reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 51, 52, 53 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
Nina

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 1 Sie 2008, 14:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cze艣膰 dziewczynki , widz臋 偶e nowe mamusie si臋 tu pojawiaj膮 Wink)
je偶eli chodzi o por贸d to wiadomo kazdy inaczej przechodzi - m贸j trwa艂 nawet bardzo kr贸tko bo tylko 4 godziny od rozpocz臋cia skurczy g艂ownych, b贸l jest do zniesienia ( ja ze wzgl臋du na tak szybko post臋puj膮c膮 akcj臋 nie mog艂am dosta膰 znieczulenia wiec bylo na prawde naturalnie hihi ) ale jak najbardziej maj膮 tu par臋 艣rodk贸w znieczulaj膮cych do wyboru . m膮z mo偶e z Wami by膰 na sali porodowej i mo偶e przyj艣膰 kiedy tylko zechce wi臋c o to si臋 nie martwcie .

je偶eli chodzi o urlop macierzy艅ski to czyta艂am , 偶e od czerwca wesz艂y jakie艣 zmiany i nie trzeba sk艂ada膰 dokument贸w dwa miesi膮ce wcze艣niej tylko miesi膮c przed planowan膮 dat膮 rozpocz臋cia urlopu. ja zaznaczy艂am, 偶e chce aby urlop zacz膮艂 mi si臋 w dniu narodzin dziecka - je偶eli chcesz wcze艣niej - nie ma problemu. przy sk艂adaniu dokument贸w b臋d膮 Ci臋 o to pytac. pozdrawiam lol
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
yasminum
Og艂oszeniodawca zweryfikowany
Do潮czy: 11 Pa 2006
PostWys砤ny: 1 Sie 2008, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdzie na terenie Reykjaviku z rozumianym Reykjavikiem i okolica mozna kupic nosidelko do auta? (Fachowo pewnie nazywa sie to fotelik, ale dla noworodka i tak wyglada jak nosidelko - tyle ze w aucie zainstalowac mozna).

Slyszlaam ze maja w N1, ale czy gdzies jeszcze??
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 2 Sie 2008, 0:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I jeszcze pytanie praktyczne odnosnie wyprawki mi sie nasuwa - prawie wszystkie ubranka ktore kupilam maja powszywane z boku lub na karku metki. Te ktore sa wszyte sciegiem maszynowym dosc latwo usunac. Gorzej z tymi wszytymi overlokiem. Bo nawet jelsi odetne metke przy samym szwie to i tak pozostaje drapiaca czesc "wewnatrz" overloka (mnie sama to drapie - tez cierpie na syndrom usuwania metek w swoich ubraniach). I teraz pytanie czy zostawiac ta czesc ktora nie daje sie usunac bez rozprucia szwu, czy rozpruwac szew calkowicie i pozniej zszywac to recznie - ewentualnei mam mozliwosc na maszynie (w sumei takie rozwiazanie wydaje sie najrozsadniejsze) - mam jednak obawy czy zszycie ponowne materialu innym rodzajem nici nei wywola tego samego efektu co pozostawienie ubranek z metka. Odnosze wrazenie ze ubranka zszyte sa nicmi jedwabnymi, a nei dysponuje rownie cienkimi nicmi nawet jelsi uda mi sie zalatwic maszyne...

Podsumowujac wiec bo namotalam:
rozpruwac overlok celem calkowitego usuniecia metki i zszywac material ponownie, czy ograniczyc sie do odciecia metki tak blisko szwu jak tylko to mozliwe?
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 2 Sie 2008, 2:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja te偶 mam 艣wira na tym punkcie hehe my艣la艂膮m 偶e to tylko ja jestem taka hehe u mnie to prosto ze sklepu do domu i od razu no偶yczki w ruch. Nigdy nie mia艂膮m problemu 偶e Niusia ma podra偶nion膮 sk贸rk臋 wi臋c my艣le 偶e wystarczy centralnie przy szwie poobcina膰 ale to Twoja decyzzja. A ile dzidziu艣 ma?
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 2 Sie 2008, 8:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzidzius jeszcze sie nei urodzil. Ale wyprawke szykuje bo juz najwyzsza pora.
Chyba zdecyduje sie na rozprucie i ponowne zszycie overloka. Doszlam do wniosku ze nawet inne nici nei beda w stanei pordaznic bardziej niz pozostalosci po metce. A moj dostep do maszyny bedzie ograniczony wiec zamierzam wykorzystac dopoki mam okazje.

Pozdrawiam wszystkie mamy.
Powr髏 do g髍y
Nina

Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 2 Sie 2008, 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

je偶eli chodzi o foteliki dzieci臋ce do samochodu ( ungbarnabilstoll od 0 do 9 kg ) to mo偶esz je kupic na stacjach N1 , jeszcze lepiej w sklepie N1 na Artun , sa te偶 w Hagkaup, Baby Sam , Fifa, Modur Ast i pewnie jeszcze innych sklepach z rzeczami dla dzieciaczkow Wink) mo偶esz te偶 kupic co艣 w sklepie z u偶ywanymi rzeczami niedaleko Grensasvegur ( ale trzeba mie膰 szcz臋艣cie 偶eby znale艣膰 co艣 w b.dobrym stanie )
kiedy Twoja dzidzia ma si臋 urodzi膰 ???
Powr髏 do g髍y
Lipaza666

Do潮czy: 30 Lip 2007
Sk眃: Eskifjordur Islandia
PostWys砤ny: 3 Sie 2008, 12:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze艣c dziewczyny!!mam zapytanie przyjecha艂am na Islandi,臋 z 10 m-n膮 c贸reczk膮 przynajmnie na rok. W pa藕dzierniku ma艂a ma mie膰 kolene szczepienie na odr臋 艣wink臋 r贸偶yczk臋 jak to jest czy b臋dzie kontynuacja szczepienia????mam nadzieje 偶e tak jak tu jest z tymi szczepionkami powinnam to zg艂osi膰 i,艣膰 wcze艣niej z ma艂膮 do lekarza czy w dniu szczepienia???pozdrawiam mamusie! lol
yasminum
PostWys砤ny: 3 Sie 2008, 12:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziekuje za odpowiedz. W przyszlym tygodniu sie wybiore po zakupy, ale jeszcze wczesniej sie musze dowiedziec czy moje towarzystwo ubezpieczeniowe w ktorym ubezpieczam auto nie daje mi jakiejs znizki na fotelik do auta.
W niektorych przypadkach podobno mozna zaoszczedzic nawet do 40%. A druga informacja dla mam jest taka, ze jelsi ktos kupuje wiekszy pakiet ubezpieczen - np. dom plus auto plus zdrowotne, to moze wypozyczyc od ubezpieczalni fotelik za jakas symboliczna oplata miesieczna, a gdy dziecko z niego wyrosnie zamienic go na wiekszy.

Nina napisa:

kiedy Twoja dzidzia ma si臋 urodzi膰 ???

A termin mamy na 28 sierpnia.

A tak wogole za bardzo nie chce czytac tego tematu bo to moje pierwsze dziecko i boje sie ze zaczne schizowac przed porodem.
Poki co ide w ciemno.
Moja matka rodzila, moje babki rodzily, jak i miliony kobiet przede mna to i mnie sie uda ;-)
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 3 Sie 2008, 17:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hehe te偶 tak zawsze my艣la艂am Smile cho膰 mimo wszystko strach zawsze by艂... ale nie ma co, b臋dzie dobrze.. MUSI BY膯 !!!!!!! Very Happy Very Happy
Powr髏 do g髍y
Basia

Do潮czy: 24 Lis 2004
Sk眃: Reykjavik
PostWys砤ny: 4 Sie 2008, 10:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurcze, nie wiedzialam, ze mozna wypozyczyc fotelik, dzieki yasminum. Chociaz mnie to raczej nie dotyczy - 2 miesiace po narodzinach Baski spadam do PL Smile No a fotelik przyda sie dla kolejnych dzieciakow:)
Powr髏 do g髍y
Basia

PostWys砤ny: 4 Sie 2008, 10:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yasminum, rodzisz w R-viku? Ja mam termin na 26, moze sie spotkamy w szpitalu? Smile
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 4 Sie 2008, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Basiu, termin mam 2 dni pozniej i rodze na Hringbraut. Wiec moze faktycznie.
I moze sie wreszcie spotkamy (bo nawet wiem zes moja imienniczka).

Pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Basia

PostWys砤ny: 4 Sie 2008, 16:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Yasminum, byloby to dosc zabawne, zwlaszcza, ze juz gdzies tam kiedys mialysmy sie spotkac. Trzymam wiec kciuki za dobra koordynacje Very Happy

Dziewczyny, jesli macie auto ubezpieczone w TM tu jest oferta dotyczaca fotelikow (nowych): http://www.tryggingamidstodin.is/netverslun/bornin/#barnabilsstolar

Obnizka jest do 40%.
Powr髏 do g髍y
yasminum
PostWys砤ny: 6 Sie 2008, 9:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Vis uzyskalam informacje ze za nowy zaplace 30000, a jelsi bede chciala wypozyczyc to kosztuje to 700 koron za miesiac.
Powr髏 do g髍y
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 6 Sie 2008, 18:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cze艣膰 szcz臋艣liwe mamu艣ki
dzisiaj m贸j termin i nic si臋 nie dzieje!!!
a ja ju偶 nie mog臋 sie doczeka膰, jak nigdy nic mi nie dolega, przesypiam cale noce i w og贸le czuj臋 si臋 艣wietnie!!!
pozdrawiam serdecznie
Powr髏 do g髍y
aniapl
Do潮czy: 30 Kwi 2006
Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska
PostWys砤ny: 7 Sie 2008, 3:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szkoda kobieta77 偶e nie uda艂o Ci si臋 dzisiaj, dzi艣 (w艂a艣ciwie to ju偶 wczoraj) moja c贸rcia obchodzi艂a roczek Smile
Ach kiedy ten rok min膮艂.
Pozdrawiam i 偶ycz臋 szybkiego i lekkiego rozwi膮zania.
Powr髏 do g髍y
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 9 Sie 2008, 12:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam
czy mozecie mnie uswiadomic o co chodzi z tym wyborem gdzie chcesz rodzic, a konkretnie jak dzwonisz to musisz juz podjac xdecyzje?
jak wiecie to dajcie znac, czym to sie rozni, co wybrac bo ja nie mam zielonego pojecia?
pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
Paula

Do潮czy: 28 Mar 2008
PostWys砤ny: 9 Sie 2008, 18:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cze艣膰 Dziewczyny!
Mam kilka pyta艅, co prawda do porodu jeszcze p贸艂 roku, ale ju偶 mnie niepokoj膮 pewne sprawy. Przeczyta艂am wcze艣niej co艣 o szczepieniach, czy wiece moze jak to tu jest ze szczepieniami dzidziusiow? I czy nie wiece czy mozna zmienic swoja polozna, bo ja chyba ta moja zatluke. bardzo niemila babka z vesturgata 7.
pozdrawiam serdecznie!
Nothing's impossible (DM)
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 9 Sie 2008, 23:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Paula ze szczepieniami nie masz sie co martwi膰 bo kiedy dzidziu艣 si臋 urodzi dostaniesz ksi膮偶eczk臋 zdrowia dziecka i grafik szczepien. R贸偶ni膮 si臋 troch臋 od polskich bo jest ich troszeczk臋 mniej ale najwyra偶niej to wystarczy. A co do poloznej to mozesz zmieni膰 po艂ozn膮. Ja zmienia艂am podczas ci膮zy przychodni臋 i nie bylo z tym 偶adnego problemu.

PS Kobieta77 czy偶by ta cisza oznacza艂a 偶e ju偶 jeste艣 szcz臋艣liw膮 mamusi膮??? Very Happy Very Happy Very Happy
Powr髏 do g髍y
Magda77

Do潮czy: 10 Lip 2008
PostWys砤ny: 10 Sie 2008, 15:20    Temat postu: jaki proszek?? Odpowiedz z cytatem

No w艂a艣nie kobieta 77- czuj臋, 偶e ju偶 jeste艣 szcz臋艣liw膮 mamusi膮, czekamy na wie艣ci tymczasem ja mam pytanko- jakiego proszku u偶ywacie dla swoich niemowlak贸w?? Kole偶anki m贸wi艂y mi o proszku w butelce ale ju偶 go chyba wycofali, bo w 偶adnym Bonusie go nie znalaz艂am.
Pomo偶ecie? Smile

(a tak poza tym by艂am wczoraj na paradzie r贸wno艣ci i ma艂y tak mocno si臋 wierci艂, 偶e siostra zasugerowa艂a, 偶e mo偶e za bardzo mu si臋 spodoba艂o!!! hihihihihihi- przekonamy si臋 za 艂adnych par臋 lat ale mia艂膮m ubaw z jej 偶art贸w Very Happy
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 51, 52, 53 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 52 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.