Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 17:25 Temat postu: |
|
|
Vinnumalastpfnun "sprzezyl "swoja baze danych z np z wszystkim Uniwesytetami na Islandii.Wylapuja teraz tcyh ktorzy studiuja i pobieraja zasilek a jest to nielegalne .Ok 400osob musi stawic sie i wytlumaczyc.Teraz w wywiadzie dla Ruv dyrektor mowil ze jest coraz mniej nowych ubiegajacych sie wiec beda mieli wiecej czasu na dokladne sprawdzenie i "odnowienie "informacji...m.i.n maja sygnaly o pracujacych na czarno .Podejrzewam ze dokladnie wiedza kto gdzie jest w danym momencie (kiedys przy innej okazji mowili w tv ze dokladnie wiedza kto opuszca kraj i kiedy)A to ze czasami ktos im "przecieknie przez palce" to tylko brak kompetencji a nie brak bazy danych.Takze chyba lepiej zawiesic zasilek i miec swiety spokoj. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| kasiak275
| Dołączył: 24 Lis 2008 | Posty: 9 | |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 17:33 Temat postu: |
|
|
no tak zawiesic,ale czy po powrocie bedzie mozliwosc pobierania go dalej??czy niebedzie jakis problemow?slyszalam ze musialabym podjac prace i przepracowac jakis czas by dostac dalej zasilek..sama niewiem jak to naprawde jest |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 17:33 Temat postu: |
|
|
kurde czyli podobnie jak w "Eagle Eye" ... ONI wiedzÄ
o Tobie wszystko................... |
|
Powrót do góry |
|
 |
| zuzula666
| Dołączył: 05 Lut 2008 | Posty: 410 | Skąd: Reykjawik |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 20:19 Temat postu: |
|
|
Osoby, ktĂłre po raz pierwszy utracÄ
prawo do zasiĹku otrzymujÄ
ponownie zasiĹek po upĹywie 40 dni roboczych
Osoby, ktĂłre po raz drugi utracÄ
prawo do zasiĹku, otrzymujÄ
ponownie zasiĹek po upĹywie 60 dni roboczych.
Osoby, ktĂłre utracÄ
prawo do zasiĹku po raz trzeci, ponownie nabywajÄ
prawo do zasiĹku po przepracowaniu co najmniej 8 tygodni na islandzkim rynku pracy.
Kasiu z tego wynika Ĺźe normalnie mogĹabyĹ dalej pobieraÄ zasiĹek |
|
Powrót do góry |
|
 |
| martusia
| Dołączył: 27 Lut 2007 | Posty: 78 | |
|
Wysłany: 3 Mar 2009, 21:19 Temat postu: zawieszenie zasiĹku |
|
|
Jesli zawiesisz zasiĹek to po powrocie moĹźna go pobieraÄ dalej , zasiĹek moĹźna zawiesiÄ na 2 lata, ale trzeba podac w urzedzie date wyjazdu, ktora nie moze ulec zmianie. OczywiĹcie w takiej sytuacji nie pobierasz zasiĹku w innym kraju.
A jeĹli chcesz pobieraÄ zasiĹek w np. w Polsce, to musisz wrĂłciÄ przed upĹywem ok. 66 dni (to 3 miesiÄ
ce -w zaleĹźnoĹci od iloĹci dni roboczych) i moĹźesz pobieraÄ go dalej.
Kara, czyli zawieszenie zasiĹku jest w tedy, gdy nie zgĹosisz wyjazdu, a zostaniesz na tym zĹapany, bÄ
dz np pracujesz na czarno itd. |
|
Powrót do góry |
|
 |
| 3KO27 ILOĹÄ OSTRZEĹťEĹ: 2
| Dołączył: 21 Lis 2008 | Posty: 537 | Skąd: z tamtÄ
d |
|
Wysłany: 4 Mar 2009, 12:35 Temat postu: |
|
|
hellooo rodacy dzis dostaĹem klucz do rozliczenia z podatku za 2008 rok...czy ktoĹ wie jak wyglÄ
da sprawa rozliczenia na zasiĹku ??? miesiÄ
c wczeĹniej dostaĹem liĹcik z byĹej pracy z podatkiem,czy urzÄ
d pr.takĹźe mi wyĹle podatek za grudzieĹ???...sĹyszaĹem,Ĺźe gdzieĹ moĹźna siÄ pĂłjĹc rozliczyÄ chyba w budynku kolaportu??? hjalpa  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
 | Dołączył: 10 Gru 2008 | Posty: 330 | Skąd: RKV |
|
Wysłany: 4 Mar 2009, 17:08 Temat postu: |
|
|
3KO27 napisał: | hellooo rodacy dzis dostaĹem klucz do rozliczenia z podatku za 2008 rok...czy ktoĹ wie jak wyglÄ
d pr.takĹźe mi wyĹle podatek za grudzieĹ???...sĹyszaĹem,Ĺźe gdzieĹ moĹźna siÄ pĂłjĹc rozliczyÄ chyba w budynku kolaportu??? hjalpa  | jesli dostales jakies pobory z vinnumalastofnunu w 2008 to powinienes dostac pisemko do rozliczenia, a na kolaporcie faktycznie mozna zlozyc rozliczenie _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 15:05 Temat postu: |
|
|
mkwr45 napisał: | 3KO27 napisał: | hellooo rodacy dzis dostaĹem klucz do rozliczenia z podatku za 2008 rok...czy ktoĹ wie jak wyglÄ
d pr.takĹźe mi wyĹle podatek za grudzieĹ???...sĹyszaĹem,Ĺźe gdzieĹ moĹźna siÄ pĂłjĹc rozliczyÄ chyba w budynku kolaportu??? hjalpa  | jesli dostales jakies pobory z vinnumalastofnunu w 2008 to powinienes dostac pisemko do rozliczenia, a na kolaporcie faktycznie mozna zlozyc rozliczenie |
...o wĹaĹnie dzis dostaĹem zĹoĹźyÄ rozliczenie czy to jakis druk czy wystarczy Ĺźe wezmÄ klucz ktĂłry niedawno dostaĹem/jestem dopiero rok na wyspie wiÄc nie miaĹem mozliwoĹc rozliczania w IS/  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 16:54 Temat postu: |
|
|
czesc mam pewne pytanko i moĹźe ktos jest zorientowany w temacie, poniewaz na tym forum nie zostalo to zagadnienie jasno wyjasnione mianowicie chodzi mi o to ze jestem na zasilku, jest to zasilek nie pelny naliczony po 9mcach pracy i dostalem propozycji pracy,dorobienia sobie...ile moge sobie dorobic do tego zasilku??czy z tytulu tego ze pracuje zmniejsza mi i tak juz maly zasilek??za info szczerze dziekuje pozdrawiam forumowiczow  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 16:58 Temat postu: |
|
|
3KO27 napisał: | mkwr45 napisał: | 3KO27 napisał: | hellooo rodacy dzis dostaĹem klucz do rozliczenia z podatku za 2008 rok...czy ktoĹ wie jak wyglÄ
d pr.takĹźe mi wyĹle podatek za grudzieĹ???...sĹyszaĹem,Ĺźe gdzieĹ moĹźna siÄ pĂłjĹc rozliczyÄ chyba w budynku kolaportu??? hjalpa  | jesli dostales jakies pobory z vinnumalastofnunu w 2008 to powinienes dostac pisemko do rozliczenia, a na kolaporcie faktycznie mozna zlozyc rozliczenie |
...o wĹaĹnie dzis dostaĹem zĹoĹźyÄ rozliczenie czy to jakis druk czy wystarczy Ĺźe wezmÄ klucz ktĂłry niedawno dostaĹem/jestem dopiero rok na wyspie wiÄc nie miaĹem mozliwoĹc rozliczania w IS/  | czesc mozesz zlozyc druk, a mozesz rozliczyc sie internetowo za pomoca klucza, ktory otrzymales...wlasciwie to w moim przypadku bylo tak ze jak otworzylem stronke w ktorej sie rozlicza to juz wszystkie info bylo wpisane,,,wlasciwie to oni mnie rozliczyli i pozostalo tylko sprawdzic czy wszystko sie zgadza dobre udogodnienia tu maja  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
| Dołączył: 20 Mar 2008 | Posty: 159 | |
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 17:39 Temat postu: zwrot ze zwiazkĂłw |
|
|
orientuje sie ktos jak rozliczyc sie z dofinansowania, chodzi mi o dofinansowanie ze zwiazkow za szkole? dostalam rozliczenie od nich tylko nie wiem gdzie wpisac ta sume?
czekam na info
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 17:44 Temat postu: Re: zwrot ze zwiazkĂłw |
|
|
wielkopolanka napisał: | orientuje sie ktos jak rozliczyc sie z dofinansowania, chodzi mi o dofinansowanie ze zwiazkow za szkole? dostalam rozliczenie od nich tylko nie wiem gdzie wpisac ta sume?
czekam na info
pozdrawiam | wydaje mi sie, ze to rubryka 135 _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 18:01 Temat postu: Re: zwrot ze zwiazkĂłw |
|
|
mkwr45 napisał: | wielkopolanka napisał: | orientuje sie ktos jak rozliczyc sie z dofinansowania, chodzi mi o dofinansowanie ze zwiazkow za szkole? dostalam rozliczenie od nich tylko nie wiem gdzie wpisac ta sume?
czekam na info
pozdrawiam | wydaje mi sie, ze to rubryka 135 |
wielkie dzieki za informacje (mam nadzieje ze dobre;)), a ty tam wpisywales?
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 18:07 Temat postu: Re: zwrot ze zwiazkĂłw |
|
|
wielkopolanka napisał: | mkwr45 napisał: | wielkopolanka napisał: | orientuje sie ktos jak rozliczyc sie z dofinansowania, chodzi mi o dofinansowanie ze zwiazkow za szkole? dostalam rozliczenie od nich tylko nie wiem gdzie wpisac ta sume?
czekam na info
pozdrawiam | ja wpisywalem w 23na diety sprawdz na rsk.is gdzie oni to wpisali, ale na 99%to ta rubryka.pzdr _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| mkwr45
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 18:08 Temat postu: |
|
|
mkwr45 napisał: | czesc mam pewne pytanko i moĹźe ktos jest zorientowany w temacie, poniewaz na tym forum nie zostalo to zagadnienie jasno wyjasnione mianowicie chodzi mi o to ze jestem na zasilku, jest to zasilek nie pelny naliczony po 9mcach pracy i dostalem propozycji pracy,dorobienia sobie...ile moge sobie dorobic do tego zasilku??czy z tytulu tego ze pracuje zmniejsza mi i tak juz maly zasilek??za info szczerze dziekuje pozdrawiam forumowiczow  |  _________________ i'm2good2be4go10 |
|
Powrót do góry |
|
 |
| wielkopolanka
|
Wysłany: 5 Mar 2009, 18:23 Temat postu: Re: zwrot ze zwiazkĂłw |
|
|
mkwr45 napisał: | wielkopolanka napisał: | mkwr45 napisał: | wielkopolanka napisał: | orientuje sie ktos jak rozliczyc sie z dofinansowania, chodzi mi o dofinansowanie ze zwiazkow za szkole? dostalam rozliczenie od nich tylko nie wiem gdzie wpisac ta sume?
czekam na info
pozdrawiam | ja wpisywalem w 23na diety sprawdz na rsk.is gdzie oni to wpisali, ale na 99%to ta rubryka.pzdr |
ByĹeĹ blisko zwrot za kursy wpisuje sie w rubryke 131 moze komus jeszcze ta informacja sie przyda
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
 |
| karuta Alpha Team
| Dołączył: 01 Kwi 2004 | Posty: 1245 | |
|
Wysłany: 6 Mar 2009, 17:12 Temat postu: |
|
|
oto dobre wiesci,rzad stworzy nowe miejsca pracy.Czesc to inwestycje budowlane przy hucie Helguvik oraz nowych planowanych elektrowniach ,walach przeciwlawinowych oraz umacnianiu nabrzezy.
Bedzie tez praca przy zalesianiu ,odchwaszczaniu ,tworzeniu sciezek turystycznych itd Udzial w tej akcji bierze Fundusz bezrobotnych takze zatrudniajacym bedzie Urzad pracy.
wiecej tu
http://www.mbl.is/mm/frettir/innlent/2009/03/06/aetla_ad_skapa_4000_arsverk/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
| szczepan
| Dołączył: 07 Sty 2009 | Posty: 134 | Skąd: Keflavik |
|
Wysłany: 6 Mar 2009, 18:41 Temat postu: praca |
|
|
Bedzie robota? |
|
Powrót do góry |
|
 |
d |
|
Wysłany: 8 Mar 2009, 1:08 Temat postu: |
|
|
karuta napisał: | oto dobre wiesci,rzad stworzy nowe miejsca pracy.Czesc to inwestycje budowlane przy hucie Helguvik oraz nowych planowanych elektrowniach ,walach przeciwlawinowych oraz umacnianiu nabrzezy.
Bedzie tez praca przy zalesianiu ,odchwaszczaniu ,tworzeniu sciezek turystycznych itd Udzial w tej akcji bierze Fundusz bezrobotnych takze zatrudniajacym bedzie Urzad pracy.
wiecej tu
http://www.mbl.is/mm/frettir/innlent/2009/03/06/aetla_ad_skapa_4000_arsverk/ |
to moze niedĹugo wezmÄ
nas do odĹnieĹźania  |
|
Powrót do góry |
|
 |
| dominisia
| Dołączył: 22 Lis 2008 | Posty: 39 | |
|
Wysłany: 9 Mar 2009, 20:45 Temat postu: |
|
|
slyszalam ze mozna korzystac z pomocy dla bezrobotnych.czy ktos wie gdzie wydaja jakas zywnosc dla bezrobotnych?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|