reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Ubezpieczenia na Islandii
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Jaśka

PostWysłany: 29 Wrz 2008, 20:26    Temat postu: wypadek w pracy a ubezpieczenie Odpowiedz z cytatem

Może ktoś wie coś na temat wypadków w pracy i ewentualnych odszkodowań? Do jakich drzwi pukac? Czy wogóle na Islandii coś takiego istnieje, jeżeli jest się ubezpieczonym tylko przez pracodawcę?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dariuszr

PostWysłany: 30 Wrz 2008, 19:55    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http://www.tr.is/english&usg=ALkJrhhQeDif0PG5BUjvj3exNDLaR8sFqw

Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Jaśka

PostWysłany: 30 Wrz 2008, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję
Powrót do góry
owieczka.23

PostWysłany: 28 Sty 2009, 7:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy ubezpieczenie społeczne nabywa się po 6 miesiącach pobytu na Islandii?? Czy może po 6 miesiącach pracy na Islandii ??? Czy może, jeżeli się nie pracuje, to trzeba odwiedzić Urząd dla bezrobotnych i tam się zarejestrować , aby mieć ubezpieczenie ???
patryk23l
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1 (dublowanie ogłoszeń)
PostWysłany: 28 Sty 2009, 8:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po 6 miesiacach od daty zameldowania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
@ni@

PostWysłany: 28 Sty 2009, 14:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po 6 miesiącach od zarejestrowania się w bjodskra( nie mam islandzkiej klawiatury ,więc nie zastosowałam w nazwie islandzkich liter) -możliwe że to jest urząd meldunkowy,mieści się na ul. Borgartuni 24 w Reykjaviku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
afganskibicz
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 2
PostWysłany: 28 Sty 2009, 22:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
Po 6 miesiącach od zarejestrowania się w bjodskra( nie mam islandzkiej klawiatury ,więc nie zastosowałam w nazwie islandzkich liter) -możliwe że to jest urząd meldunkowy,mieści się na ul. Borgartuni 24 w Reykjaviku

to dlaczego w trygg coś tam (niepamietam juz nazwy a niechce mi sie grzebac w papierach) przy hlemurze , w tym biurze ubezpieczen spolecznych ,tam gdzie dostaje sie karty UBEZPIECZENIOWE zółta(na islandie) albo niebieską (na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpływy składek od pracodawcy , ma być ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 28 Sty 2009, 23:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to dlaczego w trygg coś tam (niepamietam juz nazwy a niechce mi sie grzebac w papierach) przy hlemurze , w tym biurze ubezpieczen spolecznych ,tam gdzie dostaje sie karty UBEZPIECZENIOWE zółta(na islandie) albo niebieską (na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpływy składek od pracodawcy , ma być ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym[/quote]

Nie wiem dlaczego tak było,może jest inaczej wtedy to ubezpieczenie naliczane,a może zmieniono przepisy tego dotyczące tak jak w sierpniu tamtego roku wznieśli pozwolenia na pobyt,ja o tą sprawę pytałam w wielu miejscach i wielu osób we wrześniu tamtego roku i taką uzyskałam informację,jestem pewna ,że jest prawdziwa. Można też zadzwonić do Ahusa w Reykjaviku-tam miły pan odpowie na to pytanie
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 29 Sty 2009, 0:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

afganskibicz napisał:
@ni@ napisał:

to dlaczego w trygg coś tam (niepamietam juz nazwy a niechce mi sie grzebac w papierach) przy hlemurze , w tym biurze ubezpieczen spolecznych ,tam gdzie dostaje sie karty UBEZPIECZENIOWE zółta(na islandie) albo niebieską (na pobyty za granica), to tam aby byc ubezpieczonym w systemie islandzkim, to oni patrza na wpływy składek od pracodawcy , ma być ich minimum 6 czyli pol roku . pisze na podstaiwe doswiadczenia z tym

no chyba kazdy musi pracowac zeby byc ubezpieczonym...przeciez nie mozna ot tak sobie przyjechac i zyc na koszt innych(nie odbierz tego personalnie).Albo sie pracuje i placi podatki(ktore ida na sluzbe zdrowia)albo sie przywozi ze soba kwitek ze sie jest ubezpieczonym w innym kraju uni.
Powrót do góry
afganskibicz
PostWysłany: 29 Sty 2009, 10:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

karuta napisał:
afganskibicz napisał:
@ni@ napisał:

no chyba kazdy musi pracowac zeby byc ubezpieczonym...przeciez nie mozna ot tak sobie przyjechac i zyc na koszt innych(nie odbierz tego personalnie).Albo sie pracuje i placi podatki(ktore ida na sluzbe zdrowia)albo sie przywozi ze soba kwitek ze sie jest ubezpieczonym w innym kraju uni.

dokładnie o to mi chodziło
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 29 Sty 2009, 11:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pracuje od niedawna,ale się upewniałam,że ubezpieczenie mi się będzie należało w marcu tegoż roku,ponieważ wtedy minie 6 miesięcy od daty zarejestrowania się mojego,a jeśli chodzi o te przenoszone ubezpieczenia z kraju to niestety ale ja np. nie otrzymałam tegoż ubezpieczenia uważam z ich winy,ponieważ to ubezpieczenie z kraju przywiozłam,niestety nie chcieli mi go uznać dopóki nie otrzymałam kenitala,a na kenitala czekałam prawie 3 miesiące ,bo ciągle gdzieś się gubiły moje papiery,co ponoć nie jest nowością,kiedy otrzymałam kenitala,moje ubezpieczenie z kraju straciło ważność 14 dni wcześniej,ponieważ jest ważne trzy miesiące od daty ukończenia pracy w kraju. Także tu na 100 % to niczego nie można być pewnym> Teraz zostaje mi czekać do marca i wtedy będę wiedzieć ,mam jednak nadzieję ,że już mnie nie zaskoczą Very Happy Pozdrawiam
Powrót do góry
yourbrotherthebeer

PostWysłany: 29 Sty 2009, 11:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no widzisz, tutaj wlasnie mamy tak ciezko w tych urzedach, ze juz nie dajemy rady: myla sie, wprowadzaja w blad, dowolnie interpretuja przepisy, wolna amerykanka poi prostu

a przeciez my pochodzimy z kraju, gdzie pojscie do urzedu jest czusta przyjemnoscia, mila i kulturalna obsluga, wszystko w terminie jak nalezy, nigdy zadnej bjednej informacji

dlatego jest nam tak ciezko tutaj, o Boze jak oni nas tutaj traktuja (petentow) TO JEST K...... NIE DO WYTRZYMANIA!!!!!!!
Powrót do góry
@ni@

PostWysłany: 29 Sty 2009, 11:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

yourbrotherthebeer napisał:
no widzisz, tutaj wlasnie mamy tak ciezko w tych urzedach, ze juz nie dajemy rady: myla sie, wprowadzaja w blad, dowolnie interpretuja przepisy, wolna amerykanka poi prostu

a przeciez my pochodzimy z kraju, gdzie pojscie do urzedu jest czusta przyjemnoscia, mila i kulturalna obsluga, wszystko w terminie jak nalezy, nigdy zadnej bjednej informacji

dlatego jest nam tak ciezko tutaj, o Boze jak oni nas tutaj traktuja (petentow) TO JEST K...... NIE DO WYTRZYMANIA!!!!!!!

Ha ha ,no nie wiem czy w naszym kraju jest tak dobrze jak piszesz w urzędach,ja myślę ,że wszędzie jest to samo,należy się przyzwyczaić,bo po co tracić nerwy Very Happy
Powrót do góry
afganskibicz
PostWysłany: 29 Sty 2009, 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@ni@ napisał:
yourbrotherthebeer napisał:

Ha ha ,no nie wiem czy w naszym kraju jest tak dobrze jak piszesz w urzędach,ja myślę ,że wszędzie jest to samo,należy się przyzwyczaić,bo po co tracić nerwy Very Happy

ale proszę zauważyć ze niektórym krajom trochę brakuje bardziej do normalnosci niż mniej Wink
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 29 Sty 2009, 18:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ale proszę zauważyć ze niektórym krajom trochę brakuje bardziej do normalnosci niż mniej Wink

Zgadzam sie calkowicie.
Ostatnio poszedlem do banku zalozyc konto Euro. Wszystko niby zalatwione, wieczorem bede je widzial na heimabanki. Do tej pory jego nie mam.
Tak to juz jest na Islandii. Co masz zrobic dzis zrob pojutrze, bedziesz mial dwa dni wolnego.
Powrót do góry
sarno_973

PostWysłany: 13 Lut 2009, 10:23    Temat postu: zwolnienie od pracy Odpowiedz z cytatem

chcialbym poprosic was o porade jak wyglada sprawa zwolnienia od lekarza takiego polskiego l4 mam problem z kregoslupem z mojego doswiadczenia wiem ze skonczy sie to kilkunastodniowym zwolnieniem jak wyglada sprawa w takim przypadku mojego wynagrodzenia w miejscu pracy pracuje ponad rok jak procentowo naliczana jest wyplata . pozdrawiam
Powrót do góry
patryk23l
PostWysłany: 13 Lut 2009, 10:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na kazdy miesiac pracy przypada Ci 2 dni chorobowego. Te dni sie kumuluja, czyli jak przepracowales 12 miesiecy i nie chorowales w tym czasie to masz 24 dni chorobowego i jesli bedziesz tyle dni na zwolnieniu to za tyle powinni ci zaplacic, za zwykle 8 godzin pracy od pon. do piatku.
Powrót do góry
qwiat

PostWysłany: 17 Mar 2009, 15:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

witam...przebywam na islandi dwa lata ale do tej pory niemialem stycznosci z tutejsza sluzba zdrowia...niestety zlamalem reke i bedzie konieczna operacja za ktora oczywiscie bede musial zaplacic z wlasneh kieszeni i tego wlasnie nierozumiem skoro jestem ubezpieczony to dlaczego...a moze ubezpieczenie pokrywa jakas czesc kosztow operacji a ja reszte...aha i czy jest jakas mozliwosc odzyskania tych pieniedzy???np.zwiazki lub poprzez odszkodowanie???
Powrót do góry
yourbrotherthebeer

PostWysłany: 17 Mar 2009, 18:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jesli sie stalo w pracy lub w drodze do lub z, to nie powinienes placic, bo jestes ubezpieczony przez pracodawce

jesli w innym miejscu, to trzeba miec ubezpieczenie od NW (taki ptaszek na pierwszej stronie w zeznaniu podatkowym co roku)

jesli nie masz, to jakas tam kwote musisz zaplacic sam (nie wiem jaka)
Powrót do góry
misiaczek2005

PostWysłany: 18 Mar 2009, 10:04    Temat postu: ubezpieczenie Odpowiedz z cytatem

Czy wie ktos jak to jest z tymi kartami ubezpieczoniowymi?Bo mam ta niebieska-na zagranice ale wiem ze jest jeszcze jakas zolta ale nie wiem jak i skad ja wziac.Jakis czas temu bylem u lekarza specjalisty i babka chciala jakas karte ale nie dalem bo nie mam,naszczescie obylo sie bez wiekszych oplat za wizyte.Moze ktos wie cos na ten temat.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Ĺťycie na Islandii Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 5 z 11

Skocz do: