reklama

Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna

ICELAND.PL :: Islandia - strona główna portalu

ZANIM COŚ NAPISZESZ PRZECZYTAJ REGULAMIN  
JEŚLI KTOŚ CIĘ OBRAŻA LUB ŁAMIE REGULAMIN, NIE DAJ SIĘ SPROWOKOWAĆ, NAPISZ DO ADMINA!

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   ZalogujZaloguj 

Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   

Islandia w tarapatach
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 27, 28, 29  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
siewa26
Ogłoszeniodawca zweryfikowany
PostWysłany: 15 Lis 2008, 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="mjkl
ale musialby sie martwic o witryny sklepow... + wlasciciele cayenne czy range roverow musieliby raczej siedziec w domu ;][/quote]

Depozyty rozumiem przepadają wtedy zupełnie, a co się dzieje z kredytami i hipotekami, jakis inny bank kupuje te długi i trzeba spłacać komu innemu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
mjkl
ILOŚĆ OSTRZEŻEŃ: 1
PostWysłany: 15 Lis 2008, 14:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siewa26 napisał:
Depozyty rozumiem przepadają wtedy zupełnie, a co się dzieje z kredytami i hipotekami, jakis inny bank kupuje te długi i trzeba spłacać komu innemu?

teoretycznie nie przepadaja. podajesz bank do sadu, i po kilkunastu latach wygrywasz sprawe, po kilkudziesieciu dostajesz odszkodowanie/rekompensate. idziesz do sklepu i kupujesz cole/maslo/chleb a reszte wrzucasz synowi do skarbonki. ;] w przypadku procesu zbiorowego moze byc troche szybciej - odpowiednio kilka & kilkanascie lat ;]

a kredyty/hipoteki pozostaja 'niczyje' do czasu gdy ktos zdecyduje sie kupic dlugi 'bankruta' tzn nabywca 'wynegocjuje' przejecie dlugow bez gwarancji depozytow. przy okazji paru kolesi kredyty sobie anuluje... tak juz zreszta bylo w tym banku co to go cleese reklamowal... przy okazji 'przejecia'... ;]

kredyty/hipoteki jednak trzeba co miesiac splacac, w mysl podpisanej umowy, bo nie ma w niej raczej zapisu, ze mozna przestac, jesli bank 'zbankrutuje'... a jak sie nowy wlasciciel znajdzie to po zaleglosci upomni sie na pewno, chocby po to by zrekompensowac sobie koszty operacyjne 'przejecia'... i wszyscy beda zyli nadal dlugo i szczesliwie ;]
Kocur
PostWysłany: 15 Lis 2008, 23:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patryk23l napisał:
To na jaki kurs korony stawiacie przed swietami??

Chciałbym 200.. ale obstawiam coś koło 220 - 230.. niestety..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
stalin
Gość
PostWysłany: 16 Lis 2008, 0:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

120 Very Happy
Powrót do góry
janik

PostWysłany: 16 Lis 2008, 0:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

154
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rob4l
Gość
PostWysłany: 16 Lis 2008, 13:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kurs bedzie powiazany na sztywno z zimbabwienskim dolarem język
Powrót do góry
siewa26
PostWysłany: 17 Lis 2008, 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

rob4l napisał:

http://www.manageria.pl/manageria/1,85811,5958147,Kraj_glodujacych_miliarderow.html

Tylko tam chyba nie ma problemu konsumpcji i zycia ponad stan na kredyt. Przeciętny mieszkaniec Zimbabwe zapewne może sobie pozwolić co najwyżej na kupno roweru na kredyt Wink a nie range rovera.
Powrót do góry
rob4l
Gość
PostWysłany: 17 Lis 2008, 23:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siewa26 napisał:
rob4l napisał:

http://www.manageria.pl/manageria/1,85811,5958147,Kraj_glodujacych_miliarderow.html

Tylko tam chyba nie ma problemu konsumpcji i zycia ponad stan na kredyt. Przeciętny mieszkaniec Zimbabwe zapewne może sobie pozwolić co najwyżej na kupno roweru na kredyt Wink a nie range rovera.

Mysle ze taka hiperinflacja wymazala z ich jezyka slowo kredyt a co tu dopiero mowic o rowerze Smile
Powrót do góry
Kocur
PostWysłany: 18 Lis 2008, 0:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

siewa26 napisał:
rob4l napisał:

Szacun! Dobry link Smile nastroił mnie pozytywnie Smile na serio!

Inflacja 11.250.000 % hehe toż to fizjonomom się nie śniło!!!
Powrót do góry
forlorn

PostWysłany: 21 Lis 2008, 21:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tp jeśli stawiacie ze kurs będzie około 200 to po co tu jeszcze pracujecie? nie zrozumcie mnie źle ale jeśli aż tak pesymistycznie (realistycznie) to widziecie to co was tu trzyma? tak szczerze...liczecie na co? jak myślicie kiedy się to zmieni na "lepsze" w sensie "korzystne"?? nikogo nie neguje prosz e mnie źle nie odebrać to jest szczere pytanie bez podtekstów...
Powrót do góry
karuta
Alpha Team
PostWysłany: 21 Lis 2008, 21:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli uwolnia korone to kurs moze przyblizyc sie do kursu banku europejskiego czyli okolo 220 kr.I troche potrwa zanim spadnie.Musisz zrozumiec ze niektorzy pracujacy tu maja tu domy ,samochody,niektorzy nawet dosc dobra prace wiec nie kazdemu przeprowadzaka teraz pasuje ,maja dzieci ktore sie zaaklimatyzowaly tu,niektore z tcyh dzieci maja tu juz "sympatie" lub nawet zalozyly rodziny.Niektorzy nie maja dobrych widokow na prace w krajupewnie bedzie to temat rzeka....
a jak targi pracy w ratuszu -ktos skorzysta z propozycji pracy tam zaoferowanych?
Powrót do góry
siewa26
PostWysłany: 21 Lis 2008, 23:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

forlorn napisał:
tp jeśli stawiacie ze kurs będzie około 200 to po co tu jeszcze pracujecie?

1. nie muszę wysyłać kaski do kraju
2. nie prowadze firmy ktĂłra sprzedaje importowane dobra
3. isladzkie towary nie zdrożeją, siła nabywcza korony nie będzie aż taka słaba by nie wystarczyło mi do końca miesiąca
4. podoba mi się w Islandii
... i jeszcze kilka powodów, w tym jeden że jest to lekcja której nie zapomnę i przy odrobine szczęscia mozna ten cały kryzys obrócić na + na swoim koncie

P.S. ja już nie pracuję, firma zbankrutowała w sierpniu tego roku Smile i jakoś daje radę z zasiłku od 1 do 1[/list]
Powrót do góry
dariuszr

PostWysłany: 22 Lis 2008, 0:31    Temat postu: Re: Odpowiedz z cytatem

forlorn napisał:
tp jeśli stawiacie ze kurs będzie około 200 to po co tu jeszcze pracujecie? nie zrozumcie mnie źle ale jeśli aż tak pesymistycznie (realistycznie) to widziecie to co was tu trzyma? tak szczerze...liczecie na co? jak myślicie kiedy się to zmieni na "lepsze" w sensie "korzystne"?? nikogo nie neguje prosz e mnie źle nie odebrać to jest szczere pytanie bez podtekstów...

Każdy z nas myśli inaczej i ma swoje powody ale kasa nie jest tu dla mnie najważniejsza. Pomyśl też o tych ktorzy są tu z rodzinami a zwłaszcza o dzieciach które nie skączyły szkoły w polsce a teraz gdyby miały zjechać do kraju to tutaj też zawalają szkołe .
-są na dobrym poziomie z islandzkim i się zaklimatyzowały tutaj
-z ojczystym językiem i gramatyką są napewno do tyłu i początkowo by przeszły stres
-jak narazie to zostajemy czas pokaże , wszędzie dobrze tam gdzie nas niema
Pomyślcie o jesdym że z tą opinio możecie się zdeżyć w polsce i może zaboleć Arrow GDY STATEK TONIE TO SZCZURY UCIEKAJĄ zflaga Islandii
HUtas

PostWysłany: 22 Lis 2008, 0:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="siewa26"]
forlorn napisał:
tp jeśli stawiacie ze kurs będzie około 200 to po co tu jeszcze pracujecie?

Zajefajne pytanie - ja dopiero przyjechałem a już zjeżdżam ale lubie się pośmiać i popytać...

siewa26 napisał:
1. nie muszę wysyłać kaski do kraju

Czyli w kraju nic nie masz i na Islandi nic nie masz, Bida z nedza rowno pedzą...

siewa26 napisał:
12. nie prowadze firmy ktĂłra sprzedaje importowane dobra

Tak to juĹź wiemy ze nic nie masz.

siewa26 napisał:
3. isladzkie towary nie zdrożeją, siła nabywcza korony nie będzie aż taka słaba by nie wystarczyło mi do końca miesiąca

Od dwoch miesiecy jak tu jestem - chleb podrozal o 50 koron, fajki o 50, piwo o 30 koron, wedliny takie na chleb - paczka salami z 380 na 480, ser - z 430 na 580....

To sa same islandzkie produkty akurat.... Moze poza fajami ale pisze na nich po islandzku, ja tam nie wiem....

Moze chlopie zakupow nie robisz to nie wiesz.

siewa26 napisał:
4. podoba mi się w Islandii
... i jeszcze kilka powodów, w tym jeden że jest to lekcja której nie zapomnę i przy odrobine szczęscia mozna ten cały kryzys obrócić na + na swoim koncie

A mozna prosic o recepte na odrobine szczescia wedle Ciebie?

U Ciebie wyjscie na + to chyba wyjscie z debetu, hehe....

siewa26 napisał:
P.S. ja już nie pracuję, firma zbankrutowała w sierpniu tego roku Smile i jakoś daje radę z zasiłku od 1 do 1[/list]

No to jest sie czym chwalic, ale lepsze siedzenie na zasilku w Islandi niz w kraju, tutaj to nawet na flache Cie stac co pare dni a w kraju co najwyzej bylo na wino i pewnie dlatego nawet nowej roboty nie szukasz.... W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miał to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe.
Powrót do góry
janik

PostWysłany: 22 Lis 2008, 0:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

forlorn napisał:

Dlaczego się pytasz po co, czy wszyscy jesteśmy tutaj dla przelicznika euro, inne wartości się już nie liczą? jeśli nie wiesz dlaczego tu jesteśmy to przypomnij sobie rok 1981 i dalsze lata, porównaj z tutejszym kryzysem. Pracowaliśmy tutaj przez wiele lat, kształciliśmy za ich pieniądze dzieci, może czas się odwdzięczyć i pomóc, widzicie tylko kasę, świat zszedł na psy.
Powrót do góry
siewa26
PostWysłany: 22 Lis 2008, 0:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HUtas napisał:

No to jest sie czym chwalic, ale lepsze siedzenie na zasilku w Islandi niz w kraju, tutaj to nawet na flache Cie stac co pare dni a w kraju co najwyzej bylo na wino i pewnie dlatego nawet nowej roboty nie szukasz.... W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miał to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe.

Nie za dobrze mnie zrozumiałeś, ale tanie wino faktycznie lubie od czasu do czasu tutaj mnie rozgryzłeś.
Powrót do góry
dariuszr

PostWysłany: 22 Lis 2008, 1:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="HUtas"]

Zajefajne pytanie - ja dopiero przyjechałem a już zjeżdżam ale lubie się pośmiać i popytać...

zerknij w lustro a zobaczysz naiwniaka głupek który przyjechał na Islandie w odpowiednim momencie na robienie kariery i fortuny brawa bo ci którzy tutaj wcześniej przybyli to sobie dobrze pożyli lol
siewa26
PostWysłany: 22 Lis 2008, 1:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="HUtas]
[/quote]

Proszę bardzo:
1) http://www.ac-markets.com/pl/new-to-forex.asp
2) http://www.bilasolur.is
Powrót do góry
KO

PostWysłany: 22 Lis 2008, 1:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

HUtas napisał:
W Angli tez takich widzialem.... Byle od 1 do 1 a jak sie goscia spytalem, czego tam siedzi bo w kraju miał to samo, to mi powiedzial, ze tutaj od 1 do 1 jest wiecej kasy... Hehe.

Strasznie szybko oceniasz ludzi. Jak zwykły Hutas grozi palcem

Pzdr Wink
O
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
siewa26
PostWysłany: 22 Lis 2008, 1:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

KO napisał:
[
Jak zwykły Hutas grozi palcem

Pzdr Wink

Powiem jedno: jak KO cos powie/napisze to słowo min. 3 kg waży Wink
respect
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islandia :: Forum ICELAND.PL Strona Główna -> Newsy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 27, 28, 29  Następny
Strona 21 z 29

Skocz do: