reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO� CI� OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI� SPROWOKOWA�, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼iZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie 偶e nie ma!! Mo偶e wa偶y膰 2 kg a za 30 lat 120 kg hhehe 偶arty. Yasminum Twoja dzidzia jest w porz膮dku Wink
Powr髏 do g髍y
beciaisl

Do潮czy�: 29 Cze 2008
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc !!! wiemc o to znaczy byc pierwszy raz na islandi w ciazy bo sama jestem jzu koniec ale przezylam duzo stresow i nie wiedzialm gdzie isc . Tu jest inaczej nzi w polsce na [poczatku chodzisz zadko do lekarza tu badania robia dopiero w 25 tygodniu takie jzu pelne. do lekarz na usg chodzi sie od 16 albo i puznije . a jezeli masz nie mila polozna popros o zmiane . JA ialam gorsza sytuacje bo w momencie pujscia do przychodni powiedzieli mi ze polozna dostaje sie dopeiro w 8 miesiacu;/ bylma obuzona strasnzie . Ale jakos dostalam mam bardzo fajna polozna Siggi sie nazywa. Jest milo sympatyczna i wogule Zajebista:D jak bys miala jakeis pytania to pis zpostaram odpowiedziec pozdrawiam:)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵 Numer GG
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie wzi臋艂a艣 znieczulenie?
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy�: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 8:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny, dawno mnie nie bylo na forum Smile
Na poczatek gratulacje dla mam i ich nowonarodzonych dzieciaczkow- niech zdrowo rosna.
Chcialam Wam napisac, ze warto dochodzic swojego w Polsce- becikowe jest wyplacane na kazde dziecko, podstawa jest wylacznie akt urodzenia. Kiedy skladalam dokumenty w styczniu byly jeszcze stare przepisy i dostalam pismo o dostarczeniu kolejnych poswiadczen n/t pracy, zarobkow na Islandii itp. Teraz pod koniec czerwca skladalam jeszcze raz podanie o becikowe, no i po 2 miesiacach w koncu mi wyplacili 1000zl. To sie nalezy kazdemu polskiemu dziecku. Macie na to 12 miesiecy, co prawda trzeba najpierw zameldowac dziecko w Polsce, zrobic Polski akt urodzenia, Pesel- to troche potrwa, ale nie ma innego wyjscia. Polska ciagle jest krajem biurokracji niestety...
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn� wiadomo舵
Arina

Do潮czy�: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yasminumja tez uwazam iz taka waga jest norma , co innego 1.5 przy wczesniakach ,wtedy trzeba sie martwic . Mozliwe iz jeszcze twoja niunia przybierze na wadze przy koncowym etapie z pare deko . Wszystko bedzie dobrze i niunia bedzie zdrowa Smile . Mialam rozne problemy z takimi wlasnie doradcami , kobiety w pracy straszyly iz porod jest taki straszny , okropnie boli , bede musiala brac znieczulenie itd. Owszem to nie bulka z szynka Wink , prosze nie sluchaj takiego gadania bo po co ci dodatkowy stres ? Wez gleboki oddech i pomysl sobie iz "glupiec zawsze bedzie glupcem" Smile

Kolezanka gdy sie dowiedziala iz jestem w ciazy pozyczyla mi ciekawa i madra ksiazke . Raczej nazwala bym ja poradnikiem medycznym , bo zawarte w niej opisy sa dokladne i szczegolowe . Podaje link do tej ksiazki: http://www.lideria.pl/W-oczekiwaniu-na-dziecko-Heidi-Murkoff-Arlene-Eisenberg-Sandee-Hathaway/sklep/opis?nr=35731
Sadze iz warto ja miec (sama ja tez pozniej kupilam ) .Zawarte w niej rady i opisy daja czyste pole widzenia matce . Rozwiewaja jej watpliwosci i wyjasniaja co dzieje sie z jej cialem . Opszerne opisy poszczegolnych miesiecy oraz pytania i odpowiedzi (pacjetek i lekarzy ) . Ksiazke (a raczej kilka z tej serii )napisaly trzy kobiety-lekarze , ktore tez same urodzily dzieci . Goraco polecam ta ksiazke , szczegolnie dla nowo upieczonych matek . Oczywiscie nie spodziewajcie sie kolorowych zdjec , to czyta wiedza ktora nawet mogla by poslozyc nie jednej poloznej .

Moja niunia tez urodzila sie 4.2 Smile ,po porodzie stracila i bylo 3.8 . Teraz co prawda nie jest pulchniutka ale za to wysoka jak na 2 latka i wszyscy daja jej 4 Smile no coz waga tu nie ma nic do tego Wink.

Lew tak bedzie zapewne lepiej , dowiedz sie jak najszybciej o zmianie czasu pracy . Zostan tu z nami i nie daj sie .
kobieta77

Do潮czy�: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cze艣膰 dziewczyny
moja Julka ma ju偶 8 dni, tak by艂am zaabsorbowana ze nie mia艂am czasu nawet na internet, pierwsz 2 3 dni by艂y do艣膰 ci臋偶kie Twisted Evil dajemy rad臋!
dziewczyny jedno pytanie jak tu ze szczepieniami, czy b臋d臋 powiadamiana poczt膮 czy pyta膰 si臋 musz臋, prosz臋 o odp jak wiecie
dzi臋ki i pozdrowionka pa pa
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdrowia dla Julci. Masz ju偶 ksi膮偶eczk臋 zdrowia dziecka? Bo w艂a艣nie tam powinna by膰 lista szczepie艅 dla maluszka.. Ka偶de wypisane co i kiedy, wi臋c nie masz o co si臋 martwi膰. Very Happy
Powr髏 do g髍y
malwina86

Do潮czy�: 07 Pa� 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierwsze szczepienie jest w 3 miesiacu dopiero i potem na kazdej wizycie jestes umawiana na nastepne.polozna ktora przychodzi dogladac maluszka powinna wyznaczyc date na 1 szczepienie (przynajmiej ja tak mialam) Very Happy
Arina

Do潮czy�: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kobieta77 Moje gratulacje i zdrowka dla malutkiej . Za jakies kilka dni przyjdzie polozna do Ciebie . Zbadac dziecko , porozmawiac z Toba .Bedzie takich wizyt kilka. Mysle iz po jej 4 wizycie bedziesz miala pierwsza wizyte w szpitalu .Polozna zapisze date ( w zoltej ks. "HEILSUFARSSKR脕 BARNA) kiedy powinnas pojsc z dzidzia .Na pierwszym szczepieniu dostaniesz druga ksiazeczke o podobnym formacie, gdzie beda zapisywane szczepienia .
Moze nie jest tak jak w Polsce , ale blagam dziewczyny nie myslcie iz to zle . Poprostu inaczej Smile
kobieta77

Do潮czy�: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po艂o偶na ma przyj艣膰 dzisiaj ostatni raz, pierwsz膮 wizyt臋 mia艂am wczoraj w barnaspitali, bada艂 ma艂膮 pediatra ale nie wiedzia艂am jak ze szczepieniami bo po艂o偶na jeszcze mi nic nie m贸wi艂a

dzi臋ki za odpowied藕
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy�: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz.
Powr髏 do g髍y
livlilo

Do潮czy�: 03 Wrz 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 15:08    Temat postu: Szczepienia Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamusie i ich pociechy Very Happy
Znalaz艂am ciekaw膮 stronk臋 dotycz膮c膮 szczepien http://www.fsi.is/undirsida.phtml?page=86&y=86&lang=pol&expand=on
pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 15:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa�:
Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz.

Piel臋gniarka co tydzie艅? Ale akcja..!! I jak d艂ugo ona b臋dzie przychodzi膰 raz w tygodniu? Shocked Shocked Shocked
Powr髏 do g髍y
AGNIECHA25

Do潮czy�: 09 Lip 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HEJ LIPCOWKA!MAM PYTANIE: ILE CZASU ZAJELO CI WYROBIENIE POLSKIEGO AKTU URODZENIA DZIECKA,ZAMELDOWANIE I PESEL?NAPISALAS,ZE POTRZEBA NA TO SPORO CZASU,A JA WYBIERAM SIE DO POLSKI W GRUDNIU NA 3 TYGODNIE I TERAZ OBAWIAM SIE,ZE NIE ZDAZE Z TYMI WSZYSTKIMI PAPIERKAMI...CZY WSZYSTKO MUSIMY ZALATWIAC OSOBISCIE?
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pielegniarka z twojej przychodni przychodzi do ciebie do domu raz w tygodniu dopuki dzidzius nie skonczy 6 tygodni. Na wizytach wa偶y, mie偶y i sprawdza stan og贸lny dziecka a tak偶e robi wywiad 艣rodowiskowy.
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋ki Very Happy
Powr髏 do g髍y
Nina

Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Livlilo... super stronka Wink

Agniecha25 ...wiem, ze nie do mmnie bylo pytanie ale... je偶eli chodzi o polski akt urodzenia to mo偶e Ci to za艂atwi膰 kto艣 z rodziny ( zgodnie z ustawa ) , musisz tylko przeslac odpis aktu islandzkiego ( najlepiej miec go po angielsku ), ktos musi go przetlumaczyc na polski i zaniesc do USC , tak wiec o to nie musisz sie martwic. Jezeli chodzi o PESEL to chyba jednak musisz byc osobiscie Smile je tez lece w grudniu na pare tygodni i mam nadzieje,ze to szybko i sprawnie pojdzie Very Happy
Powr髏 do g髍y
livlilo

Do潮czy�: 03 Wrz 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:14    Temat postu: akty urodzenia Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedna bardzo wa偶na informacja: Islandia b臋dzie pierwszym krajem na 艣wiecie poza Polsk膮 wydaj膮cym akty 艣lubu, urodzenia i zgonu r贸wnie偶 po polsku.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/31425,islandia_dokumenty_dla_polakow_beda_tez_po_polsku.html
Smile
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taak, czyta艂am ju偶 o tym. Super sprawa. D艂ugo na to czekali艣my, a jednak hihiih Wink
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy�: 12 Cze 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agniecha ja bylam w Polsce przez 4 tygodnie i wszystko zalatwilam. W Urzedzie Miasta dostalam akt urodzenia tego samego dnia, potrzebowalam tylko jakis podpis meza. Zameldowanie tez jest od reki, tylko na Pesel czeka sie dluzej, ale poprosilam i zrobili mi w ciagu tygodnia.
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id� do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 57 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa� nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada� w tematach
Nie mo縠sz zmienia� swoich post體
Nie mo縠sz usuwa� swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa� w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.