Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 10:40 Temat postu: |
|
|
tu jest kalkulator http://www.rikisskattstjori.is/reiknivelar/reiknivel_barnabota_1.asp
Wpiszcie zarobki za ostatni rok, liczbe dzieci i ladnie wyliczy.
Z tego co zauwazylem nawet przy zarobkach powyzej 4 milionow rodzinne nigdy nie wychodzi ponizej 10tys kr, wiec te grosze ktore zaplacili to byc moze jakas pomylka i warto interweniowac. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 10:44 Temat postu: |
|
|
Faktycznie powyzej 8 milionow juz jest okolo 2tys kr. Tylko gratulowac dobrze platnej pracy i mniej narzekania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| rafal26
| Dołączył: 29 Paź 2008 | Posty: 156 | Skąd: HafnarfjĂśrður |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 13:21 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | rafal26 napisał: | Duzo ludzi pisze ze te rodzinne to kpina bo takie niskie.
Moze Wy wszyscy zarabiacie konkretne pieniadze a rodzinne zalezy wlasnie od zarobkow-im wieksze zarobki tym mniejsze rodznne |
Ja jestem zdania ,Ĺźe nie waĹźne ile kto zarabiaĹ,to to sÄ
pieniaĹźki dla dzieci. PaĹstwo nie powinno na nich zarabiaÄ. A druga sprawÄ
jest,Ĺźe rzÄ
d strasznie nie fair siÄ zachowaĹ nie informujac ludzi wczeĹniej co planujÄ
. Mnie i mÄĹźowi zabrano ĹÄ
cznie 34.000,te pieniadze miaĹam przeznaczyÄ wĹasnie na moje dziecko,gdybym zostaĹa poinformowana o tym fakcie wczesniej, inaczej zaplanowaĹabym swoje wczesniejsze wydatki i doĹozyĹa dziecku z wypĹaty,teraz nie mam na to szansy. ByĹa mowa o rodzinnym mniejszym o 10%,mi zabrano 75%  |
Ja tez jestem tego zdania ze to sa pieniadze na dzieci i panstwo nie powinno szukac oszczednosci wlasnie tu zwlaszcza ze i tak nie placili wielkich pieniedzy. _________________ gabeer |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 13:50 Temat postu: |
|
|
Zasilek zawsze byl naliczony od zarobkow i tego sie nie zmieni. Oczywiste jest ze jesli ktos zarabia wiecej to stac jest go na wiecej i wiecej moze przeznazyc dla dziecka. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mythm
 | Dołączył: 24 Paź 2009 | Posty: 106 | |
|
Wysłany: 2 Lut 2011, 22:48 Temat postu: zasiĹek |
|
|
sama nazwa z resztÄ
mĂłwi za siebie "ZASIĹEK" ....
...niestety ... ale polataÄ i pokombinowaÄ moĹźna, moĹźe coĹ siÄ wywalczy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| foo
 | Dołączył: 21 Paź 2008 | Posty: 659 | |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 1:14 Temat postu: |
|
|
Ten kalkulator jest chyba przeterminowany, dzwoniĹem dziĹ do rsk, Ĺźe nie wpĹynÄ
Ĺ barnabaetur, pani powiedziaĹa, Ĺźe powyĹźej jakichĹ tam dochodĂłw juĹź siÄ nie dostaje(w zwiÄ
zku z jakÄ
Ĺ tam zmianÄ
w przepisach) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
| Dołączył: 19 Lut 2007 | Posty: 542 | |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 8:23 Temat postu: zasady rodzinnego |
|
|
Almennt
Barnabætur eru reiknaðar Ă fyrsta skipti vegna barns Ă ĂĄlagningu ĂĄrið eftir að það fæðist og Ă sĂðasta skipti Ă ĂĄlagningu ĂĄ þvĂ ĂĄri sem 18 ĂĄra aldri. Barnabætur eru tekjutengdar og ĂĄkvarðaðar samkvæmt skattframtali og greiddar eftirĂĄ. Vegna barna yngri en sjĂś ĂĄra eru greiddar til viðbĂłtar barnabætur sem jafnframt eru tekjutengdar.
Við ĂĄkvĂśrðun barnabĂłta 2011 er miðað við fjĂślskyldustĂśðu eins og hĂşn er Ă ÞjĂłðskrĂĄ 31. desember 2010 og er þeim sem hefur barnið hjĂĄ sĂŠr Ă ĂĄrslok 2010 ĂĄkvarðaðar barnabæturnar.
Ăskertar barnabætur hjĂłna eru:
Með fyrsta barni kr. 152.331
Með hverju barni umfram eitt kr. 181.323
ViðbĂłt vegna barna yngri en 7 ĂĄra** kr. 61.191
Ăskertar barnabætur einstæðra foreldra:
Með fyrsta barni kr. 253.716
Með hverju barni umfram eitt kr. 260.262
ViðbĂłt vegna barna yngri en 7 ĂĄra** kr. 61.191
** Þessi hluti barnabĂłtanna er einnig tekjutengdur.
HjĂĄ hjĂłnum og sambĂşðarfĂłlki reiknast skerðing vegna tekna af samanlĂśgðum tekjustofni* umfram kr. 3.600.000 og hjĂĄ einstæðu foreldri af tekjustofni umfram kr. 1.800.000. SĂŠ um að ræða eitt barn skerðast barnabætur um 3% af tekjum umfram þessi mĂśrk, ef bĂśrnin eru tvĂś um 5% og ef bĂśrnin eru þrjĂş eða fleiri um 7%.
Skerðing viðbĂłtar vegna barna yngri en 7 ĂĄra er 3% með hverju barni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 9:30 Temat postu: |
|
|
WpisaĹam w kalkulator dane dla wyliczeĹ dla dziecka do lat 7 wyszĹa mi jakaĹ kwota,a później wpisaĹam ten sam dochĂłd dla dziecka powyĹźej lat 7 i wyszĹa mi ta sama kwota zasiĹku,wiec kalkulator nie uwzgledniĹ dodatku dla dziecka do lat 7 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 10:17 Temat postu: |
|
|
jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 10:19 Temat postu: |
|
|
foo, kalkulator jest ok, wystarczy przeczytac ponizej, ale wiadomo nie kazdemu sie chce, a poza tym jezyk... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 10:35 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny |
SĹuchaj mĂłwiÄ co zrobiĹam i jak wyszĹo. Chcesz sprĂłbuj samemu a nie warcz! Wpisz dochĂłd 6800000 ,nizej 1 dziecko,jeszcze niĹźej 1 dziecko do lat 7 i oblicz,a potem zrĂłb to samo tyle,Ĺźe w ostatniej linijce wpisz 0 dzieci do lat siedmiu i oblicz.
Prosze bardzo masz szansÄ mnie poprawic jesli cos zrobiĹam nie tak  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 10:53 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | patryk23l napisał: | jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny |
SĹuchaj mĂłwiÄ co zrobiĹam i jak wyszĹo. Chcesz sprĂłbuj samemu a nie warcz! Wpisz dochĂłd 6800000 ,nizej 1 dziecko,jeszcze niĹźej 1 dziecko do lat 7 i oblicz,a potem zrĂłb to samo tyle,Ĺźe w ostatniej linijce wpisz 0 dzieci do lat siedmiu i oblicz.
wszystko jest ok, ale zalezy to od dochodu, wpisz 3600000 na malzenstwo, tyle ile moze byc, podalam linka, prosze poczytac |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 11:09 Temat postu: |
|
|
Dodatek dla dziecka ponizej 7 lat tez zalezy od dochodu.
Jesli Stofn til skerðingar jest powyzej 2.100.000 to juz nie ma tego dodatku.
Tyle w temacie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 3 Lut 2011, 11:37 Temat postu: |
|
|
esmerka31 napisał: | @ni@ napisał: | patryk23l napisał: | jak nie uwzglednia jak uwzglednia. Nie robcie z kogos glupka. Skoro jest, wiec musi byc sprawny |
wszystko jest ok, ale zalezy to od dochodu, wpisz 3600000 na malzenstwo, tyle ile moze byc, podalam linka, prosze poczytac |
Dziekuje bardzo za wyjasnienie sprawy,pozdrawiam:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kaki87 Wulgarny uĹźytkownik, do zbanowania
| Dołączył: 07 Cze 2010 | Posty: 17 | |
|
Wysłany: 4 Lut 2011, 17:31 Temat postu: |
|
|
Nie chce sie tu rozpisywac ale ja taka sytuacje mialam kiedys,ze w lutym mialam dostac wyrownanie na dziecko za poprzedni rok-tak mi powiedzieli w urzedzie.Natomiast w lutym nic mi nie wyrownali tylko powiedzieli ze wyrownaja w sierpniu przy rozliczeniu podatkowym a w sierpniu sie okazalo ze wcale nie wyrownuja za poprzedni rok.Wiec chodzilam ,pytalam i nic nie wskuralam.Takze szkoda zachodu,szukaja oszczednosci i rzadza sie ustanowionymi przez siebie prawami.Brak slow. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| markoz34
| Dołączył: 14 Wrz 2008 | Posty: 14 | |
|
Wysłany: 5 Lut 2011, 23:33 Temat postu: zasiĹek rodzinny |
|
|
Nie mogli Co nic wyrĂłwnaÄ za rok poprzedni bo w danym roku pĹacÄ
wĹaĹnie za rok poprzedni ( w tym roku za 2010), wiÄc pewnie coĹ Ĺşle Ci wyjaĹnili albo nie zaĹapali o co pytasz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 6 Lut 2011, 9:10 Temat postu: |
|
|
luty i maj o jest zaliczkowo |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Lut 2011, 1:24 Temat postu: |
|
|
nie wypĹacili mi w tym m-cu rodzinnego bo w zeszĹym roku byĹam 6 m-cy w Polsce. babka z urzedu mĂłwiĹa Ĺźe mam na nowo skĹadac aplikacje?? Co za durnota !! miĹa ktoĹ tak?? a nadmienie Ĺźe w sierpniu i listopadzie 2010 dostaĹam. Ja juĹź gĹupiej powoli  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| esmerka31
|
Wysłany: 21 Lut 2011, 7:46 Temat postu: rodzinne |
|
|
kiki napisał: | nie wypĹacili mi w tym m-cu rodzinnego bo w zeszĹym roku byĹam 6 m-cy w Polsce. babka z urzedu mĂłwiĹa Ĺźe mam na nowo skĹadac aplikacje?? Co za durnota !! miĹa ktoĹ tak?? a nadmienie Ĺźe w sierpniu i listopadzie 2010 dostaĹam. Ja juĹź gĹupiej powoli  |
jak cie nie bylo to z czego maja naliczyc, przeciez w lutym i maju jest zaliczkowo.Wsierpniu i listopadzie mialas bo to bylo za zeszly rok rozliczeniowy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|