem tego zdania ze to sa pieniadze na dzieci i panstwo nie powinno szukac oszczednosci wlasnie tu zwlaszcza ze i tak nie placili wielkich pieniedzy.
patryk23l
PostWysłany: 2 Lut 2011, 13:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zasilek zawsze byl naliczony od zarobkow i tego sie nie zmieni. Oczywiste jest ze jesli ktos zarabia wiecej to stac jest go na wiecej i wiecej moze przeznazyc dla dziecka.
Powrót do góry
mythm

PostWysłany: 2 Lut 2011, 22:48    Temat postu: zasiłek Odpowiedz z cytatem

sama nazwa z resztą mówi za siebie "ZASIŁEK" Wink ....
...niestety Sad... ale polatać i pokombinować można, może coś się wywalczy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
foo

PostWysłany: 3 Lut 2011, 1:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
tu jest kalkulator http://www.rikisskattstjori.is/reiknivelar/reiknivel_barnabota_1.asp
Wpiszcie zarobki za ostatni rok, liczbe dzieci i ladnie wyliczy.

Ten kalkulator jest chyba przeterminowany, dzwoniłem dziś do rsk, że nie wpłynął barnabaetur, pani powiedziała, że powyżej jakichś tam dochodów już się nie dostaje(w związku z jakąś tam zmianą w przepisach)
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 3 Lut 2011, 8:23    Temat postu: zasady rodzinnego Odpowiedz z cytatem

Almennt
Barnabætur eru reiknaðar Ă­ fyrsta skipti vegna barns Ă­ ĂĄlagningu ĂĄrið eftir að það fæðist og Ă­ sĂ­ðasta skipti Ă­ ĂĄlagningu ĂĄ þvĂ­ ĂĄri sem 18 ĂĄra aldri. Barnabætur eru tekjutengdar og ĂĄkvarðaðar samkvæmt skattframtali og greiddar eftirĂĄ. Vegna barna yngri en sjĂś ĂĄra eru greiddar til viðbĂłtar barnabætur sem jafnframt eru tekjutengdar.

Við ĂĄkvĂśrðun barnabĂłta 2011 er miðað við fjĂślskyldustĂśðu eins og hĂşn er Ă­ ÞjĂłðskrĂĄ 31. desember 2010 og er þeim sem hefur barnið hjĂĄ sĂŠr Ă­ ĂĄrslok 2010 ĂĄkvarðaðar barnabæturnar.

Óskertar barnabætur hjĂłna eru:
Með fyrsta barni kr. 152.331
Með hverju barni umfram eitt kr. 181.323
ViðbĂłt vegna barna yngri en 7 ĂĄra** kr. 61.191
Óskertar barnabætur einstæðra foreldra:
Með fyrsta barni kr. 253.716
Með hverju barni umfram eitt kr. 260.262
ViðbĂłt vegna barna yngri en 7 ĂĄra** kr. 61.191

** Þessi hluti barnabĂłtanna er einnig tekjutengdur.

HjĂĄ hjĂłnum og sambĂşðarfĂłlki reiknast skerðing vegna tekna af samanlĂśgðum tekjustofni* umfram kr. 3.600.000 og hjĂĄ einstæðu foreldri af tekjustofni umfram kr. 1.800.000. SĂŠ um að ræða eitt barn skerðast barnabætur um 3% af tekjum umfram þessi mĂśrk, ef bĂśrnin eru tvĂś um 5% og ef bĂśrnin eru þrjĂş eða fleiri um 7%.

Skerðing viðbĂłtar vegna barna yngri en 7 ĂĄra er 3% með hverju barni.
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 3 Lut 2011, 8:25    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

http://rsk.is/einstakl/abf/barnab
moze bedzie lepiej czytac
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 3 Lut 2011, 9:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wpisałam w kalkulator dane dla wyliczeń dla dziecka do lat 7 wyszła mi jakaś kwota,a później wpisałam ten sam dochód dla dziecka powyżej lat 7 i wyszła mi ta sama kwota zasiłku,wiec kalkulator nie uwzglednił dodatku dla dziecka do lat 7Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
patryk23l
PostWysłany: 3 Lut 2011, 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 3 Lut 2011, 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

foo, kalkulator jest ok, wystarczy przeczytac ponizej, ale wiadomo nie kazdemu sie chce, a poza tym jezyk...
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 3 Lut 2011, 10:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny

Słuchaj mówię co zrobiłam i jak wyszło. Chcesz spróbuj samemu a nie warcz! Wpisz dochód 6800000 ,nizej 1 dziecko,jeszcze niżej 1 dziecko do lat 7 i oblicz,a potem zrób to samo tyle,że w ostatniej linijce wpisz 0 dzieci do lat siedmiu i oblicz.
Prosze bardzo masz szansę mnie poprawic jesli cos zrobiłam nie tak Smile
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 3 Lut 2011, 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
patryk23l napisał:

Słuchaj mówię co zrobiłam i jak wyszło. Chcesz spróbuj samemu a nie warcz! Wpisz dochód 6800000 ,nizej 1 dziecko,jeszcze niżej 1 dziecko do lat 7 i oblicz,a potem zrób to samo tyle,że w ostatniej linijce wpisz 0 dzieci do lat siedmiu i oblicz.

wszystko jest ok, ale zalezy to od dochodu, wpisz 3600000 na malzenstwo, tyle ile moze byc, podalam linka, prosze poczytac
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 3 Lut 2011, 11:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodatek dla dziecka ponizej 7 lat tez zalezy od dochodu.
Jesli Stofn til skerðingar jest powyzej 2.100.000 to juz nie ma tego dodatku.
Tyle w temacie.
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 3 Lut 2011, 11:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

esmerka31 napisał:
@ni@ napisał:
patryk23l napisał:

wszystko jest ok, ale zalezy to od dochodu, wpisz 3600000 na malzenstwo, tyle ile moze byc, podalam linka, prosze poczytac

Dziekuje bardzo za wyjasnienie sprawy,pozdrawiam:)
Powrót do góry
kaki87
Wulgarny uĹźytkownik, do zbanowania
PostWysłany: 4 Lut 2011, 17:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie chce sie tu rozpisywac ale ja taka sytuacje mialam kiedys,ze w lutym mialam dostac wyrownanie na dziecko za poprzedni rok-tak mi powiedzieli w urzedzie.Natomiast w lutym nic mi nie wyrownali tylko powiedzieli ze wyrownaja w sierpniu przy rozliczeniu podatkowym a w sierpniu sie okazalo ze wcale nie wyrownuja za poprzedni rok.Wiec chodzilam ,pytalam i nic nie wskuralam.Takze szkoda zachodu,szukaja oszczednosci i rzadza sie ustanowionymi przez siebie prawami.Brak slow.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
markoz34

PostWysłany: 5 Lut 2011, 23:33    Temat postu: zasiłek rodzinny Odpowiedz z cytatem

Nie mogli Co nic wyrównać za rok poprzedni bo w danym roku płacą właśnie za rok poprzedni ( w tym roku za 2010), więc pewnie coś źle Ci wyjaśnili albo nie załapali o co pytasz.
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 6 Lut 2011, 9:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

luty i maj o jest zaliczkowo
Powrót do góry
kiki
Gość
PostWysłany: 21 Lut 2011, 1:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wypłacili mi w tym m-cu rodzinnego bo w zeszłym roku byłam 6 m-cy w Polsce. babka z urzedu mówiła że mam na nowo składac aplikacje?? Co za durnota !! miła ktoś tak?? a nadmienie że w sierpniu i listopadzie 2010 dostałam. Ja już głupiej powoli Shocked
Powrót do góry
esmerka31

PostWysłany: 21 Lut 2011, 7:46    Temat postu: rodzinne Odpowiedz z cytatem

kiki napisał:
nie wypłacili mi w tym m-cu rodzinnego bo w zeszłym roku byłam 6 m-cy w Polsce. babka z urzedu mówiła że mam na nowo składac aplikacje?? Co za durnota !! miła ktoś tak?? a nadmienie że w sierpniu i listopadzie 2010 dostałam. Ja już głupiej powoli Shocked

jak cie nie bylo to z czego maja naliczyc, przeciez w lutym i maju jest zaliczkowo.Wsierpniu i listopadzie mialas bo to bylo za zeszly rok rozliczeniowy.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Następny
Strona 21 z 26

Skocz do: