Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| JaĹka
| Dołączył: 28 Lut 2007 | Posty: 25 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 29 Wrz 2008, 20:26 Temat postu: wypadek w pracy a ubezpieczenie |
|
|
MoĹźe ktoĹ wie coĹ na temat wypadkĂłw w pracy i ewentualnych odszkodowaĹ? Do jakich drzwi pukac? Czy wogĂłle na Islandii coĹ takiego istnieje, jeĹźeli jest siÄ ubezpieczonym tylko przez pracodawcÄ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| JaĹka
| Dołączył: 28 Lut 2007 | Posty: 25 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 30 Wrz 2008, 21:13 Temat postu: |
|
|
DziÄkujÄ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| owieczka.23
| Dołączył: 02 Cze 2007 | Posty: 94 | Skąd: KrakĂłw --> Reykjavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 7:58 Temat postu: |
|
|
Witam
ChciaĹbym siÄ dowiedzieÄ czy ubezpieczenie spoĹeczne nabywa siÄ po 6 miesiÄ
cach pobytu na Islandii?? Czy moĹźe po 6 miesiÄ
cach pracy na Islandii ??? Czy moĹźe, jeĹźeli siÄ nie pracuje, to trzeba odwiedziÄ UrzÄ
d dla bezrobotnych i tam siÄ zarejestrowaÄ , aby mieÄ ubezpieczenie ??? _________________ Bo ja to taki wilk w owczej skĂłrze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| patryk23l ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1 (dublowanie ogĹoszeĹ)
| Dołączył: 16 Sty 2008 | Posty: 670 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 8:44 Temat postu: |
|
|
Po 6 miesiacach od daty zameldowania. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
| Dołączył: 16 Sie 2008 | Posty: 326 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 14:09 Temat postu: |
|
|
Po 6 miesiÄ
cach od zarejestrowania siÄ w bjodskra( nie mam islandzkiej klawiatury ,wiÄc nie zastosowaĹam w nazwie islandzkich liter) -moĹźliwe Ĺźe to jest urzÄ
d meldunkowy,mieĹci siÄ na ul. Borgartuni 24 w Reykjaviku |
|
Powrót do góry |
|
 |
| afganskibicz ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 01 Gru 2008 | Posty: 148 | |
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 22:33 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | Po 6 miesiÄ
cach od zarejestrowania siÄ w bjodskra( nie mam islandzkiej klawiatury ,wiÄc nie zastosowaĹam w nazwie islandzkich liter) -moĹźliwe Ĺźe to jest urzÄ
to dlaczego w trygg coĹ tam (niepamietam juz nazwy a niechce mi sie grzebac w papierach) przy hlemurze , w tym biurze ubezpieczen spolecznych ,tam gdzie dostaje sie karty UBEZPIECZENIOWE zĂłĹta(na islandie) albo niebieskÄ
(na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpĹywy skĹadek od pracodawcy , ma byÄ ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 28 Sty 2009, 23:12 Temat postu: |
|
|
to dlaczego w trygg coĹ tam (niepamietam juz nazwy a niechce mi sie grzebac w papierach) przy hlemurze , w tym biurze ubezpieczen spolecznych ,tam gdzie dostaje sie karty UBEZPIECZENIOWE zĂłĹta(na islandie) albo niebieskÄ
(na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpĹywy skĹadek od pracodawcy , ma byÄ ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym[/quote]
Nie wiem dlaczego tak byĹo,moĹźe jest inaczej wtedy to ubezpieczenie naliczane,a moĹźe zmieniono przepisy tego dotyczÄ
ce tak jak w sierpniu tamtego roku wznieĹli pozwolenia na pobyt,ja o tÄ
sprawÄ pytaĹam w wielu miejscach i wielu osĂłb we wrzeĹniu tamtego roku i takÄ
uzyskaĹam informacjÄ,jestem pewna ,Ĺźe jest prawdziwa. MoĹźna teĹź zadzwoniÄ do Ahusa w Reykjaviku-tam miĹy pan odpowie na to pytanie |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 0:30 Temat postu: |
|
|
afganskibicz napisał: | @ni@ napisał: | Po 6 miesiÄ
(na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpĹywy skĹadek od pracodawcy , ma byÄ ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym |
no chyba kazdy musi pracowac zeby byc ubezpieczonym...przeciez nie mozna ot tak sobie przyjechac i zyc na koszt innych(nie odbierz tego personalnie).Albo sie pracuje i placi podatki(ktore ida na sluzbe zdrowia)albo sie przywozi ze soba kwitek ze sie jest ubezpieczonym w innym kraju uni. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 10:14 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | afganskibicz napisał: | @ni@ napisał: | Po 6 miesiÄ
no chyba kazdy musi pracowac zeby byc ubezpieczonym...przeciez nie mozna ot tak sobie przyjechac i zyc na koszt innych(nie odbierz tego personalnie).Albo sie pracuje i placi podatki(ktore ida na sluzbe zdrowia)albo sie przywozi ze soba kwitek ze sie jest ubezpieczonym w innym kraju uni. |
dokĹadnie o to mi chodziĹo |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 11:07 Temat postu: |
|
|
Ja pracuje od niedawna,ale siÄ upewniaĹam,Ĺźe ubezpieczenie mi siÄ bÄdzie naleĹźaĹo w marcu tegoĹź roku,poniewaĹź wtedy minie 6 miesiÄcy od daty zarejestrowania siÄ mojego,a jeĹli chodzi o te przenoszone ubezpieczenia z kraju to niestety ale ja np. nie otrzymaĹam tegoĹź ubezpieczenia uwaĹźam z ich winy,poniewaĹź to ubezpieczenie z kraju przywiozĹam,niestety nie chcieli mi go uznaÄ dopĂłki nie otrzymaĹam kenitala,a na kenitala czekaĹam prawie 3 miesiÄ
ce ,bo ciÄ
gle gdzieĹ siÄ gubiĹy moje papiery,co ponoÄ nie jest nowoĹciÄ
,kiedy otrzymaĹam kenitala,moje ubezpieczenie z kraju straciĹo waĹźnoĹÄ 14 dni wczeĹniej,poniewaĹź jest waĹźne trzy miesiÄ
ce od daty ukoĹczenia pracy w kraju. TakĹźe tu na 100 % to niczego nie moĹźna byÄ pewnym> Teraz zostaje mi czekaÄ do marca i wtedy bÄdÄ wiedzieÄ ,mam jednak nadziejÄ ,Ĺźe juĹź mnie nie zaskoczÄ
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 11:33 Temat postu: |
|
|
no widzisz, tutaj wlasnie mamy tak ciezko w tych urzedach, ze juz nie dajemy rady: myla sie, wprowadzaja w blad, dowolnie interpretuja przepisy, wolna amerykanka poi prostu
a przeciez my pochodzimy z kraju, gdzie pojscie do urzedu jest czusta przyjemnoscia, mila i kulturalna obsluga, wszystko w terminie jak nalezy, nigdy zadnej bjednej informacji
dlatego jest nam tak ciezko tutaj, o Boze jak oni nas tutaj traktuja (petentow) TO JEST K...... NIE DO WYTRZYMANIA!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| @ni@
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 11:50 Temat postu: |
|
|
yourbrotherthebeer napisał: | no widzisz, tutaj wlasnie mamy tak ciezko w tych urzedach, ze juz nie dajemy rady: myla sie, wprowadzaja w blad, dowolnie interpretuja przepisy, wolna amerykanka poi prostu
a przeciez my pochodzimy z kraju, gdzie pojscie do urzedu jest czusta przyjemnoscia, mila i kulturalna obsluga, wszystko w terminie jak nalezy, nigdy zadnej bjednej informacji
dlatego jest nam tak ciezko tutaj, o Boze jak oni nas tutaj traktuja (petentow) TO JEST K...... NIE DO WYTRZYMANIA!!!!!!! |
Ha ha ,no nie wiem czy w naszym kraju jest tak dobrze jak piszesz w urzÄdach,ja myĹlÄ ,Ĺźe wszÄdzie jest to samo,naleĹźy siÄ przyzwyczaiÄ,bo po co traciÄ nerwy  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 18:15 Temat postu: |
|
|
@ni@ napisał: | yourbrotherthebeer napisał: | no widzisz, tutaj wlasnie mamy tak ciezko w tych urzedach, ze juz nie dajemy rady: myla sie, wprowadzaja w blad, dowolnie interpretuja przepisy, wolna amerykanka poi prostu
Ha ha ,no nie wiem czy w naszym kraju jest tak dobrze jak piszesz w urzÄdach,ja myĹlÄ ,Ĺźe wszÄdzie jest to samo,naleĹźy siÄ przyzwyczaiÄ,bo po co traciÄ nerwy  |
ale proszÄ zauwaĹźyÄ ze niektĂłrym krajom trochÄ brakuje bardziej do normalnosci niĹź mniej  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 29 Sty 2009, 18:38 Temat postu: |
|
|
Cytat: | ale proszÄ zauwaĹźyÄ ze niektĂłrym krajom trochÄ brakuje bardziej do normalnosci niĹź mniej Wink |
Zgadzam sie calkowicie.
Ostatnio poszedlem do banku zalozyc konto Euro. Wszystko niby zalatwione, wieczorem bede je widzial na heimabanki. Do tej pory jego nie mam.
Tak to juz jest na Islandii. Co masz zrobic dzis zrob pojutrze, bedziesz mial dwa dni wolnego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| sarno_973
| Dołączył: 14 Lis 2008 | Posty: 4 | Skąd: goleniow |
|
Wysłany: 13 Lut 2009, 10:23 Temat postu: zwolnienie od pracy |
|
|
chcialbym poprosic was o porade jak wyglada sprawa zwolnienia od lekarza takiego polskiego l4 mam problem z kregoslupem z mojego doswiadczenia wiem ze skonczy sie to kilkunastodniowym zwolnieniem jak wyglada sprawa w takim przypadku mojego wynagrodzenia w miejscu pracy pracuje ponad rok jak procentowo naliczana jest wyplata . pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 13 Lut 2009, 10:38 Temat postu: |
|
|
Na kazdy miesiac pracy przypada Ci 2 dni chorobowego. Te dni sie kumuluja, czyli jak przepracowales 12 miesiecy i nie chorowales w tym czasie to masz 24 dni chorobowego i jesli bedziesz tyle dni na zwolnieniu to za tyle powinni ci zaplacic, za zwykle 8 godzin pracy od pon. do piatku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| qwiat
| Dołączył: 07 Cze 2007 | Posty: 173 | |
|
Wysłany: 17 Mar 2009, 15:18 Temat postu: |
|
|
witam...przebywam na islandi dwa lata ale do tej pory niemialem stycznosci z tutejsza sluzba zdrowia...niestety zlamalem reke i bedzie konieczna operacja za ktora oczywiscie bede musial zaplacic z wlasneh kieszeni i tego wlasnie nierozumiem skoro jestem ubezpieczony to dlaczego...a moze ubezpieczenie pokrywa jakas czesc kosztow operacji a ja reszte...aha i czy jest jakas mozliwosc odzyskania tych pieniedzy???np.zwiazki lub poprzez odszkodowanie??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| yourbrotherthebeer
| Dołączył: 15 Lis 2008 | Posty: 198 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 17 Mar 2009, 18:24 Temat postu: |
|
|
jesli sie stalo w pracy lub w drodze do lub z, to nie powinienes placic, bo jestes ubezpieczony przez pracodawce
jesli w innym miejscu, to trzeba miec ubezpieczenie od NW (taki ptaszek na pierwszej stronie w zeznaniu podatkowym co roku)
jesli nie masz, to jakas tam kwote musisz zaplacic sam (nie wiem jaka) |
|
Powrót do góry |
|
 |
| misiaczek2005
| Dołączył: 10 Mar 2009 | Posty: 10 | |
|
Wysłany: 18 Mar 2009, 10:04 Temat postu: ubezpieczenie |
|
|
Czy wie ktos jak to jest z tymi kartami ubezpieczoniowymi?Bo mam ta niebieska-na zagranice ale wiem ze jest jeszcze jakas zolta ale nie wiem jak i skad ja wziac.Jakis czas temu bylem u lekarza specjalisty i babka chciala jakas karte ale nie dalem bo nie mam,naszczescie obylo sie bez wiekszych oplat za wizyte.Moze ktos wie cos na ten temat. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|