reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 290, 291, 292 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
pancio80
Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
Do潮czy: 10 Sty 2011
PostWys砤ny: 16 Lut 2012, 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak to jest jak napisa艂a Norbi, macierzy艅skiego jest dla wszystkich tyle samo je艣li przepracowa艂a艣 co najmniej 6 miesi臋cy na Islandii. przez rok dostaniesz jakie艣 80 ty艣 miesi臋cznie, Jak masz w膮tpliwo艣ci jedz do urzu pracytam jest te偶 dzia艂 z urlopami macierzy艅skimi zapytaj dok艂adnie jak b臋dzie dla Ciebie najlepiej , babka te偶 mo偶e Ci policzyc ile dostaniesz kasy. Tak pozaty to mam do oddania gazety o ci膮zy , porodzie i maluszkach mo偶e jest kto艣 zainteresowany ?
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
milucha

Do潮czy: 13 Lut 2011
PostWys砤ny: 16 Lut 2012, 17:31    Temat postu: macierzy艅ski/tacierzy艅ski Odpowiedz z cytatem

hej, ostatnio rozmawia艂am z kobiet膮 Polk膮 ze zwi膮zk贸w zawodowych. Aby dosta膰 macierzy艅skie nale偶y przebywa膰 co najmniej 1 rok na wyspie i mie膰 przepracowane ostatnie 6miesi臋cy. Macierzy艅ski oblicza si臋 jako 80% wynagrodzenia brutto, ale nie za ostatni okres 6m-cy pracy. Macierzy艅skie mo偶emy pobiera膰 przez 3 lata i jak sobie podzielimy i na ile miesi臋cy to nasza sprawa.
anika

Do潮czy: 13 Lip 2009
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 16 Lut 2012, 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
ja jestem w trakcie skladania papierow do macierzynskiego.
Jesli pracujecie juz dluzszy czas to
Macierzynski oblicza sie z 12 miesiecy ale nie z ostatnich 12 miesiecy tylko pol roku wstecz czyli (ja tak mam obliczone) - macierzynski rozpoczynam w marcu 2012 a zostalo one podliczone od sierpnia 2010 do lipca 2011 podstawy. jak macie takie dane (latwo podliczyc to sobie z launow) to mozecie obliczyc ile macierzynskiego dostaniecie na kalkulatorze na stronie urzedu.

http://www.faedingarorlof.is/utreikningur-greidslna-launthegar-januar-2010/

mozna sobie tam zmienic ilosc miesiecy 6,9,12 i wiecej.
niestety pani w urzedzie nie podliczy nam ile powinnismy dostac bo nie ma wszystkich danych (na odpowiedz czekalam kolo 2 tygodni z urzedu)
Trzeba pamietac ze decyzje przysylaja nam bez odliczenia znizki personalnel i naliczaja ja dopiero pozniej gdy dostana skatkarte od pracodawcy lub z bezrobocia.
Gdy nie odpowiada nam suma np 12 miesiecy mozemy zmienic na mniejsza ilosc miesiecy (na decyzje czeka sie kolo tygodnia)

mam nadzieje ze Wam nie zagmatwalam - jak by co pytajcie na priwie.
Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Ewcia

Do潮czy: 10 Sty 2008
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 0:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale musicie pamietac, ze jesli podstawa przekracza 200.000 to licza od nadwyzki 75%
Powr髏 do g髍y
pancio80
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 8:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czyli lepiej z艂o偶y膰 papiery wcze艣niej czeka膰 na decyzj臋 od nich i sie zastanowi膰. Ja mia艂am problemy przez zle wype艂nione papiery i wtedy moja szefowa powiedzia艂a 偶e jest taka sama pula dla wszystkich, bo np jak obliczaj膮 macierzy艅ski dla kogo艣 na zasi艂ku ? Z tym kalkulatorem to nic mi si臋 nie zgadza艂o, ech niewa偶ne, dla 艣wi臋tego spokoju pojecha艂abym do urz臋du chyba 偶e nie masz auta albo daleko mieszkasz.
Powr髏 do g髍y
mikolaj

Do潮czy: 12 Kwi 2008
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 10:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co ja pamietam to nie jest jednakowa suma dla wszystkich tylko sa progi nie mozesz dostac mniej niz jakas kwota (nie pamietam) i wiecej niz jakas tam kwota (nie pamietam). Ale widze z enp. nie ma problemu wziac 2 lub 3 mce 100% maciezynskiego a reszte czyli pozostale 3 mce rozlozyc na np. 6mcy i w tym czasie np. podjac jakas prace na jakis tam procent.
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Wy秎ij email
milucha

PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 11:06    Temat postu: macierzy艅ski/tacierzy艅ski Odpowiedz z cytatem

Zgadza si臋, nie jest to suma jednakowa dla wszystkich (no chyba, 偶e dla tych na bezrobociu, bo na ten temat si臋 wypowiedzie膰 nie mog臋). Z regu艂y jest to 80% wynagrodzenia, ale rzeczywi艣cie spotka艂am si臋 z 75%, ale je艣li kwota przewy偶sza 300 ty艣. to i tak powy偶ej tego progu nie dostaniemy.
@ni@

Do潮czy: 16 Sie 2008
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 11:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ewcia napisa:
Ale musicie pamietac, ze jesli podstawa przekracza 200.000 to licza od nadwyzki 75%

Ja nie pami臋tam od jakiej kwoty,ale te偶 mi si臋 kojarzy 200 ty艣,w ka偶dym razie mnie t艂umaczono ,偶e b臋d膮 mi oblicza膰 do jakie艣 kwoty w艂a艣nie 80 %,a powy偶ej tej kwoty to ju偶 tylko 75 %. Czyli je艣li to jest 200 ty艣 ,a kto艣 zarabia 260 ty艣 to policz膮 80% z 200 ty艣 plus 75% z 60 ty艣
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
milucha

PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 11:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisa:
Ewcia napisa:

Ja nie pami臋tam od jakiej kwoty,ale te偶 mi si臋 kojarzy 200 ty艣,w ka偶dym razie mnie t艂umaczono ,偶e b臋d膮 mi oblicza膰 do jakie艣 kwoty w艂a艣nie 80 %,a powy偶ej tej kwoty to ju偶 tylko 75 %. Czyli je艣li to jest 200 ty艣 ,a kto艣 zarabia 260 ty艣 to policz膮 80% z 200 ty艣 plus 75% z 60 ty艣

nie nie, od ca艂o艣ci kwoty
pancio80
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 13:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jak zwykle szefowa chcia艂a mi wcisn膮膰 kit, bo to ona zrobi艂a ten b艂膮d w papierach. Mam nauczk臋 na przysz艂o艣膰 . Smile
Powr髏 do g髍y
keseni

Do潮czy: 07 Cze 2010
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

help
Moja niunia od jakiegos czasu ma takie plamy czerwonawe, teraz sa takie suche. Jedn膮 ma oko艂o podbr贸dka i na brzuchu, a reszte tak porozwalane na cia艂ym cia艂ku. W okolicach stopek ma tez i one s膮 takie jakby zasuszone. W poniedzia艂ek id臋 do po艂o偶nej, ale od razu mog臋 napisa膰 co powie- allt i lagi, Crying or Very sad czyli wszystko wporz膮dku.
Plamki nie s膮 zaognione, ale boje sie, 偶e mog膮 jej przeszkadza膰, albo co gorsza by膰 jakims okropnym uczuleniem. Nie mieszkam w RVK i nie mam jak 艣mign膮膰 do dermatologa, pisa艂y艣cie, 偶e w domus medica jest fajna babka- ma kto艣 mo偶e namiar na Ni膮.
Powr髏 do g髍y
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 18:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

keseni natluszczaj te plamki,
polozna masz racje,powie ze wszystko ok.
Powr髏 do g髍y
ungm贸dir

Do潮czy: 18 Lip 2011
PostWys砤ny: 17 Lut 2012, 22:50    Temat postu: Laktator Odpowiedz z cytatem

Kobietki. Pom贸偶cie. Laktator potrzebny od zaraz!!! Czy kt贸ra艣 z Was ma jaki艣 zb臋dny????
Powr髏 do g髍y
keseni

PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja b臋d臋 dodawa艂a oliwki neutral do kapieli, wcze艣niej dodawa艂am Jonson w 偶elu i mo偶e od tego s膮 te plamki. Dzi臋kuj臋, troszke si臋 uspokoi艂am Very Happy
ja mam laktator, ale nie mieszkam w RVK. Mo偶esz kupi膰 go w aptece.
Powr髏 do g髍y
keseni

PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 15:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak zaczyna艂y艣cie z jedzeniem dla dzieci? Kleiki ry偶owe, przecierki?
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 15:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

keseni napisa:
Jak zaczyna艂y艣cie z jedzeniem dla dzieci? Kleiki ry偶owe, przecierki?
ja najpierw zaczynalam z kleikiem powoli pozniej pierwsze deserki pamietaj ze wszystko co nowe dawac rano po troszeczku najpierw i obserwowac reakcje dziecka
Powr髏 do g髍y
keseni

PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 21:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rano przed butl膮? to a bede mia艂a krzyk w ca艂ym domu. Dzisiaj da艂am przecier z marchewki, pare 艂y偶eczek i zszama艂a super. A soczek jab艂kowy uwielbia, wypija par臋 艂yczk贸w i zabieram, bo mog艂aby du偶o.
Powr髏 do g髍y
MARCINIS1

Do潮czy: 26 Cze 2009
Sk眃: husavik
PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 22:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

keseni napisa:
Rano przed butl膮? to a bede mia艂a krzyk w ca艂ym domu. Dzisiaj da艂am przecier z marchewki, pare 艂y偶eczek i zszama艂a super. A soczek jab艂kowy uwielbia, wypija par臋 艂yczk贸w i zabieram, bo mog艂aby du偶o.
nie po
Powr髏 do g髍y
mstefa
ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
Do潮czy: 22 Maj 2008
Sk眃: reykjavik-
PostWys砤ny: 18 Lut 2012, 22:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

u nas pierwsze nowosci wprowadzalam jak maly mial prawie 5miesiecy.zaczynalam od marchewki z czyms tam. na dobra sprawe to dawalam to co bylo w danym przedziale wiekowym. najpierw zaczelam sama robic,ale malemu bardziej smakowalo sklepowe.
co do kaszek to chyba jakos w 4miesiacu ale malutko bo na piersi byl.
jak skonczyl pol roku to przestal pic z piersi i wtedy zaczelam mu dawac mleko z kleikiem. do dzis dnia nie znosi kaszek,co ja sie na wymyslam. i moga to byc polskie czy kupione w bonusie. jak tylko poczuje w buzi to odruch wymiotny.
za to uwielbia czekoladowe platki na mleku. i budyniek z soczkiem...hehe
Powr髏 do g髍y
SOWA2907

Do潮czy: 21 Lip 2010
PostWys砤ny: 7 Mar 2012, 14:29    Temat postu: sukam dobrej niani Odpowiedz z cytatem

czy mo偶e kto艣 mi poleci膰 dobr膮 niani臋 do dziecka 14mc z dojazdem do mnie do domu od sierpnia? Mam nianie islandzka z ubezpieczeniem i fajnym ogr贸dkiem za 36 000kr ze zni偶k膮 pracownicza ale dziecko musi spa膰 na dworze a m贸j 艣pi w 艣rodku Very Happy
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 290, 291, 292 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 291 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.