Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| pancio80 Zbyt cz臋sta publikacja og艂osze艅!
| Do潮czy: 10 Sty 2011 | Posty: 32 | |
|
Wys砤ny: 16 Lut 2012, 13:26 Temat postu: |
|
|
Tak to jest jak napisa艂a Norbi, macierzy艅skiego jest dla wszystkich tyle samo je艣li przepracowa艂a艣 co najmniej 6 miesi臋cy na Islandii. przez rok dostaniesz jakie艣 80 ty艣 miesi臋cznie, Jak masz w膮tpliwo艣ci jedz do urzu pracytam jest te偶 dzia艂 z urlopami macierzy艅skimi zapytaj dok艂adnie jak b臋dzie dla Ciebie najlepiej , babka te偶 mo偶e Ci policzyc ile dostaniesz kasy. Tak pozaty to mam do oddania gazety o ci膮zy , porodzie i maluszkach mo偶e jest kto艣 zainteresowany ? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| milucha
| Do潮czy: 13 Lut 2011 | Posty: 37 | |
|
Wys砤ny: 16 Lut 2012, 17:31 Temat postu: macierzy艅ski/tacierzy艅ski |
|
|
hej, ostatnio rozmawia艂am z kobiet膮 Polk膮 ze zwi膮zk贸w zawodowych. Aby dosta膰 macierzy艅skie nale偶y przebywa膰 co najmniej 1 rok na wyspie i mie膰 przepracowane ostatnie 6miesi臋cy. Macierzy艅ski oblicza si臋 jako 80% wynagrodzenia brutto, ale nie za ostatni okres 6m-cy pracy. Macierzy艅skie mo偶emy pobiera膰 przez 3 lata i jak sobie podzielimy i na ile miesi臋cy to nasza sprawa. _________________ milucha |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| anika
| Do潮czy: 13 Lip 2009 | Posty: 92 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 16 Lut 2012, 20:56 Temat postu: |
|
|
Witam
ja jestem w trakcie skladania papierow do macierzynskiego.
Jesli pracujecie juz dluzszy czas to
Macierzynski oblicza sie z 12 miesiecy ale nie z ostatnich 12 miesiecy tylko pol roku wstecz czyli (ja tak mam obliczone) - macierzynski rozpoczynam w marcu 2012 a zostalo one podliczone od sierpnia 2010 do lipca 2011 podstawy. jak macie takie dane (latwo podliczyc to sobie z launow) to mozecie obliczyc ile macierzynskiego dostaniecie na kalkulatorze na stronie urzedu.
http://www.faedingarorlof.is/utreikningur-greidslna-launthegar-januar-2010/
mozna sobie tam zmienic ilosc miesiecy 6,9,12 i wiecej.
niestety pani w urzedzie nie podliczy nam ile powinnismy dostac bo nie ma wszystkich danych (na odpowiedz czekalam kolo 2 tygodni z urzedu)
Trzeba pamietac ze decyzje przysylaja nam bez odliczenia znizki personalnel i naliczaja ja dopiero pozniej gdy dostana skatkarte od pracodawcy lub z bezrobocia.
Gdy nie odpowiada nam suma np 12 miesiecy mozemy zmienic na mniejsza ilosc miesiecy (na decyzje czeka sie kolo tygodnia)
mam nadzieje ze Wam nie zagmatwalam - jak by co pytajcie na priwie.
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Ewcia
| Do潮czy: 10 Sty 2008 | Posty: 141 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 0:04 Temat postu: |
|
|
Ale musicie pamietac, ze jesli podstawa przekracza 200.000 to licza od nadwyzki 75% |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 8:42 Temat postu: |
|
|
czyli lepiej z艂o偶y膰 papiery wcze艣niej czeka膰 na decyzj臋 od nich i sie zastanowi膰. Ja mia艂am problemy przez zle wype艂nione papiery i wtedy moja szefowa powiedzia艂a 偶e jest taka sama pula dla wszystkich, bo np jak obliczaj膮 macierzy艅ski dla kogo艣 na zasi艂ku ? Z tym kalkulatorem to nic mi si臋 nie zgadza艂o, ech niewa偶ne, dla 艣wi臋tego spokoju pojecha艂abym do urz臋du chyba 偶e nie masz auta albo daleko mieszkasz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mikolaj
| Do潮czy: 12 Kwi 2008 | Posty: 462 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 10:53 Temat postu: |
|
|
Z tego co ja pamietam to nie jest jednakowa suma dla wszystkich tylko sa progi nie mozesz dostac mniej niz jakas kwota (nie pamietam) i wiecej niz jakas tam kwota (nie pamietam). Ale widze z enp. nie ma problemu wziac 2 lub 3 mce 100% maciezynskiego a reszte czyli pozostale 3 mce rozlozyc na np. 6mcy i w tym czasie np. podjac jakas prace na jakis tam procent. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| milucha
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 11:06 Temat postu: macierzy艅ski/tacierzy艅ski |
|
|
Zgadza si臋, nie jest to suma jednakowa dla wszystkich (no chyba, 偶e dla tych na bezrobociu, bo na ten temat si臋 wypowiedzie膰 nie mog臋). Z regu艂y jest to 80% wynagrodzenia, ale rzeczywi艣cie spotka艂am si臋 z 75%, ale je艣li kwota przewy偶sza 300 ty艣. to i tak powy偶ej tego progu nie dostaniemy. _________________ milucha |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| @ni@
| Do潮czy: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 11:28 Temat postu: |
|
|
Ewcia napisa: | Ale musicie pamietac, ze jesli podstawa przekracza 200.000 to licza od nadwyzki 75% |
Ja nie pami臋tam od jakiej kwoty,ale te偶 mi si臋 kojarzy 200 ty艣,w ka偶dym razie mnie t艂umaczono ,偶e b臋d膮 mi oblicza膰 do jakie艣 kwoty w艂a艣nie 80 %,a powy偶ej tej kwoty to ju偶 tylko 75 %. Czyli je艣li to jest 200 ty艣 ,a kto艣 zarabia 260 ty艣 to policz膮 80% z 200 ty艣 plus 75% z 60 ty艣 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| milucha
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 11:48 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisa: | Ewcia napisa: | Ale musicie pamietac, ze jesli podstawa przekracza 200.000 to licza od nadwyzki 75% |
Ja nie pami臋tam od jakiej kwoty,ale te偶 mi si臋 kojarzy 200 ty艣,w ka偶dym razie mnie t艂umaczono ,偶e b臋d膮 mi oblicza膰 do jakie艣 kwoty w艂a艣nie 80 %,a powy偶ej tej kwoty to ju偶 tylko 75 %. Czyli je艣li to jest 200 ty艣 ,a kto艣 zarabia 260 ty艣 to policz膮 80% z 200 ty艣 plus 75% z 60 ty艣 |
nie nie, od ca艂o艣ci kwoty _________________ milucha |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 13:00 Temat postu: |
|
|
jak zwykle szefowa chcia艂a mi wcisn膮膰 kit, bo to ona zrobi艂a ten b艂膮d w papierach. Mam nauczk臋 na przysz艂o艣膰 .  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| keseni
| Do潮czy: 07 Cze 2010 | Posty: 31 | |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 18:08 Temat postu: |
|
|
help
Moja niunia od jakiegos czasu ma takie plamy czerwonawe, teraz sa takie suche. Jedn膮 ma oko艂o podbr贸dka i na brzuchu, a reszte tak porozwalane na cia艂ym cia艂ku. W okolicach stopek ma tez i one s膮 takie jakby zasuszone. W poniedzia艂ek id臋 do po艂o偶nej, ale od razu mog臋 napisa膰 co powie- allt i lagi, czyli wszystko wporz膮dku.
Plamki nie s膮 zaognione, ale boje sie, 偶e mog膮 jej przeszkadza膰, albo co gorsza by膰 jakims okropnym uczuleniem. Nie mieszkam w RVK i nie mam jak 艣mign膮膰 do dermatologa, pisa艂y艣cie, 偶e w domus medica jest fajna babka- ma kto艣 mo偶e namiar na Ni膮. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 18:52 Temat postu: |
|
|
keseni natluszczaj te plamki,
polozna masz racje,powie ze wszystko ok. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| ungm贸dir
| Do潮czy: 18 Lip 2011 | Posty: 9 | |
|
Wys砤ny: 17 Lut 2012, 22:50 Temat postu: Laktator |
|
|
Kobietki. Pom贸偶cie. Laktator potrzebny od zaraz!!! Czy kt贸ra艣 z Was ma jaki艣 zb臋dny???? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| keseni
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 15:36 Temat postu: |
|
|
To ja b臋d臋 dodawa艂a oliwki neutral do kapieli, wcze艣niej dodawa艂am Jonson w 偶elu i mo偶e od tego s膮 te plamki. Dzi臋kuj臋, troszke si臋 uspokoi艂am
ja mam laktator, ale nie mieszkam w RVK. Mo偶esz kupi膰 go w aptece. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| keseni
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 15:38 Temat postu: |
|
|
Jak zaczyna艂y艣cie z jedzeniem dla dzieci? Kleiki ry偶owe, przecierki? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 15:59 Temat postu: |
|
|
keseni napisa: | Jak zaczyna艂y艣cie z jedzeniem dla dzieci? Kleiki ry偶owe, przecierki? | ja najpierw zaczynalam z kleikiem powoli pozniej pierwsze deserki pamietaj ze wszystko co nowe dawac rano po troszeczku najpierw i obserwowac reakcje dziecka |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| keseni
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 21:29 Temat postu: |
|
|
Rano przed butl膮? to a bede mia艂a krzyk w ca艂ym domu. Dzisiaj da艂am przecier z marchewki, pare 艂y偶eczek i zszama艂a super. A soczek jab艂kowy uwielbia, wypija par臋 艂yczk贸w i zabieram, bo mog艂aby du偶o. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| MARCINIS1
| Do潮czy: 26 Cze 2009 | Posty: 153 | Sk眃: husavik |
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 22:16 Temat postu: |
|
|
keseni napisa: | Rano przed butl膮? to a bede mia艂a krzyk w ca艂ym domu. Dzisiaj da艂am przecier z marchewki, pare 艂y偶eczek i zszama艂a super. A soczek jab艂kowy uwielbia, wypija par臋 艂yczk贸w i zabieram, bo mog艂aby du偶o. | nie po |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| mstefa ILO艢膯 OSTRZE呕E艃: 1
| Do潮czy: 22 Maj 2008 | Posty: 413 | Sk眃: reykjavik- |
|
Wys砤ny: 18 Lut 2012, 22:35 Temat postu: |
|
|
u nas pierwsze nowosci wprowadzalam jak maly mial prawie 5miesiecy.zaczynalam od marchewki z czyms tam. na dobra sprawe to dawalam to co bylo w danym przedziale wiekowym. najpierw zaczelam sama robic,ale malemu bardziej smakowalo sklepowe.
co do kaszek to chyba jakos w 4miesiacu ale malutko bo na piersi byl.
jak skonczyl pol roku to przestal pic z piersi i wtedy zaczelam mu dawac mleko z kleikiem. do dzis dnia nie znosi kaszek,co ja sie na wymyslam. i moga to byc polskie czy kupione w bonusie. jak tylko poczuje w buzi to odruch wymiotny.
za to uwielbia czekoladowe platki na mleku. i budyniek z soczkiem...hehe |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| SOWA2907
| Do潮czy: 21 Lip 2010 | Posty: 15 | |
|
Wys砤ny: 7 Mar 2012, 14:29 Temat postu: sukam dobrej niani |
|
|
czy mo偶e kto艣 mi poleci膰 dobr膮 niani臋 do dziecka 14mc z dojazdem do mnie do domu od sierpnia? Mam nianie islandzka z ubezpieczeniem i fajnym ogr贸dkiem za 36 000kr ze zni偶k膮 pracownicza ale dziecko musi spa膰 na dworze a m贸j 艣pi w 艣rodku  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|