Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat |
Autor |
Wiadomo舵 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 22:55 Temat postu: |
|
|
Pewnie 偶e nie ma!! Mo偶e wa偶y膰 2 kg a za 30 lat 120 kg hhehe 偶arty. Yasminum Twoja dzidzia jest w porz膮dku  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| beciaisl
| Do潮czy: 29 Cze 2008 | Posty: 50 | |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 23:21 Temat postu: |
|
|
czesc !!! wiemc o to znaczy byc pierwszy raz na islandi w ciazy bo sama jestem jzu koniec ale przezylam duzo stresow i nie wiedzialm gdzie isc . Tu jest inaczej nzi w polsce na [poczatku chodzisz zadko do lekarza tu badania robia dopiero w 25 tygodniu takie jzu pelne. do lekarz na usg chodzi sie od 16 albo i puznije . a jezeli masz nie mila polozna popros o zmiane . JA ialam gorsza sytuacje bo w momencie pujscia do przychodni powiedzieli mi ze polozna dostaje sie dopeiro w 8 miesiacu;/ bylma obuzona strasnzie . Ale jakos dostalam mam bardzo fajna polozna Siggi sie nazywa. Jest milo sympatyczna i wogule Zajebista:D jak bys miala jakeis pytania to pis zpostaram odpowiedziec pozdrawiam:) |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 19 Sie 2008, 23:24 Temat postu: |
|
|
Jakie wzi臋艂a艣 znieczulenie? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 8:58 Temat postu: |
|
|
Hej dziewczyny, dawno mnie nie bylo na forum
Na poczatek gratulacje dla mam i ich nowonarodzonych dzieciaczkow- niech zdrowo rosna.
Chcialam Wam napisac, ze warto dochodzic swojego w Polsce- becikowe jest wyplacane na kazde dziecko, podstawa jest wylacznie akt urodzenia. Kiedy skladalam dokumenty w styczniu byly jeszcze stare przepisy i dostalam pismo o dostarczeniu kolejnych poswiadczen n/t pracy, zarobkow na Islandii itp. Teraz pod koniec czerwca skladalam jeszcze raz podanie o becikowe, no i po 2 miesiacach w koncu mi wyplacili 1000zl. To sie nalezy kazdemu polskiemu dziecku. Macie na to 12 miesiecy, co prawda trzeba najpierw zameldowac dziecko w Polsce, zrobic Polski akt urodzenia, Pesel- to troche potrwa, ale nie ma innego wyjscia. Polska ciagle jest krajem biurokracji niestety... |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 12:31 Temat postu: |
|
|
yasminumja tez uwazam iz taka waga jest norma , co innego 1.5 przy wczesniakach ,wtedy trzeba sie martwic . Mozliwe iz jeszcze twoja niunia przybierze na wadze przy koncowym etapie z pare deko . Wszystko bedzie dobrze i niunia bedzie zdrowa . Mialam rozne problemy z takimi wlasnie doradcami , kobiety w pracy straszyly iz porod jest taki straszny , okropnie boli , bede musiala brac znieczulenie itd. Owszem to nie bulka z szynka , prosze nie sluchaj takiego gadania bo po co ci dodatkowy stres ? Wez gleboki oddech i pomysl sobie iz "glupiec zawsze bedzie glupcem"
Kolezanka gdy sie dowiedziala iz jestem w ciazy pozyczyla mi ciekawa i madra ksiazke . Raczej nazwala bym ja poradnikiem medycznym , bo zawarte w niej opisy sa dokladne i szczegolowe . Podaje link do tej ksiazki: http://www.lideria.pl/W-oczekiwaniu-na-dziecko-Heidi-Murkoff-Arlene-Eisenberg-Sandee-Hathaway/sklep/opis?nr=35731
Sadze iz warto ja miec (sama ja tez pozniej kupilam ) .Zawarte w niej rady i opisy daja czyste pole widzenia matce . Rozwiewaja jej watpliwosci i wyjasniaja co dzieje sie z jej cialem . Opszerne opisy poszczegolnych miesiecy oraz pytania i odpowiedzi (pacjetek i lekarzy ) . Ksiazke (a raczej kilka z tej serii )napisaly trzy kobiety-lekarze , ktore tez same urodzily dzieci . Goraco polecam ta ksiazke , szczegolnie dla nowo upieczonych matek . Oczywiscie nie spodziewajcie sie kolorowych zdjec , to czyta wiedza ktora nawet mogla by poslozyc nie jednej poloznej .
Moja niunia tez urodzila sie 4.2 ,po porodzie stracila i bylo 3.8 . Teraz co prawda nie jest pulchniutka ale za to wysoka jak na 2 latka i wszyscy daja jej 4 no coz waga tu nie ma nic do tego .
Lew tak bedzie zapewne lepiej , dowiedz sie jak najszybciej o zmianie czasu pracy . Zostan tu z nami i nie daj sie . _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 12:38 Temat postu: |
|
|
cze艣膰 dziewczyny
moja Julka ma ju偶 8 dni, tak by艂am zaabsorbowana ze nie mia艂am czasu nawet na internet, pierwsz 2 3 dni by艂y do艣膰 ci臋偶kie dajemy rad臋!
dziewczyny jedno pytanie jak tu ze szczepieniami, czy b臋d臋 powiadamiana poczt膮 czy pyta膰 si臋 musz臋, prosz臋 o odp jak wiecie
dzi臋ki i pozdrowionka pa pa |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 12:55 Temat postu: |
|
|
Zdrowia dla Julci. Masz ju偶 ksi膮偶eczk臋 zdrowia dziecka? Bo w艂a艣nie tam powinna by膰 lista szczepie艅 dla maluszka.. Ka偶de wypisane co i kiedy, wi臋c nie masz o co si臋 martwi膰.  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| malwina86
| Do潮czy: 07 Pa 2007 | Posty: 189 | Sk眃: Pozna艅-Keflavik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 13:23 Temat postu: |
|
|
pierwsze szczepienie jest w 3 miesiacu dopiero i potem na kazdej wizycie jestes umawiana na nastepne.polozna ktora przychodzi dogladac maluszka powinna wyznaczyc date na 1 szczepienie (przynajmiej ja tak mialam)  _________________
 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Arina
 | Do潮czy: 16 Sty 2007 | Posty: 388 | Sk眃: Keflavik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 13:24 Temat postu: |
|
|
kobieta77 Moje gratulacje i zdrowka dla malutkiej . Za jakies kilka dni przyjdzie polozna do Ciebie . Zbadac dziecko , porozmawiac z Toba .Bedzie takich wizyt kilka. Mysle iz po jej 4 wizycie bedziesz miala pierwsza wizyte w szpitalu .Polozna zapisze date ( w zoltej ks. "HEILSUFARSSKR脕 BARNA) kiedy powinnas pojsc z dzidzia .Na pierwszym szczepieniu dostaniesz druga ksiazeczke o podobnym formacie, gdzie beda zapisywane szczepienia .
Moze nie jest tak jak w Polsce , ale blagam dziewczyny nie myslcie iz to zle . Poprostu inaczej  _________________ Dziekuje wiatru ,bo chroni mnie przed sloncem  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| kobieta77
| Do潮czy: 05 Maj 2008 | Posty: 95 | |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 13:51 Temat postu: |
|
|
po艂o偶na ma przyj艣膰 dzisiaj ostatni raz, pierwsz膮 wizyt臋 mia艂am wczoraj w barnaspitali, bada艂 ma艂膮 pediatra ale nie wiedzia艂am jak ze szczepieniami bo po艂o偶na jeszcze mi nic nie m贸wi艂a
dzi臋ki za odpowied藕 |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 14:46 Temat postu: |
|
|
Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| livlilo
| Do潮czy: 03 Wrz 2007 | Posty: 14 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 15:25 Temat postu: |
|
|
zuzula666 napisa: | Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz. |
Piel臋gniarka co tydzie艅? Ale akcja..!! I jak d艂ugo ona b臋dzie przychodzi膰 raz w tygodniu?  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| AGNIECHA25
| Do潮czy: 09 Lip 2008 | Posty: 46 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 16:10 Temat postu: |
|
|
HEJ LIPCOWKA!MAM PYTANIE: ILE CZASU ZAJELO CI WYROBIENIE POLSKIEGO AKTU URODZENIA DZIECKA,ZAMELDOWANIE I PESEL?NAPISALAS,ZE POTRZEBA NA TO SPORO CZASU,A JA WYBIERAM SIE DO POLSKI W GRUDNIU NA 3 TYGODNIE I TERAZ OBAWIAM SIE,ZE NIE ZDAZE Z TYMI WSZYSTKIMI PAPIERKAMI...CZY WSZYSTKO MUSIMY ZALATWIAC OSOBISCIE? |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| zuzula666
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Sk眃: Reykjawik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 16:14 Temat postu: |
|
|
Pielegniarka z twojej przychodni przychodzi do ciebie do domu raz w tygodniu dopuki dzidzius nie skonczy 6 tygodni. Na wizytach wa偶y, mie偶y i sprawdza stan og贸lny dziecka a tak偶e robi wywiad 艣rodowiskowy. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 16:17 Temat postu: |
|
|
Dzi臋ki  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| Nina
| Do潮czy: 05 Lut 2008 | Posty: 35 | Sk眃: reykjavik |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 16:18 Temat postu: |
|
|
Livlilo... super stronka
Agniecha25 ...wiem, ze nie do mmnie bylo pytanie ale... je偶eli chodzi o polski akt urodzenia to mo偶e Ci to za艂atwi膰 kto艣 z rodziny ( zgodnie z ustawa ) , musisz tylko przeslac odpis aktu islandzkiego ( najlepiej miec go po angielsku ), ktos musi go przetlumaczyc na polski i zaniesc do USC , tak wiec o to nie musisz sie martwic. Jezeli chodzi o PESEL to chyba jednak musisz byc osobiscie je tez lece w grudniu na pare tygodni i mam nadzieje,ze to szybko i sprawnie pojdzie  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| livlilo
| Do潮czy: 03 Wrz 2007 | Posty: 14 | |
|
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 17:22 Temat postu: |
|
|
Taak, czyta艂am ju偶 o tym. Super sprawa. D艂ugo na to czekali艣my, a jednak hihiih  |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
| lipcowka
| Do潮czy: 12 Cze 2007 | Posty: 74 | Sk眃: REYKJAVIK |
|
Wys砤ny: 20 Sie 2008, 17:44 Temat postu: |
|
|
Agniecha ja bylam w Polsce przez 4 tygodnie i wszystko zalatwilam. W Urzedzie Miasta dostalam akt urodzenia tego samego dnia, potrzebowalam tylko jakis podpis meza. Zameldowanie tez jest od reki, tylko na Pesel czeka sie dluzej, ale poprosilam i zrobili mi w ciagu tygodnia. |
|
Powr髏 do g髍y |
|
 |
|