reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna

ICELAND.PL :: Islandia - strona g艂贸wna portalu

ZANIM CO艢 NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEI KTO CI OBRA疉 LUB MIE REGULAMIN, NIE DAJ SI SPROWOKOWA, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   U縴tkownicyU縴tkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼iZaloguj si, by sprawdzi wiadomo禼i   

Por贸d na Islandii
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 314, 315, 316  Nast阷ny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz nast阷ny temat  
Autor Wiadomo舵
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pewnie 偶e nie ma!! Mo偶e wa偶y膰 2 kg a za 30 lat 120 kg hhehe 偶arty. Yasminum Twoja dzidzia jest w porz膮dku Wink
Powr髏 do g髍y
beciaisl

Do潮czy: 29 Cze 2008
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 23:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc !!! wiemc o to znaczy byc pierwszy raz na islandi w ciazy bo sama jestem jzu koniec ale przezylam duzo stresow i nie wiedzialm gdzie isc . Tu jest inaczej nzi w polsce na [poczatku chodzisz zadko do lekarza tu badania robia dopiero w 25 tygodniu takie jzu pelne. do lekarz na usg chodzi sie od 16 albo i puznije . a jezeli masz nie mila polozna popros o zmiane . JA ialam gorsza sytuacje bo w momencie pujscia do przychodni powiedzieli mi ze polozna dostaje sie dopeiro w 8 miesiacu;/ bylma obuzona strasnzie . Ale jakos dostalam mam bardzo fajna polozna Siggi sie nazywa. Jest milo sympatyczna i wogule Zajebista:D jak bys miala jakeis pytania to pis zpostaram odpowiedziec pozdrawiam:)
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵 Numer GG
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 19 Sie 2008, 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jakie wzi臋艂a艣 znieczulenie?
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
Sk眃: REYKJAVIK
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 8:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej dziewczyny, dawno mnie nie bylo na forum Smile
Na poczatek gratulacje dla mam i ich nowonarodzonych dzieciaczkow- niech zdrowo rosna.
Chcialam Wam napisac, ze warto dochodzic swojego w Polsce- becikowe jest wyplacane na kazde dziecko, podstawa jest wylacznie akt urodzenia. Kiedy skladalam dokumenty w styczniu byly jeszcze stare przepisy i dostalam pismo o dostarczeniu kolejnych poswiadczen n/t pracy, zarobkow na Islandii itp. Teraz pod koniec czerwca skladalam jeszcze raz podanie o becikowe, no i po 2 miesiacach w koncu mi wyplacili 1000zl. To sie nalezy kazdemu polskiemu dziecku. Macie na to 12 miesiecy, co prawda trzeba najpierw zameldowac dziecko w Polsce, zrobic Polski akt urodzenia, Pesel- to troche potrwa, ale nie ma innego wyjscia. Polska ciagle jest krajem biurokracji niestety...
Powr髏 do g髍y
Zobacz profil autora Wy秎ij prywatn wiadomo舵
Arina

Do潮czy: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yasminumja tez uwazam iz taka waga jest norma , co innego 1.5 przy wczesniakach ,wtedy trzeba sie martwic . Mozliwe iz jeszcze twoja niunia przybierze na wadze przy koncowym etapie z pare deko . Wszystko bedzie dobrze i niunia bedzie zdrowa Smile . Mialam rozne problemy z takimi wlasnie doradcami , kobiety w pracy straszyly iz porod jest taki straszny , okropnie boli , bede musiala brac znieczulenie itd. Owszem to nie bulka z szynka Wink , prosze nie sluchaj takiego gadania bo po co ci dodatkowy stres ? Wez gleboki oddech i pomysl sobie iz "glupiec zawsze bedzie glupcem" Smile

Kolezanka gdy sie dowiedziala iz jestem w ciazy pozyczyla mi ciekawa i madra ksiazke . Raczej nazwala bym ja poradnikiem medycznym , bo zawarte w niej opisy sa dokladne i szczegolowe . Podaje link do tej ksiazki: http://www.lideria.pl/W-oczekiwaniu-na-dziecko-Heidi-Murkoff-Arlene-Eisenberg-Sandee-Hathaway/sklep/opis?nr=35731
Sadze iz warto ja miec (sama ja tez pozniej kupilam ) .Zawarte w niej rady i opisy daja czyste pole widzenia matce . Rozwiewaja jej watpliwosci i wyjasniaja co dzieje sie z jej cialem . Opszerne opisy poszczegolnych miesiecy oraz pytania i odpowiedzi (pacjetek i lekarzy ) . Ksiazke (a raczej kilka z tej serii )napisaly trzy kobiety-lekarze , ktore tez same urodzily dzieci . Goraco polecam ta ksiazke , szczegolnie dla nowo upieczonych matek . Oczywiscie nie spodziewajcie sie kolorowych zdjec , to czyta wiedza ktora nawet mogla by poslozyc nie jednej poloznej .

Moja niunia tez urodzila sie 4.2 Smile ,po porodzie stracila i bylo 3.8 . Teraz co prawda nie jest pulchniutka ale za to wysoka jak na 2 latka i wszyscy daja jej 4 Smile no coz waga tu nie ma nic do tego Wink.

Lew tak bedzie zapewne lepiej , dowiedz sie jak najszybciej o zmianie czasu pracy . Zostan tu z nami i nie daj sie .
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cze艣膰 dziewczyny
moja Julka ma ju偶 8 dni, tak by艂am zaabsorbowana ze nie mia艂am czasu nawet na internet, pierwsz 2 3 dni by艂y do艣膰 ci臋偶kie Twisted Evil dajemy rad臋!
dziewczyny jedno pytanie jak tu ze szczepieniami, czy b臋d臋 powiadamiana poczt膮 czy pyta膰 si臋 musz臋, prosz臋 o odp jak wiecie
dzi臋ki i pozdrowionka pa pa
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 12:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdrowia dla Julci. Masz ju偶 ksi膮偶eczk臋 zdrowia dziecka? Bo w艂a艣nie tam powinna by膰 lista szczepie艅 dla maluszka.. Ka偶de wypisane co i kiedy, wi臋c nie masz o co si臋 martwi膰. Very Happy
Powr髏 do g髍y
malwina86

Do潮czy: 07 Pa 2007
Sk眃: Pozna艅-Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pierwsze szczepienie jest w 3 miesiacu dopiero i potem na kazdej wizycie jestes umawiana na nastepne.polozna ktora przychodzi dogladac maluszka powinna wyznaczyc date na 1 szczepienie (przynajmiej ja tak mialam) Very Happy
Arina

Do潮czy: 16 Sty 2007
Sk眃: Keflavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kobieta77 Moje gratulacje i zdrowka dla malutkiej . Za jakies kilka dni przyjdzie polozna do Ciebie . Zbadac dziecko , porozmawiac z Toba .Bedzie takich wizyt kilka. Mysle iz po jej 4 wizycie bedziesz miala pierwsza wizyte w szpitalu .Polozna zapisze date ( w zoltej ks. "HEILSUFARSSKR脕 BARNA) kiedy powinnas pojsc z dzidzia .Na pierwszym szczepieniu dostaniesz druga ksiazeczke o podobnym formacie, gdzie beda zapisywane szczepienia .
Moze nie jest tak jak w Polsce , ale blagam dziewczyny nie myslcie iz to zle . Poprostu inaczej Smile
kobieta77

Do潮czy: 05 Maj 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 13:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

po艂o偶na ma przyj艣膰 dzisiaj ostatni raz, pierwsz膮 wizyt臋 mia艂am wczoraj w barnaspitali, bada艂 ma艂膮 pediatra ale nie wiedzia艂am jak ze szczepieniami bo po艂o偶na jeszcze mi nic nie m贸wi艂a

dzi臋ki za odpowied藕
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Do潮czy: 05 Lut 2008
Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz.
Powr髏 do g髍y
livlilo

Do潮czy: 03 Wrz 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 15:08    Temat postu: Szczepienia Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkie mamusie i ich pociechy Very Happy
Znalaz艂am ciekaw膮 stronk臋 dotycz膮c膮 szczepien http://www.fsi.is/undirsida.phtml?page=86&y=86&lang=pol&expand=on
pozdrawiam
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 15:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zuzula666 napisa:
Mi te偶 po艂o偶na nie da艂a terminu na szczepienie ale za to piel臋gniarka kt贸ra przychodzi raz w tygodniu wspomina艂a mi 偶e na ka偶d膮 wizyt臋 czy szczepienie ona b臋dzie mnie umawia膰. Jest to piel臋gniarka z przychodni do kt贸rej chodzisz.

Piel臋gniarka co tydzie艅? Ale akcja..!! I jak d艂ugo ona b臋dzie przychodzi膰 raz w tygodniu? Shocked Shocked Shocked
Powr髏 do g髍y
AGNIECHA25

Do潮czy: 09 Lip 2008
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HEJ LIPCOWKA!MAM PYTANIE: ILE CZASU ZAJELO CI WYROBIENIE POLSKIEGO AKTU URODZENIA DZIECKA,ZAMELDOWANIE I PESEL?NAPISALAS,ZE POTRZEBA NA TO SPORO CZASU,A JA WYBIERAM SIE DO POLSKI W GRUDNIU NA 3 TYGODNIE I TERAZ OBAWIAM SIE,ZE NIE ZDAZE Z TYMI WSZYSTKIMI PAPIERKAMI...CZY WSZYSTKO MUSIMY ZALATWIAC OSOBISCIE?
Powr髏 do g髍y
zuzula666

Sk眃: Reykjawik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pielegniarka z twojej przychodni przychodzi do ciebie do domu raz w tygodniu dopuki dzidzius nie skonczy 6 tygodni. Na wizytach wa偶y, mie偶y i sprawdza stan og贸lny dziecka a tak偶e robi wywiad 艣rodowiskowy.
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzi臋ki Very Happy
Powr髏 do g髍y
Nina

Sk眃: reykjavik
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 16:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Livlilo... super stronka Wink

Agniecha25 ...wiem, ze nie do mmnie bylo pytanie ale... je偶eli chodzi o polski akt urodzenia to mo偶e Ci to za艂atwi膰 kto艣 z rodziny ( zgodnie z ustawa ) , musisz tylko przeslac odpis aktu islandzkiego ( najlepiej miec go po angielsku ), ktos musi go przetlumaczyc na polski i zaniesc do USC , tak wiec o to nie musisz sie martwic. Jezeli chodzi o PESEL to chyba jednak musisz byc osobiscie Smile je tez lece w grudniu na pare tygodni i mam nadzieje,ze to szybko i sprawnie pojdzie Very Happy
Powr髏 do g髍y
livlilo

Do潮czy: 03 Wrz 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:14    Temat postu: akty urodzenia Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedna bardzo wa偶na informacja: Islandia b臋dzie pierwszym krajem na 艣wiecie poza Polsk膮 wydaj膮cym akty 艣lubu, urodzenia i zgonu r贸wnie偶 po polsku.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/31425,islandia_dokumenty_dla_polakow_beda_tez_po_polsku.html
Smile
Powr髏 do g髍y
julci3k
Go舵
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taak, czyta艂am ju偶 o tym. Super sprawa. D艂ugo na to czekali艣my, a jednak hihiih Wink
Powr髏 do g髍y
lipcowka

Do潮czy: 12 Cze 2007
PostWys砤ny: 20 Sie 2008, 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Agniecha ja bylam w Polsce przez 4 tygodnie i wszystko zalatwilam. W Urzedzie Miasta dostalam akt urodzenia tego samego dnia, potrzebowalam tylko jakis podpis meza. Zameldowanie tez jest od reki, tylko na Pesel czeka sie dluzej, ale poprosilam i zrobili mi w ciagu tygodnia.
Powr髏 do g髍y
Wy秝ietl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona G丑wna -> 呕ycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Id do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 56, 57, 58 ... 314, 315, 316  Nast阷ny
Strona 57 z 316

Skocz do:  
Nie mo縠sz pisa nowych temat體
Nie mo縠sz odpowiada w tematach
Nie mo縠sz zmienia swoich post體
Nie mo縠sz usuwa swoich post體
Nie mo縠sz g硂sowa w ankietach

SIGN PETITION FOR TRAVELLING WITH PETS ON ICELAND!
Kuchnia Azjatycka: chi駍ka, tajska, indyjska, japo駍ka, wietnamska itd.