Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| siewa26 OgĹoszeniodawca zweryfikowany
| Dołączył: 29 Maj 2005 | Posty: 814 | Skąd: pUstka |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 12:30 Temat postu: |
|
|
[quote="mjkl
ale musialby sie martwic o witryny sklepow... + wlasciciele cayenne czy range roverow musieliby raczej siedziec w domu ;][/quote]
Depozyty rozumiem przepadajÄ
wtedy zupeĹnie, a co siÄ dzieje z kredytami i hipotekami, jakis inny bank kupuje te dĹugi i trzeba spĹacaÄ komu innemu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mjkl ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 26 Paź 2006 | Posty: 2605 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 14:45 Temat postu: |
|
|
siewa26 napisał: | Depozyty rozumiem przepadajÄ
wtedy zupeĹnie, a co siÄ dzieje z kredytami i hipotekami, jakis inny bank kupuje te dĹugi i trzeba spĹacaÄ komu innemu? |
teoretycznie nie przepadaja. podajesz bank do sadu, i po kilkunastu latach wygrywasz sprawe, po kilkudziesieciu dostajesz odszkodowanie/rekompensate. idziesz do sklepu i kupujesz cole/maslo/chleb a reszte wrzucasz synowi do skarbonki. ;] w przypadku procesu zbiorowego moze byc troche szybciej - odpowiednio kilka & kilkanascie lat ;]
a kredyty/hipoteki pozostaja 'niczyje' do czasu gdy ktos zdecyduje sie kupic dlugi 'bankruta' tzn nabywca 'wynegocjuje' przejecie dlugow bez gwarancji depozytow. przy okazji paru kolesi kredyty sobie anuluje... tak juz zreszta bylo w tym banku co to go cleese reklamowal... przy okazji 'przejecia'... ;]
kredyty/hipoteki jednak trzeba co miesiac splacac, w mysl podpisanej umowy, bo nie ma w niej raczej zapisu, ze mozna przestac, jesli bank 'zbankrutuje'... a jak sie nowy wlasciciel znajdzie to po zaleglosci upomni sie na pewno, chocby po to by zrekompensowac sobie koszty operacyjne 'przejecia'... i wszyscy beda zyli nadal dlugo i szczesliwie ;] _________________ "It's nice to be important, but it's more important to be nice", HFV, 1980-2011 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 15 Lis 2008, 23:58 Temat postu: |
|
|
patryk23l napisał: | To na jaki kurs korony stawiacie przed swietami?? |
ChciaĹbym 200.. ale obstawiam coĹ koĹo 220 - 230.. niestety.. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 0:01 Temat postu: |
|
|
120  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janik
| Dołączył: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skąd: KOPAVOGUR |
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 0:14 Temat postu: |
|
|
154 |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 16 Lis 2008, 13:24 Temat postu: |
|
|
Kurs bedzie powiazany na sztywno z zimbabwienskim dolarem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 17 Lis 2008, 23:45 Temat postu: |
|
|
Mysle ze taka hiperinflacja wymazala z ich jezyka slowo kredyt a co tu dopiero mowic o rowerze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| Kocur ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 1
| Dołączył: 10 Paź 2008 | Posty: 236 | |
|
Wysłany: 18 Lis 2008, 0:18 Temat postu: |
|
|
Szacun! Dobry link nastroiĹ mnie pozytywnie na serio!
Inflacja 11.250.000 % hehe toĹź to fizjonomom siÄ nie ĹniĹo!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
| forlorn
| Dołączył: 24 Sie 2007 | Posty: 135 | Skąd: Reykjavik |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 21:06 Temat postu: |
|
|
tp jeĹli stawiacie ze kurs bÄdzie okoĹo 200 to po co tu jeszcze pracujecie? nie zrozumcie mnie Ĺşle ale jeĹli aĹź tak pesymistycznie (realistycznie) to widziecie to co was tu trzyma? tak szczerze...liczecie na co? jak myĹlicie kiedy siÄ to zmieni na "lepsze" w sensie "korzystne"?? nikogo nie neguje prosz e mnie Ĺşle nie odebraÄ to jest szczere pytanie bez podtekstĂłw... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 21:23 Temat postu: |
|
|
Jesli uwolnia korone to kurs moze przyblizyc sie do kursu banku europejskiego czyli okolo 220 kr.I troche potrwa zanim spadnie.Musisz zrozumiec ze niektorzy pracujacy tu maja tu domy ,samochody,niektorzy nawet dosc dobra prace wiec nie kazdemu przeprowadzaka teraz pasuje ,maja dzieci ktore sie zaaklimatyzowaly tu,niektore z tcyh dzieci maja tu juz "sympatie" lub nawet zalozyly rodziny.Niektorzy nie maja dobrych widokow na prace w krajupewnie bedzie to temat rzeka....
a jak targi pracy w ratuszu -ktos skorzysta z propozycji pracy tam zaoferowanych? |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 21 Lis 2008, 23:50 Temat postu: |
|
|
forlorn napisał: | tp jeĹli stawiacie ze kurs bÄdzie okoĹo 200 to po co tu jeszcze pracujecie? |
1. nie muszÄ wysyĹaÄ kaski do kraju
2. nie prowadze firmy ktĂłra sprzedaje importowane dobra
3. isladzkie towary nie zdroĹźejÄ
, siĹa nabywcza korony nie bÄdzie aĹź taka sĹaba by nie wystarczyĹo mi do koĹca miesiÄ
ca
4. podoba mi siÄ w Islandii
... i jeszcze kilka powodĂłw, w tym jeden Ĺźe jest to lekcja ktĂłrej nie zapomnÄ i przy odrobine szczÄscia mozna ten caĹy kryzys obrĂłciÄ na + na swoim koncie
P.S. ja juĹź nie pracujÄ, firma zbankrutowaĹa w sierpniu tego roku i jakoĹ daje radÄ z zasiĹku od 1 do 1[/list] |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 0:31 Temat postu: Re: |
|
|
forlorn napisał: | tp jeĹli stawiacie ze kurs bÄdzie okoĹo 200 to po co tu jeszcze pracujecie? nie zrozumcie mnie Ĺşle ale jeĹli aĹź tak pesymistycznie (realistycznie) to widziecie to co was tu trzyma? tak szczerze...liczecie na co? jak myĹlicie kiedy siÄ to zmieni na "lepsze" w sensie "korzystne"?? nikogo nie neguje prosz e mnie Ĺşle nie odebraÄ to jest szczere pytanie bez podtekstĂłw... |
KaĹźdy z nas myĹli inaczej i ma swoje powody ale kasa nie jest tu dla mnie najwaĹźniejsza. PomyĹl teĹź o tych ktorzy sÄ
tu z rodzinami a zwĹaszcza o dzieciach ktĂłre nie skÄ
czyĹy szkoĹy w polsce a teraz gdyby miaĹy zjechaÄ do kraju to tutaj teĹź zawalajÄ
szkoĹe .
-sÄ
na dobrym poziomie z islandzkim i siÄ zaklimatyzowaĹy tutaj
-z ojczystym jÄzykiem i gramatykÄ
sÄ
napewno do tyĹu i poczÄ
tkowo by przeszĹy stres
-jak narazie to zostajemy czas pokaĹźe , wszÄdzie dobrze tam gdzie nas niema
PomyĹlcie o jesdym Ĺźe z tÄ
opinio moĹźecie siÄ zdeĹźyÄ w polsce i moĹźe zaboleÄ GDY STATEK TONIE TO SZCZURY UCIEKAJÄ z _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| HUtas
| Dołączył: 18 Lis 2008 | Posty: 7 | |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 0:35 Temat postu: |
|
|
[quote="siewa26"] forlorn napisał: | tp jeĹli stawiacie ze kurs bÄdzie okoĹo 200 to po co tu jeszcze pracujecie? |
Zajefajne pytanie - ja dopiero przyjechaĹem a juĹź zjeĹźdĹźam ale lubie siÄ poĹmiaÄ i popytaÄ...
siewa26 napisał: | 1. nie muszÄ wysyĹaÄ kaski do kraju |
Czyli w kraju nic nie masz i na Islandi nic nie masz, Bida z nedza rowno pedzÄ
...
siewa26 napisał: | 12. nie prowadze firmy ktĂłra sprzedaje importowane dobra |
Tak to juĹź wiemy ze nic nie masz.
siewa26 napisał: | 3. isladzkie towary nie zdroĹźejÄ
, siĹa nabywcza korony nie bÄdzie aĹź taka sĹaba by nie wystarczyĹo mi do koĹca miesiÄ
ca |
Od dwoch miesiecy jak tu jestem - chleb podrozal o 50 koron, fajki o 50, piwo o 30 koron, wedliny takie na chleb - paczka salami z 380 na 480, ser - z 430 na 580....
To sa same islandzkie produkty akurat.... Moze poza fajami ale pisze na nich po islandzku, ja tam nie wiem....
Moze chlopie zakupow nie robisz to nie wiesz.
siewa26 napisał: | 4. podoba mi siÄ w Islandii
... i jeszcze kilka powodĂłw, w tym jeden Ĺźe jest to lekcja ktĂłrej nie zapomnÄ i przy odrobine szczÄscia mozna ten caĹy kryzys obrĂłciÄ na + na swoim koncie |
A mozna prosic o recepte na odrobine szczescia wedle Ciebie?
U Ciebie wyjscie na + to chyba wyjscie z debetu, hehe....
siewa26 napisał: | P.S. ja juĹź nie pracujÄ, firma zbankrutowaĹa w sierpniu tego roku i jakoĹ daje radÄ z zasiĹku od 1 do 1[/list] |
No to jest sie czym chwalic, ale lepsze siedzenie na zasilku w Islandi niz w kraju, tutaj to nawet na flache Cie stac co pare dni a w kraju co najwyzej bylo na wino i pewnie dlatego nawet nowej roboty nie szukasz.... W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miaĹ to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| janik
| Dołączył: 16 Mar 2008 | Posty: 197 | Skąd: KOPAVOGUR |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 0:50 Temat postu: |
|
|
forlorn napisał: | tp jeĹli stawiacie ze kurs bÄdzie okoĹo 200 to po co tu jeszcze pracujecie? nie zrozumcie mnie Ĺşle ale jeĹli aĹź tak pesymistycznie (realistycznie) to widziecie to co was tu trzyma? tak szczerze...liczecie na co? jak myĹlicie kiedy siÄ to zmieni na "lepsze" w sensie "korzystne"?? nikogo nie neguje prosz e mnie Ĺşle nie odebraÄ to jest szczere pytanie bez podtekstĂłw... |
Dlaczego siÄ pytasz po co, czy wszyscy jesteĹmy tutaj dla przelicznika euro, inne wartoĹci siÄ juĹź nie liczÄ
? jeĹli nie wiesz dlaczego tu jesteĹmy to przypomnij sobie rok 1981 i dalsze lata, porĂłwnaj z tutejszym kryzysem. PracowaliĹmy tutaj przez wiele lat, ksztaĹciliĹmy za ich pieniÄ
dze dzieci, moĹźe czas siÄ odwdziÄczyÄ i pomĂłc, widzicie tylko kasÄ, Ĺwiat zszedĹ na psy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 0:52 Temat postu: |
|
|
HUtas napisał: |
A mozna prosic o recepte na odrobine szczescia wedle Ciebie?
No to jest sie czym chwalic, ale lepsze siedzenie na zasilku w Islandi niz w kraju, tutaj to nawet na flache Cie stac co pare dni a w kraju co najwyzej bylo na wino i pewnie dlatego nawet nowej roboty nie szukasz.... W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miaĹ to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe. |
Nie za dobrze mnie zrozumiaĹeĹ, ale tanie wino faktycznie lubie od czasu do czasu tutaj mnie rozgryzĹeĹ. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dariuszr
| Dołączył: 22 Sty 2008 | Posty: 343 | |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 1:04 Temat postu: |
|
|
[quote="HUtas"]
Zajefajne pytanie - ja dopiero przyjechaĹem a juĹź zjeĹźdĹźam ale lubie siÄ poĹmiaÄ i popytaÄ...
zerknij w lustro a zobaczysz naiwniaka ktĂłry przyjechaĹ na Islandie w odpowiednim momencie na robienie kariery i fortuny bo ci ktĂłrzy tutaj wczeĹniej przybyli to sobie dobrze poĹźyli  _________________ Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Powrót do góry |
|
 |
| KO
 | Dołączył: 10 Maj 2006 | Posty: 492 | Skąd: z piekĹa |
|
Wysłany: 22 Lis 2008, 1:31 Temat postu: |
|
|
HUtas napisał: | W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miaĹ to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe. |
Strasznie szybko oceniasz ludzi. Jak zwykĹy Hutas
Pzdr  _________________ (_!_)
o
0
O |
|
Powrót do góry |
|
 |
|