Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2008, 14:07 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 dziewczynki , widz臋 偶e nowe mamusie si臋 tu pojawiaj膮 )
je偶eli chodzi o por贸d to wiadomo kazdy inaczej przechodzi - m贸j trwa艂 nawet bardzo kr贸tko bo tylko 4 godziny od rozpocz臋cia skurczy g艂ownych, b贸l jest do zniesienia ( ja ze wzgl臋du na tak szybko post臋puj膮c膮 akcj臋 nie mog艂am dosta膰 znieczulenia wiec bylo na prawde naturalnie hihi ) ale jak najbardziej maj膮 tu par臋 艣rodk贸w znieczulaj膮cych do wyboru . m膮z mo偶e z Wami by膰 na sali porodowej i mo偶e przyj艣膰 kiedy tylko zechce wi臋c o to si臋 nie martwcie .
je偶eli chodzi o urlop macierzy艅ski to czyta艂am , 偶e od czerwca wesz艂y jakie艣 zmiany i nie trzeba sk艂ada膰 dokument贸w dwa miesi膮ce wcze艣niej tylko miesi膮c przed planowan膮 dat膮 rozpocz臋cia urlopu. ja zaznaczy艂am, 偶e chce aby urlop zacz膮艂 mi si臋 w dniu narodzin dziecka - je偶eli chcesz wcze艣niej - nie ma problemu. przy sk艂adaniu dokument贸w b臋d膮 Ci臋 o to pytac. pozdrawiam  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| yasminum Og艂oszeniodawca zweryfikowany
| Do潮czy: 11 Pa 2006 | Posty: 322 | |
|
Wys砤ny: 1 Sie 2008, 23:21 Temat postu: |
|
|
Gdzie na terenie Reykjaviku z rozumianym Reykjavikiem i okolica mozna kupic nosidelko do auta? (Fachowo pewnie nazywa sie to fotelik, ale dla noworodka i tak wyglada jak nosidelko - tyle ze w aucie zainstalowac mozna).
Slyszlaam ze maja w N1, ale czy gdzies jeszcze?? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 2 Sie 2008, 0:14 Temat postu: |
|
|
I jeszcze pytanie praktyczne odnosnie wyprawki mi sie nasuwa - prawie wszystkie ubranka ktore kupilam maja powszywane z boku lub na karku metki. Te ktore sa wszyte sciegiem maszynowym dosc latwo usunac. Gorzej z tymi wszytymi overlokiem. Bo nawet jelsi odetne metke przy samym szwie to i tak pozostaje drapiaca czesc "wewnatrz" overloka (mnie sama to drapie - tez cierpie na syndrom usuwania metek w swoich ubraniach). I teraz pytanie czy zostawiac ta czesc ktora nie daje sie usunac bez rozprucia szwu, czy rozpruwac szew calkowicie i pozniej zszywac to recznie - ewentualnei mam mozliwosc na maszynie (w sumei takie rozwiazanie wydaje sie najrozsadniejsze) - mam jednak obawy czy zszycie ponowne materialu innym rodzajem nici nei wywola tego samego efektu co pozostawienie ubranek z metka. Odnosze wrazenie ze ubranka zszyte sa nicmi jedwabnymi, a nei dysponuje rownie cienkimi nicmi nawet jelsi uda mi sie zalatwic maszyne...
Podsumowujac wiec bo namotalam:
rozpruwac overlok celem calkowitego usuniecia metki i zszywac material ponownie, czy ograniczyc sie do odciecia metki tak blisko szwu jak tylko to mozliwe? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 2 Sie 2008, 2:39 Temat postu: |
|
|
Ja te偶 mam 艣wira na tym punkcie hehe my艣la艂膮m 偶e to tylko ja jestem taka hehe u mnie to prosto ze sklepu do domu i od razu no偶yczki w ruch. Nigdy nie mia艂膮m problemu 偶e Niusia ma podra偶nion膮 sk贸rk臋 wi臋c my艣le 偶e wystarczy centralnie przy szwie poobcina膰 ale to Twoja decyzzja. A ile dzidziu艣 ma? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 2 Sie 2008, 8:09 Temat postu: |
|
|
Dzidzius jeszcze sie nei urodzil. Ale wyprawke szykuje bo juz najwyzsza pora.
Chyba zdecyduje sie na rozprucie i ponowne zszycie overloka. Doszlam do wniosku ze nawet inne nici nei beda w stanei pordaznic bardziej niz pozostalosci po metce. A moj dostep do maszyny bedzie ograniczony wiec zamierzam wykorzystac dopoki mam okazje.
Pozdrawiam wszystkie mamy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 2 Sie 2008, 12:09 Temat postu: |
|
|
je偶eli chodzi o foteliki dzieci臋ce do samochodu ( ungbarnabilstoll od 0 do 9 kg ) to mo偶esz je kupic na stacjach N1 , jeszcze lepiej w sklepie N1 na Artun , sa te偶 w Hagkaup, Baby Sam , Fifa, Modur Ast i pewnie jeszcze innych sklepach z rzeczami dla dzieciaczkow ) mo偶esz te偶 kupic co艣 w sklepie z u偶ywanymi rzeczami niedaleko Grensasvegur ( ale trzeba mie膰 szcz臋艣cie 偶eby znale艣膰 co艣 w b.dobrym stanie )
kiedy Twoja dzidzia ma si臋 urodzi膰 ??? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Lipaza666
| Do潮czy: 30 Lip 2007 | Posty: 44 | Sk眃: Eskifjordur Islandia |
|
Wys砤ny: 3 Sie 2008, 12:32 Temat postu: |
|
|
Cze艣c dziewczyny!!mam zapytanie przyjecha艂am na Islandi,臋 z 10 m-n膮 c贸reczk膮 przynajmnie na rok. W pa藕dzierniku ma艂a ma mie膰 kolene szczepienie na odr臋 艣wink臋 r贸偶yczk臋 jak to jest czy b臋dzie kontynuacja szczepienia????mam nadzieje 偶e tak jak tu jest z tymi szczepionkami powinnam to zg艂osi膰 i,艣膰 wcze艣niej z ma艂膮 do lekarza czy w dniu szczepienia???pozdrawiam mamusie!  _________________ Przyja藕艅 to dwie dusze w jednym ciele. Mi艂o艣膰 to jedna dusza w dw贸ch cia艂ach. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 3 Sie 2008, 12:46 Temat postu: |
|
|
Dziekuje za odpowiedz. W przyszlym tygodniu sie wybiore po zakupy, ale jeszcze wczesniej sie musze dowiedziec czy moje towarzystwo ubezpieczeniowe w ktorym ubezpieczam auto nie daje mi jakiejs znizki na fotelik do auta.
W niektorych przypadkach podobno mozna zaoszczedzic nawet do 40%. A druga informacja dla mam jest taka, ze jelsi ktos kupuje wiekszy pakiet ubezpieczen - np. dom plus auto plus zdrowotne, to moze wypozyczyc od ubezpieczalni fotelik za jakas symboliczna oplata miesieczna, a gdy dziecko z niego wyrosnie zamienic go na wiekszy.
Nina napisa: |
kiedy Twoja dzidzia ma si臋 urodzi膰 ??? |
A termin mamy na 28 sierpnia.
A tak wogole za bardzo nie chce czytac tego tematu bo to moje pierwsze dziecko i boje sie ze zaczne schizowac przed porodem.
Poki co ide w ciemno.
Moja matka rodzila, moje babki rodzily, jak i miliony kobiet przede mna to i mnie sie uda ;-) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 3 Sie 2008, 17:08 Temat postu: |
|
|
hehe te偶 tak zawsze my艣la艂am cho膰 mimo wszystko strach zawsze by艂... ale nie ma co, b臋dzie dobrze.. MUSI BY膯 !!!!!!!  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
 | Do潮czy: 24 Lis 2004 | Posty: 628 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 4 Sie 2008, 10:05 Temat postu: |
|
|
Kurcze, nie wiedzialam, ze mozna wypozyczyc fotelik, dzieki yasminum. Chociaz mnie to raczej nie dotyczy - 2 miesiace po narodzinach Baski spadam do PL No a fotelik przyda sie dla kolejnych dzieciakow:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 4 Sie 2008, 10:16 Temat postu: |
|
|
yasminum, rodzisz w R-viku? Ja mam termin na 26, moze sie spotkamy w szpitalu?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 4 Sie 2008, 15:23 Temat postu: |
|
|
Basiu, termin mam 2 dni pozniej i rodze na Hringbraut. Wiec moze faktycznie.
I moze sie wreszcie spotkamy (bo nawet wiem zes moja imienniczka).
Pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Basia
|
Wys砤ny: 4 Sie 2008, 16:25 Temat postu: |
|
|
Yasminum, byloby to dosc zabawne, zwlaszcza, ze juz gdzies tam kiedys mialysmy sie spotkac. Trzymam wiec kciuki za dobra koordynacje
Dziewczyny, jesli macie auto ubezpieczone w TM tu jest oferta dotyczaca fotelikow (nowych): http://www.tryggingamidstodin.is/netverslun/bornin/#barnabilsstolar
Obnizka jest do 40%. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2008, 9:50 Temat postu: |
|
|
W Vis uzyskalam informacje ze za nowy zaplace 30000, a jelsi bede chciala wypozyczyc to kosztuje to 700 koron za miesiac. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 6 Sie 2008, 18:04 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 szcz臋艣liwe mamu艣ki
dzisiaj m贸j termin i nic si臋 nie dzieje!!!
a ja ju偶 nie mog臋 sie doczeka膰, jak nigdy nic mi nie dolega, przesypiam cale noce i w og贸le czuj臋 si臋 艣wietnie!!!
pozdrawiam serdecznie |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| aniapl Og艂oszeniodawca zweryfikowany
 | Do潮czy: 30 Kwi 2006 | Posty: 219 | Sk眃: by艂 Reykjavik - teraz Polska |
|
Wys砤ny: 7 Sie 2008, 3:01 Temat postu: |
|
|
Szkoda kobieta77 偶e nie uda艂o Ci si臋 dzisiaj, dzi艣 (w艂a艣ciwie to ju偶 wczoraj) moja c贸rcia obchodzi艂a roczek
Ach kiedy ten rok min膮艂.
Pozdrawiam i 偶ycz臋 szybkiego i lekkiego rozwi膮zania. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 9 Sie 2008, 12:53 Temat postu: |
|
|
witam
czy mozecie mnie uswiadomic o co chodzi z tym wyborem gdzie chcesz rodzic, a konkretnie jak dzwonisz to musisz juz podjac xdecyzje?
jak wiecie to dajcie znac, czym to sie rozni, co wybrac bo ja nie mam zielonego pojecia?
pozdrawiam |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Paula
| Do潮czy: 28 Mar 2008 | Posty: 82 | Sk眃: Reykjavik |
|
Wys砤ny: 9 Sie 2008, 18:06 Temat postu: |
|
|
Cze艣膰 Dziewczyny!
Mam kilka pyta艅, co prawda do porodu jeszcze p贸艂 roku, ale ju偶 mnie niepokoj膮 pewne sprawy. Przeczyta艂am wcze艣niej co艣 o szczepieniach, czy wiece moze jak to tu jest ze szczepieniami dzidziusiow? I czy nie wiece czy mozna zmienic swoja polozna, bo ja chyba ta moja zatluke. bardzo niemila babka z vesturgata 7.
pozdrawiam serdecznie! _________________ Even the stars look brighter tonight
Nothing's impossible
I still believe in love at first sight
Nothing's impossible (DM) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 9 Sie 2008, 23:22 Temat postu: |
|
|
Paula ze szczepieniami nie masz sie co martwi膰 bo kiedy dzidziu艣 si臋 urodzi dostaniesz ksi膮偶eczk臋 zdrowia dziecka i grafik szczepien. R贸偶ni膮 si臋 troch臋 od polskich bo jest ich troszeczk臋 mniej ale najwyra偶niej to wystarczy. A co do poloznej to mozesz zmieni膰 po艂ozn膮. Ja zmienia艂am podczas ci膮zy przychodni臋 i nie bylo z tym 偶adnego problemu.
PS Kobieta77 czy偶by ta cisza oznacza艂a 偶e ju偶 jeste艣 szcz臋艣liw膮 mamusi膮???  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Magda77
| Do潮czy: 10 Lip 2008 | Posty: 67 | |
|
Wys砤ny: 10 Sie 2008, 15:20 Temat postu: jaki proszek?? |
|
|
No w艂a艣nie kobieta 77- czuj臋, 偶e ju偶 jeste艣 szcz臋艣liw膮 mamusi膮, czekamy na wie艣ci tymczasem ja mam pytanko- jakiego proszku u偶ywacie dla swoich niemowlak贸w?? Kole偶anki m贸wi艂y mi o proszku w butelce ale ju偶 go chyba wycofali, bo w 偶adnym Bonusie go nie znalaz艂am.
Pomo偶ecie?
(a tak poza tym by艂am wczoraj na paradzie r贸wno艣ci i ma艂y tak mocno si臋 wierci艂, 偶e siostra zasugerowa艂a, 偶e mo偶e za bardzo mu si臋 spodoba艂o!!! hihihihihihi- przekonamy si臋 za 艂adnych par臋 lat ale mia艂膮m ubaw z jej 偶art贸w  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|